Speel jij straks ook piano op het Seaboard?

Nieuwe technische ontwikkelingen en innovaties gaan heel snel. Overal om ons heen zien we nieuwe technologie opduiken: smartphones, Google Glasses, smartwatches en de ocular rift. Het lijk alsof muziekinstrumenten altijd hetzelfde blijven. Ze zijn vaak al eeuwen oud en zien er bijna hetzelfde uit als vroeger. Maar ook bij muziekinstrumenten wordt volop geëxperimenteerd. Natuurlijk zullen veel instrumenten gewoon blijven bestaan. Maar we zullen ook steeds meer technologie tegenkomen bij nieuwe muziekinstrumenten. Zo kun je tegenwoordig ook al piano spelen op een Seaboard!

De eerste piano’s

De ontwikkeling van de piano begon eigenlijk met de klavecimbel: een toetsinstrument waarbij de snaren getokkeld werden. Tussen 1698 en 1709 werd de piano (pianoforte) uitgevonden door de Italiaanse instrumentenmaker Christofori.  Deze verandering was revolutionair: een heel andere klank en een veel groter bereik. De piano werd ontzettend populair en dat is ie nu eigenlijk nog steeds. Niet voor niets natuurlijk, want het is een heel veelzijdig instrument. Je kunt er veel muziekstijlen op spelen, je kunt alleen spelen, je kunt met anderen samen spelen en je kunt jezelf begeleiden bij het zingen.

Elektronische orgels en keyoards

Vanaf ongeveer 1935 gingen instrumentenmakers experimenteren met elektronische klavieren. De firma Hammond kwam met het eerste elektronisch orgel en daarna ontstond rond 1980 het elektronische keyboard. Het keyboard is meestal iets kleiner en heeft minder toetsen dan een piano. Je kunt heel veel verschillende geluiden instellen en je kunt een beat mee laten spelen om jezelf te begeleiden bij een deuntje. Het keyboard wordt meestal gebruikt voor popmuziek.

Het nieuwste keyboard: de Seaboard

En nu komt er een nieuw instrument op de markt: de Seaboard van het bedrijf Roli. Roland Lamb wil innovaties gebruiken om op een nieuwe manier muziek te maken. Technologie heeft onnoemelijk veel mogelijkheden voor muziek. Tonen kunnen veel vloeiender gespeeld worden dan op akoestische instrumenten. De Roli ziet er op het eerste gezicht bijna hetzelfde uit als een keyboard, maar de mogelijkheden zijn veel uitgebreider. Zo kun je door je vinger op de toets te bewegen vibrato maken in de toon. Je kunt geluiden heel makkelijk infaden en uitfaden en je kunt ontzettend veel verschillende geluiden gebruiken. Roland Lamb voorspelt dat het keyboard een totaal andere manier van spelen en van  muziek maken zal veroorzaken.

Bekijk het filmpje maar eens.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qOt6ZKIb240[/youtube]

 

Lijkt dit je ook wat? Speel jij later ook op zo’n supersonisch keyboard? Ik ben benieuwd wat jij van zulke nieuwe instrumenten vindt.