Juiste houding achter de piano laat je soepel spelen

Wat is nu de juiste houding achter de piano? Een gespannen houding voorkomt dat je soepel kunt spelen, je zit jezelf in de weg. Daarnaast is zitten een belastende houding voor je rug. Een verkeerde houding kan allerlei klachten geven. Je kunt rugpijn, een stijve nek en pijnlijke schouders krijgen als je lang verkeerd zit.

Als beginnend pianist speel je nog niet zo heel lang achter elkaar. Elke dag een minuut of 10 oefenen zal niet zo snel klachten geven. Maar als je verder komt, zul je langer achter elkaar willen spelen en misschien langere tijd oefenen. Een goede, ontspannen houding helpt je beter piano te spelen. Jezelf meteen vanaf het begin de juiste houding aanleren voorkomt later veel problemen.

Ontspannen houding achter de piano

Een ontspannen houding achter de piano is erg belangrijk. Pianospelen doe je met je hele lijf. Zet jij je schouders vast dan zul je nooit soepel kunnen spelen. En houdt je jouw voeten geforceerd boven de pedalen dan zul je vroeg of laat kramp krijgen.

Voor een ontspannen houding is het belangrijk dat je al je spieren loslaat. Heb je last van stress of wil je nog ‘even snel’ oefenen, dan is de kans groot dat je gespannen achter de piano gaat zitten. Dit komt je pianospel niet ten goede. Waarschijnlijk speel je lang niet zo soepel als je zou willen en dat zorgt juist voor frustraties en nog meer spanning.

Let daarom goed op je houding. Zet je pianokruk of bank recht voor het toetsenbord, in het midden. Ga midden op de kruk zitten. Hoe verder je naar achter schuift, hoe lastiger het spelen wordt. Het meeste gewicht rust op je zitvlak. Je voeten staan ontspannen op de grond, voor de pedalen. Je rug is recht en je armen hangen ontspannen naast je. Let goed op dat ook je schouders ontspannen zijn, spanning merk je vaak het eerste in je schouders.

Een goede pianokruk helpt je bij het aannemen van de juiste houding

Als je serieus wilt gaan spelen is het aan te raden te investeren in een fijne pianokruk of pianobank. Een kruk neemt over het algemeen minder ruimte in. Op een bank heb je meer ruimte. Het is aan jou wat je het fijnste vindt.
Een orgelbank is nog breder, dit heb je nodig om heen en weer te schuiven. Je kunt dan een goede controle houden over het grote aantal pedalen die een orgel vaak heeft.

Bij een goede speelhouding zijn je ellebogen in een hoek van 90 graden gebogen, ze komen ongeveer ter hoogte van het toetsenbord. Om precies in deze houding te komen is het handig als je de pianokruk of bank in hoogte kunt verstellen. Zeker voor kinderen en langere mensen is een in hoogte verstelbare pianokruk onmisbaar. Ben je tussen de 1.40 en 1.90 lang dan zou je ook zonder hoogte verstelling kunnen, maar het zit net even fijner als je kleine aanpassingen kunt doen in de hoogte.

Een te hoog ingesteld pianokruk zal je automatisch meer voorover laten buigen, of je gaat inzakken om toch op de juiste hoogte te komen. Staat je kruk te laag dan zul je dit als eerste merken in je schouders. Die trek je ongemerkt op om goed bij de toetsen te komen.

Ga op de juiste afstand van je piano zitten

Niet iedereen zit op dezelfde afstand van zijn of haar piano. Deze afstand heeft namelijk vooral te maken met de lengte van je benen. Om je benen en voeten goed te kunnen gebruiken ga je niet helemaal op de kruk of bank zitten, maar gebruik je alleen het voorste gedeelte. Zo hou je voldoende bewegingsruimte en kun je de pedalen goed bedienen.

Als je voor je piano zit zet je beide voeten plat op de grond. Je knieën een klein stukje onder het toetsenbord. Je rechtervoet kun je wat verder naar voren zetten dan je linkervoet, zodat je dichter bij het rechterpedaal bent. Je kunt er ook voor kiezen om je rechtervoet altijd op het rechterpedaal te houden.
Er zijn zelfs pianisten die beide voeten altijd op de pedalen houden, zodat ze deze meteen kunnen indrukken als het nodig is. Zoeken naar de pedalen zorgt voor afleiding en dat is niet goed voor je concentratie. Uiteraard is het aan jou om uit te proberen wat voor jou het beste werkt.

Hoe weet je dat je de juiste houding aanneemt achter de piano?

Zit je op pianoles bij een muziekschool of bij een privé pianoleraar dan zal je docent goed op je houding letten. Maar als je thuis aan het oefenen bent is het net zo belangrijk dat je een goede houding aanneemt.

Wanneer je goed zit zul je merken dat je spieren soepel meebewegen, waardoor je vloeiend zult spelen. Je lichaam voelt ontspannen aan en je kunt zonder problemen alle bewegingen maken.
Let vooral in het begin goed op je houding. Na een tijdje zal het een gewoonte worden om netjes, ontspannen rechtop te zitten. Natuurlijk is het niet erg om zo nu en dan naar voren te leunen om beter bij bepaalde toetsten te komen.

Een goede houding achter je piano hoort bij de beste basis, om goed te leren spelen. Je zult er veel plezier van hebben als je dit meteen vanaf het begin goed leert.



Voorkom een slechte houding achter de piano

Een slechte houding achter je piano geeft niet alleen lichamelijke klachten, die zelfs zo erg kunnen worden dat je geen piano meer kunt spelen. Het komt ook je pianospel niet ten goede. Verkrampte spieren beperken je bewegingsruimte waardoor soepel spelen er niet in zit.

Als beginners piano leren spelen is het extra belangrijk om de focus te leggen op een goede houding. Daarom wordt hier in de online pianolessen van René uitgebreid aandacht aan besteed. Maar ook voor gevorderden is het net zo belangrijk om op een goede houding te blijven letten.