Wat zijn toonladders

Wat zijn toonladders?

Een toonladder, is een vaste reeks van opeenvolgende toonafstanden.  De afstanden tussen de tonen noemen we een toonladder.  Bijna alle geschreven muziek van voor de 20e eeuw gebruiken niet alle witte en zwarte toetsen maar een selectie ervan.


Een van de meest gebruikte toonladder van alle toonladder kun je eenvoudig spelen door alle witte toetsen vanaf de C naar e volgende C te spelen.   Dit is de toonladder van C majeur (of C groot).  Deze ladder noemen we de stamtoonladder.

k0-t0


             [HEEL]       [HEEL]      [HALF]   [HEEL]     [HEEL]     [HEEL]        [HALF]


Iedere toonladder bestaat uit twee groepen van elk vier tonen. Elke groep heeft dezelfde opeenvolging van heleen halve toonafstanden.


Als je goed kijkt naar de afbeelding ziet u, dat er tussen de E en de F toets geen zwarte toetsen zitten.  Dat is een halve toonafstand.   Een vergelijkbaar voorbeeld ziet u tussen de B en de C toets.   Ook hier is de afstand van B naar C een halve toonafstand.


Zodra er een zwarte toets tussen zit, is er sprake van een hele toonafstand.

De Majeur Toonladder

Een toonladder is opgebouwd uit een vaste reeks tonen.

Deze vaste reeks van Heel -Heel - Half - Heel - Heel - Heel - Half (of  2x heel - half - 3x heel - half) noemen we een majeur toonladder.


Door deze formule toe te passen kunt u vanaf elke willekeurige de majeur toonladder vinden.


Men kan dus aan de hand van een pianoklavier een toonladder vinden maar ook door deze in een tabel te plaatsen.

Reactie plaatsen