Prive Pianoleraar | wat zijn de voor-, en nadelen?

Prive Pianoleraar

In dit deel van manieren om piano te leren spelen beschrijf ik de mogelijkheid om te kiezen voor privé pianoleraar.

Als pianoleerling heb ik zelf nooit lesgehad van een prive pianoleraar, ik ben meteen naar de muziekschool gegaan om daar muzieklessen te gaan volgen.   Wel heb ik zelf ervaringen opgedaan als prive pianodocent gedurende mijn 1e 10 jaar voordat ik gestart was met het oprichten van Muziekschool DePiano.
Een groot voordeel van het krijgen van pianolessen voor ouders, is natuurlijk dat men de kinderen niet wekelijks naar een muziekschool hoeft te brengen, dit is vooral erg handig als er meerdere kinderen (of ouders) binnen het gezin ook pianoles of keyboardles krijgen.

Daarnaast is er meer ruimte voor persoonlijk contact tussen ouder en pianodocent(e).  Het kind krijgt les in een vertrouwde ruimte waardoor het zich meestal direct op zijn of haar gemak voelt.
Een nadeel kan zijn, dat er niet genoeg rust is voor het kind, omdat er tijdens de pianolessen allerlei andere activiteiten en bezigheden afspelen in en rondom de locatie van de piano die het kind kunnen afleiden.  Vooral bij gezinnen met veel kinderen, werkende gezinleden aan huis, etc. zie ik dit vaak.   Herkend u zich in deze situatie, dan raad ik u aan om op zijn minst te zorgen voor rust tijdens de pianolessen.    Het is zowiezoo belangrijk dat ieder die piano studeert ook de rust heeft om dit te doen zonder afleidingen van buitenaf.  Zorg dat de piano in een aparte ruimte staat indien mogelijk.
Je gaat er natuurlijk van uit dat een pianodocent aan huis in bezit is van voldoende kennis en ervaring, zodat hij/zij uw kind goed les kan geven.   Natuurlijk moet het contact tussen de prive pianoleraar en de leerling goed zijn, er moet een soort 'klik' zijn,  hij of zij moet uw kunt kunnen motiveren om lekker veel te gaan spelen.   Ook als het even wat minder gaat.

Vraag aan prive pianoleraar of het mogelijk is om een proefles te nemen, en wat zijn/haar ervaring is.  Is hij of zij ook geschoold?  Wat is het plan van aanpak? Wat zijn de muzikale voorkeuren van de docent?   Sluit dit aan bij uw kind?

Bijvoorbeeld een klassiek geschoolde (en belangrijker) ingestelde docent, die niet van lichte muziek houdt zal uw kind niet lang kunnen motiveren als deze graag bekende popliedjes of  jazz, rock, blues etc.. wil spelen.
Dit zijn een aantal zaken die u in overweging kunt nemen bij uw beslissing om te kiezen voor een prive pianoleraar.

pvr-community-piano-en-keyboard
Reactie plaatsen