Zelf piano leren spelen: Tips en tricks voor beginners
Zelf piano leren spelen: Tips en tricks voor beginners
07 augustus 2023 
25 min. leestijd

Zelf piano leren spelen: Tips en tricks voor beginners

Als je de piano wilt leren bespelen, dan is het tegenwoordig heel gebruikelijk om zelf aan de slag te gaan. Er zijn talloze bronnen van informatie op het internet te vinden die je kunt gebruiken. Maar het kan lastig zijn om te bepalen welke manier van zelfstudie het beste bij jou past, omdat we allemaal op een andere manier leren.

Om je te helpen bij het vinden van de beste manier van zelfstudie, gaan we hier in op de verschillende opties die je hebt als je zelf piano wilt leren spelen. We bespreken onder andere piano apps, pianoboeken, YouTube video’s en online piano cursussen. Ook geven we tips voor zelfstudie bij het piano leren spelen en bespreken we de voor- en nadelen van zelf piano leren spelen.

Belangrijkste punten

 • Er zijn verschillende manieren om zelf piano te leren spelen, zoals piano apps, pianoboeken, YouTube video’s en online piano cursussen.
 • Het is belangrijk om de manier van zelfstudie te vinden die het beste bij jou past, omdat we allemaal op een andere manier leren.
 • Zelf piano leren spelen heeft zowel voor- als nadelen, en het is belangrijk om deze af te wegen voordat je begint met zelfstudie.

Piano apps

Dankzij de opkomst van technologie is het nu mogelijk om piano te leren spelen met behulp van je smartphone of tablet. Voor beginners is dit een geweldige manier om stapsgewijs door de stof heen te gaan. Piano apps bieden een gestructureerde aanpak met spellen en oefeningen om je niveau te verhogen, waarna de stof steeds moeilijker wordt. Net als bij traditionele pianolessen is dit dus een natuurlijke manier om jezelf te verbeteren.

Piano apps maken gebruik van technologie om feedback te geven. Door bijvoorbeeld je oefeningen op te nemen met je microfoon, kan de app je vertellen waar verbetering nodig is. Ook bieden sommige apps visuele hulpmiddelen om je gemakkelijker te voelen op de piano. Als je nog geen noten kunt lezen, kun je bijvoorbeeld aan de hand van een video zien welke toetsen gebruikt moeten worden.

Er zijn veel verschillende piano apps op de markt. Sommige apps leren je alleen bekende liedjes te spelen, terwijl andere apps je ook voorzien van lessen over akkoorden, toonladders, enzovoort. Hierdoor kun je uiteindelijk leren zelfstandig te spelen. Doe daarom altijd goed onderzoek voordat je begint piano te leren spelen met een app.

Enkele populaire piano apps zijn Skoove, Piano Maestro en Grand Piano. Skoove is de beste piano app voor beginners en biedt lessen over de basis beginselen, handposities, liedjes spelen met beide handen en meer. Piano Maestro is speciaal ontwikkeld om kinderen te helpen piano spelen, maar kan ook door volwassenen gebruikt worden. Grand Piano is een gebruiksvriendelijke app die zich vooral richt op de timing van de knoppen en je op een eenvoudige manier leert spelen op je iPhone, iPad of iPod.

Gerelateerde berichten:

Pianoboeken

Pianoboeken zijn nog steeds een waardevolle bron voor het leren van piano spelen, ondanks de opkomst van video tutorials en apps. Ze bieden een traditionele manier van studeren en zijn vooral handig voor het leren van muziektheorie. Hoewel beginners niet meteen alle informatie nodig hebben die in pianoboeken wordt aangeboden, kunnen ze toch veel kennis opdoen.

Er zijn veel verschillende soorten pianoboeken beschikbaar, sommige gericht op het leren van noten lezen, anderen op het begrijpen van akkoorden en toonladders. Sommige boeken richten zich op specifieke technieken, zoals vingerzetting en piano akkoorden.

Als je net begint met piano spelen, is het belangrijk om een pianoboek te kiezen dat past bij jouw niveau en doelen. Er zijn pianoboeken voor beginners, maar ook voor gevorderde spelers. Het is ook mogelijk om online piano lesboeken of e-books te vinden.

Kortom, pianoboeken zijn een waardevolle bron voor het leren van piano spelen en bieden een traditionele manier van studeren en het begrijpen van muziektheorie.

YouTube video’s

YouTube video’s zijn een populaire en laagdrempelige manier om piano te leren spelen. Het grote aanbod van tutorials, liedjes en instructievideo’s maakt het mogelijk om verschillende kanalen uit te proberen voordat je besluit om een echte les te volgen. Dit geeft je de vrijheid om te kiezen wat je wilt leren en hoe je het wilt leren.

Er zijn veel geweldige YouTube video’s beschikbaar die veel kunnen bijdragen aan het leerproces van beginners. Of je nu een specifiek nummer wilt leren spelen of akkoorden wilt leren, er is voor ieder wat wils. Het volgen van leuke YouTube video’s kan zelfs nuttig zijn voor mensen die traditionele pianolessen volgen.

Het volgen van pianolessen via YouTube video’s kan echter ook enkele complicaties met zich meebrengen. Veel kanalen hebben namelijk geen duidelijke structuur, waardoor het lastig kan zijn om stapsgewijs te leren spelen. In plaats daarvan kom je veel verschillende soorten lessen tegen die elkaar kunnen overlappen of juist informatie weglaten. Het is daarom belangrijk om een lesstructuur op te zetten die je kunt volgen.

Als je op zoek bent naar goede YouTube kanalen om piano te leren spelen, zijn er veel opties beschikbaar. Sommige kanalen richten zich op het aanleren van specifieke nummers, terwijl andere kanalen zich richten op het aanleren van akkoorden en basisvaardigheden. Hier zijn enkele populaire kanalen die je kunt bekijken:

 • PianolesvanReneTV
 • Piano Couture
 • HDpiano
 • Piano Tutorial Easy
 • PianoGroove

Deze kanalen bieden een verscheidenheid aan lessen en tutorials voor beginners en gevorderde pianisten. Het is belangrijk om te onthouden dat het volgen van YouTube video’s slechts één manier is om piano te leren spelen en dat het belangrijk is om ook andere methoden te verkennen.

Online piano cursussen

Als je op zoek bent naar een manier om piano te leren spelen vanuit huis, dan is een online pianocursus wellicht iets voor jou. Online cursussen lijken op traditionele pianoles bij een privéleraar of op een muziekschool. Hier loopt een instructeur stap voor stap met je door de stof. Dit is een prettige manier van leren voor mensen die iets meer uitleg en voorbeelden willen ontvangen.

Er zijn verschillende online pianocursussen beschikbaar, geschikt voor beginners en gevorderden. Hieronder hebben we enkele aanraders voor je op een rijtje gezet:

 • Piano Spelen met Cor: Cor Bakker is een bekende pianist die vaak op tv verschijnt. Samen met collega's in de professionele muziekwereld biedt hij pianolessen aan. Of je nou beginner bent, of de draad graag weer wilt oppakken; er is een lessenpakket voor jou beschikbaar. Je leert er niet alleen liedjes spelen, want je krijgt ook een goede basis van de theorie achter het pianospelen. De cursus bestaat uit een videoreeks die je zo vaak kunt kijken als je wilt.

 • Pianoles OnlineBij Pianoles Online kunnen beginners terecht die puur voor hun eigen verrijking piano willen leren spelen. Hier leer je door middel van moderne popnummers spelen op gehoor. Er komt geen noot bij kijken! Ben je dus geïnteresseerd in het leren van je favoriete nummers op de piano? Dan kan een theoretische les er al snel voor zorgen dat je je motivatie verliest. Pianoles Online houdt het simpel en plezierig.

 • Pianoles van René: Deze cursus wordt gegeven door René Knops, een professionele pianoleraar met 35 jaar ervaring. Hij weet dus precies waar leerlingen tegenaan lopen bij het bespelen van het instrument. Daarom biedt hij op verschillende manieren pianoles aan: niet alleen kun je video's volgen op je eigen gemak, maar ook kun je in contact komen met de community van pianoliefhebbers die René heeft opgebouwd. Zowel beginnende als gevorderde pianisten kunnen hier terecht.

 • Online Pianocursus van Muziekschool.nl: Muziekschool.nl is een online platform waarop je meerdere instrumenten kunt leren bespelen. De piano mag natuurlijk niet missen. Door middel van 50 pianolessen op video en ontzettend veel extra's kun je een ontzettend sterke basis neerleggen bij het spelen van piano. Het leren van noten is optioneel, dus je kunt het zo theoretisch maken als je zelf wilt. Ook kun je gebruikmaken van de 80+ video tutorials van leuke liedjes om te leren spelen.

 • Online Muziek Academie: De stap-voor-stap methode van de Online Muziek Academie zorgt ervoor dat je in een korte tijd al ontzettend veel kunt leren. Niet alleen leer je hier moderne en populaire nummers spelen, maar ook krijg je een uitgebreid overzicht van de belangrijkste muziektheorie. Hierdoor kun je akkoorden, patronen en toonladders herkennen én spelen. Voor pianisten van elk niveau is er iets te leren, dus ook voor beginners. Binnen 8 weken kun je de cursus voltooien.

Er zijn dus genoeg opties om online piano te leren spelen. Kies de cursus die het beste bij jou past en begin vandaag nog met spelen!

Gerelateerde berichten:

Tips voor zelfstudie bij piano leren spelen

Als je besloten hebt om zelf piano te leren spelen, dan zijn er een aantal tips die je kunnen helpen om een goede start te maken. Hieronder vind je een aantal belangrijke tips voor de ultieme beginner.

Piano of keyboard?

De keuze tussen een piano of keyboard is geheel persoonlijk. Als je een authentiek gevoel wilt ervaren tijdens het spelen, dan is een piano wellicht de beste keuze voor jou. Een keyboard heeft daarentegen weer leuke extra functies en is makkelijker mee te nemen.

Als je al een piano in huis hebt, zorg er dan voor dat deze gestemd is. Dit kan verwarring voorkomen als je noten er niet zo uitkomen als bij je lesmateriaal. Als je voor een keyboard gaat, zorg er dan voor dat deze 88 toetsen heeft. Dit is namelijk hetzelfde aantal toetsen als een piano.

Wen aan de toetsen

Voordat je begint met je zelfstudie, is het een goed idee om te wennen aan je piano of keyboard. Hierdoor leer je de noten herkennen voordat je gaat oefenen. Dit kan het begin een stuk soepeler laten verlopen. Oefen bijvoorbeeld met het spelen van de C-toonladder om je vingers te laten wennen aan de toetsen.

Een goede houding

Een goede houding is essentieel bij het leren spelen van de piano. Het is makkelijk om een gebogen houding aan te nemen tijdens het concentreren, maar dit kan het spelen ontzettend ongemakkelijk maken. Leer jezelf dus meteen een goede houding aan te nemen, zelfs voordat je gaat oefenen. Je armen zouden ongeveer in een hoek van 90 graden gebogen moeten zijn en je rug moet recht zijn. Tijdens de lessen zelf zul je aan de positionering van je handen gaan werken.

Met deze tips voor zelfstudie bij piano leren spelen ben je goed op weg om een goede start te maken. Vergeet niet om regelmatig te oefenen en vooral ook te genieten van het proces!

Voor- en nadelen van zelf piano leren spelen

Als je overweegt om piano te leren spelen, kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen of lessen te volgen bij een privéleraar of op een muziekschool. Hieronder staan de voor- en nadelen van zelfstudie om je te helpen bij het maken van een keuze.

Voordelen

 • Goedkoper: Zelfstudie is veel goedkoper dan fysieke pianolessen. Het kan zelfs gratis zijn, bijvoorbeeld door YouTube video’s te volgen. Dit geeft iedereen de mogelijkheid om piano te leren spelen zonder veel geld uit te geven. Dit is vooral handig als je nog niet zeker weet of je serieus piano wilt leren spelen.
 • Flexibel: Bij zelfstudie bepaal je je eigen schema. Je kunt piano leren spelen op je eigen tempo, of dit nou sneller of langzamer is. Dit is vooral handig als je een druk leven hebt en niet wekelijks naar een pianoles kunt gaan. Je hoeft je geen zorgen te maken over huiswerk of opdrachten die je leraar je heeft opgelegd.
 • Zelf in te vullen: Bij zelfstudie kun je de stof zelf invullen. Als je geen interesse hebt in bepaalde theoretische stoffen of pianotechnieken, kun je deze gewoon overslaan. Ook als je alleen maar leuke liedjes wilt leren spelen, kun je via zelfstudie ontzettend ver komen. Dit is vooral handig als je niet terug de schoolbanken in wilt, maar simpelweg meer met muziek bezig wilt zijn.
 • Zoveel oefenen als je wilt: Bij zelfstudie kun je zo veel oefenen als je wilt. Als je moeite hebt met een bepaald akkoord of lied, kun je een video of level op een app zo veel mogelijk terugspelen als je wilt. Bij fysieke pianolessen is er een groter gevoel van haast, omdat je flink wat betaalt voor een les. Bij zelfstudie kun je echter uren blijven oefenen op een bepaalde techniek helemaal onder de knie te krijgen.

