Hoe werkt een keyboard? Basiskennis voor beginners

Met een keyboard kun je alle kanten op. Je hebt niet alleen de beschikking over het standaard pianogeluid, maar je krijgt er een ruime keus uit allerlei instrumenten en andere functies bij. Je kunt op je keyboard in je eentje als complete band fungeren en een zanger of zangeres begeleiden. Super leuk natuurlijk, maar als je net begint met keyboard spelen, heb je niet alle functies direct nodig.

Het kan lastig zijn om te bepalen welk instrument het meest geschikt voor je is. Om een goede keus te kunnen maken is het handig om te weten waar bepaalde functies voor zijn en wat je kunt verwachten op een keyboard.
Om je te helpen de keus wat makkelijker te maken, leg ik je in grote lijnen uit hoe een keyboard werkt.

Keyboard om piano te leren spelen

Een keyboard kun je prima gebruiken om piano te leren spelen. Is dit je doel, dan heb je 99% van de functies die een keyboard te bieden heeft niet nodig. Waar je wel op moet letten is dat je keyboard minimaal 60 toetsen heeft. De meeste keyboards zullen dit ook hebben, maar er zijn er ook met minder toetsen. Deze zul je al snel missen.

Een digitale piano heeft, net als een akoestische piano, 88 toetsen. Heb je een keyboard met 60 toetsen, dan mis je twee octaven. Dit is geen probleem als je een beginnend pianist bent. Zelfs voor gevorderde pianisten hoeft dit geen probleem te zijn, je kunt nog steeds leuk spelen op een keyboard. De hele hoge en hele lage tonen gebruik je nu eenmaal niet zo vaak.

Nog een belangrijk aandachtspunt op je keyboard is de aanslaggevoeligheid. Deze functie zorgt ervoor dat je meer controle hebt over de klanken die je keyboard voortbrengt, net als bij een akoestische piano. Een keyboard met aanslaggevoelige toetsen zal verschillende klanken laten horen wanneer je een toets hard of zacht aanslaat.
Meer over aanslaggevoelige toetsen op je keyboard lees je in de blog: “Aanslaggevoelig keyboard kopen, waar moet je op letten?”

Veel keyboards hebben een ingang voor een sustainpedaal. Hiermee kun je klanken langer door laten klinken. Op de piano is dit het meest gebruikte pedaal. Wil je pianospelen op je keyboard? Dan is een sustainpedaal een waardevolle toevoeging. Je kunt dit pedaal los kopen bij de muziekwinkel.

Verschillende merken keyboards

Enkele bekende merken die keyboards leveren zijn bijvoorbeeld:
• Yamaha
• Roland
• Casio
• Technics
• Galaxy

Het keyboard is de opvolger van het elektrische orgel en werd rond 1980 uitgevonden. Sinds die tijd zijn er heel veel nieuwe functies bijgekomen. Dit toetsinstrument kan meer dan alleen pianoklanken voortbrengen. Er zit een compleet orkest in. Allerlei orkestinstrumenten, zoals saxofoon, drums, gitaar, trompet en viool tover je uit dit apparaat. Net als diverse geluidseffecten en automatische begeleiding.

Speakers in je keyboard

Een keyboard wordt geleverd met ingebouwde speakers. Dit zijn er minimaal twee. Het wattage van de ingebouwde versterker is bepalend voor het volume dat de speakers aankunnen. Wil je met je keyboard in een band meespelen? Dan is het handig om een hoger wattage te kiezen, zodat je qua volume niet wegvalt in de groep.

Grotere speakers hebben over het algemeen een betere bas weergave. En is het keyboard voorzien van meerdere ingebouwde speakers, dan kun je een zuiver en realistisch geluid verwachten. Let op, er zijn ook keyboards zonder ingebouwde speakers. Deze zijn over het algemeen bedoeld voor professioneel gebruik en worden aangesloten op externe luidsprekers.

Aansluitingen op je keyboard

De meeste keyboards beschikken over een groot aantal aansluitingen. Bedenk vooraf welke aansluitingen je wilt gebruiken. Zo heeft eigenlijk elk keyboard een aansluiting voor een koptelefoon. Handig als je huisgenoten liever niet meegenieten van je oefensessies. Een aansluiting voor het eerder genoemde sustainpedaal is ook vaak aanwezig.

Wil je bijvoorbeeld een tablet, smartphone of MP3 speler aansluiten, dan heb je een line-ingang nodig. Je kunt het externe apparaat gebruiken om mee te spelen met je favoriete nummers.
Een microfooningang biedt je de mogelijkheid om mee te zingen met de muziek die je speelt. Wil je microfoon effecten toepassen, kies dan voor een duurder keyboard. Die bieden deze extra functies.

Functies op je keyboard ontdekken

Een keyboard is bezaaid met knopjes, elk met hun eigen functie. De kans is groot dat je sommige knopjes nooit zult gebruiken. Naast alle extra instrumenten, zitten er nog een aantal leuke functies op je keyboard.

Begeleiding

Bijna elk keyboard wordt geleverd met een aantal ritmes en achtergrondmuziekjes. Hiermee kun je een leuke begeleiding geven aan de door jou verzonnen melodie. Met je linkerhand ‘speel’ je de achtergrondmuziek, terwijl je met je rechterhand de melodie speelt. Dit is in het begin natuurlijk even oefenen, maar je wordt er vanzelf handiger in.

Geluidseffecten

Behalve instrumenten kunnen er ook allerlei leuke geluidseffecten in je keyboard zitten. Van kabbelende beekjes tot een complete storm. Je geeft hiermee bijvoorbeeld een leuk intro aan je nummer.

Memory knoppen

Heb je een leuk muziekstuk verzonnen? Speel het op je keyboard en neem het op, met een van de memory knoppen. Je kunt ook onder elke knop een ander geluid of instrument opnemen en deze later samenvoegen. Op deze manier kun je een compleet orkest spelen, in je eentje.

Piano leren spelen op je keyboard

Heb je een keyboard, dan is het altijd handig als je piano kunt spelen. Al is het maar om de door jou bedachte melodie te kunnen spelen. Je bent nooit te oud om te leren. Keyboard leren spelen als volwassene is geen enkel probleem.

De leukste manier om piano te leren spelen op je keyboard is met de online pianolessen van René. Je krijgt de vrijheid om lessen te volgen en te oefenen waar en wanneer je maar wilt. Helemaal op je eigen tempo en in het comfort van je eigen huis volg je de heldere instructievideo’s, die je stap voor stap de juiste technieken aanleren.

Ontdekken of online pianolessen iets voor je zijn? De eerste 10 lessen zijn helemaal gratis, start vandaag nog en profiteer van de direct toepasbare tips en trucs: