Podiumvrees en faalangst met o.a. piano spelen
Podiumvrees en faalangst tijdens piano spelen, examens, audities, pianoles of voorspeeldagen
De jongeman loopt de ruimte binnen en knikt beleefd naar de leden examencommissie en loopt naar de piano om het stuk te gaan spelen waar hij al maanden voor aan het oefenen bent geweest, alleen… en samen met je pianoleraar. Hij voelt zijn adem in zijn keel stokken, zijn hartslag gaat omhoog en klopt in zijn keel, het zweet breekt uit, nog voordat de eerste toets is aangeraakt. Hij voelt de priemende ogen van de commissieleden in zijn rug prikken… Hoe graag hij ook wil, het lukt niet goed, het komt niet uit de vingers!
De persoon hierboven dat ben ik. Al jaren heb ik zelf last van podiumvrees en faalangst. Ook heb ik moeite met het spreken voor groepen mensen hoewel dat de laatste jaren steeds gemakkelijker gaat. Er onhandig voor iemand als ik (een pianoleraar en eigenaar van een muziekschool) zul je misschien wel denken. En dat is het eigenlijk ook. Hoewel ik het nog steeds moeilijk vind nu zelfs ik de leeftijd heb bereikt van 42 vind ik het nog steeds, vrij lastig om voor publiek te spreken, maar het spelen nu niet meer, er is iets veranderd in me.
Waarom vertel ik je dit? Om mensen te bereiken die ook last hebben van podiumvrees of faalangst en ze een hart onder de riem te steken!
Dit is wat je eraan kan doen….
Ik speel al nu al ruim 32 jaar orgel, piano, keyboard en synthesizers. Mijn grote liefde is nog steeds de piano en dat zal het altijd blijven. Als jongetje van 10 jaar heb ik het geluk gehad om kennis te mogen maken met een muziekinstrument (het electronische orgel),iets wat vandaag de dag nog steeds niet vanzelfsprekend is.
Ik kon al op vrij snel dingen op gehoor naspelen, en moest dat natuurlijk als er iemand op bezoek kwam aan iedereen laten horen.
Na 1,5 stopte ik met orgellessen en begon mezelf verder op de piano te ontwikkelen.
Ik bleef altijd dagelijks piano spelen, en had een nieuwe hobby gevonden vanaf min 16e ik ging andere mensen piano leren spelen, en dat vond ik hartstikke leuk en nu nog steeds!
Zo rond mijn 20e jaar ontdekte ik de klassiek muziek en ging onder begeleiding van concertpianiste Gerda Reverger-Lefèbre van start met klassieke pianolessen. Ik deed de graded examens volgens de internationale standaard van de Associated Board of the Royal Schools of Music
van graad 3 t/m graad 8. Al vanaf de 1e dag dat ik piano speel wist ik dat ik hier verder mee wilde, en alles wilde doen om zo goed mogelijk te worden.
Steeds Meer Zekerheid Op De Piano
Vanaf het moment dat ik van Gerda opera’s, operettes en musicals moest gaan instuderen (o.a.Die Zauberflute, Carmen) en voorspelen tijdens de repetities van het opera-en operettekoor van de muziekschool, begon ik me steeds zekerder te voelen. Ik ben daarna ook in de avonduren vrijwillig een groot koor gaan begeleiden waar we velen optredens mee deden.
Ik speelde ook in diverse bandjes als toetsenist om de andere genres in de muziek te ontdekken. Dat gaf vooral veel gevoel van vrijheid tijdens
mijn spel.
Je Angsten Overwinnen
Muziek maken, spelen is fantastisch als je je prettig voelt op je instrument. Een van de grootste oorzaken van mijn podiumvrees weet ik nu, was onvoldoende voorbereiding. Ik heb inmiddels mijn angsten voor het grootste gedeelte overwonnen, maar dat heeft me veel, veel tijd gekost. Mocht jij dit lezen als jongeman of jongedame en herken je je in deze situatie, weet dan dat je je angsten zeker niet 100% kunt uitschakelen maar je kunt er prima mee omgaan.
Acceptatie
Weet dat je angsten een deel van je zijn en accepteer dat. Dan pas zul je merken dat ook dat deel bij jou hoort, en jou compleet maakt. Het maakt je wie jij als persoon bent. Je zult zien dat je angst of podiumvrees zal gaan afnemen.
Maak Fouten en geniet ervan!
Ben jij nog een beginnende piano leerling, beginnende pianostudent en wil je ook graag veel optreden of misschien zelfs concertpianist worden, maak dan vooral veel fouten en geniet ervan! Hoe vanzelfsprekend dit ook klinkt, laat het goed tot je doordringen..
Maak gerust fouten, dat is OK. Leer ervan, analyseer ze en ga verder.
Juiste Voorbereiding Voor Optreden of Examen
Als ik eerlijk ben, heb ik zelf tekort geschoten in een goede training en voorbereiding voor mijn examens en de eerste optredens.
Door een juiste voorbereiding behoed je jezelf voor het maken van onnodige fouten tijdens je pianospel.
- Zorg dat je je stukken 100% kent (liefst van buiten) ze tot in de puntjes kunt spelen
- begin op tijd
- Oefen met voorspelen voor geliefden en bekenden.
- Start met het voorspelen voor familie, vrienden, vriendinnen je geliefde.
- Doe samen met je pianoleraar een “oefen” examen (inclusief, door de ruimte lopen, stoel verzetten etc..)
Kies een stuk dat past bij je speelniveau - Maak opnames van je stuk bij aanvang van je studie en tijdens de afrondfase
en luister
“Thuis Gaat Het Altijd Beter Dan in de (Piano)les…”
Natuurlijk gaat het thuis altijd beter dan als er iemand op je vingers zit te kijken en misschien zelfs af en toe opmerkingen geeft.
De gedachte dat je het “extra goed” wil doen en geen fouten maken zorgt voor afleiding waardoor je mogelijk extra of onnodige foutje kunt maken. Besef dat je pianoleraar of lerares er voor je zit om je te HELPEN en ondersteuen, en in veel gevallen ook om je te coachen.
Vergeet niet de reden waarom je op pianoles bent gegaan of gestart bent met deze mooie hobby, je wil graag piano leren spelen voor je PLEZIER toch? Ongeacht je leeftijd, je niveau, plezier is een van de grote geheimen die je helpen bij je ontwikkeling. Plezier houdt je gemotiveerd om door te gaan.
Je pianoleraar moet je aanmoedigen, toejuichen! Daarnaast moet hij of zij je ook hier en daar waar nodig corrigeren, en voorzien van extra tips.
Als niets meer lukt…..
Ik heb als ervaringsdeskundige (vanuit mezelf alsook met mijn leerlingen) met faalanst en podiumvrees geleerd dat er altijd een manier is om van je faalangst of podiumvrees af te komen.
Op zoek naar oplossingen voor mezelf ben ik jaren terug een zoektocht gestart, en kwam uiteindelijk uit op EFT therapie. Ik ben hier zelf mee aan de slag gegaan, en heb de opleiding EFT gevolgd. In het kort uitgelegd is EFT een manier om emotionele blokkades verbazend snel en effectief weg te nemen door gebruik te maken van taal en accupunctuur punten. In mijn piano lespraktijk werkt EFT geweldig voor volwassenen en kinderen die zich wat onzeker voelen over hun pianospel.
Laat je commentaar of opmerking hieronder achter
Heb je na het lezen van dit artikel een vraag, opmerking of wil je gewoon je reactie geven,
dan zou ik het erg leuk vinden om van je horen via een reactie hieronder. Ik zal proberen zo snel mogelijk persoonlijk te antwoorden.
Veel speelplezier!
René
P.S. Ik heb nog enkele lesplekken vrij in mijn virtuele lespraktijk 😉
Klik hier om wat online lessen van me te proberen/volgen of nog beter, als je in de omgeving van Tilburg woont, kom gewoon gezellig langs en bespreek de mogelijkheden van 1-op-1 pianoles voor de allerbeste en snelste resultaten.