De beste digitale piano kiezen, hier moet je op letten
De beste digitale piano kiezen, hier moet je op letten
27 januari 2020 
5 min. leestijd

De beste digitale piano kiezen, hier moet je op letten

De beste digitale piano kiezen is nog niet makkelijk. Er is veel keus in merken, modellen en extra opties. De digitale piano’s zijn tegenwoordig zo goed van kwaliteit, dat ze een prima vervanger zijn voor de akoestische piano. De beste digitale instrumenten kunnen het geluid van de akoestische variant zeer goed evenaren.

Daarnaast bieden ze allerlei voordelen, zoals spelen met een koptelefoon en een regelbaar volume. Ook onderhoud hebben ze nauwelijks nodig. Een digitale piano is een uitkomst als je in een erg gehorig huis of appartement woont. Je kunt zonder problemen, op elk moment genieten van je piano.

Er is een digitale piano leverbaar voor elk budget, maar je wilt natuurlijk wel een piano die met je meegroeit. Eentje waar je de komende jaren plezier van hebt. Het duurste instrument is niet altijd automatisch de beste. Welke digitale piano voor jou het beste is hangt af van je wensen. Daar kies je de features bij uit.

Het beste geluid uit je digitale piano

Een van de belangrijkste punten waar je jouw digitale piano op zult beoordelen is het geluid. Daar draait het allemaal om. De beste piano heeft geluidsspecificaties en features die de geluidskwaliteit aan jouw eisen laat voldoen. Iedereen stelt andere eisen en geluid is ook afhankelijk van smaak. Test daarom op je gemak een aantal piano’s, door er uitgebreid op te spelen.

Kwalitatieve digitale piano’s beschikken over minimaal twee speakers en een aantal ingebouwde speakers in het instrument zelf. Het geluid wat het instrument produceert moet helder en duidelijk zijn. Wil je de piano gebruiken bij optredens, dan is het wattage belangrijk. Twee speakers met minimaal 10 tot 15 watt vermogen zullen je een luid en duidelijk geluid geven.

beste geluid digitale piano

Ga voor maximale polyfonie

Als je op een akoestische piano speelt, kun je klanken prachtig samen laten smelten. Dit wil je ook met je digitale piano kunnen doen, zeker als je wat verder gevorderd bent. Wil je als beginner serieus aan de slag dan moet je hier nu al rekening mee houden.

Bij het kiezen van je instrument let je op de maximale polyfonie. Dit is het aantal klanken dat de piano tegelijk kan laten horen. Als beginner zou je kunnen kiezen voor een 32 noten polyfonie, maar voor iemand die liedjes met meer dan 2 klanken of ingewikkelde akkoorden speelt, is dit niet voldoende.

Ben je een gevorderd pianist, of van plan dit te worden, kies dan voor tenminste 64 noten. Let bij het uitproberen van de piano op het mengen van de noten. Speel een paar akkoorden en luister of de overgangen mooi klinken. Vallen er noten weg? Klinkt het geluid mooi vol?

Waaraan herken je een kwalitatieve digitale piano

De bouwkwaliteit van een digitale piano is natuurlijk niet te vergelijken met de schoonheid van een akoestische piano. Toch zijn er ook modellen met een nette, klassieke afwerking. Vaak kun je jouw digitale piano zelf samenstellen met een onderstel naar smaak. Sommige modellen worden compleet geleverd. Het gebruik van kwalitatieve materialen kan iets zeggen over de kwaliteit van het instrument, maar dat hoeft niet. Toch kun je jezelf afvragen hoe het zit met de onderdelen in de piano, als de fabrikant de buitenkant heeft afgewerkt met lage kwaliteit materialen.

De meeste digitale piano’s hebben 88 toetsen. Bij een kwalitatieve digitale piano zijn deze toetsen ‘gewogen’. Dit wordt key action of graded hammer action genoemd. Deze feature doet het hamer mechanisme van een piano na. De toetsen voelen hierdoor even zwaar als bij een akoestische piano. Er zijn ook semi gewogen toetsen, deze zitten qua gewicht tussen een keyboard en een piano in.

