Te oud Voor pianoles? Pianoles of keyboardles voor ouderen
Te Oud Voor Pianoles? Met 10 vingers die werken kun je prima piano leren spelen. Dit is hoe.
Piano Leren Spelen
René
Piano Leren Spelen
06/25/2014
5 min
2

Te Oud Voor Pianoles? Met 10 vingers die werken kun je prima piano leren spelen. Dit is hoe.

06/25/2014
5 min
2

Te Oud Voor PianolesDenk je dat je te oud bent voor pianoles?   Piano leren spelen als volwassenen? Kan dat nog?  Misschien is het een lang gekoesterde droom, maar heb je hem nooit waar durven maken. Of misschien zag je anderen piano spelen en wil je het eigenlijk zelf ook eens proberen.

Er is maar één manier om je droom uit te laten komen of om te proberen of het iets voor je is: gewoon doen. Piano leren spelen geeft veel voldoening en kan op elke leeftijd, ook als je al 80 bent.

Ben ik niet te oud voor pianoles?

Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren. Wist je trouwens dat piano spelen ook heel goed is voor je coördinatie, geheugen en concentratievermogen?  Het zal zeker niet zo snel en makkelijk gaan als toen je 16 was, maar ook op oudere leeftijd kun je echt nog nieuwe dingen leren.  En spieren kun je ook op iedere leeftijd nog trainen en zelfs sterker maken.

Willen je vingers en polsen in het begin nog niet echt meewerken, geef dan niet meteen op. Je zult merken dat ze steeds sterker en soepeler worden.

Let wel goed op je houding en stoel of kruk. Zorg dat de pianokruk op de juiste hoogte staat ingesteld, want anders krijg je makkelijk last van je rug.

Doe de Checklist! – Check hier voor jezelf of je niet te oud bent voor traditionele pianolessen

 • Je kunt probleemloos al je vingers bewegen?
 • Je hebt voldoende tijd om te oefenen?
 • De krant lezen of een boek is geen probleem voor je ogen?
 • Je geeft niet snel op?

  Ik ben geen arts, maar ik denk dat als je alle vragen met ‘JA!’ kunt beantwoorden, dan kun je prima starten met piano leren spelen.
  Heb je zelf pijnklachten of andere klachten, raadpleeg bij twijfel dan altijd je huisarts of specialist.

 

Groot voordeel: meer tijd

Helaas kost het op latere leeftijd meer tijd en moeite om nieuwe dingen te leren. Het grote voordeel bij pianoles voor ouderen is, dat je meestal veel meer vrije tijd hebt en dus vaker kunt oefenen.

In het begin is het beter om kort en vaak te oefenen (oefen gerust twee of drie keer per dag 10 minuten). Na een tijdje kun je wat langer oefenen. Piano spelen is echt een ontzettend leuke hobby.

Raak niet te snel gefrustreerd als het eerst niet wil lukken, maar ervaar het plezier van muziek maken. Na een tijdje lukt het zeker en wordt het spelen nog leuker.

Waarom nemen Volwassenen 50 Plussers Piano lessen?

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom het piano (of keyboard) spelen steeds populairder wordt bij 50+ers:

 • Voor een gezonder brein
 • Omdat ze altijd al piano wilde leren spelen, maar nu eindelijk pas de tijd ervoor hebben.
 • Omdat ze als kind al piano speelde en het verlangen had om weer te spelen.
 • Omdat ze van muziek houden en een deel ervan willen uitmaken.
 • Om iets artistieks te doen.
 • Om voor zichzelf te spelen.
 • Om samen te spelen met een kind, kleinzoon, kleindochter of vriend.
 • Om in staat te zijn om zichzelf te kunnen begeleiden tijdens het zingen.

Privé-docent of online pianoles?

Als je goed mobiel bent of nog auto kunt rijden, dan kun je zelf naar een muziekschool. Je kunt daar wekelijks maar ook om de week lessen volgen. Ook als je aan huis gebonden bent, kun je piano spelen. Er zijn privé-docenten die gewoon aan huis les komen geven.

Een privé-docent is fijn als je graag iemand naast je hebt zitten die direct corrigeert wat je verkeerd doet en meteen instructies geeft.
Als je het liefst thuis les wilt hebben, maar graag lessen terugkijkt en niet meteen noten wilt leren lezen, dan zijn online pianolessen geschikt.

Dit zijn de reden waarom steeds meer senioren met online pianolessen beginnen

Waarom zou je dus kiezen voor het leren spelen via het internet?  Dit zijn de reden waarom steeds meer mensen het online piano leren spelen ontdekken:

 • Je bepaalt zelf wanneer je de lessen bekijkt.
 • In de video-lessen krijg je duidelijke instructies waarmee je aan de slag kunt.
 • Het werkt het makkelijkst wanneer je een computer of laptop bij de piano hebt staan.
 • Je kunt dan de lessen in je eigen tempo volgen
 •  Je doet de oefeningen van de les net zo lang tot het goed gaat en dan kun je verder met de volgende les.

Sinds 2012 ben ik naast mijn privélessen gestart met het online aanbieden van mijn lesprogramma voor beginners. Wil je graag zelf eens ontdekken hoe dit werkt?  Klik dan hieronder en probeer het zelf.  Het is 100% gratis!

volwassen piano leren spelen online

piano leren spelenTe Jong voor pianolessen?

Kinderen kunnen enorm veel informatie ontvangen en verwerken, vaak gaat dat allemaal spelenderwijs. Het spreekwoord “Jong Geleerd, Oud Gedaan!” gaat in mijn ogen zeker op voor piano onderwijs.

Ik zie in mijn lespraktijk dat kinderen vanaf de leeftijd rond de acht of negen jaar het prima doen qua ontwikkeling op de piano.

Denkt u dat uw kind een wonderkind is?

Die kans is misschien aanwezig maar zeer klein.  Mozart componeerde zijn eerste pianostuk op zijn vijfde levensjaar!  Ik heb veel kinderen enorm zien groeien, maar wonderkinderen heb ik nog nooit gezien.

Kosten pianolessen

Pianolessen van een privé-docent op een muziekschool of aan huis zijn hoog.  Je betaalt al gauw € 15,00 – € 25,00 voor een les van een half uur. In een jaar tijd lopen de kosten behoorlijk op.

Heb je niet zoveel te besteden, of wil je eerst eens proberen en niet aan een jaar lesgeld gebonden zijn, dan is het  eventueel een optie om te kiezen voor een thuisstudie cursus bij een landelijke aanbieder of online pianolessen.   Een thuisstudiecursus is nogal schriftelijk van aard, beperkt qua begeleiding en de kosten liggen rond tussen de €300,- en €650,- voor 1 jaar.

Voor online lessen is het belangrijk dat je een goede internetverbinding hebt.   Voor ca. €100-200,-  kun je 30 tot 100 lessen volgen.  Bij sommigen online aanbieders (zoals PianolesvanRene) zit er ook levenslang toegang bij tot de lessen inclusief updates.  Dus kun je de lessen in alle rust en tijd de lessen volgen.    Ben je na een online cursus zo enthousiast dat je door wilt, dan kun je weer de keuze maken tussen online vervolglessen of verder met een privé-docent.

 

Piano leren spelen voor volwassenen aanbevolen lesmethode

U hebt kunnen lezen dat piano leren spelen op latere leeftijd voor volwassen zeer zeker nog volop mogelijkheden heeft. Juist nu is het een mooie tijd om deze hobby te starten.  Al jaren help ik volwassenen ongeacht hun leeftijd om met succes piano of keyboard te leren spelen.

Via mijn online methode zijn er al duizenden cursisten in de leeftijd tussen 50 en 85 jaar succesvol gestart met piano spelen.
Het voordeel van deze lessen is dat je nu tijdelijk levenslang toegang hebt en in eigen tijd en tempo kunt oefenen.  Daarnaast is er de mogelijkheid om dagelijks vragen te stellen in het forum zodat je nooit hoeft vast te lopen.

Meer weten? 

Is piano leren spelen ook jouw lang gekoesterde droom?  Wacht dan niet te lang, want je kunt het echt, hoe eerder je begint, hoe sneller je droom in vervulling gaat.  Probeer eens wat proeflessen of kijk eens naar mijn aanbod van online lessen.

 

Reacties
Categorieën