Page content

Piano of Keyboard Wat zijn de verschillen? en voor-en nadelen

article content

Piano of Keyboard Wat zijn de verschillen? en voor-en nadelen

Wat moet ik nu kiezen, een piano of keyboard?  Een Goede Start: Welk Instrument Heb ik nodig? Hoe kies ik mijn juiste instrument?  Wat is nu het verschil tussen een piano, digitale piano of een keyboard? Dit is een vraag die ik vaak gesteld krijg….Omdat ik me in deze starterscursus wil richten tot iedereen die een toetsinstrument wil leren spelen, ga ik er even van uit dat je nog niets weet van een piano, keyboard of synthesizer. Het is belangrijk dat je het verschil kent tussen een piano en keyboard, en weet waar eventueel op te letten bij eventuele aanschaf of huur zodat je er maximaal plezier van hebt. In dit blog geef ik een overzicht van de verschillen, en de voor-en nadelen.

HET VERSCHIL TUSSEN PIANO OF KEYBOARD

Als iemand voor het eerst in mijn lespraktijk binnenkomt voor een proefles weet men vaak nog niet of hij of zij piano of keyboard wil gaan leren spelen.Als je graag die mooie piano klassiekers wil gaan leren spelen, en je vraagt je af wat te kopen, dan adviseer ik je in de volgorde zoals ik mijn instrumenten hieronder weergeef te kopen (afhankelijk van je budget uiteraard).  Ik zal hieronder in kort de (in mijn ogen) belangrijkste verschillen en voor-en nadelen voor je op een rijtje zetten:

Verschil nummer 1:  De aanslag en klank

Een volwaardig klavier van een piano bestaat uit 88 toetsen.  Doordat een toets in verbinding staat met een hamertechniek, voel je ook echt wat gewicht als je de toets indrukt. Dit noemen we ook wel gewogen toetsen.   Hieronder zie je een plaatje van mijn Yamaha MC301 piano.  Je zit duidelijk de zowel de toetsen alsook de hamers zitten.

Een piano is dus zeker aanslaggevoelig.  Hoe harder, zachter of sneller ik de toets aansla hoe meer de toonklank en toonsterkte zal veranderen.

Veel digitale piano’s (en nieuwe keyboards) kunnen tegenwoordig erg realistisch de klank nabootsen van een akoestische piano, maar omdat de klank dus wordt bepaald door kracht, en snelheid zal het bijna onmogelijk zijn om dit perfect te imiteren.

De klank en aanslag, het gevoel met de toetsen, is dan ook direct het grootste verschil tussen een digitale piano en een akoestische piano.

Een digitale piano is ook aanslaggevoelig, en heeft afhankelijk van het type wel of niet een gewogen klavier, waardoor je met meer dynamiek (hard en zacht) kunt spelen.  Steeds meer digitale piano’s hebben ook meerdere geluiden en extra mogelijkheden.

Verschil nummer 2:  Andere speeltechniek en Mogelijkheden

Een Keyboard bestaat meestal uit 61 toetsen standaard, maar er zijn ook uitvoeringen tot 88 toetsen.  Een standaard keyboard is vaak ook aanslaggevoelig maar heeft een andere lichter klavier dan op een piano.   Daarnaast heeft een keyboard vele mogelijkheden zoals verschillende Voices (geluiden) en Styles (Ritmes) en begeleidingen (Accompaniment).   Meestal wordt op een keyboard dus gebruik gemaakt van de automatische begeleiding, die ervoor zorgt dat als je een melodie speelt met je rechterhand, en een akkoord speelt met je linkerhand, deze automatisch een soort begeleidingsband laat klinken.
Dit vereist een andere speeltechniek dan bij piano waarbij je met de linkerhand een eigen begeleiding moet spelen.

DE PIANO:  (Hieronder mijn custom Yamaha MC301)

IMG_0579

Voordelen:
+ mooie klank (mits gestemd en goed onderhouden)
+ 88 Toetsen
+Beste manier om techniek te verbeteren ivm touché.
+ Gewogen Toetsen met hamertechniek geeft meer controle
+ Waardevast (mits goed onderhouden)
+ Verbruikt geen stroom
+ Staat vaak mooi en sfeervol in de kamer of huiskamer

Nadelen:

– Relatief duur in aanschaf
– Moet 1 tot 2x per jaar min. gestemd worden

DIGITALE PIANO

De Yamaha P-155, een geweldige piano, met mooie klank en fijne aanslagtechniek.Helaas wordt dit type niet meer geproduceerd. De opvolger is de P-255, maar heeft andere geluidsbron.

IMG_0584

(Hierboven ziet u mijn digitale piano, mijn Yamaha P-155)

De Voor-, en Nadelen van een digitale Piano

Voordelen:
+ Hoef je nooit te laten stemmen
+ Heeft koptelefoon aansluiting
+ Makkelijk verplaatsbaar
+ Relatief goedkoper als een akoestische piano
+ Waardevast (mits goed onderhouden)
+ Vaak extra mogelijkheden  (extra geluiden, opnamemogelijkheid, of zelfs styles).

