Voordelen van een digitale piano
Gear
René
Gear
08/29/2019
4 min
0

Voordelen van een digitale piano

08/29/2019
4 min
0

Wat zijn de voordelen van een digitale piano vergeleken met bijvoorbeeld een akoestische piano? Als je op zoek bent naar een instrument om piano te leren spelen heb je de keus uit diverse piano’s. Je kunt kiezen voor de traditionele akoestische piano, maar je kunt ook gaan voor de elektrische variant. Deze biedt je een aantal aantrekkelijke voordelen en leuke extra’s.

Voor je een keus maakt wil je natuurlijk zeker weten dat dit het instrument is waar je mee uit de voeten kunt. Veel pianisten hebben een digitale piano in huis, waarom is dat eigenlijk? In deze blog laten we je zien wat de voordelen zijn van een digitale piano.

Digitale piano of akoestische piano om te leren spelen?

Je wilt leren piano spelen. Daarvoor heb je een instrument nodig waarop je dagelijks kunt oefenen. Als beginner zul je weinig verschil merken tussen een akoestische piano en een digitale piano. De verschillen zijn minimaal, al zal een gevorderd pianist ze zeker opmerken.

Het grootste verschil zie je aan de buitenkant. Een digitale piano heeft duidelijk een andere vormgeving dan een akoestische variant. Maar de moderne digitale piano’s zijn zover doorontwikkeld dat de klanken en hoe hij aanvoelt tijdens het spelen dicht in de buurt komt van een ‘echte’ piano.

Om te leren spelen kun je dus met zowel de akoestische als de digitale piano prima aan de slag.

Waarin verschilt een digitale piano van een akoestische?

Het grootste verschil zit hem in het produceren van de klanken. Bij een akoestische piano worden de klanken voortgebracht door een mechanisme. Door het aanslaan van de toetsen slaat een hamer tegen de snaren aan, die daardoor gaan trillen en klanken voortbrengen. Bij een digitale piano worden de geluiden digitaal geproduceerd. Het klavier van beide piano’s komt overeen. Ze hebben ook allebei 1, 2 of 3 pedalen.

Digitale piano’s zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt kiezen voor een model dat erg veel weg heeft van een akoestische variant, maar er zijn ook piano’s die op een standaard staan. Deze kun je eenvoudig verplaatsen, wat soms handig kan zijn.

Een digitale piano neemt veel minder plek in. Door het ontbreken van de klankkast is deze piano veel minder diep. Handig als je niet zoveel ruimte in je kamer hebt. De hoogte blijft hetzelfde, je hebt voldoende ruimte nodig om met een goede houding achter je piano plaats te nemen.

Voordelen van een digitale piano

Merk je verschil bij het spelen op een digitale piano?

Als je op een akoestische piano speelt, breng je met de toetsen die je aanslaat de hamers in beweging. Dit brengt een bepaalde weerstand met zich mee. Bij een digitale piano is dit niet nodig, toch voelt de aanslag van een goede digitale piano hetzelfde als bij een akoestische. De aanslaggevoeligheid is zo afgestemd dat je het gevoel krijgt dat je op een normale piano speelt.

Zelfs het harder aanslaan van de toetsen heeft hetzelfde effect als bij een akoestische piano. Bij sommige digitale piano’s kun je deze functie aan- en uitzetten.

De tijd dat een digitale piano minder mooi klonk dan een akoestische piano ligt ver achter ons. Alleen de experts kunnen het verschil horen. Het akoestische geluidseffect dat de klankkast meegeeft, blijft moeilijk te evenaren.

Leuke extra’s op een digitale piano

Met de digitale klanken van deze piano kunnen allerlei instrumenten worden nagebootst. Je speelt net zo makkelijk op een orgel of een vleugel.
Op een digitale piano zitten allerlei aansluitingen. Je kunt er bijvoorbeeld een versterker en speakers op aansluiten. Leuk voor op een feestje. Of je sluit een apparaatje aan waarmee je jouw pianospel kunt opnemen.

Je kunt ook je computer of tablet aansluiten. Neem nummers op en luister ze later nog eens terug. Of speel muziek af via de luidsprekers en speel zelf mee.

Als je elke dag wilt oefenen op je piano komt dat voor je huisgenoten niet altijd goed uit. Wil je ze niet storen dan sluit je eenvoudig je koptelefoon aan op je digitale piano. Zo kun je helemaal los gaan, zonder dat iemand er last van heeft.

Voordelen van een digitale piano

De grootste voordelen van een digitale piano zijn:
• Goedkoper in aanschaf dan een akoestische piano
• Ongevoelig voor temperatuursverschillen en luchtvochtigheid
• Minder onderhoud nodig
• Hoeft niet gestemd te worden
• Je kunt een koptelefoon aansluiten om rustig te oefenen
• Diverse aansluitingen en leuke functies
• Veelzijdig instrument
• Je eigen muziek opnemen en terugluisteren
• Handzamer en makkelijker te verplaatsen

Nadelen van een digitale piano

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen aan een digitale piano. Daarom hier ook de nadelen op een rij:
• Het geluid zal nooit helemaal die van een akoestische piano kunnen evenaren
• Soms is de klank van een digitale piano net niet passend bij de muziek die je wilt spelen
• Na jaren spelen op een digitale piano is de overstap naar een akoestische piano toch even wennen
• Je hebt altijd een stroom aansluiting nodig om je digitale piano te gebruiken

Alternatief voor een digitale piano

Wil je nog meer functies op je piano dan kies je voor een keyboard. Ben je toch erg gehecht aan de klanken van een akoestische piano, maar vind je de extra functies van een digitale piano interessant? Kijk dan eens naar een silent piano. Deze akoestische piano kan ook digitale klanken produceren, waardoor je er eenvoudig een koptelefoon op aan kunt sluiten. Zo profiteer je van de voordelen van beide modellen.

gratis introductiecursus

Pianoles op een digitale piano

Digitale piano’s zijn uitermate geschikt om pianolessen op te volgen. Vooral online pianolessen volg je eenvoudig op je digitale piano. Heb je een cursus met persoonlijke feedback, zoals Pianoles van René, dan kun je met dit model eenvoudig je pianospel opnemen en ter beoordeling doorsturen.

Welke piano je ook kiest. Als je goed wilt leren spelen heb je pianoles nodig. En waar volg je deze eenvoudiger dan bij Pianoles van René? Altijd en overal onbeperkt toegang tot je lesmateriaal. Je volgt de cursus in je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt.

Wil je snel en goed leren piano spelen? Elke beginner kan leren spelen met de pianolessen van René.

Reacties
Categorieën