Noten leren lezen? Deze 2-delige gratis videoserie helpt je snel wegwijs!
Noten leren lezen: de basis
Noten Leren Lezen
René
Noten Leren Lezen
11/29/2023
21 min
5

Noten Leren Lezen Voor Piano: deze Startersgids is alles wat je nodig hebt.

11/29/2023
21 min
5

Als je begint met piano spelen, is het net alsof je een nieuwe taal leert. Noten lezen opent een wereld van muziek die je zelf kunt gaan maken. Het is belangrijk dat je kruizen en mollen herkent, want die vertellen je om een toon een halve toon hoger of lager te spelen. En wist je dat er verschillende maatsoorten zijn? Die bepalen het ritme van de muziek die je speelt. Spannend, hè?

Het zal je verbazen hoeveel je kunt doen als je noten leert lezen. Je kunt strakke ritmes spelen, mooie melodieën maken en zelfs je eigen liedjes bedenken. Muzieknotatie is een beetje als een geheime code, maar ik ga je helpen om die te kraken. Laten we beginnen!

De Fundamenten van Noten Lezen Op de Piano

Noten leert lezen is essentieel om pianomuziek tot leven te brengen. Laten we die basis samen opbouwen!

Kennismaking met de Notenbalk

De notenbalk is als een ladder voor muzieknoten. Hij bestaat uit vijf horizontale lijnen en 4 ruimtes waarop de noten geplaatst worden. Elke lijn en elke ruimte vertegenwoordigt een andere toon. De hoge noten dansen bovenaan de notenbalk, terwijl de lage tonen onderaan chillen. Het is net een muzikale speeltuin!

Begrip van Muzieksleutels

Op de bovenste notenbalk zie je de g-sleutel, die is voor de hogere tonen die je met je rechterhand speelt. De f-sleutel zit op de onderste notenbalk en is voor de lagere tonen voor je linkerhand. Samen helpen ze je om te zien welke noten je waar op de piano vindt.

De G-sleutel en Haar Betekenis

De g-sleutel vind je dus op de bovenste notenbalk. Daar zie je de noten die je met je rechterhand gaat spelen. Ze zeggen: "Hey, kijk naar mij, ik ben een hoge toon!" En jouw vingers gaan dan op avontuur over de witte en zwarte toetsen.

De F-sleutel en Het Lager Register

Maar de f-sleutel vind je op de onderste notenbalk, en die is voor de linkerhand. Deze noten zijn de diepe stemmen in de muziek. Samen met de rechterhand maken ze het liedje compleet. Het is net een duet tussen je handen!

Het Herkennen van Noten en Rusten

Noten en rusten vertellen hoe lang een toon duurt of hoe lang het stil moet zijn. Dat is belangrijk om te weten!

Van Hele Noot tot Achtste Noot

Elke noot heeft zijn eigen tijd. Een hele noot duurt vier tellen, terwijl een halve noot er twee duurt. Een kwartnoot krijgt één tel, en een achtste noot maar de helft daarvan. En dan is er de snelle zestiende noot; die flitst voorbij in een oogwenk!

Verschillende Rusten en Hun Duur

Rusten zijn net als noten, maar dan voor stilte. Een hele rust duurt vier tellen zonder geluid, en een halve rust duurt twee. Het zijn de momenten van stilte die muziek juist zo mooi kunnen maken.

De Praktijk van Noten Lezen

Het echte werk begint als je de noten leert plaatsen op de 5 lijnen van de notenbalk. Elke noot heeft zijn eigen plekje, net als elke witte toets van de piano die bij een lijn of ruimte op de notenbalk past.

Oefeningen voor de Rechterhand

Met elke noot die je speelt, maak je weer een stukje van het muzikale verhaal. Laten we met die rechterhand aan de slag gaan!

Eenvoudige Melodieën Om Te Starten

Als je piano leert spelen, beginnen we met simpele liedjes die lekker in het gehoor liggen. Zo leer je snel en met plezier!

Oefening 1: Basisnoten Tegelijk Spelen

Door basisnoten samen te spelen, maak je al snel leuke deuntjes. Het is een superstart van je pianoreis!

Uitdagingen voor de Linkerhand

De linkerhand speelt ook verschillende noten. Het is als een dans waarbij elke hand zijn eigen pasjes kent.

Oefening 2: De Baslijn Onder de Knie Krijgen

Als je de baslijn speelt, geef je de muziek een stevige basis. Het is als het fundament van een huis, maar dan voor je liedje.

Oefening 3: Het Combineren van Beide Handen

Toen ik begon met noten leren lezen, vond ik het een grote stap om beide handen tegelijk te gebruiken. Maar met geduld en oefening werd het makkelijker. Start met een eenvoudige melodie voor je rechterhand en voeg daarna geleidelijk de linkerhand toe. Het is net als patroonherkenning, waarbij je leert hoe de bewegingen van je handen samenwerken met de noten die je leest. Het voelt geweldig als je voor het eerst een stuk met beide handen kan spelen!

De Rol van Maatsoorten en Tempo in Muziek

Maatsoorten en tempo zijn essentieel om muziek te leren begrijpen. Ze geven structuur en snelheid aan een liedje. Maatsoorten helpen je te weten hoeveel tellen er in een maat zitten, wat belangrijk is om het ritme vast te houden. Tempo bepaalt hoe snel of langzaam je moet spelen. Als je bladmuziek voor de piano leest, zijn deze elementen je gidsen om de muziek tot leven te brengen.

Begrijpen van Maatsoorten en Hun Impact op Ritme

Elke noot heeft zijn eigen lengte of duur. De maatsoort vertelt je hoeveel tellen er in een maat zitten en welke noot als één tel telt. Dit is superbelangrijk, want het bepaalt het ritme van de muziek. Als je een 4/4 maat hebt, betekent dit dat er vier tellen in een maat zijn en dat een kwartnoot één tel duurt. Zo kan je het ritme van een liedje voelen en tellen terwijl je speelt.

Tempo en Zijn Uitdrukkingen

Tempo vertelt je hoe snel je een muziekstuk moet spelen. Het wordt vaak uitgedrukt in beats per minute (BPM) of met Italiaanse termen zoals 'Allegro' of 'Adagio'.

Het Verschil Tussen BPM en Klassieke Notatie

BPM, of beats per minute, geeft precies aan hoe snel de muziek gaat. Bij klassieke notatie gebruiken componisten Italiaanse woorden om het tempo aan te duiden. 'Allegro' betekent bijvoorbeeld vrolijk en snel, terwijl 'Largo' juist heel langzaam is. Het is belangrijk om beide te kennen omdat ze allebei voorkomen in bladmuziek. De g-sleutel en de f-sleutel helpen je om te bepalen waar elke noot op de notenbalk hoort.

Noten Lezen Apps en Hulpmiddelen

Er zijn veel apps en hulpmiddelen die je kunnen helpen met het leren van noten lezen. Ze laten je bijvoorbeeld zien waar de witte toetsen van de piano zich bevinden en welke noot bij welke toets hoort. Het is een handige manier om te oefenen, zelfs als je niet achter de piano zit.

Apps Om Noten Lezen Te Vereenvoudigen

Met apps kun je op een leuke manier noten leren lezen. Ze hebben vaak spelletjes en uitdagingen die het leren leuker maken. Je kunt zelfs je vooruitgang bijhouden en zien hoe snel je beter wordt!

Noten Lezen Voor Dummies: Een Gids

Als je net begint, is een gids zoals 'Noten Lezen Voor Dummies' perfect. Het legt alles uit op een makkelijke manier, zodat je snel kunt beginnen met spelen. Je leert de basis, zoals hoe je notenbalken leest en wat de verschillende noten betekenen.

Geavanceerde Notenleestheorie

Als je de basis onder de knie hebt, is het tijd voor de geavanceerde theorie. Dit gaat je helpen om nog mooiere muziek te maken.

De Kwintencirkel en Voortekens Ontcijferen

De kwintencirkel helpt je om te begrijpen hoe muziek in elkaar zit. Voortekens, zoals kruizen en mollen, veranderen de toonhoogte van een noot. Een halve noot hoger of lager kan een groot verschil maken in hoe een liedje klinkt.

De Betekenis van Kruizen en Mollen

Kruizen verhogen de toonhoogte van een noot met een halve toon en mollen verlagen de toonhoogte met een halve toon. Het is belangrijk om dit goed te leren, want het verandert hoe je een stuk speelt en hoe het uiteindelijk klinkt.

Dynamische Tekens en Articulatiebegrippen

Dynamiek en articulatie geven emotie en expressie aan de muziek. Ze zijn superbelangrijk!

Staccato en Legato: Hoe Ze Te Spelen

Staccato betekent dat je de noten kort en los van elkaar speelt, bijna alsof je aan het huppelen bent op de piano. Legato is het tegenovergestelde: je speelt de noten zo dat ze mooi in elkaar overvloeien, als een golf in de zee.

Voorslagen en Hoe Ze Te Interpreteren

Voorslagen zijn kleine noten die je speelt net voordat je de eigenlijke noot speelt. Ze geven een extra versiering en moeten snel en vlug gespeeld worden, bijna als een klein sprongetje voor de grote sprong.

De Praktische Kant: Oefenstukken en Liederen

Door oefenstukken en liedjes te spelen, leer je piano spelen en noten lezen in de praktijk brengen. Het is een leuke en effectieve manier om te leren!

Liederen Om Noten Lezen Te Oefenen

Als je begint met het leren lezen van noten, is het spelen van bekende liedjes een leuke manier om te oefenen. Je leert hiermee niet alleen de juiste noten te vinden op de piano, maar ook de lengte van noten te herkennen en hoe deze samen een melodie vormen. Kies liedjes die niet te snel gaan zodat je tijd hebt om de noten goed te bekijken en te spelen.

John Lennon - Imagine

'Imagine' van John Lennon is een prachtig lied om te beginnen met het leren lezen van noten op de piano. De melodie is eenvoudig en herkenbaar, wat helpt bij het volgen van de noten. Bovendien helpt de rustige tempo je om te concentreren op de lengte van elke noot. Door dit liedje te oefenen, krijg je ook een gevoel voor het overbrengen van emotie door muziek, iets wat essentieel is voor elke pianist.

Adele - Someone Like You

'Someone Like You' van Adele is ook een geweldig nummer om te oefenen met noten lezen. Het heeft een iets complexere structuur dan 'Imagine', maar de melodie is nog steeds duidelijk en goed te volgen. De song helpt je om verschillende notenwaarden en pauzes te herkennen en hoe ze samen een emotioneel effect creëren. Dit nummer is ook een goede oefening voor het spelen van akkoorden.

Oefeningen met Oververbonden Noten en Herstellingstekens

Wanneer je comfortabeler wordt in het lezen van noten, is het tijd om je vaardigheden uit te breiden met oververbonden noten en herstellingstekens. Deze tekens maken de muziek interessanter en geven een extra uitdaging bij het spelen. Het is belangrijk om deze goed te leren lezen en interpreteren, omdat ze een grote invloed hebben op hoe het stuk klinkt.

Coldplay - Trouble

'Trouble' van Coldplay is een nummer dat goed is om te oefenen met oververbonden noten. De pianopartij bevat verschillende secties waar de noten met elkaar verbonden zijn, wat je helpt om de vloeiende speelstijl te ontwikkelen die nodig is voor dit type notatie. Daarnaast komen er in dit lied ook herstellingstekens voor, die je zullen uitdagen om je aandacht bij het bladmuziek te houden.

Pink Floyd - Wish You Were Here

Met 'Wish You Were Here' van Pink Floyd kun je niet alleen je vaardigheden in het lezen van noten verbeteren, maar ook je gevoel voor timing en ritme. Dit lied heeft een paar complexere ritmische patronen en herstellingstekens die je zullen testen. Het is een geweldige manier om te oefenen met het lezen van verschillende ritmes en het herkennen van subtiele veranderingen in de muziek.

Technieken Voor Efficiënt Pedaalgebruik

Het correct gebruiken van het sustain-pedaal is een vaardigheid die elke pianist moet beheersen. Het pedaal helpt om noten langer te laten klinken en voegt een rijke resonantie toe aan de muziek. Bij het spelen van stukken in verschillende toonsoorten, is het belangrijk om te weten wanneer en hoe lang je het pedaal ingedrukt moet houden om de beste klank te krijgen zonder dat de noten door elkaar gaan lopen.

De Werking van Het Sustain-pedaal

Het sustain-pedaal, ofwel het rechterpedaal op je piano of keyboard, gebruik je om noten langer te laten klinken nadat je je vingers van de toetsen hebt gehaald. Dit pedaal is essentieel voor het creëren van een vloeiend en verbonden geluid, vooral in langzame of emotionele stukken.

The Beatles - Let It Be: Een Voorbeeld met Pedaalgebruik

'Let It Be' van The Beatles is een uitstekend voorbeeld van een lied waarin je het sustain-pedaal kunt oefenen. De akkoorden en melodie vragen om een zachte en aanhoudende klank, die je bereikt door het pedaal op het juiste moment in te trappen en weer los te laten. Oefen met het geleidelijk aan- en loslaten van het pedaal om te voorkomen dat de harmonieën in elkaar overvloeien en een modderig geluid vormen.

Notatie van Pedaalgebruik in Bladmuziek

Pedaalgebruik op de piano kan de muziek echt tot leven brengen, maar het noteren ervan in bladmuziek kan even lastig zijn als het leren van de noten zelf. Toch is het belangrijk om te weten wanneer je het sustainpedaal moet indrukken of loslaten. Dit wordt vaak aangegeven met de letters 'Ped.' en een sterretje (*) om te laten zien wanneer je het pedaal moet loslaten. Door deze aanwijzingen te volgen, zorg je ervoor dat de klanken mooi overvloeien of juist duidelijk gescheiden zijn, precies zoals de componist het bedoeld heeft.

Een Andere Aanpak: Zonder Noten Piano Leren Spelen

Als je denkt dat het lezen van bladmuziek niet jouw ding is, wees gerust; je kunt ook zonder noten piano leren spelen. Er zijn methoden waarbij je je richt op het spelen op gehoor of met behulp van visuele patronen. Dit kan een geweldige manier zijn om snel liedjes te leren spelen en plezier te hebben aan de piano, zelfs als je (nog) niet noten kunt lezen. Deze vrijheid in het leren kan voor sommige mensen heel bevrijdend werken en hen helpen om sneller vooruitgang te boeken.

Cursussen: Alternatieve Methoden Voor Notenlezen

Er zijn verschillende cursussen beschikbaar die alternatieve methoden voor notenlezen aanbieden. Deze cursussen kunnen je leren hoe je moet spelen met bladmuziek, maar dan op een meer intuïtieve manier, zoals door het gebruik van kleurcodes of cijfers. Deze benaderingen helpen je om de basis van het pianospelen te begrijpen zonder dat je meteen alle noten kunt lezen. Het is een goede opstap voor wie uiteindelijk wel traditionele muzieknotatie wil leren begrijpen.

Klantbeoordelingen: Ervaringen met Deze Aanpak

De ervaringen van anderen kunnen erg bemoedigend zijn als je overweegt om piano te leren spelen zonder het lezen van noten. Veel van mijn studenten vertellen me hoe ze eerst twijfelden, maar vervolgens verbaasd waren over hoe snel ze hun favoriete liedjes konden spelen. Deze positieve beoordelingen laten zien dat iedereen muziek kan maken en ervan kan genieten, zelfs zonder de traditionele barrière van het noten lezen.

Samenvatting en Nuttige Tips Voor Het Noten Lezen

Als je begint met piano spelen, onthoud dan dat het leren van kruizen en mollen en het begrijpen van verschillende maatsoorten tijd kost. Begin simpel en bouw langzaam op. Elke kruis verhoogt een noot met een halve toon, terwijl elke mol deze met een halve toon verlaagt. Oefen regelmatig en wees geduldig met jezelf, dan zul je merken dat je elke dag een beetje beter noten kan lezen.

Geheugensteuntjes en Ezelsbruggetjes

Ezelsbruggetjes zijn super handig om het noten lezen makkelijker te maken. Bijvoorbeeld, de zin 'Een Grote Beer Die Feest' helpt je om de noten op de lijnen van de G-sleutel te onthouden: E, G, B, D, F. Voor de ruimtes kun je denken aan 'FACE', wat staat voor de noten F, A, C, E. Deze trucjes zullen je helpen om sneller en met meer zelfvertrouwen de noten te herkennen.

Aanvullende Oefeningen Voor Thuis

Oefenen maakt perfect, zeker als het gaat om noten lezen. Ik heb een paar leuke oefeningen die je thuis kunt doen. Probeer bijvoorbeeld eens bladmuziek te lezen zonder te spelen, en zing de noten in plaats daarvan. Of bedek een deel van de notenbalk en probeer te raden welke noten eronder zitten. Deze spelletjes maken het oefenen leuker en effectiever!

Ontdek Jouw Notenlees Geheimen met een Gratis Videoles

Wil je het lezen van bladmuziek onder de knie krijgen? Meld je dan aan voor een gratis videoles waarin ik mijn geheimen met je deel. In deze les gaan we samen stap voor stap door de basis van het noten lezen. Het is een geweldige kans om te leren op een manier die makkelijk te volgen is en je zal helpen om snel vooruitgang te boeken op de piano.

Instructies Voor Beginnende Pianisten

Als je net begint met piano leren spelen, focus je dan eerst op de basis: het herkennen van noten en rusten. Begin met eenvoudige liedjes en leer eerst één hand tegelijk. Zorg dat je de noten langzaam maar zeker kunt vinden en spelen. Geef niet op als het even moeilijk is; elke pianist is ooit begonnen waar jij nu bent!

Video Noten Leren Lezen 101 Deel 1

Ontdek hoe leuk en eenvoudig het noten leren lezen kan zijn met mijn Video Noten Leren Lezen 101 Deel 1. We beginnen bij het begin en ik laat je zien hoe je noten en rusten kunt herkennen en spelen. Je zult versteld staan hoe snel je vorderingen maakt als je de basis begrijpt. Laten we samen deze muzikale reis beginnen!


Afronding: De Kunst van Noten Leren Lezen Voor Piano Meesteren

Noten leren lezen voor de piano is net als een spannend boek dat je niet kunt wegleggen. Iedere noot ziet er misschien uit als een klein teken, maar samen vertellen ze een prachtig verhaal. De piano heeft 88 toetsen, waarvan 52 witte en 36 zwarte, en elke toets op de piano heeft zijn eigen plekje op de notenbalk. De centrale C ligt bijvoorbeeld in het midden van je piano en is een goed startpunt om de verschillende sleutels en noten te herkennen. Als je bladmuziek 1 ziet, weet je precies welke noten moet spelen, of het nu hoge tonen zijn of de onderste notenbalk bestaat uit de lagere klanken. Het is een beetje als een kaart die je volgt, waarbij de lijntjes van de notenbalk de wegen zijn en de noten de richtingaanwijzers.

Beginnende muzikanten kunnen soms een beetje bang zijn voor kruizen of mollen, maar onthoud dat een noot met een kruis gewoon een halve toon hoger is dan de noot hij is afgeleid, en een noot met een mol een halve toon lager. Het aantal tellen dat iedere noot of rust krijgt, zoals de hele noten, halve noten, kwart rust of achtste rust, helpt je het ritme van het stuk te voelen. Bijvoorbeeld, een hele noot hoort 4 tellen en een kwart rust geeft je even pauze. Hieronder vind je tips en trucs die je helpen om sneller en met meer vertrouwen piano noten te leren lezen en te spelen op de piano. En voor je het weet, lees je muziek zoals je een boek leest, zonder erbij na te denken!


De Basis Van Noten Lezen

Noten leren lezen voor piano of andere instrumenten, is eigenlijk niets anders dan het aanleren van een taal of andere vaardigheid zoals leren auto rijden.    Je kan het het zelfs heel goed met autorijden vergelijken.  In het begin kost het moeite maar daarna gaat alles op automatische piloot en wordt je een steeds betere chauffeur.   Veel mensen zien er tegenop om het te gaan leren.

Als je muziek wilt leren spelen, is het begrijpen van noten lezen essentieel. In dit deel zal ik mijn geheimen delen om noten te leren lezen, inclusief gratis videolessen. Laten we beginnen met de basis van noten lezen.

Notenbalk En Sleutels

noten balk zonder maten

 De notenbalk bestaat uit vijf horizontale lijnen waarop de noten worden geplaatst. Het is belangrijk om te weten dat de positie van een noot op de notenbalk bepaalt welke toonhoogte het vertegenwoordigt.

g en f sleutel

Er zijn twee sleutels die je moet kennen: de G-sleutel en de F-sleutel. De G-sleutel wordt voornamelijk gebruikt voor instrumenten met een hogere toon, terwijl de F-sleutel geschikter is voor instrumenten met een lagere toon. Door deze sleutels te begrijpen, kan ik beter lezen welke noten ik moet spelen.

Zo’n muzieksleutel geeft je eigenlijk de code voor de notennamen. Staat er een bassleutel aan het begin van de notenbalk, dan weet je dat het om lage tonen gaat en bij een vioolsleutel om hoge tonen. Ook kun je de naam van de noot bepalen aan de hand van de muzieksleutel.

 Muzieksleutels bij piano

Een piano heeft heel erg veel toetsen en kan dan ook van heel laag tot heel hoog. Als je alle noten van de piano op één notenbalk zou moeten lezen, zou dat niet passen. En bovendien leest het wel heel erg moeilijk. Daarom gebruiken we bij piano twee muzieksleutels. De bovenste balk gebruikt de vioolsleutel of de G-sleutel voor de hoge tonen en de onderste tonen van de piano lezen we van de onderste notenbalk met de bassleutel of F-sleutel.

noten leren lezen piano


Noten En Rusten

noten leren lezen

Noten en rusten zijn de bouwstenen van muziek. Noten vertegenwoordigen klanken, en rusten vertegenwoordigen stiltes. Er zijn verschillende soorten noten en rusten, elk met hun eigen duur. Door deze symbolen te begrijpen, kan ik de juiste ritmes en melodieën spelen.

Enkele voorbeelden van noten zijn de hele noot, halve noot, kwartnoot, achtste noot en zestiende noot. Rusten hebben vergelijkbare namen, zoals hele rust, halve rust, kwart rust, achtste rust en zestiende rust. Ik vertrouw op deze symbolen om te weten wanneer ik een noot moet aanhouden, een noot korter moet maken of een pauze moet inlassen in mijn spel.

Notenwaarden En Duur

Notenwaarden geven de duur van een noot of rust aan. Om de duur van een noot te begrijpen, moet ik het aantal tellen in een maat kennen. Notenwaarden zijn belangrijk omdat ze me helpen de juiste snelheid en ritme te spelen. Hier zijn enkele voorbeelden van notenwaarden:


 • Zestiende noot: 1/4 tel

Door de notenwaarden te begrijpen, kan ik mijn muziekstukken nauwkeuriger spelen en genieten van de schoonheid van elk nummer. Ik hoop dat deze basisprincipes je zullen helpen bij het leren lezen van noten en je passie voor muziek zullen voeden.

Mijn Notenlees Geheimen

In dit gedeelte deel ik mijn persoonlijke notenlees geheimen met jullie. Ik heb dit door de jaren heen ontwikkeld en verbeterd, zodat iedereen sneller en gemakkelijker noten kan leren lezen.

Geheugensteuntjes

Om notenlezen te vereenvoudigen, maak ik gebruik van geheugensteuntjes. Ik heb een paar ezelsbruggetjes die ik toepas om de noten op de notenbalk te onthouden. Voor de noten op de lijnen gebruik ik bijvoorbeeld het zinnetje 'Elke Goede Burger Drinkt Fanta', terwijl ik voor de noten tussen de lijnen de frase 'Fijn Aardig Cadeau Erna' hanteer. Deze eenvoudige, maar effectieve geheugensteuntjes helpen mij snel de noten te herkennen.

Noten Lezen Oefenen

Praktijk is de sleutel tot succes bij het leren lezen van noten. Ik oefen regelmatig en experimenteer met verschillende soorten bladmuziek. Door te variëren in stijlen, tempo's en moeilijkheidsgraden, train ik mijn vaardigheden in het vlot lezen van noten. Ik raad aan om minstens 15 minuten per dag te oefenen met een focus op het verbeteren van je notenleesvaardigheden.

