Efficiënt oefenen op je piano voor een beter resultaat
Piano oefentips - PianolesvanRene.nl
Piano Oefentips
René
Piano Oefentips
06/27/2022
2 min
0

5 Tips om Efficiënt oefenen op je piano voor een beter resultaat

06/27/2022
2 min
0

Efficiënt oefenen op je piano zal je sneller resultaat opleveren. Misschien is oefenen niet je meest favoriete bezigheid. Of vind je dat het te lang duurt voor je resultaat ziet van je inspanningen. Je kunt dan al snel je motivatie verliezen om verder te gaan en dat zou zonde zijn.

Maar oefenen kan op een gegeven moment saai worden of aanvoelen als een verplichting. Zeker als het niet lukt kan dit behoorlijk frustrerend zijn. Hoe kun je zo efficiënt mogelijk oefenen? Met deze tips zie en hoor je snel resultaat.

Tip 1: Breng regelmaat in het oefenen op je piano

Als je steeds beter wilt worden, is het belangrijk om genoeg te oefenen tussendoor. Probeer daarom elke dag even te oefenen. Dat betekent niet dat je uren achter je piano hoeft door te brengen. Juist regelmatige herhaling werkt beter dan één of twee keer per week uren oefenen.

Kies bij voorkeur een vast moment op de dag en oefen een kwartiertje tot een half uur. Dat is ruim voldoende. Door een vast moment te kiezen, bijvoorbeeld ’s ochtends of ’s avonds als je thuis komt, wen je aan het oefenen. Het wordt een vaste handeling, net als tandenpoetsen. Daardoor voelt het niet als een extra taak die je nog moet doen. Oefenen wordt een vanzelfsprekendheid.

Tip 2: Weet wat je speelt

Een nieuw liedje leren spelen vanuit een boek is niet makkelijk. Je weet niet precies hoe het hoort te klinken. Dan is het ook moeilijk om te horen of je het goed doet. Luister dus voordat je een nieuw liedje gaat leren eerst hoe het hoort te klinken. Zo weet je wat je moet spelen en kun je zelf veel beter horen of je het goed doet tijdens het oefenen.

 Tip 3: Begin niet te moeilijk

Als beginnend pianist kun je gemakkelijk te hard van stapel lopen. Je hebt waarschijnlijk een favoriet nummer dat je graag wilt leren spelen. Grote kans dat dit nummer nu nog te hoog gegrepen is. Begin met pianospelen op je eigen niveau. Te lang blijven hangen in makkelijke muziekstukken wordt saai en helpen je niet op een hoger niveau te komen.

Stukken die te moeilijk zijn zullen je alleen maar frustraties opleveren. Je bent nog niet op dit niveau aangekomen en hebt deze technieken nog niet onder de knie. Probeer je toch deze stukken te spelen dan is de kans groot dat je gedemotiveerd raakt, vastloopt of het zelfs opgeeft.

Tip 4: Speel muziek die je leuk vindt

De een houdt van klassiek, de ander van popmuziek. Het is een fabel dat je bij het leren spelen op de piano altijd moet beginnen met klassieke muziek. Je kunt ook prima de basistechnieken leren door bekende popnummers te spelen.

Je beleeft veel meer plezier aan het spelen op je instrument als je liedjes speelt die je leuk vindt. Plezier is heel belangrijk, dat houdt je gemotiveerd en zul je sneller dingen leren! Het is dus veel efficiënter om muziek te kiezen die bij je past en die je leuk vindt om te spelen.

Tip 5: Pas het tempo aan

Ben je een nieuw liedje aan het instuderen? Begin in een langzamer tempo. Het is veel belangrijker dat je het liedje speelt met de juiste techniek en vingerzetting, dan dat je het meteen op het juiste tempo speelt.

De kans is groot dat je het afraffelt, omdat je het nog niet helemaal in de vingers hebt. Je kunt dan beter het tempo aanpassen. Lukt het je om het liedje op een lager tempo netjes te spelen? Voer dan het tempo op tot de uiteindelijke snelheid.

Efficiënt oefenen met goede pianolessen

Er zijn uiteraard verschillende manieren om piano te leren spelen. Met de online pianolessen van René leer je aan de hand van akkoorden snel liedjes spelen. Natuurlijk moet je nog steeds oefenen, maar met de duidelijke video’s leer je snel. Doordat je de video’s zo vaak terug kunt kijken als je wilt, kun je heel efficiënt de lesstof tot je nemen. Moeilijke stukken kun je eenvoudig pauzeren en terugspoelen. Net zo lang tot je ze van binnen en van buiten kent.

Klik hier en leer binnen 12 weken je favoriete liedjes spelen

Reacties
Categorieën