Nadelen:
-Aanslag is anders dan bij een akoestische piano
– Klanken zijn niet natuurlijk (beperkte klank afhankelijk van aanslagsterkte, en type digitale piano)
– Niet waardevast
– Verbruikt stroom

Mijn Top 5 Aanbevolen Digitale Piano’s

(laatste update 27-03-2018)

Hieronder geef in een overzicht van de beste keuzes in prijs kwaliteit verhouding welke ik ook mijn leerlingen en cursisten aanbeveel:

Nummer 1: Yamaha P-155  (zie hierboven)

Waarom dit specifieke model?

+ De geluidskwaliteit vind ik onovertroffen
+ Een aanslagsterkte is vergelijkbaar met mijn akoestische piano
+ Heeft meerdere ingebouwde geluiden
+ Hoofdtelefoonaansluiting
+ Makkelijk te verplaatsen of vervoeren.
+ Relatief goedkoop (in vergelijking met akoestische piano)

– stroomvoorziening met een adapter in plaats van directe stroomstekker.
– Geen extra data USB uitgang (wel midi uitgangen).

2. Yamaha P-255 (klik hier) prijsklasse: ca. 1500 euro (inc. vast statief en tripedalen)

3. De Yamaha CP300 Stagepiano (Ca. 2450 euro) zeer professionele stagepiano met graded hammer effect, prettige aanslag, ook geschikt als masterkeyboard.

4. Yamaha Yamaha P-115 (heb ik zelf ook gehad) klik hier Prijsklasse: ca. 600 euro

4. Yamaha P-45 (klik hier) prijsklasse: ca.400 euro

5. Roland FP-30 (Klik hier voor demo) prijsklasse: ca. 600 euro

– Alle modellen zijn geschikt voor zowel thuisgebruik alsook op het podium (als stagepiano).
– Voor alle modellen zijn onderstellen los verkrijgbaar.

Het Digitale Keyboard

IMG_2587

Mijn Yamaha Tyros 5 (76 keys)

Het grote verschil tussen een piano of keyboard is vooral de aanslagsterkte van het keyboard, en vaak (bij 61 toetsen) het beperkte toonbereik van het toetsenbord.

Ook zit er verschil in de kwaliteit van het toetsenbord (klavier). Zo kennen we een licht ongewogen toetsenbord (vergelijkbaar met een orgel), een half gewogen toetsenbord en gewogen toetsenbord(zwaardere aanslag, vergelijkbaar met een piano).

Uitgebreide mogelijkheden

Een keyboard heeft uitgebreide mogelijkheden met betrekking tot vele geluiden (Voices) zoals bijv. piano’s, orgels, blaasinstrumenten, strijkers, synth sounds) maar ook vele ingebouwde ritmes (styles) die met de  begeleidingsautomaat ervoor zorgde dat je geen pedalen meer hoefde te gebruiken.   Daarnaast heeft het keyboard 1 klavier variërende van 49 tot 88 toetsen (zoals bij een piano).

Op een keyboard kun je in je eentje tegenwoordig een hele LIVE band imiteren. Ook bij de relatief goedkopere keyboardmodellen kun je al zeer goede geluiden en ritmes verwachten, wat natuurlijk ten goede komt aan je speelplezier.

TIP: Wil je graag piano leren spelen op een keyboard?
Zorg dan dat het een aanslaggevoelig keyboard is, en dat je er een zgn. sustainpedaal bij koopt.
Hier vind je de versie die ik zelf gebruik.

Een sustainpedaal bootst de functie van het rechter (demper)pedaal na.  Hierdoor kun je ook de juiste pedaaltechniek leren zoals op een akoestische piano.

Mijn Kooptips Top 5  (laatste update 27-03-2018)

klik op de linkjes (klik hier om de keyboards te zien en te beluisteren)

 1. Yamaha PSR-EW300 keyboard 76 toetsen (klik hier) ca. 249 euro
  76 toetsen is echt een groot voordeel, meespelen met audio mogelijk via mini-jack ingang (bijv. smartphone)!
 2. Yamaha PSR-E453 keyboard 61 toetsen (klik hier)   ca. 289 euro.
 3. Yamaha PSR-E363 keyboard 61 toetsen (klik hier) instapmodel, voldoet aan de eisen voor keyboardles. Ook aanslaggevoelige toetsen. Prijsklasse:  ca.  200 euro.
 4.  Roland E-A7 arranger keyboard 61 toetsen – (klik hier)  Een enorm creatief instrument, met talloze knopjes, twee grote displays, vele klanken en styles, in 8 kg? De Roland E-A7 doet het, een arranger keyboard met topklanken van over de hele wereld, ideaal voor entertainers.  – Prijsklasse: ca. 1300 euro.
 5. Yamaha PSR-S975 workstation keyboard – (Klik hier) De Yamaha PSR-S975 vormt de brug tussen de Genos en de rest van de PSR-keyboards. Wil je niet extra diep in de buidel tasten om er zeker van te zijn dat je echt álle denkbare keyboard-mogelijkheden tot je beschikking hebt, dan kies je niet voor de Genos, maar voor deze PSR-S975, het topmodel uit de PSR-reeks. Prijsklasse ca. 1800 euro.

TIP:  Zorg ook voor een goed verstelbaar statief en keyboardbankje zodat je houding goed is. Zo voorkom je later pijnlijke blessures aan rug, armen, handen etc..!

Bekijk hieronder onze tips voor de belangrijkste onderdelen die je nodig hebt om goed van start te gaan.

Piano en Keyboard Ineen!

1453405044Yamaha_DGX-660_digitale_piano_zwart_1De perfecte combinatie tussen piano en keyboard?

Kun je niet goed kiezen en wil je graag de grote aantal toetsen van een piano met de mooie rijke klank, en de styles en begeleidingen van een keyboard? Bekijk en beluister dan eens de  Yamaha DGX-660.
Klik hier voor alle informatie

Met onder andere een gloednieuwe pianoklank, gesampled van een Yamaha Concert Grand CFIIIS, weet Yamaha één van zijn pronkstukken in de markt een prachtige opfrisbeurt te geven. Met het verbeterde, volgewogen Graded Hammer-klavier waant u zich op een akoestische echte piano. Met de klank en actie van een volwaardige digitale piano, de functies van een keyboard en de uitstekende kwaliteit van een Yamaha-piano kunt u uw muzikale creativiteit tot het uiterste benutten.

 

 

 

De Absolute Top:  Yamaha GENOS


Wil je echt geen concessies doen aan kwaliteit en alleen het beste van het beste op het gebied van klanken en ritmes?  Kijk dan eens naar de Yamaha GENOS. Dit is het vlaggeschip van Yamaha en de opvolgers van de befaamde Yamaha Tyros serie.   Een van de beste Professionele keyboards ter wereld van dit moment.

 

Overige Toppers:

Ketron SD9  Workstation Keyboard

Ketron sd9 Keyboard
Ketron is de Europese tegenhanger van de grote Aziatische merken. Kenmerkend voor de keyboards van dit Italiaanse merk zijn de zeer realistische, natuurlijke klanken.

Ook dit keyboard is zeer zeker de moeite waard om eens te beluisteren of te bekijken.   Klik hier voor meer informatie  

Korg Pa4X 76 Pack PaAS arranger workstation

Dit is de Korg Pa4X met 76 toetsen, maar nu uitgebreid met het Korg PaAS-speakersysteem. Deze twee samen maken dit workstation even praktisch als een

 

 

 

regulier keyboard.

Klik hier voor meer informatie

Handige accesoires

Dit zijn de meest belangrijke accessoires voor elke Keyboardspeler:

 

 1. Keyboardbankje:  Voorkom pijnlijke klachten en blessures, en zorg voor een goede zit.
  klik hier voor een overzicht van de meest populaire keyboardbankjes.
 2. Keyboardtas:  Wil je je keyboard meenemen en gebruiken buitenshuis, zorg dan voor een goede bescherming.
  Klik hier voor een overzicht van de meest populaire Keyboardtassen.
 3. Sustainpedaal:  Wil je ook graag piano (leren) spelen op je keyboard, dan is een sustainpedaal een essentieel onderdeel wat je nodig hebt.  Hiermee kun je de tonen met elkaar verbinden (en zgn. meer ‘galm’ geven). Pedaaltechniek en gebruik maakt een muziekstuk vaak veel interessanter en professioneler qua klank.
  klik hier voor een overzicht

 

Misschien ook interessant?  Zie ook mijn artikel over Keyboard leren spelen:
https://pianolesvanrene.nl/keyboard-leren-spelen/

Zelf nog tips?

Ik hoop dat dit blogartikel wat duidelijkheid en antwoorden (en misschien enthousiasme) heeft gebracht in je zoektocht naar het juiste instrument.

Gelukkig zijn er op internet (youtube) van alle merken en types veel luisterfragmenten te horen, daarvoor hoef je zelf niet eens meer naar de winkel.
Heb je zelf nog leuke instrumenten of tips, suggesties, dan zou ik het leuk vinden als je deze hieronder doorgeeft.

Veel speelplezier gewenst!

Rene

 

Laat een bericht achter

Comment Section

3 reacties op “Piano of Keyboard Wat zijn de verschillen? en voor-en nadelen


Door Patrick op 25 mei 2017

Goed geschreven en duidelijk het verschil uitgelegd. Ik wil gaan beginnen en heb nu in ieder geval een idee wat ik moet hebben en hoeveel ik dan ongeveer kwijt ben. Het liefst een piano maar dat kan ik niet betalen en niet kwijt in mijn flatje helaas:). Dank je voor de verduidelijking.


Door Rene op 29 mei 2017

Graag gedaan Patrick! Leuk dat je wilt gaan starten met piano spelen. Mocht je nog meer vragen hebben, neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag verder.

Succes met het vinden van je instrument en misschien zie ik je in ons ledengedeelte.

Muzikale groet,

René Knops


Door Bob op 28 november 2016

Medeli SP 3000 aangeschaft en lees nu pas je advies, wellicht is dat voor mij toekomstmuziek.

Plaats een reactie


*