wat zijn akkoorden

Wat zijn akkoorden?

Een akkoord, is een combinatie van 3 of meer tonen die samen bij elkaar passen en klinken.

Een akkoord welke bestaat uit 3 tonen noemen we ook wel een drieklank, en een akkoord bestaande uit 4 tonen een vierklank, etc.

Akkoorden komen voor in zowel lichte als ook de klassieke muziek.  Welke akkoorden voorkomen in een muziekstuk wordt bepaald door de toonsoort van een liedjes.   De toonsoort, is de combinatie van tonen die mooi bij elkaar klinken.  Deze toonsoort is opgebouwd uit een zgn. toonladder.

Akkoordopeenvolgingen

Een liedje is dus opgebouwd uit een toonsoort (reeks tonen uit een door de componist gekozen toonladder) hieruit worden weer drieklanken (of akkoorden) gemaakt.    Door deze in een bepaalde volgorde te spelen, onstaat een akkoorden opeenvolging of ook wel progressie.


Toetsenisten in een band, spelen vaak slechts akkoorden als begeleiding.Het leren spelen met akkoorden is een van de snelste manieren om piano of keyboard te leren spelen.   Als je bijvoorbeeld een C,  G, Am, F  speelt in deze volgorde, zul je ontdekken dat dit erg bekend "in het gehoor" klinkt.  Voor de kenners onder ons:  Dit is bijvoorbeeld het zgn.  I - V - VI - IV  progressie.

Video:

Bekijk ook eens deze video waarin ik uitleg hoe akkoorden werken, klinken en zijn opgebouwd.

 Reactie plaatsen