Nadelen

 • Minder feedback: Bij zelfstudie is er minder feedback dan bij fysieke pianolessen. Hoewel je alleen achter de piano zit, is het ontzettend handig om interactie te kunnen hebben met een leraar tijdens het spelen. Een leraar kan je persoonlijke feedback geven om je kunsten te verbeteren. Bij zelfstudie is dit ook mogelijk (bijvoorbeeld op een piano-app), maar hier zul je in algemene zin feedback ontvangen.
 • Geen stok achter de deur: Bij zelfstudie loop je het risico dat je je motivatie kwijtraakt door de drukte van het leven. Een fysieke leraar zal er echter voor zorgen dat je je aan de afspraken houdt. Heb je aangegeven dat je bij de volgende les een bepaald akkoord kunt spelen? Dan moet je daar ook degelijk tijd aan besteden in je vrije tijd. Zelf de discipline vasthouden om piano te leren spelen, is voor sommige beginners lastig.
 • Stabiel tempo: Bij zelfstudie kan het voorkomen dat je een week zeer ambitieus piano speelt, maar vervolgens 2 weken vergeet te oefenen. Hierdoor vergeet je dingen die je eerder hebt geleerd. Bij fysieke pianoles heb je vaste tijden waarop je piano leert spelen, waardoor je niet uit ritme valt – letterlijk en figuurlijk.

  Als je kiest voor zelfstudie, is het belangrijk om te onthouden dat het veel discipline en toewijding vereist. Je moet gemotiveerd blijven en regelmatig oefenen om vooruitgang te boeken. Of je nu kiest voor een echte piano of een digitale piano, het is belangrijk om te investeren in een instrument met een goed geluid en snaren die goed afgesteld zijn. Voor gevorderden kan zelfstudie een geweldige manier zijn om hun vaardigheden te verbeteren en nieuwe technieken te leren


"De piano is geen instrument dat je kunt bespelen zonder enige technische kennis." - Tori Amos

Online Cursussen en Lessen

Het leren spelen van de piano kan een lonende en plezierige ervaring zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren om online piano leren spelen, waardoor het gemakkelijker is dan ooit om deze vaardigheid onder de knie te krijgen. Een optie is het volgen van een online cursus zoals De Piano-Succespad-Methode (2023 versie). Deze cursus helpt beginners en gevorderden om hun pianotalent te ontdekken en de mooiste liedjes in korte tijd te spelen.

Online pianoles biedt veel voordelen ten opzichte van traditionele lessen. Ten eerste zijn ze vaak goedkoper en toegankelijker. Dit betekent dat je lessen kunt volgen vanuit het comfort van je eigen huis, op een tijdstip dat bij jouw schema past. Bovendien bieden online cursussen doorgaans een breed scala aan lesmateriaal, zoals video's, bladmuziek en interactieve oefeningen om je vaardigheden te verbeteren.

Een ander voordeel van online piano cursussen is dat ze vaak zelfgestuurd zijn. Je kunt in je eigen tempo leren en je kunt je richten op specifieke technieken of liedjes die je interesseren. Dit kan motiverend werken en je sneller laten groeien als pianist. Veel online cursussen bieden ook de mogelijkheid om met andere studenten of docenten te communiceren, waardoor je waardevolle feedback en ondersteuning kunt krijgen.

Tot slot is het belangrijk om verschillende online piano leren spelen cursussen te onderzoeken voordat je er een kiest. Hierdoor zorg je ervoor dat je een cursus vindt die past bij jouw leerstijl en doelen. Denk aan zaken als prijs, toegankelijkheid en cursusinhoud. Het is de moeite waard om de tijd te nemen om een cursus te vinden die jou de beste kans biedt om een succesvolle en tevreden pianist te worden.

Het Belang van Oefenen

Het oefenen van piano is essentieel voor iedereen die zelf piano wil leren spelen. Door regelmatig te oefenen, ontwikkelt men de vaardigheden en technieken die nodig zijn om vloeiend en expressief piano te spelen.

Oefenen op eigen tempo is een belangrijk aspect van zelfstudie. Iedereen leert in zijn eigen tempo, en het is cruciaal om jezelf de tijd te gunnen om nieuwe concepten en technieken onder de knie te krijgen. Door te oefenen met geduld en consistentie, zullen de resultaten op de lange termijn veel effectiever zijn.

Een ander voordeel van oefenen is dat het helpt bij het opbouwen van spiergeheugen en coördinatie. Piano spelen vereist zowel hand-oog coördinatie als het vermogen om onafhankelijk verschillende vingers te bewegen. Door regelmatig te oefenen, worden deze vaardigheden steeds meer een tweede natuur, waardoor men complexere muziekstukken kan uitvoeren.

Het is ook belangrijk om te weten dat oefening alleen niet voldoende is; de kwaliteit van de oefening speelt ook een grote rol. Het is essentieel om te focussen op de juiste technieken en houdingen tijdens het oefenen om de kans op blessures te minimaliseren en om ervoor te zorgen dat iemand effectief en efficiënt piano leert spelen.

Tot slot, terwijl oefenen belangrijk is, is het ook noodzakelijk om jezelf niet te overbelasten. Neem regelmatig pauzes tijdens het oefenen om mentale en fysieke vermoeidheid te voorkomen. Door een evenwicht te vinden tussen oefenen en rusten, zal iemand in staat zijn om gestaag vooruitgang te boeken en te genieten van het leerproces van het piano spelen.

Muziektheorie en Noten Lezen

Bij het zelf piano leren spelen is het belangrijk om kennis te hebben van muziektheorie en noten lezen. Muziektheorie geeft inzicht in de bouwstenen van muziek, zoals toonladders, akkoorden en ritme. Noten lezen helpt bij het begrijpen en interpreteren van bladmuziek, zodat men weet welke toetsen op de piano gespeeld moeten worden.

Een belangrijk onderdeel van muziektheorie is het kennen van de verschillende toonladders. Er zijn majeur- en mineurtoonladders, die elk een unieke reeks van noten hebben. Door deze toonladders te bestuderen en oefenen, wordt men vertrouwd met de afstanden tussen de noten en de bijbehorende toetsen op de piano.

Noten lezen omvat het kunnen ontcijferen van de notenbalk, waarin muziek is genoteerd. Op een notenbalk staan vijf lijnen en vier ruimtes, waarin noten worden geplaatst. Elke positie van de noot vertegenwoordigt een specifieke toonhoogte (van laag naar hoog). Noten kunnen ook verschillende vormen hebben, wat aangeeft hoe lang de noot moet worden aangehouden.

Naast de individuele noten zijn er ook akkoorden, die bestaan uit meerdere noten die tegelijkertijd worden gespeeld. Er zijn talloze akkoorden, maar het kennen van de belangrijkste majeur- en mineurakkoorden is een goed startpunt voor beginners.

Ritme is ook een essentieel aspect van muziektheorie. Het gaat om het patroon van noten en rusten in de muziek, die samen een bepaalde beat of groove vormen. Door het ritme te begrijpen, kan men de juiste timing hanteren bij het spelen van de piano.

In het kort, als men zelf piano wil leren spelen, is het belangrijk om tijd te besteden aan het bestuderen van muziektheorie en noten lezen. Dit geeft een solide basis om muziekstukken te kunnen spelen en interpreteren en zal het leerproces een stuk aangenamer maken.

Pianocursus Structuur

Een goede pianocursus structuur is essentieel voor iedereen die zelf piano wil leren spelen. Het zorgt ervoor dat de leerling op een logische en gestructureerde manier de vaardigheden en technieken van het pianospelen onder de knie krijgt. In dit gedeelte bespreken we de belangrijkste elementen van een effectieve pianocursus structuur.

In het begin van de cursus is het belangrijk dat de basisprincipes van het pianospelen worden uitgelegd. Dit omvat onder andere:

 • Het leren kennen van de piano en zijn onderdelen
 • Het herkennen van de noten op de piano en op een notenbalk
 • Het ontwikkelen van basis muziektheorie kennis, zoals de maatsoorten, ritme en dynamiek

Daarna kan de cursus zich richten op het daadwerkelijke spelen van de piano. Dit zou kunnen bestaan uit verschillende fases, zoals:

 1. Eenvoudige akkoorden en melodieën spelen met één hand
 2. Het combineren van beide handen om akkoorden en melodieën te spelen
 3. Het aanleren van verschillende piano-technieken, zoals arpeggio's, toonladders en trillers
 4. Het spelen van complexere muziekstukken, met aandacht voor expressie en gevoel

Het is belangrijk dat de cursusstructuur ook ruimte biedt voor het oefenen en toepassen van het geleerde materiaal. Dit kan bijvoorbeeld door het opnemen van oefeningen en etudes, of door het spelen van bekende en aansprekende liedjes en composities.

