Noten leren lezen? Deze 2-delige gratis videoserie helpt je snel wegwijs!
Noten leren lezen? Ontdek mijn geheimen + gratis videoles voor succes!
11 september 2014 
13 min. leestijd

Noten leren lezen? Ontdek mijn geheimen + gratis videoles voor succes!

Als muzikant heb ik de uitdaging van het leren lezen van muzieknoten doorstaan en ben ik nu enthousiast om mijn persoonlijke geheime methodologie te delen met iedereen die geïnteresseerd is in het verbeteren van zijn of haar notenleesvaardigheden. Het zijn inderdaad eenvoudige stappen die iedereen kan leren en beheersen.

Om je te helpen in dit proces van noten leren lezen, heb ik een gratis videoles voorbereid die je stap voor stap zal begeleiden, gericht op het vergemakkelijken van je leerervaring en het aanmoedigen van betere muzikale mogelijkheden. Het maakt niet uit of je een beginner bent of eenvoudigweg je vaardigheden wilt verbeteren, deze videoles zal een aanvulling zijn op je inspanningen en muzikale groei bevorderen.

Met mijn notenleesgeheimen en waardevolle inzichten die ik tijdens mijn muzikale reis heb opgedaan, ben ik ervan overtuigd dat het leren lezen van noten aangenaam en voldoening kan geven. Dus zonder verder uitstel, laten we duiken in deze opwindende wereld van muzieknotatie en je kennis uitbreiden!

De Basis Van Noten Lezen

Noten leren lezen voor piano of andere instrumenten, is eigenlijk niets anders dan het aanleren van een taal of andere vaardigheid zoals leren auto rijden.    Je kan het het zelfs heel goed met autorijden vergelijken.  In het begin kost het moeite maar daarna gaat alles op automatische piloot en wordt je een steeds betere chauffeur.   Veel mensen zien er tegenop om het te gaan leren.

Als je muziek wilt leren spelen, is het begrijpen van noten lezen essentieel. In dit deel zal ik mijn geheimen delen om noten te leren lezen, inclusief gratis videolessen. Laten we beginnen met de basis van noten lezen.

Notenbalk En Sleutels

noten balk zonder maten

 De notenbalk bestaat uit vijf horizontale lijnen waarop de noten worden geplaatst. Het is belangrijk om te weten dat de positie van een noot op de notenbalk bepaalt welke toonhoogte het vertegenwoordigt.

g en f sleutel

Er zijn twee sleutels die je moet kennen: de G-sleutel en de F-sleutel. De G-sleutel wordt voornamelijk gebruikt voor instrumenten met een hogere toon, terwijl de F-sleutel geschikter is voor instrumenten met een lagere toon. Door deze sleutels te begrijpen, kan ik beter lezen welke noten ik moet spelen.

Zo’n muzieksleutel geeft je eigenlijk de code voor de notennamen. Staat er een bassleutel aan het begin van de notenbalk, dan weet je dat het om lage tonen gaat en bij een vioolsleutel om hoge tonen. Ook kun je de naam van de noot bepalen aan de hand van de muzieksleutel.

 Muzieksleutels bij piano

Een piano heeft heel erg veel toetsen en kan dan ook van heel laag tot heel hoog. Als je alle noten van de piano op één notenbalk zou moeten lezen, zou dat niet passen. En bovendien leest het wel heel erg moeilijk. Daarom gebruiken we bij piano twee muzieksleutels. De bovenste balk gebruikt de vioolsleutel of de G-sleutel voor de hoge tonen en de onderste tonen van de piano lezen we van de onderste notenbalk met de bassleutel of F-sleutel.

noten leren lezen piano


Noten En Rusten

noten leren lezen

Noten en rusten zijn de bouwstenen van muziek. Noten vertegenwoordigen klanken, en rusten vertegenwoordigen stiltes. Er zijn verschillende soorten noten en rusten, elk met hun eigen duur. Door deze symbolen te begrijpen, kan ik de juiste ritmes en melodieën spelen.

Enkele voorbeelden van noten zijn de hele noot, halve noot, kwartnoot, achtste noot en zestiende noot. Rusten hebben vergelijkbare namen, zoals hele rust, halve rust, kwart rust, achtste rust en zestiende rust. Ik vertrouw op deze symbolen om te weten wanneer ik een noot moet aanhouden, een noot korter moet maken of een pauze moet inlassen in mijn spel.

Notenwaarden En Duur

Notenwaarden geven de duur van een noot of rust aan. Om de duur van een noot te begrijpen, moet ik het aantal tellen in een maat kennen. Notenwaarden zijn belangrijk omdat ze me helpen de juiste snelheid en ritme te spelen. Hier zijn enkele voorbeelden van notenwaarden:


 • Zestiende noot: 1/4 tel

Door de notenwaarden te begrijpen, kan ik mijn muziekstukken nauwkeuriger spelen en genieten van de schoonheid van elk nummer. Ik hoop dat deze basisprincipes je zullen helpen bij het leren lezen van noten en je passie voor muziek zullen voeden.

Mijn Notenlees Geheimen

In dit gedeelte deel ik mijn persoonlijke notenlees geheimen met jullie. Ik heb dit door de jaren heen ontwikkeld en verbeterd, zodat iedereen sneller en gemakkelijker noten kan leren lezen.

Geheugensteuntjes

Om notenlezen te vereenvoudigen, maak ik gebruik van geheugensteuntjes. Ik heb een paar ezelsbruggetjes die ik toepas om de noten op de notenbalk te onthouden. Voor de noten op de lijnen gebruik ik bijvoorbeeld het zinnetje 'Elke Goede Burger Drinkt Fanta', terwijl ik voor de noten tussen de lijnen de frase 'Fijn Aardig Cadeau Erna' hanteer. Deze eenvoudige, maar effectieve geheugensteuntjes helpen mij snel de noten te herkennen.

Noten Lezen Oefenen

Praktijk is de sleutel tot succes bij het leren lezen van noten. Ik oefen regelmatig en experimenteer met verschillende soorten bladmuziek. Door te variëren in stijlen, tempo's en moeilijkheidsgraden, train ik mijn vaardigheden in het vlot lezen van noten. Ik raad aan om minstens 15 minuten per dag te oefenen met een focus op het verbeteren van je notenleesvaardigheden.

Tips En Technieken

Naast geheugensteuntjes en oefeningen, hanteer ik ook enkele specifieke tips en technieken om mijn notenleeskennis te verbeteren:

 • Beheers het ritme: door het tellen van ritmes en het gebruik van een metronoom, blijf ik in sync met de muziek.
 • Herken intervallen: ik leer de afstand tussen noten te identificeren en herkennen om snel melodieën te kunnen lezen.
 • Oefen in het herkennen van toonsoorten: door je te verdiepen in de verschillende toonsoorten en hun kenmerken, wordt het lezen van muziek een stuk eenvoudiger.

Door deze tips en technieken toe te passen, kunnen ook jullie je notenleesvaardigheden verbeteren en genieten van het spelen van prachtige muziek.

Gratis Videoles met mijn Notenlees Geheimen

In deze sectie deel ik mijn notenlees geheimen en bied ik een gratis videoles om je te helpen noten te leren lezen. Deze les is ontworpen voor zowel beginners als gevorderden die hun kennis van het lezen van bladmuziek willen verbeteren.    In mijn online lesprogramma de ' Piano-Succespad-Methode' help ik beginners en herstarters, halfgevorderden, op een leuke manier pianospelen door muziek te begrijpen.  Dit uitgebreidt lesprogramma bestaat uit 4 cursussen waaronder mijn 'Noten lezen en spelen Basiscurus'

Instructies

Eerst zal ik de basisprincipes van noten lezen uitleggen, zoals het herkennen van verschillende noten en rusten, en het begrijpen van maatsoorten en sleutels. Ik zal ook bespreken hoe je muzieknotatie kunt interpreteren om het juiste ritme en tempo van een stuk te spelen.

We zullen beginnen met het herkennen van de G-sleutel F-sleutel , en het begrijpen van hun betekenis op de notenbalk. Vervolgens zal ik uitleggen hoe je verschillende noten, zoals de hele noot, halve noot, kwartnoot en achtste noot, kunt herkennen en lezen. Ook het lezen van rusten en het tellen van maatsoorten komen aan bod.

Video Noten leren lezen 101 Deel 1

Video Noten leren lezen 101 Deel 2

Deze video’s zijn onderdeel van mijn Piano-Succespad-Methodewaar ik uiteraard wat dieper in ga op de lesstof, en ook speciale oefeningen en bladmuziek aanbied.

Met deze gratis videoles hoop ik je vertrouwen en vaardigheden in het lezen van noten te vergroten, waardoor je meer plezier en succes zult beleven in je muzikale reis.

Verdere Ontwikkeling

Terwijl ik mijn notenleesvaardigheden verbeterde, ontdekte ik enkele essentiële tips en trucs om dit proces te versnellen. In deze sectie zal ik mijn ervaringen delen en de lezers nuttige oefeningen en extra materiaal aanbieden om hun notenleesvaardigheden verder te ontwikkelen.

Oefeningen

Persoonlijk heb ik gemerkt dat het uitvoeren van gerichte oefeningen, zowel op mijn instrument als op papier, enorm heeft bijgedragen aan het versnellen van mijn notenleesvaardigheden. Hier zijn enkele eenvoudige oefeningen die ik aanbeveel:

 • Identificeer de notennamen op een blad - Gebruik een leeg muziekblad en oefen met het benoemen van elke noot in de vioolsleutel en de bassleutel.
 • Schrijf noten op een staf - Oefen met het schrijven van noten op de juiste hoogte en lengte op een staf, let hierbij zowel op vioolsleutel als bassleutel.
 • Oefen met het herkennen van intervallen - Leer om snel de afstand tussen twee noten te herkennen, wat helpt bij het begrijpen van de relaties tussen noten en akkoorden.

Extra Materiaal

Naast de oefeningen die ik hierboven noemde, zijn er tal van handige hulpmiddelen en materialen die mij geholpen hebben bij het verbeteren van mijn notenleesvaardigheden. Ik raad het volgende aan:

 1. Notenleesoefeningen op YouTube - Er zijn tal van gratis videolessen waarin notenleesvaardigheid en muziektheorie worden uitgelegd, zoals beginnerscursussen, tutorials en oefeningen.
 2. Muziek apps - Er zijn verschillende mobiele apps die speciaal zijn ontworpen om je te helpen bij het leren lezen van muzieknoten, zoals apps die oefeningen bevatten voor het leren notenlezen, ritme en intervallen.  Let op dat dit slechts hulpmiddelen zijn en geen gestrutureerde cursus met lessen.

Flashnote Derby, geweldig leuke app speciaal voor de kids maar ook volwassenen vinden deze leuk.
(Klik hier om te downloaden.)

naar flashnote

2. Music tutor.  Goede app, meer geschikt voor volwassenen.


2. Muziekboeken en lesmateriaal - Er zijn veel lesboeken en lesmateriaal beschikbaar om beginners en gevorderden te helpen met het leren lezen van muzieknoten. Zoek naar boeken die uitleg geven over noten, toonladders, akkoorden en toonsoorten.noten lezen en spelen cursus voor beginners 

3. De online cursus Noten lezen en Spelen  waarmee je tot wel 250% sneller noten leert lezen dan de traditionele lesmethode (onderdeel van mijn Piano-Succespad-Methode)


Wel of niet met muzieknoten leren spelen?


noten leren lezen bladmuziek

Wel of niet met muzieknoten leren spelen?  Dat is de vraag hier natuurlijk.    Hopelijk heb je na het zien van mijn video’s een beetje vertrouwen en inzicht gekregen dat noten lezen niet moeilijk hoeft te zijn.

Muzieknoten kunnen ook beperkend werken en je afremmen in je groei als muzikant.

Als men zijn hele leven puur gewend is om van blad te spelen, zal men het doorgaans lastig vinden om iets uit het hoofd te spelen.
Een leuk onderdeel van muziek, zoals improviseren, zul je hierdoor wat minder eenvoudig kunnen leren.
Je bent immers niet gewend om naar je vingers te kijken, en te vertrouwen op je kennis en gehoor.

Wil je liever niet helemaal afhankelijk zijn van noten lezen?  Dan zijn er uiteraard nog veel meer mogelijkheden.
Als pianodocent heb ik gemerkt dat het niet altijd de beste optie is om met muzieknoten te starten.

Vooral beginners ervaren vaak veel problemen, je moet immers al op zoveel dingen tegelijk letten.
Dan moet je ook nog in de maat spelen, en dus goed tellen, anders klinkt je liedje niet mooi.

Uiteraard vind ik het belangrijk dat een pianoleerling ook leert spelen en lezen van blad.    Het is vooral een kwestie (klinkt cliché) veel en regelmatig oefenen.   Een handige methode zal dit leerproces eventueel kunnen versnellen.
Als je de vaardigheid bezit om van partituren te kunnen lezen zoals je bijv. een krant leest, gaat er een wereld voor je open.

Een andere methode om zonder noten piano te leren spelen

Een andere manier om te starten met piano spelen is het uitstellen van de notenleer, en allereerst de aandacht te richten op de ontwikkeling van o.a.:

 •  de speeltechniek
 • het muzikale gehoor
 •  het ritmische vermogen
 •  de akkoordenleer.

Mijn advies is om eerst te starten met de basiskennis van de piano en de belangrijkste begrippen waarmee je direct kunt spelen en ook beter de muziek kunt leren begrijpen en daarna pas te starten met notenleer.  

Het is onmogelijk om zoveel muziek allemaal uit je hoofd te spelen.   Met bladmuziek is dit ook niet nodig.  Je hoeft maar even op internet te zoeken naar ‘sheet music’ of te kijken op websites zoals scribd,  musicnotes.com  en je vind een enorme collectie aan mooie muziek in alle genres.


Ben je nieuwsgierig naar mijn online pianomethode waarmee je binnen 12 weken je favorieten popsongs kunt spelen en later ook noten kunt lezen?  Probeer dan eens mijn gratis introductiecursus en ontvang direct toegang tot onze online Community en leeromgeving.

gratis introductiecursusOver de schrijver
Rene Knops is geboren en getogen in Brabant. 51 jaar en al vanaf zijn tiende actief als pianist. Ook speelt hij graag op keyboards en synthesizers. Hij is al ruim 25 jaar verbonden aan de Muziekschool als piano- en keyboarddocent en later directeur. Ook als uitvoerend pianist en toetsenist heeft René jarenlange ervaring in binnen-, en buitenland.René is half autodidactisch en speelt graag op gehoor. Tijdens zijn studie klassieke muziek (piano) aan de Royal Schools of Music leer hij pas goed noten lezen. Al deze speelstijlen geeft René door aan zijn cursisten zodat ze zo breed en compleet mogelijk wordt opgeleid als een pianist of toetsenist. Volgens René kan écht iedereen piano leren spelen. Zijn doel is Plezier in muziek voor iedereen!
Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 12 Sep 2014

Hoi René, het voordeel van noten lezen vindt ik, dat je goed kunt zien wanneer er een pauze is. Of hoe lang je een noot vast moet houden. De samen spel van je linker en rechterhand. En dat zie je minder goed als je een akkoord ziet staan. Dan moet je het echt hebben van de melodie.

Bibi
Door

Bibi

op 05 Sep 2015

Graag wil ik weten of er ook quarté mais muziek bestaat van Ludovico Einaudi

Rene
Door

Rene

op 24 Sep 2015

Dag Bibi, dat is een goede vraag, waar ik eerlijk gezegd niet het antwoord op heb. Ik heb veel boeken van Ludovico gekocht, maar dit waren allemaal stukken geschreven voor solo piano. Zodra ik iets meer weet, zal ik het je laten weten. Andersom, mocht jij hierover meer informatie gevonden hebben, dan houd ik me aanbevolen, en zou ik het leuk vinden als je het me zou laten weten. Succces!

Manja
Door

Manja

op 24 Nov 2018

Hallo Rene, Dank voor die prachtige opmerking over het feit dat Noten lezen, je ook kunnen beperken ..Voor het eerst dat ik dit hoor en zelf ook zo ervaar.. Mijn interpretatie van de muziek en ook klassieke muziek is nogal vrij. Pianospelen en ik zijn een,, heb ik mij horen vertellen door een pianolerares 2 jaar geleden. Maar de noten lezen blijven een frustratie voor me, waar ik graag vanaf wil. . Groeten Manja.

Rene
Door

Rene

op 27 Nov 2018

Hoi Manja, ik streef er na om mijn cursisten beiden aan te leren, dat wil zeggen, een mooie balans tussen notenkennis maar ook vooral akkoordenleer (harmonieleer) en gehoortraining zou perfect zijn. Vooral dit laatste werd vroeger vaak overgeslagen tijdens de pianolessen. Ik verwacht, dat als je straks verder bent met je akkoordenkennis, je wellicht de noten nog eenvoudig zult kunnen lezen en spelen. Veel succes!

Reactie plaatsen