Piano of Keyboard verschillen? 2019 Kooptips met voor-en nadelen.
arrow_drop_up arrow_drop_down
14 oktober 2016 
in Gear

Piano of Keyboard Wat zijn de verschillen? De voor-en nadelen en beste 2019 kooptips.

[Lijst ge-update:18-07-2019] Wat moet ik nu kiezen, een piano of keyboard?  Welk instrument heb ik nodig als beginner? Hoe kies ik mijn juiste instrument?  Waar moet een keyboard aan voldoen? Wat is eigenlijk het verschil tussen een piano, digitale piano of een keyboard?

Het is belangrijk dat je het verschil kent tussen een piano en keyboard, en weet waar eventueel op te letten bij eventuele aanschaf of huur zodat je er maximaal plezier van hebt en voorkomt dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop. In dit blog geef ik een overzicht van de verschillen, en de voor-en nadelen.

Ook vind je hier mijn favoriete top 5  favorieten koopgids voor de beste piano, digitale piano, stagepiano, midi-keyboard en keyboard.

Piano of keyboard? Wat zijn de verschillen?

piano of keyboard verschillenAls keyboard-, en pianoliefhebber volg ik zowel beroepsmatig (docent) als hobbymatig al ruim 30 jaar de markt en ontwikkeling van digitale piano’s, synthesizers en keyboards.

Als iemand voor het eerst in mijn lespraktijk binnenkomt voor een proefles weet men vaak nog niet of hij of zij piano of keyboard wil gaan leren spelen.

Als je graag die mooie piano klassiekers wil gaan leren spelen, en je vraagt je af wat te kopen, dan adviseer ik je in de volgorde zoals ik mijn instrumenten hieronder weergeef te kopen (afhankelijk van je budget uiteraard).

Eerst laat ik je zien wat nu de verschillen zijn tussen een (digitale) piano of keyboard.   Daarna gaan we kijken naar wat afzonderlijk types binnen deze klasse die tot mijn favorieten aanbevolen producten behoren.   Je hoeft tegenwoordig zelfs geen keuze te maken voor een van de twee, want er zijn ook combinatie instrumenten zoals de Korg Havian, Thomann SP5600 of Yamaha DGX serie.  Lees hieronder de reviews.

 Wij raden deze instrumenten alleen aan omdat wij die zelf enthousiast gebruiken in onze muzieklessen en/of mensen kennen die hier erg tevreden over zijn, en hele goede resultaten mee bereiken. Anders zouden we het je niet aanraden.

Ik zal hieronder in kort de (in mijn ogen) belangrijkste verschillen en voor-en nadelen voor je op een rijtje zetten:

Keyboard of piano?  Dit zijn de Belangrijkste verschillen!

Verschil nummer 1:  Aanslag (Touché) en Klank

Een volwaardig klavier van een piano bestaat uit 88 toetsen.  Doordat een toets in verbinding staat met een hamertechniek, voel je ook echt wat gewicht als je de toets indrukt.  Dit noemen we ook wel gewogen toetsen.   Hieronder zie je een plaatje van mijn Yamaha MC301 piano.  Je zit duidelijk de zowel de toetsen alsook de hamers zitten.

toetsaanslag met echte hamers

De binnenkant van mijn Yamaha MC301 akoestische piano

Een piano is dus zeker aanslaggevoelig.

Hoe harder, zachter of sneller ik de toets aansla hoe meer de toonklank en toonsterkte zal veranderen.

Veel digitale piano’s (en nieuwe keyboards) kunnen tegenwoordig erg realistisch de klank nabootsen van een akoestische piano, maar omdat de klank dus wordt bepaald door kracht, en snelheid zal het bijna onmogelijk zijn om dit perfect te imiteren.

De klank en aanslag, het gevoel met de toetsen, is dan ook direct het grootste verschil tussen een digitale piano en een akoestische piano.

Een digitale piano is ook aanslaggevoelig, en heeft afhankelijk van het type wel of niet een gewogen klavier, waardoor je met meer dynamiek (hard en zacht) kunt spelen.

 Steeds meer digitale piano’s hebben ook meerdere geluiden en extra mogelijkheden.

Verschil nummer 2:  Andere speeltechniek en Mogelijkheden

Een Keyboard bestaat meestal uit 61 toetsen standaard, maar er zijn ook uitvoeringen tot 88 toetsen.  Een standaard keyboard is vaak ook aanslaggevoelig maar heeft een andere lichter klavier dan op een piano.

Daarnaast heeft een keyboard vele mogelijkheden zoals verschillende Voices (geluiden) en Styles (Ritmes) en begeleidingen (Accompaniment).   Hoe dit werkt laat ik je zien in een kort video hieronder.

Meestal wordt op een keyboard dus gebruik gemaakt van de automatische begeleiding, die ervoor zorgt dat als je een melodie speelt met je rechterhand, en een akkoord speelt met je linkerhand, deze automatisch een soort begeleidingsband laat klinken.

Dit vereist een andere speeltechniek dan bij piano waarbij je met de linkerhand een eigen begeleiding moet spelen.

proefles piano leren spelen

 

De Akoestische Piano

de akoestische piano

(Hieronder mijn custom piano, de Yamaha MC301)

De Voor-, en Nadelen van een akoestische Piano

Voordelen:
+ mooie klank (mits gestemd en goed onderhouden)
+ 88 Toetsen
+Beste manier om techniek te verbeteren ivm touché.
+ Gewogen Toetsen met hamertechniek geeft meer controle
+ Waardevast (mits goed onderhouden)
+ Verbruikt geen stroom
+ Staat vaak mooi en sfeervol in de kamer of huiskamer

Nadelen:

– Relatief duur in aanschaf
– Moet 1 tot 2x per jaar min. gestemd worden

De Digitale Piano

De Voor-, en Nadelen van een digitale Piano

Voordelen:
+ Hoef je nooit te laten stemmen
+ Heeft koptelefoon aansluiting
+ Relatief goedkoper als een akoestische piano
+ Waardevast (mits goed onderhouden)
+ Vaak extra mogelijkheden  (extra geluiden, opnamemogelijkheid, of zelfs styles).
+ Makkelijker verplaatsbaar en vervoerbaar (relatief veel lichter  dan een akoestische piano).

Nadelen:
-Aanslag is anders dan bij een akoestische piano
– Klanken zijn niet natuurlijk (beperkte klank afhankelijk van aanslagsterkte, en type digitale piano)
– Niet waardevast
– Verbruikt stroom
– (bij stagepiano’s) vanwege het gewicht, kans op wankelen (bewegen) tijdens het piano spelen.
Tip: Zorg indien mogelijk voor een stevig statief of nog beter een speciaal statief welke je aan je stagepiano kunt vastschroeven (en losschroeven indien gewenst).

Stage Piano’s en Digitale homepiano’s

Ik heb een splitsing aangebracht in de zgn. portable en lichte stage piano’s en de wat zwaardere digitale piano’s.

2019 Digitale Piano’s Top 5

Op basis van mogelijkheden, klank, aanslag, kwaliteit heb ik een selectie gemaakt van de in mijn ogen 5 beste digitale piano’s van dit moment in verschillende prijsklasses.  TIP:  beluister de voorbeelden met een stereo hoofdtelefoon.

1 Thomann SP-5600 Deluxe Set  (Prijsklasse tussen 350-500 euro! )   Beste Kooptip!

De Thomann Sp-5600 is een bijzonder instrument! Dit omdat het niet onder 1 categorie valt. Het is zowel een keyboard alsook een digitale piano. Met 600 geluiden, meer dan 230 Styles, usb/midi aansluiting.   Vanwege de uitstekende prijskwaliteitverhouding is dit het nummer 1 aanbevolen instrument! Beluister hieronder deze fantastische piano en oordeel zelf.
Klik hier voor meer informatie en meer geluidsvoorbeelden

2 Dexibell VIVO Home H3 digitale piano wit Klik hier voor meer informatie
Dexibell heb ik sinds kort leren kennen, en was aangenaam verrast over de mooie klanken.
Zowel in klank en aanslag worden geen concessies gedaan.   Deze piano klinkt fantastisch.

Bekijk de video hieronder voor meer informatie en geniet van de mooie klanken!

3Roland HP-605 CR Rosewood digitale piano (Klik hier)   prijsklasse: ca. 2000 euro 

Beluister hieronder deze Roland DP 603 piano en oordeel zelf.

4. Yamaha Arius YDP-S34B  (Klik hier)  Prijsklasse: ca. 800 euro.  De Yamaha Arius YDP-S34 is de ideale huispiano voor als je zelfs niet zo veel ruimte hebt.  De YDP-S34 bevat samples van een van de beste concertvleugels van deze tijd: Yamaha’s vlaggenschip, de CFX Concert Grand Piano.

Beluister hieronder deze piano Yamaha piano en oordeel zelf.

5. Casio Celviano AP 270 Digital Piano  (klik hier)  prijsklasse: ca. 600 euro!  Zeer goede prijskwaliteit verhouding.

Beluister hieronder deze piano en oordeel zelf.

2019 Stage Piano Kooptips Top 5

klik op de linkjes (klik hier om de keyboards te zien en te beluisteren)

De Stage piano’s zijn digitale instrument vaak zonder onderstel, gemaakt voor de pianist ‘on the road’.   Toch is het mogelijk voor sommige modellen om eventueel een onderstel of statief te kopen.

Ik heb zelf een  Yamaha P155 en hierbij een onderstel gekocht.  Dit onderstel wordt vastgeschroefd met vier schroeven voor extra stevigheid.   Hierdoor maak je van je stage piano een stabieler digitale huispiano.

Hieronder heb ik weer een selectie gemaakt van hedendaagse stagepiano’s in verschillende prijsklasses gebasseerd op techniek, klank, mogelijkheden, aanslag gevoel en uiteraard prijs.

Soms is het gewoon een kwestie van persoonlijke ‘smaak’, luister daarom goed naar onderstaande voorbeelden.

1.Yamaha CP300 Stagepiano (klik hier) prijsklasse: ca. Al jaren aan de top!  (Ca. 2450 euro) zeer professionele stagepiano met graded hammer effect, prettige aanslag, ook geschikt als masterkeyboard.

2. Yamaha CP4 Stage  (klik hier) prijsklasse: ca.   1700 euro.  Behoort tot een van de beste stagepiano’s die Yamaha ooit gemaakt heeft met geweldige klanken en mogelijkheden.

Bekijk en luister hieronder hoe de CP-4 klinkt

3. Clavia Nord Piano 3 stage piano Klik hier. prijsklasse: ca. 2000 euro.    Befaamd door zijn knalrode uitstraling, te vinden op podia van vele Pop/Jazz pianisten.   Beschikt over zeer veel klankmogelijkheden.

 

 4. Yamaha P-515 (klik hier) prijsklasse: ca. 1500 euro (inc. vast statief en tripedalen)


5. Yamaha Yamaha P-125 (heb ik zelf ook gehad) klik hier voor meer informatie Prijsklasse: ca. 600 euro
Voorgaande modellen: P-115, P105


– Alle modellen zijn geschikt voor zowel thuisgebruik alsook op het podium (als stagepiano).
– Voor alle modellen zijn onderstellen los verkrijgbaar.

Het Digitale Keyboard

Het grote verschil tussen een piano of keyboard is vooral de aanslagsterkte van het keyboard, en vaak (bij 61 toetsen) het beperkte toonbereik van het toetsenbord.

Ook zit er verschil in de kwaliteit van het toetsenbord (klavier). Zo kennen we een licht ongewogen toetsenbord (vergelijkbaar met een orgel), een half gewogen toetsenbord en gewogen toetsenbord(zwaardere aanslag, vergelijkbaar met een piano).

Kort video overzicht over de werking van het Digitale Keyboard

Bekijk hieronder deze korte video, waarin ik het beginnerskeyboard laat zien welke ik gebruik voor onze cursisten.
Leer de in mijn ogen belangrijkste functies waaraan (ja zelfs voor beginners) een keyboard moet voldoen.

Het Keyboard in deze video hieronder is de Yamaha PSR E423.   Klik hier om de nieuwste versie te bekijken.

Uitgebreide mogelijkheden

Een keyboard heeft uitgebreide mogelijkheden met betrekking tot vele geluiden (Voices) zoals bijv. piano’s, orgels, blaasinstrumenten, strijkers, synth sounds) maar ook vele ingebouwde ritmes (styles) die met de  begeleidingsautomaat ervoor zorgde dat je geen pedalen meer hoefde te gebruiken.   Daarnaast heeft het keyboard 1 klavier variërende van 49 tot 88 toetsen (zoals bij een piano).

Op een keyboard kun je in je eentje tegenwoordig een hele LIVE band imiteren. Ook bij de relatief goedkopere keyboardmodellen kun je al zeer goede geluiden en ritmes verwachten, wat natuurlijk ten goede komt aan je speelplezier.

TIP: Wil je graag piano leren spelen op een keyboard?
Zorg dan dat het een aanslaggevoelig keyboard is, en dat je er een zgn. sustainpedaal bij koopt.
Hier vind je de versie die ik zelf gebruik.

Een sustainpedaal bootst de functie van het rechter (demper)pedaal na.  Hierdoor kun je ook de juiste pedaaltechniek leren zoals op een akoestische piano.

2019 Keyboard Kooptips Top 5

klik op de linkjes (klik hier om de keyboards te zien en te beluisteren)

 

1. Yamaha PSR-E453 keyboard 61 toetsen (klik hier)   ca. 325 euro.  Aanrader, deze gebruik ik al jaren (steeds vernieuwd) voor onze muziekschool.

Hieronder kunt u de Yamaha PSR-453 bekijken en beluisteren.

 

2. Roland BK-3 incl. keyboard bankje (klik hier) instapmodel, voldoet aan de eisen voor keyboardles. Ook aanslaggevoelige toetsen. Prijsklasse:  ca.  420 euro.

 

3. Yamaha PSR-S670 entertainer keyboard  (Klik hier) Prijsklasse ca.600 euro.   Geweldig keyboard voor iedereen die graag een keyboard zoekt voor wat langere termijn.  Met geweldige klanken en ritmes.

4. Yamaha PSR-S975 workstation keyboard – (Klik hierPrijsklasse ca. 1600 euro.  De Yamaha PSR-S975 vormt de brug tussen de Genos en de rest van de PSR-keyboards.

Wil je niet extra diep in de buidel tasten om er zeker van te zijn dat je echt álle denkbare keyboard-mogelijkheden tot je beschikking hebt, dan kies je niet voor de Genos, maar voor deze PSR-S975, het topmodel uit de PSR-reeks.

 

Het beste van 2 werelden  – Piano met Styles en Begleidingsautomaat?

Ja, ze worden steeds populairder.  Waarom kiezen tussen een piano of keyboard?
Kijk bijvoorbeeld eens naar de nieuwe Korg Havian 30, prachtig instrument.

De Korg Havian is een echte digitale piano, echter met meer… namelijk een rijk uitgeruste arranger. Laat u meeslepen met ruim 950 klanken en 420 stijlen.

Bekijk en beluister hieronder de Korg Havian en krijg een goede indruk van dit prachtige instrument.

Klik hier voor meer informatie   

Piano en Keyboard Ineen!

1453405044Yamaha_DGX-660_digitale_piano_zwart_1De perfecte combinatie tussen pino en keyboard?

Kun je niet goed kiezen en wil je graag de grote aantal toetsen van een piano met de mooie rijke klank, en de styles en begeleidingen van een keyboard? Bekijk en beluister dan eens de  Yamaha DGX-660.
Klik hier voor alle informatie

Met onder andere een gloednieuwe pianoklank, gesampled van een Yamaha Concert Grand CFIIIS, weet Yamaha één van zijn pronkstukken in de markt een prachtige opfrisbeurt te geven.

Met het verbeterde, volgewogen Graded Hammer-klavier waant u zich op een akoestische echte piano.

Met de klank en actie van een volwaardige digitale piano, de functies van een keyboard en de uitstekende kwaliteit van een Yamaha-piano kunt u uw muzikale creativiteit tot het uiterste benutten.

TIP:  Zorg ook voor een goed verstelbaar statief en keyboardbankje zodat je houding goed is. Zo voorkom je later pijnlijke blessures aan rug, armen, handen etc..!

Bekijk hieronder onze tips voor de belangrijkste onderdelen die je nodig hebt om goed van start te gaan.

midi keyboard

Het MIDI Keyboard

Ben je enigzins wat technischer onderlegt en bent u op zoek naar de goedkoopste oplossing met de meeste mogelijkheden qua sounds (geluiden), programmeren, opnamemogelijkheden, mobiliteit, gewicht?   Dan is wellicht een Midi-keyboard een goede optie voor u.
Let op!  Dit is vaak niet de beste keuze als je echte goed piano wilt leren spelen.

Een MIDI keyboard is een elektronisch toetsinstrument, dat veel vergelijkenis kent met een gewoon keyboard. Een MIDI keyboard produceert echter zelf geen geluid, maar zet de muziekstukken die je speelt om naar MIDI data. Software op de computer of laptop vertaalt deze nootinformatie vervolgens naar geluid.

De Voor-, en Nadelen van een MIDI keyboard

+ Zeer geschikt voor vervoer
+ Relatief goedkoop
+  Onbeperkte mogelijkheden qua uitbreidingen van klanken
+ Vaak zeer goede geluidkwaliteit
+ Ideaal voor Producers, toetsenisten, DJ’s.
+ Compact
+ Bruikbaar voor het besturen van zowel  je DAW (Digital Audio workstation) als ook een digitale piano

– Meestal niet geschikt om goed piano op te spelen
– Kwaliteit toetsenboard is vaak niet zo goed
– Meestal ongewogen klavier (lichte aanslag)

Handige accessoires

Dit zijn de meest belangrijke accessoires voor elke Keyboardspeler:

 

  1. Keyboardbankje:  Voorkom pijnlijke klachten en blessures, en zorg voor een goede zit.
    klik hier voor een overzicht van de meest populaire keyboardbankjes.
  2. Keyboardtas:  Wil je je keyboard meenemen en gebruiken buitenshuis, zorg dan voor een goede bescherming.
    Klik hier voor een overzicht van de meest populaire Keyboardtassen.
  3. Sustainpedaal:  Wil je ook graag piano (leren) spelen op je keyboard, dan is een sustainpedaal een essentieel onderdeel wat je nodig hebt.  Hiermee kun je de tonen met elkaar verbinden (en zgn. meer ‘galm’ geven). Pedaaltechniek en gebruik maakt een muziekstuk vaak veel interessanter en professioneler qua klank.
    klik hier voor een overzicht

 

Misschien ook interessant?  Zie ook mijn artikel over Keyboard leren spelen:
https://pianolesvanrene.nl/keyboard-leren-spelen/

Zelf nog tips of toevoegingen?

Ik hoop dat dit blogartikel wat duidelijkheid en antwoorden (en misschien enthousiasme) heeft gebracht in je zoektocht naar het juiste instrument.

Gelukkig zijn er op internet (youtube) van alle merken en types veel luisterfragmenten te horen, daarvoor hoef je zelf niet eens meer naar de winkel.
Heb je zelf nog leuke instrumenten of tips, suggesties, dan zou ik het leuk vinden als je deze hieronder doorgeeft.

Veel speelplezier gewenst!

Rene

 

Bob

Door

Bob

op 28 November 2016

Medeli SP 3000 aangeschaft en lees nu pas je advies, wellicht is dat voor mij toekomstmuziek.

Patrick

Door

Patrick

op 25 May 2017

Goed geschreven en duidelijk het verschil uitgelegd. Ik wil gaan beginnen en heb nu in ieder geval een idee wat ik moet hebben en hoeveel ik dan ongeveer kwijt ben. Het liefst een piano maar dat kan ik niet betalen en niet kwijt in mijn flatje helaas:). Dank je voor de verduidelijking.

Rene

Door

Rene

op 29 May 2017

Graag gedaan Patrick! Leuk dat je wilt gaan starten met piano spelen. Mocht je nog meer vragen hebben, neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag verder. Succes met het vinden van je instrument en misschien zie ik je in ons ledengedeelte. Muzikale groet, René Knops

Arnoud Aalbers

Door

Arnoud Aalbers

op 19 November 2018

Beste... Ik zie dat er een aantal digitale piano's worden genoemd.. ikzelf speel op een digitale piano van de firma Oostendorp. Prachtige klassiek kast maar piano is digitaal. Aanrader. Arnoud Aalbers (Houten)

Rene

Door

Rene

op 20 November 2018

Hoi Arnoud, dat zie je steeds vaker. Een digitale piano in een klassiek 'jasje'. Bedankt voor je tip.

Reactie plaatsen

Koekje erbij?