Tips En Technieken

Naast geheugensteuntjes en oefeningen, hanteer ik ook enkele specifieke tips en technieken om mijn notenleeskennis te verbeteren:

 • Beheers het ritme: door het tellen van ritmes en het gebruik van een metronoom, blijf ik in sync met de muziek.
 • Herken intervallen: ik leer de afstand tussen noten te identificeren en herkennen om snel melodieën te kunnen lezen.
 • Oefen in het herkennen van toonsoorten: door je te verdiepen in de verschillende toonsoorten en hun kenmerken, wordt het lezen van muziek een stuk eenvoudiger.

Door deze tips en technieken toe te passen, kunnen ook jullie je notenleesvaardigheden verbeteren en genieten van het spelen van prachtige muziek.

Gratis Videoles met mijn Notenlees Geheimen

In deze sectie deel ik mijn notenlees geheimen en bied ik een gratis videoles om je te helpen noten te leren lezen. Deze les is ontworpen voor zowel beginners als gevorderden die hun kennis van het lezen van bladmuziek willen verbeteren.    In mijn online lesprogramma de ' Piano-Succespad-Methode' help ik beginners en herstarters, halfgevorderden, op een leuke manier pianospelen door muziek te begrijpen.  Dit uitgebreidt lesprogramma bestaat uit 4 cursussen waaronder mijn 'Noten lezen en spelen Basiscurus'

Instructies

Eerst zal ik de basisprincipes van noten lezen uitleggen, zoals het herkennen van verschillende noten en rusten, en het begrijpen van maatsoorten en sleutels. Ik zal ook bespreken hoe je muzieknotatie kunt interpreteren om het juiste ritme en tempo van een stuk te spelen.

We zullen beginnen met het herkennen van de G-sleutel F-sleutel , en het begrijpen van hun betekenis op de notenbalk. Vervolgens zal ik uitleggen hoe je verschillende noten, zoals de hele noot, halve noot, kwartnoot en achtste noot, kunt herkennen en lezen. Ook het lezen van rusten en het tellen van maatsoorten komen aan bod.

Video Noten leren lezen 101 Deel 1


Deze video’s zijn onderdeel van mijn Piano-Succespad-Methode waar ik uiteraard wat dieper in ga op de lesstof, en ook speciale oefeningen en bladmuziek aanbied.

Met deze gratis videoles hoop ik je vertrouwen en vaardigheden in het lezen van noten te vergroten, waardoor je meer plezier en succes zult beleven in je muzikale reis.

Verdere Ontwikkeling

Terwijl ik mijn notenleesvaardigheden verbeterde, ontdekte ik enkele essentiële tips en trucs om dit proces te versnellen. In deze sectie zal ik mijn ervaringen delen en de lezers nuttige oefeningen en extra materiaal aanbieden om hun notenleesvaardigheden verder te ontwikkelen.

Oefeningen

Persoonlijk heb ik gemerkt dat het uitvoeren van gerichte oefeningen, zowel op mijn instrument als op papier, enorm heeft bijgedragen aan het versnellen van mijn notenleesvaardigheden. Hier zijn enkele eenvoudige oefeningen die ik aanbeveel:

 • Identificeer de notennamen op een blad - Gebruik een leeg muziekblad en oefen met het benoemen van elke noot in de vioolsleutel en de bassleutel.
 • Schrijf noten op een staf - Oefen met het schrijven van noten op de juiste hoogte en lengte op een staf, let hierbij zowel op vioolsleutel als bassleutel.
 • Oefen met het herkennen van intervallen - Leer om snel de afstand tussen twee noten te herkennen, wat helpt bij het begrijpen van de relaties tussen noten en akkoorden.

Extra Materiaal

Naast de oefeningen die ik hierboven noemde, zijn er tal van handige hulpmiddelen en materialen die mij geholpen hebben bij het verbeteren van mijn notenleesvaardigheden. Ik raad het volgende aan:

 1. Notenleesoefeningen op YouTube - Er zijn tal van gratis videolessen waarin notenleesvaardigheid en muziektheorie worden uitgelegd, zoals beginnerscursussen, tutorials en oefeningen.
 2. Muziek apps - Er zijn verschillende mobiele apps die speciaal zijn ontworpen om je te helpen bij het leren lezen van muzieknoten, zoals apps die oefeningen bevatten voor het leren notenlezen, ritme en intervallen.  Let op dat dit slechts hulpmiddelen zijn en geen gestrutureerde cursus met lessen.

Flashnote Derby, geweldig leuke app speciaal voor de kids maar ook volwassenen vinden deze leuk.
(Klik hier om te downloaden.)

naar flashnote

2. Music tutor.  Goede app, meer geschikt voor volwassenen.


2. Muziekboeken en lesmateriaal - Er zijn veel lesboeken en lesmateriaal beschikbaar om beginners en gevorderden te helpen met het leren lezen van muzieknoten. Zoek naar boeken die uitleg geven over noten, toonladders, akkoorden en toonsoorten.


noten lezen en spelen cursus voor beginners 

3. De online cursus Noten lezen en Spelen  waarmee je tot wel 250% sneller noten leert lezen dan de traditionele lesmethode (onderdeel van mijn Piano-Succespad-Methode)

Wel of niet met muzieknoten leren spelen?noten leren lezen bladmuziek

Wel of niet met muzieknoten leren spelen?  Dat is de vraag hier natuurlijk.    Hopelijk heb je na het zien van mijn video’s een beetje vertrouwen en inzicht gekregen dat noten lezen niet moeilijk hoeft te zijn.

Muzieknoten kunnen ook beperkend werken en je afremmen in je groei als muzikant.

Als men zijn hele leven puur gewend is om van blad te spelen, zal men het doorgaans lastig vinden om iets uit het hoofd te spelen.
Een leuk onderdeel van muziek, zoals improviseren, zul je hierdoor wat minder eenvoudig kunnen leren.
Je bent immers niet gewend om naar je vingers te kijken, en te vertrouwen op je kennis en gehoor.

Wil je liever niet helemaal afhankelijk zijn van noten lezen?  Dan zijn er uiteraard nog veel meer mogelijkheden.
Als pianodocent heb ik gemerkt dat het niet altijd de beste optie is om met muzieknoten te starten.

Vooral beginners ervaren vaak veel problemen, je moet immers al op zoveel dingen tegelijk letten.
Dan moet je ook nog in de maat spelen, en dus goed tellen, anders klinkt je liedje niet mooi.

Uiteraard vind ik het belangrijk dat een pianoleerling ook leert spelen en lezen van blad.    Het is vooral een kwestie (klinkt cliché) veel en regelmatig oefenen.   Een handige methode zal dit leerproces eventueel kunnen versnellen.
Als je de vaardigheid bezit om van partituren te kunnen lezen zoals je bijv. een krant leest, gaat er een wereld voor je open.

Een andere methode om zonder noten piano te leren spelen

Een andere manier om te starten met piano spelen is het uitstellen van de notenleer, en allereerst de aandacht te richten op de ontwikkeling van o.a.:

 •  de speeltechniek
 • het muzikale gehoor
 •  het ritmische vermogen
 •  de akkoordenleer.

Mijn advies is om eerst te starten met de basiskennis van de piano en de belangrijkste begrippen waarmee je direct kunt spelen en ook beter de muziek kunt leren begrijpen en daarna pas te starten met notenleer.  

Het is onmogelijk om zoveel muziek allemaal uit je hoofd te spelen.   Met bladmuziek is dit ook niet nodig.  Je hoeft maar even op internet te zoeken naar ‘sheet music’ of te kijken op websites zoals scribd,  musicnotes.com  en je vind een enorme collectie aan mooie muziek in alle genres.


Ben je nieuwsgierig naar mijn online pianomethode waarmee je binnen 12 weken je favorieten popsongs kunt spelen en later ook noten kunt lezen?  Probeer dan eens mijn gratis introductiecursus en ontvang direct toegang tot onze online Community en leeromgeving.

gratis introductiecursus


Reacties
Categorieën