Keyboard kopen voor je kind, hier moet je op letten
Keyboard spelen
René
Keyboard spelen
06/22/2020
4 min
0

Keyboard kopen voor je kind, hier moet je op letten

06/22/2020
4 min
0

Een keyboard kopen voor je kind is een goede manier om zijn of haar muzikale talent te ontwikkelen. Een keyboard is een toegankelijk instrument, wat voor kleinere kinderen eenvoudig op de juiste hoogte gezet kan worden en met je kind meegroeit.

Laat je kind zien dat het interesse heeft in muziek? Dan is een keyboard een leuke manier om hier gehoor aan te geven. Je weet natuurlijk nog niet of deze interesse tijdelijk is. Met een keyboard in huis kan je kind ontdekken of pianospelen iets is wat hij of zij leuk blijft vinden. Je kunt later altijd nog overwegen om een akoestische of digitale piano aan te schaffen.

Als je een keyboard gaat kopen voor je kind, kom je erachter dat er heel wat verschillende keyboards leverbaar zijn. Welke moet je kiezen? Je wilt wel een serieus instrument, maar niet voor de hoofdprijs. Waar moet je op letten bij het kopen van een keyboard voor je kind? Dat ontdek je in deze blog.

Wat verwacht je van een keyboard voor je kind?

Voor je een keyboard gaat kopen voor je kind zul je jezelf een aantal vragen moeten stellen. Het is natuurlijk handig om vooraf een maximaal budget beschikbaar te stellen. Onder de € 300,- heb je een relatief ruime keus uit diverse modellen. Heb je een kleiner budget, dan kun je ook altijd kijken naar een tweedehands keyboard.

Er zijn al voor enkele tientjes echte kinderkeyboards te koop. Deze hebben vaak maar de helft van het aantal toetsen, als je ze vergelijkt met een akoestische piano. Dit is vooral leuk speelgoed voor kinderen tot een jaar of 4, maar geen instrument om echt op te leren spelen.

Wil je een goede investering doen en een instrument kopen waarmee je kind in de toekomst ook naar keyboardles kan? Kies dan voor een keyboard met minimaal 61 toetsen. Dit zijn 5 octaven. De extra octaven die hier ontbreken zijn pas nodig als je ingewikkelde muziekstukken wilt spelen.

Kinderkeyboard

Handige keyboard functies voor je kind

Keyboards zijn vaak voorzien van allerlei leuke functies. Sommige daarvan zijn erg handig om je kind te helpen bij het keyboard leren spelen.
Enkele leuke functies zijn bijvoorbeeld:
• Oplichtende toetsen, die je kind helpen de juiste toetsen te vinden;
• Een ‘Lesson Modus’ waarmee verschillende liedjes en technieken geoefend kunnen worden;
• Een karaoke optie, voor als je kind ook de ambitie heeft om zanger of zangeres te worden;
• Sommige keyboards kunnen zowel op stroom als batterijen werken, handig voor onderweg;
• Een ingebouwde metronoom is altijd handig om je kind te helpen het juiste tempo aan te houden.

Als het om functies gaat, kun je bij het kopen van een keyboard helemaal los gaan. Bedenk wel dat de meeste functies waarschijnlijk nooit gebruikt gaan worden. Voor jongere kinderen kan het leuk zijn de verschillende functies toe te passen, om de aandacht erbij te houden. Is je kind al serieuzer in zijn of haar pianospel, dan kun je beter kijken naar de geluidskwaliteit en aanslaggevoelige toetsen. Dat maakt de overstap naar een akoestische of digitale piano later minder groot.

Bedenk daarom voor het kopen van een keyboard welke functies niet mogen ontbreken en kies daar het instrument op uit. Welke beslissing je uiteindelijk neemt, is helemaal afhankelijk van je budget en persoonlijke wensen.

Aandachtspunten bij het kopen van een keyboard voor je kind

Koop je een keyboard om echt te leren piano spelen en niet als speelgoed? Dan is het aantal toetsen belangrijk. Daarnaast moet het instrument natuurlijk gebruiksvriendelijk zijn, zodat je kind hem eenvoudig kan bedienen. Kies voor een keyboard van een bekend merk, deze zijn vaak van hogere kwaliteit en zullen minder snel kapot gaan. Daarnaast zijn er vaak losse onderdelen beschikbaar, mocht dit nodig zijn. Zo heeft je kind voor langere tijd plezier van het keyboard.

Zit je kind nog niet op keyboardles, dan is een keyboard met ingebouwde lesfunctie handig. Je kunt meteen zien hoe gedreven je kind is om de lessen te volgen. Worden de lessen met veel plezier gevolgd? Wacht dan niet te lang met het aanbieden van echte pianolessen van een ervaren pianodocent. Dan leert je kind meteen de juiste basis aan, want verkeerd aangeleerde technieken gaan er moeilijk weer uit.

Keyboard voor je kind lessen

Piano leren spelen op een keyboard

Een keyboard is prima geschikt om piano te leren spelen, zowel voor kinderen als volwassenen. Je kind op jonge leeftijd, spelenderwijs kennis laten maken met muziek heeft grote voordelen. Muziek maken is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Ze worden creatiever, hebben meer ritmegevoel, een betere motoriek, een beter ontwikkeld gehoor en het maakt ze slimmer, door de extra aangelegde paadjes in de hersenen.

Daarnaast is piano spelen ook voor kinderen een hele leuke hobby, waar ze veel voldoening uit kunnen halen.

Zelfs kinderen hebben tegenwoordig een volle agenda. Zou je kind graag op pianoles gaan, maar weet je niet hoe je dit in kunt passen? Met online pianolessen is dat geen enkel probleem. Je hoeft er de deur niet voor uit. Alle lessen worden online gegeven en kunnen gevolgd worden waar en wanneer je kind dat wil.

Geen verplichte bezoekjes aan de privé pianoleraar of muziekschool, maar gewoon lekker thuis lessen volgen en oefenen. Zonder dat je daar als ouder achteraan hoeft te zitten. De lessen worden gegeven door een ervaren pianodocent die met heldere instructievideo’s precies laat zien wat je kind moet doen. Super leuk en leerzaam.

Ben je benieuwd of online pianolessen iets zijn voor jouw kind? Laat hem of haar de de eerste online pianoles doen en je weet het direct!

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën