Wat zijn de voordelen van een keyboard versus een piano?
Wat zijn de voordelen van een keyboard versus een piano?
Keyboard spelen
René
Keyboard spelen
06/28/2019
4 min
0

Wat zijn de voordelen van een keyboard versus een piano?

06/28/2019
4 min
0

Weet je wat de voordelen van een keyboard versus een piano zijn? Als beginnend pianist heb je de keus uit een keyboard, een digitale piano of een akoestische piano. Een vleugel zou ook nog kunnen, maar is voor veel beginners niet de eerste keus.

Er gaat een hardnekkig gerucht dat je alleen piano kunt leren spelen op een akoestische piano. Je koopt waarschijnlijk geen keyboard als je een piano grootmeester wilt worden, maar voor beginners is het een prima instrument. Zelfs veel gevorderden spelen nog steeds met veel plezier op hun keyboard.

Waarom? Hier de 10 voordelen van een keyboard versus een piano.

Voordeel 1: De vrijheid van een keyboard

Een overduidelijk voordeel van een keyboard is wel de vrijheid die je hebt met dit instrument. Als je wilt, kun je hem overal mee naartoe nemen. Dat hoef je met een piano niet te proberen. Samen met vrienden oefenen, een feestje bij familie of lekker spelen op een andere plaats, alles kan.

Je keyboard is compact en licht genoeg om overal mee naartoe te nemen.

Voordeel 2: Ruimte besparen met een keyboard

Een piano neemt behoorlijke veel ruimte in. Als je niet zo’n groot huis hebt kan dit vervelend zijn. Natuurlijk staat het mooi, zo’n instrument in de kamer. Maar als je de ruimte nodig hebt zet je hem niet even aan de kant.

Met een keyboard heb je dit probleem niet. Je zet hem net zo makkelijk in de kast als er visite komt. En wil je gaan spelen dan zet je hem neer waar je wilt. Het maakt niet uit in welke kamer, welke etage, je keyboard kan overal worden neergezet, zelfs buiten.

Voordeel 3: Geen extra kosten

Heb je een piano in huis dan zal deze minimaal 1 x per jaar gestemd moeten worden. Een valse piano, daar speel niemand graag op. Een of meerdere keren per jaar een pianostemmer laten komen kost het nodige. Vaak wordt je piano ook meteen technisch nagekeken en kleine reparaties uitgevoerd. Deze kosten kunnen best oplopen.

Daar heb je met een keyboard geen last van. Hij zal niet vals worden en als je netjes met het apparaat omgaat, zal hij ook niet snel reparaties nodig hebben.

Keyboard of toch piano

 

Voordeel 4: Van een keyboard hebben de buren geen last

Uit een akoestische piano kan behoorlijk veel geluid komen. De klankkast produceert flink wat trillingen die via de vloer en muren je buren kunnen bereiken. Die zijn helaas niet altijd gecharmeerd van je pianospel. Wat voor vervelende situaties kan zorgen.

Op een keyboard sluit je eenvoudig een koptelefoon aan. Zo kun je oefenen zonder dat je huisgenoten en buren er last van hebben. Woon je in een flat of appartement dan is een keyboard een uitkomst.

Voordeel 5: De leuke extra’s van een keyboard

Op een keyboard zitten veel leuke extra’s. Geluiden, ritmes en complete begeleidingsprogramma’s. Ook kun je zelf stukken spelen en opnemen, zodat je jezelf kunt begeleiden.

Wil je nog meer weten over de voor- en nadelen van het keyboard? Lees dan ook mijn blog:
Piano of Keyboard Wat zijn de verschillen? De voor- en nadelen en beste 2019 kooptips.

Voordeel 6 : Lichte aanslag

Niet iedereen ziet de lichte aanslag van een keyboard als een voordeel. Een piano is aanslaggevoelig. Dit betekent dat het instrument anders reageert op het hard of zacht aanslaan van de toetsen. Daarmee kun je de klanken nog meer naar je hand zetten. Veel keyboards hebben dit niet. De toetsen van een keyboard zijn vaak niet gewogen. Hierdoor zijn ze licht om in te drukken.

Voor mensen die last hebben van hun handen en/of gewrichten kan dit juist een groot voordeel zijn. Op een gewone piano wordt spelen al snel te zwaar, maar op een keyboard is het een stuk makkelijker door het gebrek aan weerstand.

Voordeel 7: Pedalen, ook bij een keyboard

Niet alleen een piano heeft pedalen. Het sustain pedaal, het meest gebruikte pedaal op de piano, kan ook gewoon aangesloten worden op je keyboard. Hiermee kun je tonen langer door laten klinken.

piano of toch een keyboard

 

Voordeel 8: Keyboards voor het grote werk

Had je vroeger een piano nodig, met 88 toetsen, om het echte ‘grote werk’ te kunnen spelen. Tegenwoordig lukt dat ook prima op een keyboard.
Er zijn keyboards op de markt die voorzien zijn van 88 aanslaggevoelige toetsen. Het gewogen hamer mechaniek maakt het verschil van spelen op een keyboard of een piano steeds kleiner.

De meeste keyboards hebben 61 of 76 toetsen. Dit zijn 5 of 6 octaven. De meeste liedjes kun je hierop spelen. Alleen sommige muziekstukken niet. Deze variëren erg in toonhoogte, waardoor je wat toetsen tekort komt. Maar deze stukken zul je als beginner niet zo snel spelen, dus daar heb je geen piano voor nodig.

Voordeel 9: Een keyboard is goedkoper

Natuurlijk kun je het zo gek maken als je wilt. Er zijn hele dure keyboards, vol gadgets. Maar over het algemeen ben je goedkoper uit als je een keyboard aanschaft dan een piano.
De prijs is ook afhankelijk van het merk dat je kiest. Je kunt kiezen voor een goedkoop merk keyboard, maar vaak is de klank van deze instrumenten minder mooi. Juist een mooie klank is een goed motivator om door te oefenen.

Goede merken keyboards zijn bijvoorbeeld:
• Yamaha
• Korg
• Kurzweil
• Roland
• Casio

Vaak zitten op een duurder keyboard nog meer opties. Bepaal welke opties je echt wilt hebben en baseer daar je keus op.

Voordeel 10: Leren spelen op ritme

Veel keyboards hebben standaard een metronoom ingebouwd. Een metronoom is een apparaatje waarmee je op het juiste ritme leert spelen. Super handig en doordat hij in je keyboard zit kun je hem nooit meer vergeten mee te nemen.

Keyboard leren spelen

Als je piano wilt leren spelen is het belangrijk eerst de techniek goed onder de knie te krijgen. Hoe worden je vingers juist geplaatst, hoe speel je met twee handen? Dat kun je evengoed leren op een keyboard als op een piano.

Wil je ook leren spelen op je keyboard? Kijk dan eens hier: Keyboard leren spelen kan iedereen met mijn video’s! 

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën