Een goede online piano cursus, waaraan moet die voldoen?
Een goede online piano cursus, waaraan moet die voldoen?
pianoles online
René
pianoles online
09/16/2019
4 min
0

Een goede online piano cursus, waaraan moet die voldoen?

09/16/2019
4 min
0

Hoe vind je een goede online piano cursus tussen het brede aanbod? Als je eenmaal besloten hebt om online pianolessen te gaan volgen is de volgende stap het vinden van een goede cursus. Maar dat is nog best lastig, want waaraan moet een goede cursus voldoen?

Een online piano cursus biedt je veel meer vrijheid, als je het vergelijkt met lessen bij een muziekschool of privé pianoleraar. En je kunt er net zo goed leren pianospelen, maar dan moet je wel voor een goede cursus kiezen.

Het laatste wat je wilt, is halverwege de cursus vastlopen en niet meer verder komen. De lol is er snel af en de kans is groot dat je het piano spelen laat voor wat het is. Zonde natuurlijk. Daarom is het belangrijk rustig het aanbod te bekijken en een piano cursus te kiezen die bij je past.
Als je weet waar je op moet letten wordt het vergelijken een stuk makkelijker. Daarom vertellen we je in deze blog waaraan een goede online piano cursus moet voldoen.

Kies een piano cursus methode die bij je past

Veel pianolessen bij de muziekschool en privé pianoleraar beginnen met notenleer. Je kunt dit zien als iets wat erbij hoort, maar het kan ook een drempel vormen en je tegenhouden om op les te gaan. Bedenk van tevoren of je graag noten wilt leren lezen of dat je liever voor een andere methode kiest.

Het is namelijk ook mogelijk om in korte tijd liedjes te leren spelen met behulp van akkoorden. Elk liedje bestaat uit akkoorden. Als je deze kent, kun je op een eenvoudige manier een liedje (mee)spelen op je piano. Tussen de online piano cursussen vind je er diverse die gebaseerd zijn op deze methode.

Er zijn cursussen die alleen ingaan op de akkoorden en er zijn er die ook de bladmuziek erbij halen, eventueel in een later stadium. Je kunt er dan alsnog voor kiezen om bladmuziek te leren lezen, maar het vormt geen drempel meer om te leren spelen. Bladmuziek lezen is geen must, maar het kan een leuke aanvulling zijn. Bladmuziek is tenslotte de universele taal in de muziekwereld.

Online piano cursus

De meest volledige piano cursus online

Kies voor de meest volledige piano cursus online. Piano spelen is meer dan alleen de juiste toetsen weten aan te slaan. Het gaat ook om je zithouding, de plaatsing van je handen op het klavier, het gebruik van de pedalen, hoe je effectief kunt oefenen en allerlei andere tips en trucs.

Als je een online cursus volgt, is het belangrijk dat je alles stap voor stap en in een logische volgorde leert. Er zit geen pianoleraar naast je die je kan corrigeren of waar je vragen aan kunt stellen. Zonder goede begeleiding kun je vastlopen.

Een piano cursus die gemaakt is door een ervaren pianodocent heeft een logische opbouw. De docent heeft jaren ervaring met hoe mensen leren en hoe hij het beste de lesstof kan aanbieden.

Wat vinden anderen van deze piano cursus?

Het mooie aan online piano cursussen is dat je precies kunt zien hoe anderen het volgen van deze cursus hebben ervaren. Zijn ze positief en volgen ze de lessen met plezier? Of zijn ze al snel afgehaakt? Welke punten ervaren ze als positief? Waar zien ze ruimte voor verbetering.
Het lezen van de recensies bij een cursus biedt je veel waardevolle informatie over de inhoud en kwaliteit van de cursus.

Online piano cursus akkoorden

Piano cursus met persoonlijke begeleiding, ook online

Bij het volgen van een online piano cursus zit er geen pianoleraar naast je, maar dat betekent niet dat je alles alleen hoeft uit te vinden. Bij een goede cursus wordt je de mogelijkheid geboden om vragen te stellen, op een simpele manier.

Bijvoorbeeld door een mailtje te sturen, een video van je pianospel te uploaden of live via een webinar. Bij een goede cursus zit er een gediplomeerde pianodocent voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.
Bij sommige cursussen krijg je zelfs toegang tot een community, waar je kennis en ervaring kunt delen met andere pianoliefhebbers.

Op deze manier ben je veel intensiever met je lessen bezig en doordat je vragen snel beantwoord worden, zul je niet zomaar vastlopen. Ook het contact met medecursisten biedt meer speelplezier. Dat werkt motiverend!

Hoe wordt de lesstof in de piano cursus aangeboden?

Iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeur. De ene leert door te kijken, de ander door te doen en weer een ander door de theorie te leren. Ga voor jezelf na wat je fijn vindt. Hoe zou je willen dat de lesstof aangeboden wordt?

In de praktijk blijkt dat veel mensen, die leren piano spelen, het fijn vinden om te leren van filmpjes. Met een helder voorbeeldfilmpje in de lesstof kun je precies zien wat je moet doen en speel je het eenvoudig na.

Wat voor jou het beste werkt, kun je testen. Vaak worden er één of meerdere gratis pianolessen aangeboden.

gratis introductiecursus

Piano cursus die altijd en overal toegankelijk is

Waarschijnlijk heb jij, net als iedereen, een druk leven waarin je niet altijd tijd kunt maken om pianolessen te volgen of te oefenen. Een online piano cursus biedt je de vrijheid om lessen te volgen waar en wanneer je maar wilt. Zo bepaal je zelf hoe snel of langzaam je de lesstof doorloopt.

Het is erg fijn als je niet aan een bepaalde termijn vastzit, maar onbeperkt toegang hebt tot de piano cursus. Als je na een drukke periode weer wilt gaan spelen, wil je er niet achter komen dat de inlog van je aangeschafte piano cursus maar 1 jaar geldig was.
Of als je in je vakantie meerdere lessen wilt gaan volgen, wil je geen cursus waarbij je maar 1 les per week kunt doen.

Zorg er dus voor dat je een cursus kiest die je echt vrijheid geeft. Het mooiste is levenslange toegang. Dan kun je ook over een aantal jaren nog eens een opfris cursus doen en je piano skills nog verder verbeteren.

Probeer je online piano cursus eerst uit

Als je pianolessen neemt bij een privé pianoleraar wil je dat het klikt, dus neem je een proefles. Bij online pianolessen is dat niet anders. Voor je een piano cursus koopt, kun je het beste eerst een paar lessen uitproberen. Van veel piano cursussen worden gratis proeflessen aangeboden.

Aarzel dus niet en volg een paar gratis lessen, voor je de piano cursus aanschaft.

Reacties
Categorieën