Let bij het testen van de piano goed op hoe de toetsen voelen. Sla de modellen over die erg licht aanvoelen of waar je vinger niet fijn op kunnen bewegen. Kijk hoe aanslaggevoelig de toetsen zijn. Heeft de piano geen aanslaggevoeligheid, dan klinken de tonen hetzelfde, of je de toets nu hard of zacht aanslaat.

aanslaggevoeligheid digitale piano

Welke features heb je echt nodig als beginnend pianist

Heb je een beperkt budget dan is het nog steeds belangrijk om bepaalde features te hebben. Het is niet zo dat een duurdere piano automatisch meer te bieden heeft. Kijk vooral naar welke features je nodig hebt voor een geweldige speelervaring.

Een beginnend pianist heeft heel andere features nodig dan een meer ervaren pianist. Begin je net met piano leren spelen, dan heb je nog geen grote verscheidenheid aan extra’s nodig. Het is vooral belangrijk dat je de basistechnieken goed onder de knie krijgt en dat je instrument mooi klinkt.
Als beginnend pianist heb je vooral de volgende features nodig:
• 8 klanken of geluiden
• 64 noten polyfonie
• ingebouwde metronoom
• Koptelefoon aansluiting
• Eventueel wat extra handige leertools

Digitale piano’s kunnen zijn uitgerust met leuke en handig leertools. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een metronoom, demo liedjes, dual modus, oplichtende toetsen, opneem en afspeel mogelijkheden.


gratis introductiecursus


Welke features moet je digitale piano hebben als gevorderd pianist?

Ben je een gevorderd pianist en geef je graag optredens, dan zul je meer van je digitale piano verwachten. Je speelt waarschijnlijk muziekstukken die meer klanken hebben en daarom beter klinken op een piano met een hogere polyfonie. Ook kun je veel profijt hebben van gepersonaliseerde instellingen.

Als professional zul je een geavanceerd speakersysteem kunnen waarderen tijdens je optreden. Speakers met een hoger wattage passen hier goed bij.

Kijk als gevorderd pianist naar:
• Minimaal 64+ polyfonie
• Geavanceerde geluidstechnologie
• Stage piano instellingen
App mogelijkheden

Ik houd al jaren bij wat er gebeurt in de markt van piano’s, digitale piano’s, keyboards en synth.  Daarnaast heb ik een 2020 tips en kooptips geschreven over de verschillen tussen piano’s en keyboards.

Beter leren spelen op je digitale piano

Heb je een keus gemaakt en je digitale piano aangeschaft? Dan zul je waarschijnlijk niet kunnen wachten om erop te spelen. Je hebt nu een goede piano staan, dus niets staat je meer in de weg om een geweldig pianist te worden.

Met de online pianolessen van René leer je snel en eenvoudig de leukste liedjes spelen op je nieuwe digitale piano. Of je nu beginner bent of al meer gevorderd, met deze lessen breng je jouw pianospel naar een hoger level. Probeer de eerste 10 lessen gratis uit of bekijk zijn piano cursusaanbod. Gewoon thuis, op je eigen piano.


Over de schrijver
Rene Knops is geboren en getogen in Brabant. 51 jaar en al vanaf zijn tiende actief als pianist. Ook speelt hij graag op keyboards en synthesizers. Hij is al ruim 25 jaar verbonden aan de Muziekschool als piano- en keyboarddocent en later directeur. Ook als uitvoerend pianist en toetsenist heeft René jarenlange ervaring in binnen-, en buitenland.René is half autodidactisch en speelt graag op gehoor. Tijdens zijn studie klassieke muziek (piano) aan de Royal Schools of Music leer hij pas goed noten lezen. Al deze speelstijlen geeft René door aan zijn cursisten zodat ze zo breed en compleet mogelijk wordt opgeleid als een pianist of toetsenist. Volgens René kan écht iedereen piano leren spelen. Zijn doel is Plezier in muziek voor iedereen!
Reactie plaatsen