wat betekent staccato

Staccato | Definitie en Uitleg

Wat betekent Staccato?   Staccato is een muzikale term die wordt gebruikt om aan te geven dat de noten kort en scherp moeten worden gespeeld. Het woord "staccato" komt van het Italiaanse woord "staccare", wat betekent "losmaken".

In de partituren wordt dit aangegeven door een punt boven of onder de kop van de noot te plaatsen.   Hierdoor weet men dat je een bepaald noot of groep noten staccato moet spelen.


staccato noten

Wanneer je staccato speelt, speel je de noten kort en krachtig, met een kleine pauze ertussen. Dit geeft een speels en ritmisch effect aan de muziek en kan worden gebruikt om een bepaalde sfeer of emotie over te brengen.

Om staccato te spelen op een piano, moet je de toetsen kort indrukken en onmiddellijk loslaten, waardoor de noot stopt. Dit kan worden gedaan met je vingers, handen of armen, afhankelijk van welke speelstijl je gebruikt.

Staccato kan ook worden gecombineerd met andere muzikale termen, zoals legato, om een bepaald effect te creëren. Legato betekent dat de noten vloeiend en verbonden moeten worden gespeeld, terwijl staccato betekent dat ze kort en scherp moeten worden gespeeld. Door deze technieken te combineren, kun je een gevarieerd en dynamisch geluid creëren.


Het spelen van staccato vereist enige oefening en nauwkeurigheid, maar het kan een prachtige manier zijn om expressie toe te voegen aan je pianospel. Experimenteer met verschillende staccato-technieken en probeer verschillende muziekstijlen uit om te ontdekken hoe staccato het best werkt voor jou.


Reactie plaatsen