Akoestische piano kopen, dit zijn de aandachtspunten
Handige Piano Tips
René
Handige Piano Tips
04/14/2020
4 min
0

Akoestische piano kopen, dit zijn de aandachtspunten

04/14/2020
4 min
0

Een akoestische piano kopen is een bijzonder moment. Als hij goed onderhouden wordt, kan de piano generaties lang in de familie blijven. Zo krijgt hij een bijzondere betekenis en emotionele waarde. Het is natuurlijk geweldig als je zoon of dochter leert spelen op de piano van opa en oma.

Als je een akoestische piano gaat kopen, kom je er al snel achter dat er een ruime keus is. In een gemiddelde piano showroom zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Het ene instrument is nog mooier dan de andere. En ze klinken ook allemaal net even anders.

Je wilt een weloverwogen keus maken, want een piano kopen doe je niet zomaar. Het is een kostbaar instrument, waar je lang plezier van wilt hebben.
Om de keus wat makkelijker te maken, hebben we in deze blog wat aandachtspunten op een rijtje gezet. Zo wordt het kopen van een akoestische piano een stuk eenvoudiger.

Waar koop je een akoestische piano?

De meeste mensen gaan voor het kopen van een nieuwe piano naar een pianowinkel. Hier vind je een ruime keus akoestische piano’s. Van de goedkopere beginnerspiano’s tot de dure topmodellen. In een winkel die gespecialiseerd is in piano’s mag je goed advies verwachten. Vaak lopen er verkopers rond die graag een stukje voor je spelen op diverse piano’s, zodat je goed de verschillen in klank kunt horen.

Als je een nieuwe piano gaat kopen moet je er wel zeker van zijn dat het geen tijdelijke hobby is. De aanschaf van een piano is niet goedkoop en hij gaat een belangrijke plek innemen in huis. Denk daarom goed na voordat je de investering doet. Zodat je ook in de toekomst blij bent met je keus.

Het is ook mogelijk een tweedehands piano te kopen. Op websites, zoals marktplaats, kom je diverse tweedehands akoestische piano’s tegen. Koop deze piano’s alleen als je weet waar je op moet letten, of neem een deskundige mee om de technische staat van de piano te keuren. Je kunt tegen een pareltje aanlopen, maar ook pech hebben en een miskoop doen.

Sommige pianowinkels hebben regelmatig tweedehands modellen in de showroom. Het gaat hier vaak om beginnerspiano’s, die zijn ingeruild. Dit kan een mooie piano zijn om mee te starten, bijvoorbeeld als je kind wil leren spelen.

Akoestische piano kopen Steinway

Voorbereiding kopen akoestische piano

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je een nieuwe piano gaat kopen zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. In de showroom van de pianowinkel kies je vooral een piano die je op dat moment mooi vindt, maar past deze ook bij je interieur? Het is een groot instrument, dat voor langere tijd een opvallende plek in gaat nemen in je woonkamer. Kies daarom een piano die past in je interieur.

Daarnaast is het goed om vooraf na te denken over waar je de piano neer gaat zetten. Een piano is gemaakt van natuurlijke materialen en is daardoor gevoelig voor temperatuurschommelingen en luchtvochtigheid. Een plek waar hij bijvoorbeeld op de tocht staat of veel direct zonlicht krijgt zijn niet optimaal.

Woon je in een appartement of bovenwoning? Denk dan ook na over hoe je nieuwe piano daar moet komen. Past hij wel door het trapgat, of moet er iets anders geregeld worden? Het zijn allemaal praktische zaken, waar je niet zo snel aan denkt wanneer je een piano gaat kopen.

Akoestische piano kopen op gevoel

Zodra je in grote lijnen weet wat je wilt, is het moment aangebroken om naar de pianowinkel te gaan. Online een piano uitzoeken is praktisch onmogelijk. Een piano is een instrument met karakter. Het gaat om het gevoel dat je erbij krijgt, hij moet bij je passen. En daar kom je alleen achter door fysiek naar een winkel toe te gaan en op diverse merken en modellen te gaan spelen.

Kun je zelf nog niet zo goed spelen, dan wil een van de medewerkers vast wel een stukje voor je spelen. Het is ook prettig dat je al je vragen kwijt kunt bij de medewerkers in de winkel. Ze kunnen je van advies voorzien, zodat je met een piano thuiskomt die echt bij je past.

Er zijn verschillende merken en soorten piano’s. Elke piano heeft zijn eigen klank. Niet iedereen heeft dezelfde smaak. Daarom zal iedere pianist weer voor een ander merk of model kiezen. Wil je bijvoorbeeld een volle klank, dan zul je waarschijnlijk een piano kiezen met een hoge kast.

Ook de aanslag is niet bij iedere piano hetzelfde. De ene heeft een zwaardere aanslag dan de andere. Vooral voor kinderen is een lichtere aanslag fijn, die zijn minder zwaar om te bespelen.

Akoestische piano kopen Yamaha

Kosten akoestische piano

De kosten van een akoestische piano lopen flink uiteen. Voor een beginnersmodel ben je al snel een paar duizend euro kwijt. Kies je een handgemaakt model of een silent piano? Die zijn nog een stuk duurder.

Met alleen de aanschafkosten ben je er nog niet. Een akoestische piano vraagt jaarlijks onderhoud. Ook als je niet op de piano zou spelen moet hij bij voorkeur elk half jaar gestemd worden. Nieuwe piano’s zelfs nog wat vaker, tot ze goed stabiel blijven. Goed onderhoud houdt je piano in topconditie.

Bedenk vooraf hoeveel je aan je nieuwe piano uit wilt geven. Neem geen overhaaste beslissingen. Het is zonde als je achteraf spijt krijgt van je aankoop. Het gaat er vooral om dat je jaren lang met veel plezier op je piano zult spelen.

Spelen op je nieuwe piano

Staat je nieuwe piano op zijn plek? Geef hem even rust om te wennen aan de nieuwe omgeving. De verhuizing en nieuwe omstandigheden zorgen ervoor dat het hout gaat werken. Na een paar weken kun je hem laten stemmen en is hij helemaal klaar voor gebruik.

Zo’n prachtig instrument in huis is natuurlijk onweerstaanbaar. Je kunt niet wachten tot je erop kunt gaan spelen. Is het alweer even geleden dat je pianoles hebt gehad? Of wil je graag je techniek verder verfijnen? Dat kan nu ook gewoon thuis. Met de online pianolessen van René volg je de lessen waar en wanneer je wilt.

In je eigen tempo bekijk je de heldere instructievideo’s. Vind je iets lastig? Dan kijk je de video net zolang tot je het helemaal onder de knie hebt. Vragen stel je gewoon aan je pianoleraar, want hij staat altijd voor je klaar voor advies en feedback.

Benieuwd naar online pianolessen van René? Volg de gratis online pianoles via de link hieronder. 

gratis introductiecursus


Reacties
Categorieën