Efficiënt oefenen op je piano met deze 5 tips
Efficiënt oefenen op je piano met deze 5 tips
Piano Oefentips
René
Piano Oefentips
08/15/2019
5 min
0

Efficiënt oefenen op je piano met deze 5 tips

08/15/2019
5 min
0

Efficiënt oefenen op je piano zal je sneller resultaat opleveren. Misschien is oefenen niet je meest favoriete bezigheid. Of vind je dat het te lang duurt voor je resultaat ziet van je inspanningen. Je kunt dan al snel je motivatie verliezen om verder te gaan en dat zou zonde zijn.

Piano leren spelen is een hele leuke bezigheid. Zeker als je het voor jezelf ook leuk houdt door efficiënt te oefenen. Zodra oefenen aan gaat voelen als ‘moeten’ leer je er niet zoveel meer van. Heb je plezier in het spelen dan zullen de stukken die je oefent beter blijven hangen. Daar heb je natuurlijk veel meer aan.

Als je echt goed wilt leren piano spelen dan zul je moeten oefenen. Daar kom je niet onderuit. Regelmatig oefenen en doorzetten, ook als het even niet lukt, zijn belangrijk om je vaardigheden naar een hoger niveau te krijgen.

Is oefenen echt zo belangrijk?

Je leert veel dingen door het simpelweg te doen. Dat geldt ook zeker voor piano spelen. In je pianolessen bij een privé pianoleraar of op de muziekschool leer je bepaalde technieken, die oefen je thuis om ze goed onder de knie te krijgen.

Oefenen is heel belangrijk bij het leren bespelen van een instrument. Je zult je muzikale gehoor moeten ontwikkelen en dat leer je alleen door het vaak te doen. Het is zelfs zo belangrijk dat iemand met veel talent, die weinig oefent, uiteindelijk minder goed zal spelen dan iemand met minder talent die veel oefent.

Maar oefenen kan op een gegeven moment saai worden of aanvoelen als een verplichting. Zeker als het niet lukt kan dit behoorlijk frustrerend zijn. Hoe kun je zo efficiënt mogelijk oefenen? Met deze tips zie en hoor je snel resultaat.

Tip 1: Breng regelmaat in het oefenen op je piano

Zeker als je elke week pianoles volgt, is het belangrijk om genoeg te oefenen tussendoor. Probeer daarom elke dag even te oefenen. Dat betekent niet dat je uren achter je piano hoeft door te brengen. Juist regelmatige herhaling werkt beter dan één of twee keer per week uren oefenen.

Kies bij voorkeur een vast moment op de dag en oefen een kwartiertje tot een half uur. Dat is ruim voldoende. Door een vast moment te kiezen, bijvoorbeeld ’s ochtends of ’s avonds als je thuis komt, wen je aan het oefenen. Het wordt een vaste handeling, net als tandenpoetsen. Daardoor voelt het niet als een extra taak die je nog moet doen. Oefenen wordt een vanzelfsprekendheid.

Kun je een dagje niet oefenen, dan is dat geen ramp. Sla gerust eens een dagje over. Soms heeft je brein tijd nodig om dingen te verwerken. Het kan zomaar zijn dat na een rustdag je opeens dat moeilijke stuk wel soepel kunt spelen.

Loop je steeds vast op hetzelfde stuk en begint de frustratie omhoog te borrelen? Stop met oefenen en ga even wat anders doen. Probeer het later op de dag nog eens, dan gaat het vast veel beter.

Oefenen op piano saai

Tip 2: Weet wat je speelt

Een nieuw liedje leren spelen vanuit een boek is niet makkelijk. Je weet niet precies hoe het hoort te klinken. Dan is het ook moeilijk om te horen of je het goed doet. Heb je les van een pianoleraar, vraag hem of haar het liedje eens voor te spelen. Zo weet je wat je moet spelen en kun je zelf veel beter horen of je het goed doet tijdens het oefenen.

Als je online pianolessen volgt, is het makkelijker. Je kunt de video’s bij de lessen net zo vaak terugkijken als je zelf wilt. Daardoor leer je sneller en makkelijker het liedje spelen. Als je de melodie kent, wordt het oefenen makkelijker, je weet waar je naartoe moet werken.

Tip 3: Begin niet te moeilijk

Als beginnend pianist kun je gemakkelijk te hard van stapel lopen. Je hebt waarschijnlijk een favoriet nummer dat je graag wilt leren spelen. Grote kans dat dit nummer nu nog te hoog gegrepen is. Begin met pianospelen op je eigen niveau. Te lang blijven hangen in makkelijke muziekstukken wordt saai en helpen je niet op een hoger niveau te komen.

Stukken die te moeilijk zijn zullen je alleen maar frustraties opleveren. Je bent nog niet op dit niveau aangekomen en hebt deze technieken nog niet onder de knie. Probeer je toch deze stukken te spelen dan is de kans groot dat je gedemotiveerd raakt, vastloopt of het zelfs opgeeft.

Dat is niet de bedoeling van piano leren spelen. Je pianoleraar zal je altijd liedjes laten spelen die passen bij je niveau. Volg je online pianolessen dan zijn deze opgebouwd volgens een bewezen effectieve methode. Je kunt er dus vanuit gaan dat deze liedje qua niveau steeds wat moeilijker worden. Zodra je de technieken onder de knie hebt, zul je ook je favoriete muziekstuk kunnen spelen.

Tip 4: Speel muziek die je leuk vindt

De een houdt van klassiek, de ander van popmuziek. Het is een fabel dat je bij het leren spelen op de piano altijd moet beginnen met klassieke muziek. Je kunt ook prima de basistechnieken leren door bekende popnummers te spelen.

Je beleeft veel meer plezier aan het spelen op je instrument als je liedjes speelt die je leuk vindt. En als je plezier hebt, zul je sneller dingen leren. Het is dus veel efficiënter om muziek te kiezen die bij je past en die je leuk vindt om te spelen.

efficiënt oefenen op je piano

Tip 5: Pas het tempo aan

Ben je een nieuw liedje aan het instuderen? Begin in een langzamer tempo. Het is veel belangrijker dat je het liedje speelt met de juiste techniek en vingerzetting, dan dat je het meteen op het juiste tempo speelt.

De kans is groot dat je het afraffelt, omdat je het nog niet helemaal in de vingers hebt. Je kunt dan beter het tempo aanpassen. Lukt het je om het liedje op een lager tempo netjes te spelen? Voer dan het tempo op tot de uiteindelijke snelheid.

Wil je graag meer tips?  Klik dan op de link hieronder ontdek meer dan 40 handige en praktische tips om je pianospel direct te verbeteren en  makkelijk piano leren spelen.

Efficiënt oefenen met goede pianolessen

Er zijn pianolessen waarmee je al binnen enkele maanden bekende liedjes kunt spelen op je piano. Zelfs als je net begint met pianospelen. Met Pianoles van René leer je aan de hand van akkoorden snel bekende liedjes spelen. Verder is het mogelijk om te leren je eigen songs te improviseren en het (beter) leren lezen en spelen met bladmuziek.  Natuurlijk moet je nog steeds oefenen, maar met de duidelijke video’s leer je snel.

Doordat je de video’s zo vaak terug kunt kijken als je wilt, kun je heel efficiënt de lesstof tot je nemen. Moeilijke stukken kun je eenvoudig pauzeren en terugspoelen. Net zo lang tot je ze van binnen en van buiten kent.

Ben je benieuwd naar de online pianolessen van René? Probeer de eerste 10 lessen gratis uit.

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën