beste pianomethode voor beginners
arrow_drop_up arrow_drop_down
De beste pianomethode voor beginners?
12 september 2017 

De beste pianomethode voor beginners?

Ontdek de trend van de laatste jaren, play by ear ofwel piano spelen op gehoor.  Je hoort het ziet het steeds vaker.  Dat is ook niet gek als je ontdekt wat de mogelijkheden zijn met deze manier van piano leren spelen. In dit blog en video leg ik uit waarom dit zo populair is en of je als beginner met akkoorden of met notenleer kunt starten en waarom

 

Bekijk hieronder de video waarin ik uitleg waarom ik beginners adviseer om te starten met Akkoorden in plaats van met muziekleer (noten lezen).

 

Wat is er gebeurt waarom deze Pianomethode zo immens populair is geworden?

Er onstaat momenteel een toenemende kloof op alle onderwijsgebieden tussen de traditionele,
op toetsen gebaseerde modellen van lesgeven met examens en ranglijsten, en de behoefte van onze studenten om deel te nemen aan creatief, verkennend leren dat hen zal voorbereiden op een toekomst die we ons nog niet kunnen voorstellen.

Dit gedrag zien we ook terug in de vorm van een explosie aan Youtube instructievideo’s en speelvideo’s over allerlei onderwerpen waaronder uiteraard muziek.

Veel mensen voelen ook de behoefte om zelf muziek op te nemen en te delen, alsook een opgedane kennis.

Piano Leren spelen Met Online Instructievideo’s zoals Youtube of Vimeo

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest en tegelijk zo lastig geweest om een instrument te leren te bespelen.  Je vind op Youtube en ook steeds meer op andere videokanalen letterlijk duizenden piano instructievideo’s.

Gelukkig zien we hierdoor ook weer sinds de verdwijning van muzieklessen op de basisscholen weer steeds meer interesse bij de jeugd om piano of keyboard te gaan spelen.

beste pianomethode voor beginners

 

Het nadeel van Youtube Pianolessen volgen

Ik heb zojuist even op youtube gezocht en vond meer dan 11,2 miljoen video’s!    Waar te beginnen?!
Als beginner weet je uiteraard niet waar je moet starten, dus wat doe je dan?

Je gaat zoeken op liedjes, en komt vervolgens op diverse youtube kanalen waar je mensen op diverse manieren de kijker een liedje proberen te leren.

Uiteraard is dit zeer zeker een methode om zo aan de slag te gaan.

Maar je kunt jezelf ook afvragen: “Is dit een truukje wat ik leer, of ben ik mezelf echt aan het omscholen tot beginnend en straks gevorderd pianist of keyboardspeler? ”

En hoe weet je zeker dat je geen verkeerde technieken, en vingerzettingen aanleert  waardoor je ontwikkeling alleen maar geremd zal worden naarmate je langer zal blijven spelen?

Welke video’s en pianomethodiek is nu de beste om te kiezen?

Werkt dat echt? Online Piano leren spelen?

In de onderstaande video leg ik in het kort uit hoe nu online piano leren spelen toch heel goed kan werken, maar doe het dan op de juiste manier.

Wat is nu de beste Pianomethode voor beginners?

Uit ervaring (nu zo’n bijna 25 jaar als fulltime pianodocent) kan ik je vertellen dat het kiezen van de juiste pianomethode nog steeds heel eenvoudig kan zijn als je jezelf maar de volgende vragen stelt:

  1. Voor wie is de pianomethode, voor een volwassenen of een kind?
  2.  Hoeveel tijd heb je om te studeren?
  3.  Wil je graag vanuit huis leren?
  4.  Welk muziekgenre heeft je voorkeur?
  5. Wat denk je dat pianoles of keyboardles kost?
  1. Voor wie is de pianomethode, voor een volwassenen of een kind?

Als je op zoek bent naar een pianomethode voor uw kind van onder de 10-12 jaar, begin dan niet met online pianocursussen. Deze manier van piano leren spelen vereist namelijk ontzettend veel zelfdiscipline.

Om goed piano te leren spelen is het belangrijk om dagelijks te oefenen, ook al is het soms even wat lastiger qua oefeningen of liedjes.

Ik raad altijd aan om gewoon op zoek te gaan naar een goede muziekleraar met veel ervaring met kinderen of bekende muziekschool.

Als uw kind wekelijks les krijgt op een muziekschool, krijgt hij/zij de juiste begeleiding en vaak lessen op maat, die aansluiten bij de wensen en vaardigheden van uw kind.

Bent u als volwassene zelf op zoek naar een goede pianomethode?  Dan is wellicht een online pianocursus een goede optie voor u.   De grootste voordelen zijn:

  • Relatief goedkoop ten opzichte van een muziekschool
  • lessen te volgen geheel in eigen tijd en tempo
  • lessen te volgen vanuit huis (of overal waar internet is)
Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?