Online Keyboard leren spelen? Deze gratis proeflessen zijn goud waard!
Keyboard leren spelen kan iedereen met mijn video’s!
Online keyboardles
René
Online keyboardles
10/17/2014
9 min
1

Keyboard leren spelen kan iedereen met mijn video's!

10/17/2014
9 min
1

keyboard leren spelenKeyboard leren spelen is niet moeilijk, maar wel als je niet weet waar je moet beginnen. We hebben het op deze site vaak over piano spelen waar natuurlijk het overgrote deel van de bezoekers naar op zoek is. Maar misschien heb jij juist thuis een keyboard staan en wil je daar juist graag mee aan de slag?

In dit artikel neem ik je mee met diverse tips die je een wegwijs zullen maken in ‘Keyboard land’ en kijken we met name naar de verschillen tussen een piano en keyboard, en ook de manier van keyboard leren spelen. Verder laat ik je ook wat voorbeelden zien (en horen)van hoe jij keyboard kan leren spelen via het internet.

Keyboard leren spelen is leuk en kost weinig tijd

Een Keyboard is laagdrempelig, eenvoudig te bedienen, vaak veel goedkoper dan een piano en relatief eenvoudig te leren bespelen. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen, vooral online, keyboard leren spelen versus het aantal mensen dat voor de piano kiest.

Veel kinderen en volwassenen voelen zich aangetrokken tot het keyboard en dat heeft waarschijnlijk te maken met al die leuke elektronische snufjes. Je kan een beat mee laten spelen, je kan jezelf opnemen en je kan kiezen uit verschillende klanken.

Dat maakt keyboard spelen ook zo ontzettend leuk. Maar de basisbegrippen voor keyboard zijn vaak hetzelfde als bij piano. En dat maakt het ook nog eens handig om je keyboard als opstapje te gebruiken voor een piano. Want wie weet wil je over een paar jaar wel van keyboard naar iets anders switchen!

Waarom we steeds vaker de piano 'links laten liggen'

Met een keyboard kun relatief eenvoudig en snel al goed klinkende liedjes leren spelen.  Dit omdat er functies op het keyboard zitten zoals leuke styles (ritmes) en voices (geluiden) kun je je songs direct voller en professioneler laten klinken.

Ook voelt een keyboard wat vriendelijker aan dan zo’n grote statige piano.  De verschillen tussen de (digitale) piano en keyboard worden elk jaar kleiner.  Daarnaast is de aanschafprijs t.o.v. een piano een stuk vriendelijker voor je portemonnee.

Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen een keyboard, piano of synthesizer?

Hoewel veel mensen het verschil nog niet weten tussen een keyboard, piano of synthesizer, wil ik eerst graag hieronder in het kort u hier wat over vertellen:

Keyboard leren spelenKeyboards zijn veelzijdiger

Met je keyboard kun je allerlei klanken van andere bestaande instrumenten nabootsen, maar je kunt je ook uitleven op geluidseffecten zoals het geluid van vogels en regen. Je kunt je keyboard aansluiten op je computer en je muziek opnemen.

Daarnaast is het prima mogelijk om tegenwoordig ook hele mooie pianoklanken te fabriceren op een keyboard.   (Op de afbeelding hiernaast ziet u een beginnerskeyboard van Yamaha die we gebruiken voor onze keyboardlessen)

De Synthesizer laat je eigen geluiden maken

Yamha motif keyboard

Een synthesizer lijkt op een keyboard, maar het grootste verschil is dat je zelf geluiden kunt maken en dat er meestal geen interne speakers op zitten. Ook je synthesizer kun je aansluiten op je computer.

Het keyboard is een ideaal instrument om lekker alleen mooie songs te spelen of samen met andere muzikanten.  Op een leuke en snelle manier leer je al snel je favoriete songs spelen.

Een synthesizer is een electronisch toetsinstrument waarop je vele nieuwe geluiden en effecten kunt generen. Dit instrument is uitermate geschikt voor het spelen in een band als toetsenist(e).

Allereerst moet je natuurlijk je instrument goed leren kennen en een goede speeltechniek is erg belangrijk om optimaal te genieten van dit instrument.

digitale yamaha piano p155

Piano is een stand-alone instrument

Een piano is een van nature akoestisch (snaar)instrument met 88 toetsen.  Door het grote bereik van het aantal tonen, kan men ongelofelijk veel klanken, geluiden en muziek creëren op een piano.  Men kent ook digitale piano’s en zelfs keyboards met 88 toetsen.

Het toetsenbord (klavier) van een piano en keyboard ziet er hetzelfde uit. De namen van de toetsen zijn gelijk, de vingerzetting is hetzelfde en je speelt een liedje dus ook op beide instrumenten hetzelfde. Er zijn wel twee verschillen tussen het klavier van een piano en van een keyboard.

Bij een piano zet je een mechaniek in werking: een hamer die tegen een snaar slaat. Dit voel je, je moet een toets harder aanslaan om geluid te krijgen. Bij een keyboard ontstaat het geluid digitaal en hoef je een toets maar licht in te drukken om geluid te krijgen.

Bovendien is het klavier van een piano vaak langer dan dat van een keyboard. Op een keyboard wordt meestal lichte muziek gespeeld waarvoor een groot bereik niet noodzakelijk is. Klassieke stukken maken vaak gebruik van een groter notenscala. Dan heb je al die toetsen wel nodig.

Begin is hetzelfde, maar het vervolg is wat telt bij een keyboard

Wanneer je begint met piano of keyboard leren spelen, dan zal je merken dat je dezelfde liedjes en oefeningen op beide instrumenten kunt spelen. Het gaat in het begin vooral om het leren kennen van de toetsen, leren welke vinger je waar moet plaatsen en vaardigheid krijgen in het spelen. Dit is op beide instrumenten gelijk.

Keyboard leren spelen is voor beginners wel extra leuk, omdat je liedjes met ritme kunt spelen. Heb je een stukje ingestudeerd, dan zoek je er een bijpassend ritme bij en klinkt het meteen nog beter.

Wat het pas echt leuk maakt, is dat je het tegenwoordig online kunt doen.  Hieronder zal ik je hier meer over vertellen, maar je zult straks ontdekken dat er meer mogelijk is dan je denkt.

volwassen piano leren spelen online

De 3 meest populaire manieren om keyboard te leren spelen

Er zijn vele manieren om keyboard te leren spelen.  Voordat je gaat starten met keyboardles , stel jezelf dan de vraag: “Wat is mijn doel?”  Alleen spelen, of gezellig samen met anderen in een bandje, of lekker spelen en meezingen tijdens een etentje met vrienden, etc.  Hoe is het met de staat van mijn ogen (met slechte ogen bladmuziek spelen is lastig)?   Wil ik gewoon leuke liedjes spelen zonder poespas, of wil je ALLE mogelijkheden van het keyboard gebruiken?    Hoeveel tijd heb je om te oefenen (muzieknoten leren lezen vraagt dagelijkse oefening!).

vinkje1. Piano speeltechniek (ideaal voor toetsenisten, dj’s, en iedereen die graag meezingt of andere wil laten zingen).

Steeds meer mensen kiezen voor deze lesmethode. Als je bijvoorbeeld graag erbij zingt, is het verstandig om de pianospeelstijl aan te leren.  Dat wil zeggen je leert keyboard spelen, alle mogelijkheden van het keyboard te gebruiken, maar richt je vooral op het leren spelen van akkoorden in de rechterhand.   Je speelt met de linkerhand dan steeds de basnoten van een song.

Het voordeel van deze methode is dat je veel sneller al liedjes aan het spelen of meespelen bent,  en je kunt zelf uitkiezen welke songs je wilt leren spelen.   Voor mensen met slechte ogen is het ook handig want je bent niet afhankelijk van spelen met bladmuziek.

Nadeel is, dat je niet direct de melodienoten kan spelen,  dit is wel mogelijk, maar kost tijd.  Je zult hiervoor technieken moeten leren en ook gehoortraining moeten doen.   Toch is dit nog steeds de snelste en eenvoudigste manier om keyboard te leren spelen.

keyboardles voor kinderen

vinkjeKeyboard leren spelen  op de traditionele manier

Dit is de traditionele manier van keyboard leren spelen.   Je start met een keyboard lesmethode zoals keyboard selections,  keyboard speel je zo,  keyboard world,  of orgel & keyboard nieuwe stijl.

Je leert keyboard spelen aan de hand van de liedjes in het lesboek.  Bijna altijd speel je met je linkerhand de akkoorden (begeleiding) en met je rechterhand de melodie.  Daarbij hoort natuurlijk ook het noten leren lezen.

Het voordeel van deze manier van dat je direct de melodie van het liedje leert spelen, en daarbij ook met de linkerhand de begeleidende akkoorden leert, daarnaast moet je ook nog de knoppen bedienen terwijl je speelt.

Het nadeel van deze methode vind ik, dat je als beginner teveel ineens moet leren:  dat wil zeggen:  je handen en vingers ontwikkelen (kracht en snelheid),  de knopjes van het keyboard bedienen,  de juiste timing aanleren (in de maat spelen), de knopjes van het keyboard bedienen, en dan ook nog de noten leren lezen!

Om goed muzieknoten te leren lezen is het belangrijk dat je dagelijks kunt oefenen, anders bestaat de kans dat je weer de noten gaat vergeten (dus ook je liedjes) en weer steeds opnieuw moet beginnen.

Verder heb je eigenlijk geen keuze welk liedje je gaat spelen, je bent beperkt tot de liedjes die gegeven worden in het lesboek, hopelijk zijn dit liedjes die je interesseren.   Ik vind helaas dat het aanbod van lesliedjes in keyboard lesboeken niet meer aansluit bij de hedendaagse muziek.

vinkjeLeren volgens de  “Rote Learning” methode

Bij de rote learning methode leer je aan de hand van voorbeelden zoals video’s of voorspelen tijdens de les,  het liedje naspelen.   Dit is op dit moment een zeer populaire methode, en het internet staat vol van dit soort filmpjes.

De voordelen van keyboard leren spelen met deze methode is dat  je heel snel resultaten kunt zien, en je hiervoor geen noten hoeft te lezen,  of muziekboeken hoeft te kopen. Je leert door te kijken hoe diegene het liedje voorspeelt en dit vervolgens naspeelt.    Een ander voordeel is, dat je hier ook automatisch je gehoor zult verbeteren.  Hierdoor kun je steeds eenvoudiger tonen en/of akkoorden naspelen.

Nadelen van keyboard leren spelen met deze methode  vind ik, dat je eigenlijk maar aan het na-apen bent, en eigenlijk niet bezig bent het aanleren van de “techniek” van het spelen en het “waarom”.  Je blijft hierdoor altijd afhankelijk van dit soort filmpjes.   Daarnaast weet je ook niet of je wel de juiste versie aan het spelen bent, vaak is het een interpretatie van diegene die het liedje voorspeelt.

Bekijk en luister naar de verschillen tussen keyboard spelen en piano spelen

Om duidelijk te laten zien en horen wat nu echt de verschillen zijn tussen ‘keyboard spelen’ en ‘piano spelen’ heb ik hieronder 2 video’s van me gepost. Een video waarin ik de song ‘Get Lucky’ van Daft Punk speel op een keyboard (Yamaha Tyros 5), en een video waarin ik ‘Kleine Jongen’ van André Hazes speel.

Voorbeeld Keyboard spelen:

Voorbeeld Piano spelen:

Online keyboard leren spelen? Hoe werkt dat dan?

Online Pianoles piano leren spelen cursus voor beginnersDankzij de moderne technieken zoals video, tablets, camera’s, software, is het nog eenvoudiger geworden om piano of keyboard te leren spelen.

Daarom heb ik in 2013 besloten om een online lesprogramma te maken voor iedereen die graag op een leuke en snelle manier leuke bekende liedjes wil leren spelen. Ik maak gebruik van o.a. de piano speeltechiek, de rote learning technieken, duidelijke instructievideo’s met dubbel oplichtende toetsen, ebooks, midi, audiobestanden en we hebben een gezellig interactief forum waar cursisten in contact kunnen komen met medecursisten.

Beter keyboard leren spelen?  Bepaal je eigen lestijd en oefen in eigen omgeving.

Online lessen volgen is daarom een prima alternatief voor iedereen die geen tijd heeft voor een wekelijkse muziekschool of prive-docent, want je kunt lekker in je eigen tijd en tempo de lessen volgen! Daarnaast heb je bij pianoles van Rene altijd de mogelijkheid om feedback te krijgen van professioneel docent op je eigen keyboardspel.

Lijkt het je leuk om ook via het internet op een laagdrempelige manier (beter) piano of keyboard te leren spelen?  Probeer dan eens mijn gratis proeflessen.   Het is 100% gratis.  (Klik hier om te starten.)

Reacties
Categorieën