Muziekschool

Muziekschool

Op een dag besluit je om piano te leren spelen of je wilt je kind "op pianoles" doen..   Waar ga je dan naartoe?  "Naar de muziekschool" is het antwoord wat velen van jullie meteen zullen geven...  Maar wist je dat er mogelijk een goedkoper en misschien beter alternatief was voor de muziekschool?

Vroeg was dit inderdaad de enige manier voor een persoon om muziekonderwijs te krijgen naast de muzieklessen die kinderen nog kregen op de basisscholen.  Helaas is hier ook niet veel meer van over vandaag de dag.

Ik heb zelf vroeger altijd op de muziekschool gezeten, eerst op de stadsmuziekschool, later (gelukkig) een een particuliere muziekschool. zo ben ik als 12-jarige jongen gestart met orgellessen, en vond het geweldig.  Gelukkig maar!  Anders zat ik hier nu niet naast mijn piano dit bericht te typen voor mijn eigen pianoblog. :-)
In mijn tijd was online leren nog helemaal niet aan de orde, ook bestond youtube nog niet.   Muziekonderwijs vandaag de dag is totaal veranderd.
Hoewel het al lang wetenschappelijk is aangetoond, dat muziek ons en onze kinderen  slimmer maakt, en sociaal vaardiger, wordt daar helaas in de huidige politiek weinig gehoor aan gegeven.  Vele muziekscholen staan op de rand van faillissement.
Als ik terugdenk aan mijn tijd op de muziekschool vind ik dat niet gek,  ik vond de muziekexamens vroeg vreselijk,  er werd me niets gevraagd,  ik ging op orgelles, en moest dus verplicht examen doen!   Dat hield ook in het verplicht instuderen van liedjes die ik zelf niet wilde spelen of mocht kiezen.   Dit is helaas vandaag de dag niet anders.   Wel zijn er nieuwe stromingen bijgekomen.
Het verplicht moeten instuderen van liedjes die eigenlijk niet graag wil spelen, maakt dat je dus niet gemotiveerd bent, en dus ook niet graag meer oefent.  Het plezier in muziek werd hierdoor aanzienlijk in de kiem gesmoord bij mij.   Ik ben daarom ook na een jaartje overgestapt naar een particuliere muziekschool.  Het grote verschil was meteen zichtbaar en merkbaar..
Alle leerlingen daar hadden enorm veel plezier tijdens hun lessen.  Ook was het contact ineens veel persoonlijker, en je mocht zelf (in overleg met de docent) kiezen wat je graag wilt spelen.   Hoewel ik pianoles kreeg van een strenge juf, was ze wel rechtvaardig, lief en voor rede vatbaar.  Bij deze muziekschool kwam mijn plezier in muziekmaken weer terug!

Tot de dag van vandaag is deze manier van werken me altijd bij gebleven, ook nu ik zelf eigenaar ben van een particuliere muziekschool.  Plezier in muziek staat bij ons op nummer één!    
Anno 2014,  zijn kunnen je kinderen en leerlingen niet meer verplichten een muziekstuk te spelen als ze hobbymatig gewoon ter ontspanning een muziekinstrument willen leren spelen.   Dat werkt niet.  Kijk maar eens naar de cijfers van de vele landelijk muziekscholen.   Dit is de tijd voor muzieklessen op maat,  mensen helpen om hun leven te verrijken door muziek, dat moet in mijn ogen het doel zijn voor muziekdocenten, en het nederlandse muziekonderwijs.
Als een kind naar me toe komt met de vraag om de laatste hit van Marco Borsato te leren spelen, wie ben ik dan om hem/haar dit plezier weg te nemen en nee te zeggen?   Verder wil ik meteen toevoegen, dat ik wel probeer een balans te vinden om techniek, klassiek, en lichte muziek te combineren of geleidelijk te introduceren.
Wanneer een leerling voldoende basiskennis en zelfvertrouwen heeft ontwikkeld op de piano of keyboard, probeer ik hem/haar altijd aan te moedigen om samen te gaan spelen met anderen.   Dit kan hetzij met een vriendin die bijvoorbeeld zangles heeft, of andere leeringen die een ander instrument bespelen.   Hiervoor organiseren we dan ook jaarlijks diverse concerten waarin we voorafgaand veel leerlingen een week lang samen laten oefenen en (wennen :-))   De verandering die je dan ziet bij een kind of leerling is fantastisch!

muziekschool

Muzieklessen volgen op een muziekschool is echter niet goedkoop.  Ik heb even willekeurig gezocht op een landelijke muziekschool en naar de tarieven gekeken (zie afbeelding).
Kinderen en volwassen betalen al snel €500 -€900 per jaar.   Er zijn muziekscholen die wat goedkoper of misschien duurder zijn.

pvr-community-piano-en-keyboard
Reactie plaatsen