Toonladders spelen op je piano? 5 redenen waarom toonladders nuttig zijn

Toonladders spelen op je piano, doe je dat weleens? Misschien heeft je pianoleraar je weleens de opdracht gegeven om toonladders te spelen als oefening. Veel beginnende pianisten vinden het maar saai, je leert er toch geen liedjes mee spelen?

Toch kan het spelen van toonladders heel nuttig zijn. Niet alleen voor beginnend pianisten, maar ook voor gevorderden. Ik speel zelf nog regelmatig toonladders op mijn piano of keyboard. Het is bijvoorbeeld een prima warming-up. Beginnend pianisten leren door toonladders te spelen beter de weg op het klavier van hun piano. Zeker de moeite waard dus, om regelmatig een toonladder mee te pakken.

In deze blog ga ik je uitleggen waarom het nuttig is om regelmatig toonladders te spelen. Als je weet waarom je het doet, wordt het een stuk leuker om te oefenen. Met de tips uit deze blog maak je een feestje van het spelen van toonladders.

Welke toonladders zijn er?

Een toonladder vormt de basis in een muziekstuk. Grote componisten gebruikten toonladders om hun muziek te componeren. In grote lijnen zijn er twee verschillende toonladders. De vrolijk klinkende majeur en de droevige mineur toonladder. Beide bestaan uit zeven noten en beginnen daarna weer van voor af aan.
Wil je meer weten over wat toonladders zijn? Dat lees je in: “Wat zijn toonladders?”

In deze blog ga ik verder in op het nut van toonladders spelen op je piano en hoe je dat op een leuke manier kunt doen. Want toonladders zijn belangrijker dan je misschien denkt. In de Middeleeuwen werden veel meer verschillende toonladders gebruikt. Door de jaren heen zijn de twee belangrijkste overgebleven, dat zijn de majeur en mineur toonladder.

Het is grappig om te weten dat deze toonladders de laatste honderd jaar in allerlei muziekstijlen terugkomen. Of je nu luistert naar pop of klassiek, deze twee toonladders vormen de basis. Uitzondering hierop zijn modern-klassieke muziek en jazz, die gebruiken wel vaak oude toonladders.

Waarom zou je toonladders oefenen?

Nu je weet hoe belangrijk toonladders zijn, is het niet gek dat ik je zou aanraden deze te oefenen. Dit zijn de 5 redenen waarom ik vind dat de toonladder niet mag ontbreken tijdens het oefenen op je piano:

1. Toonladder spelen als warming-up

Toonladders zijn een geweldige manier om je handen los en soepel te maken voor het oefenen op je piano. Speel een paar toonladders, met beide handen, en je vingers zijn er helemaal klaar voor. Kies bijvoorbeeld voor een:
• G-majeur: G-A-B-C-D-E-F#-G
• C-majeur: C-D-E-F-G-A-B-C

Hoe je deze toonladders speelt? Dat leg ik je uit in deze video:


Als gevorderde pianist is een warming-up altijd aan te raden voor een concert, maar het helpt je ook om moeilijke stukken sneller in de vingers te krijgen. Als beginner is een warming-up niet direct nodig, maar het is wel een leuke oefening die je beter de weg laat vinden op het klavier.

2. Toonladders zijn een goede vingertraining

In het dagelijks leven gebruik je niet al je vingers even intensief, daardoor zullen er altijd bepaalde vingers sterker zijn. Op de piano heb je al je vingers nodig. Het spelen van toonladders is een goede vingertraining, die ervoor zorgt dat al je vingers even sterk worden.

Speel de toonladder, zo soepel mogelijk, met rechts opwaarts en neerwaarts en probeer het daarna ook met links. Ben je al verder gevorderd, dan is het een hele goede oefening om de toonladder met beide handen tegelijk te spelen. Hiermee train je meteen de coördinatie tussen beide handen.

Ook als je toonladders gaat spelen is de juiste vingerzetting belangrijk, blijf hier dus op letten. In een goede pianocursus zal deze techniek meteen aangeleerd worden.


3. Toonladders helpen je bij het improviseren

Is het je droom om zelf muziekstukken te bedenken en spelen op je piano? Dat is natuurlijk super leuk. Je piano is het ideale instrument om lekker op te improviseren. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Probeer eens met je linkerhand akkoorden te spelen en speel daar met je rechterhand een toonladder bij.

Zo raak je thuis in de verschillende toonsoorten. Je traint je gehoor en voor je het weet heb je jouw liedje gevonden.

4. Toonladders helpen je muziekstukken sneller in te studeren

Zoals gezegd vormen toonladders de basis onder een muziekstuk. Door de juiste toonladder te spelen, voordat je een moeilijk muziekstuk gaat oefenen, zul je het sneller onder de knie krijgen.
Je leert namelijk:
• welke noten je kunt verwachten;
• welke akkoorden hierbij horen;
• je leert hoe het muziekstuk in elkaar zit;
• je raakt thuis in de verschillende toonsoorten.

5. Toonladders helpen je een betere pianist te worden

Het spelen van toonladders is meer dan een beetje heen en weer pingelen op je piano. Al lijkt het makkelijk, je leert er veel van. De theorie hierachter laat je akkoorden beter begrijpen en het is een goede oefening om je speeltechniek naar een hoger niveau te brengen.

Neem daarom de toonladders zeker mee voor of tijdens het oefenen. Zo kun je een toonladder bijvoorbeeld perfect gebruiken om met gevoel te leren spelen. Je hoeft niet meer te letten op wat je speelt en kunt daardoor al je aandacht leggen op hoe je het speelt. Hoe hard of zacht kun je de toetsen aanslaan en wat doet dit met de muziek?

Toonladders zijn een belangrijk onderdeel van de muziek. Maak je er al gebruik van? Hoe vaak speel jij een toonladder op je piano?