Wat is een goede piano? Piano-expert legt uit waar je op moet letten!
Wat is een goede piano? Piano-expert legt uit waar je op moet letten!
05 juni 2014 
9 min. leestijd

Wat is een goede piano? Piano-expert legt uit waar je op moet letten!

Een goede piano kan voor iedereen anders zijn. Het ligt eraan wat je zoekt en wat je eisen zijn. Een beginner zal heel andere verwachtingen hebben van een piano als een concertpianist. In dit artikel ga ik in op verschillende soorten piano’s en help ik je op weg bij het kiezen van een goede piano.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een piano

Voor je naar een winkel gaat, is het heel belangrijk om te bepalen wat je eigenlijk zoekt. Ben je een beginner en wil je niet direct te veel geld uitgeven, maar wel goed kunnen oefenen en lange tijd plezier hebben van de piano? Of weet je nog helemaal niet zeker of jij of je kind langere tijd piano zal spelen of later misschien naar een ander instrument overstapt. Met een betaalbaar studiemodel kun je vaak al goed uit de voeten. Heb je meer muzikale ervaring en weet je zeker dat je piano blijft spelen, dan is het vooral belangrijk om klanken te vergelijken.

Wat is je budget?

Natuurlijk is het ook belangrijk hoeveel geld je uit kunt geven. Is je budget niet heel hoog, dan is het verstandig ook tweedehands piano’s te bekijken. Een akoestische piano gaat lange tijd mee, dus kan prima tweedehands gekocht worden. Een tweedehands studiemodel kun je met een klein budget kopen. En ook de meeste nieuwe studiemodellen zijn betaalbaar.  Piano's zijn er in verschillende prijsklassen, van enkele honderden tot enkele tienduizenden euro's. Het is belangrijk om een budget te hebben voordat je begint met zoeken, zodat je je keuzes kunt beperken.

Grootte van de piano en benodigde ruimte

De grootte van de piano en de benodigde ruimte zijn ook belangrijke factoren om te overwegen. Als je een kleine ruimte hebt, wil je misschien een staande piano overwegen in plaats van een vleugelpiano, omdat deze minder ruimte in beslag nemen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van de deur en de trap als je de piano thuis wilt laten bezorgen.

Merken en fabrikanten

Er zijn verschillende merken en fabrikanten van piano's om uit te kiezen. Sommige bekende merken zijn Yamaha, Kawai, Steinway & Sons en Baldwin. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar de verschillende merken en hun reputatie bij het maken van je keuze.

Het belang van het uitproberen van een piano voordat je koopt

Het is belangrijk om een piano uit te proberen voordat je hem koopt. Dit geeft je een idee van hoe de piano klinkt en voelt. Als je de piano niet kunt uitproberen voordat je hem koopt, zorg er dan voor dat je een goede retourregeling hebt, zodat je hem kunt retourneren als hij niet aan je verwachtingen voldoet.   Klik hier voor mijn aanbevolen pianowinkel >>

Nieuwe versus gebruikte piano's

piano aanschaf gids

Een andere belangrijke overweging bij het kiezen van een piano voor in huis is of je een nieuwe of gebruikte piano wilt kopen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Een nieuwe piano heeft de nieuwste functies en technologieën en is vaak verkrijgbaar in verschillende afwerkingen en maten. Nieuwe piano's hebben echter ook een hogere prijs en kunnen meer onderhoud nodig hebben.

Een gebruikte piano kan een goede optie zijn als je op zoek bent naar een goedkopere optie. Gebruikte piano's zijn vaak verkrijgbaar voor een lagere prijs dan nieuwe piano's en kunnen nog in goede staat zijn. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het kopen van een gebruikte piano, omdat deze mogelijk reparaties en onderhoud nodig heeft.


Soorten piano’s

rechtopstaande piano en vleugel

De techniek staat niet stil, dat is ook zo bij muziekinstrumenten. We kennen natuurlijk allemaal de akoestische piano en de vleugel, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om een elektrische piano of een silent piano te kopen. Ik leg je uit wat de verschillen zijn.

Vleugel

wat is een goede piano? vleugelDe vleugel is een groot model akoestische piano. De snaren van de vleugel liggen horizontaal in de klankkast. De klankkast kan open gezet worden om het geluid goed tot zijn recht te laten komen. Een vleugel schaf je niet zomaar aan. Het is een duur instrument en je hebt er veel ruimte voor nodig. Voor gewone pianolessen is een vleugel een overbodige luxe.

Akoestische piano

Dit is de bekendste pianosoort. Akoestische piano's zijn de traditionele soort piano's. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en hebben een vol en krachtig geluid. Akoestische piano's zijn vaak duurder dan digitale piano's en nemen meer ruimte in beslag. Ze hebben ook meer onderhoud nodig dan digitale piano's.  

De snaren lopen verticaal in de klankkast, waardoor de piano veel compacter is dan een vleugel. Een akoestische piano past in de meeste huiskamers. De klank van een akoestische piano verschilt per instrument. Het is dus heel belangrijk om altijd klanken te vergelijken in de winkel. Hoewel je de hoge en lage klanken in het begin nog niet heel veel zult gebruiken, is het verstandig om deze tonen ook te proberen.

Elektrische piano (digitale piano)

Digitale piano's zijn de meest moderne soort piano's. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en hebben een groot aantal functies, zoals opname- en afspeelmogelijkheden. Digitale piano's zijn vaak goedkoper dan akoestische piano's en nemen minder ruimte in beslag. Ze zijn ook gemakkelijker te onderhouden en kunnen worden aangesloten op een koptelefoon of luidsprekers.

Hoewel een elektrische piano vaak verward wordt met een keyboard, is het toch een heel ander instrument. Een keyboard heeft veel minder toetsen dan een piano (een piano heeft er meestal 88). Op een keyboard zitten vaak veel extra functies om jezelf te begeleiden en een keyboard wordt over het algemeen voor lichte muziek gebruikt. Een elektrische piano probeert het geluid en de aanslag van een akoestische piano te benaderen.

 Elektrische piano’s zijn verkrijgbaar in veel verschillende prijsklassen. Hoe duurder het instrument, hoe meer functies er vaak op zitten. Ook de kwaliteit van het geluid is bij duurdere instrumenten vaak beter. Luister vooral naar de hoge en lage klanken van een elektrische piano om te kijken hoe de kwaliteit daarvan is.

gratis introductiecursus

Voor- en nadelen elektrische piano

Veel mensen denken dat een elektrische piano minder ruimte inneemt dan een gewone piano, dat lijkt vaak alleen maar zo. Er zitten evenveel toetsen op als een akoestische piano, alleen heeft de elektrische piano geen snaren en is hij daardoor minder diep. Dat scheelt zo’n 30 cm. Bedenk ook dat een elektrische piano al snel veel minder waard is, de techniek gaat immers heel snel vooruit. Een akoestische piano is veel waardevaster. Een heel belangrijk voordeel van de elektrische piano is de stemming. Een elektrische piano is namelijk altijd goed gestemd. Een akoestische piano moet ongeveer twee keer per jaar gestemd worden en daarvoor ben je tussen de € 50,- en € 75,- per keer kwijt.

Silent piano

Een combinatie van een akoestische en elektrische piano is de silent piano. Eigenlijk gaat het hier om een akoestische piano met een extra digitale functie. Er is techniek ingebouwd waarmee je met een knop het geluid kunt uitschakelen. De hamers raken dan de snaren net niet, het bedoelde geluid wordt omgezet in digitale functies. Het digitale geluid hoor je via de koptelefoon. Deze functie is ideaal als je huis gehorig is, of als je graag op afwijkende tijden muziek maakt en niemand in zijn nachtrust wilt storen.

Tips voor het kopen van een piano

Bereid jezelf altijd voor als je een instrument gaat kopen. Bepaal van tevoren wat voor jou belangrijk is en hoeveel je maximaal wilt uitgeven. Heb je zelf nog niet veel verstand van piano’s, neem dan iemand mee die dat wel heeft. Het gaat om een instrument en een instrument moet bij je passen. De klank van het instrument is dus heel belangrijk. Speel in de winkel altijd wat stukjes op verschillende piano’s. Bij een tweedehands digitale piano: test alle functies. De klank van een piano is erg belangrijk, koop een instrument liever niet online, maar ga naar een winkel waar je de klank kunt horen.

Onderhoud en verzorging van de piano

Het is belangrijk om je piano goed te onderhouden en te verzorgen om ervoor te zorgen dat hij in goede staat blijft. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden en verzorgen van je piano:

- Laat de piano regelmatig stemmen om ervoor te zorgen dat hij goed klinkt.

- Houd de piano schoon en stofvrij.

- Zorg ervoor dat de piano niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht of vocht.

- Laat de piano regelmatig controleren door een professional om eventuele problemen op te sporen en te verhelpen.


Conclusie en afsluitende overwegingen

Bij het kiezen van een piano voor in huis zijn er veel factoren om te overwegen. Het is belangrijk om een piano te kiezen die past bij je budget, ruimte en behoeften. Het is ook belangrijk om een piano uit te proberen voordat je hem koopt en om hem goed te onderhouden en te verzorgen. Met deze gids ben je goed voorbereid om de perfecte piano voor in huis te vinden en ervan te genieten voor vele jaren muziekplezier.

Ben je op zoek naar een winkel met een grote naam in klantenservice en productkennis?  klik dan hier

Over de schrijver
Rene Knops is geboren en getogen in Brabant. 51 jaar en al vanaf zijn tiende actief als pianist. Ook speelt hij graag op keyboards en synthesizers. Hij is al ruim 25 jaar verbonden aan de Muziekschool als piano- en keyboarddocent en later directeur. Ook als uitvoerend pianist en toetsenist heeft René jarenlange ervaring in binnen-, en buitenland. René is half autodidactisch en speelt graag op gehoor. Tijdens zijn studie klassieke muziek (piano) aan de Royal Schools of Music leer hij pas goed noten lezen. Al deze speelstijlen geeft René door aan zijn cursisten zodat ze zo breed en compleet mogelijk wordt opgeleid als een pianist of toetsenist. Volgens René kan écht iedereen piano leren spelen. Zijn doel is Plezier in muziek voor iedereen!
Bevi
Door

Bevi

op 23 Nov 2017

Is een George Steck 132 piano aan te raden. Techniek en klank? mvg Bevi

Reactie plaatsen