Om de leerling gemotiveerd te houden en het leerproces te bevorderen, kan de cursus ook aandacht besteden aan de volgende zaken:

 • Het stellen van duidelijke, haalbare doelen voor elke fase van de cursus
 • Het regelmatig geven van feedback en aanmoediging om de voortgang te monitoren en verbeterpunten te bespreken
 • Het organiseren van kleine optredens of concerten, zodat de leerling kan ervaren hoe het is om voor publiek te spelen

Een goed opgebouwde pianocursus structuur kan een grote bijdrage leveren aan het plezier en het succes van het zelf piano leren spelen. Door het volgen van zo'n cursus krijgt de leerling de kans om op een gestructureerde en effectieve manier de prachtige wereld van de piano te ontdekken.

Het Spelen van Liedjes

Het spelen van liedjes op de piano is een plezierige en motiverende manier om zelf piano te leren spelen. Door te beginnen met eenvoudige liedjes kunnen beginners snel vooruitgang boeken en vertrouwen winnen in hun vaardigheden.

Een geweldige manier om te beginnen is door het kiezen van kinderliedjes. Deze liedjes hebben vaak eenvoudige melodieën en akkoorden waardoor ze gemakkelijk te leren en te spelen zijn. Enkele voorbeelden van populaire kinderliedjes om te leren spelen op de piano zijn:

 • Vader Jacob
 • Alle eendjes zwemmen in het water
 • Hoofd, schouders, knie en teen

Naast het leren spelen van kinderliedjes, is het ook belangrijk om te oefenen met het lezen van bladmuziek. Dit zal het gemakkelijker maken om nieuwe liedjes te leren en zal helpen bij het verbeteren van de algehele muzikaliteit. Zorg ervoor dat je regelmatig bladmuziek leest en probeert te spelen.

Als je eenmaal vertrouwd bent met het spelen van eenvoudige liedjes, kun je beginnen met het verkennen van andere muziekgenres zoals pop, jazz of klassiek. Probeer verschillende soorten liedjes te leren om je vaardigheden verder te ontwikkelen en een breder scala aan muziekstijlen te ontdekken.

Ten slotte, vergeet niet om geduldig te zijn en regelmatig te oefenen. Het leren spelen van liedjes op de piano kost tijd en inspanning, maar met doorzettingsvermogen en toewijding zul je ongetwijfeld vooruitgang boeken en zelfs je favoriete liedjes kunnen spelen. Veel succes!

Basistechnieken van het Spelen van de Piano

Het leren van de basistechnieken van het spelen van de piano is essentieel voor iedereen die zelf piano wil leren spelen. Enkele belangrijke aspecten van de basistechnieken zijn vingerzetting, piano akkoorden en het ontwikkelen van technische vaardigheden.

De vingerzetting speelt een cruciale rol bij het spelen van de piano. Het is belangrijk om te weten welke vingers je gebruikt voor het aanslaan van de toetsen en in welke volgorde. Een goede vingerzetting helpt bij het spelen van snellere en complexere muziekstukken zonder al te veel spanning in de handen te veroorzaken.

Piano akkoorden zijn combinaties van verschillende noten die tegelijkertijd worden gespeeld. Een akkoord bestaat meestal uit drie of meer noten en vormt de basis van veel muziekstukken. Beginnende pianisten moeten vertrouwd raken met de meest gebruikelijke akkoorden, zoals majeur, mineur, septiem en verminderde akkoorden. Het oefenen van akkoorden helpt bij het ontwikkelen van gehoor en gevoel voor harmonie.

Technische vaardigheden zijn essentieel om een getalenteerde pianist te worden. Om je technische vaardigheden te verbeteren, kun je verschillende oefeningen en etudes proberen. Deze oefeningen helpen je om je vingers sterker en behendiger te maken, en zorgen voor een betere coördinatie tussen je linker- en rechterhand. Oefeningen zoals toonladders, arpeggio's en gebroken akkoorden zijn uitstekende manieren om je techniek te ontwikkelen.

Bij het oefenen van deze basistechnieken is het belangrijk om geduldig en consistent te zijn. Oefen regelmatig en besteed aandacht aan je houding en handpositie. Met de tijd en inspanning zul je merken dat je pianospeelvaardigheden zullen verbeteren en je in staat zult zijn om meer complexe muziekstukken te spelen.

Verschillende Muziekstijlen

Bij het zelf piano leren spelen, is het belangrijk om verschillende muziekstijlen te ontdekken en te beheersen. Hier zijn enkele van de populairste stijlen die piano leerlingen kunnen overwegen om te verkennen:

Pop: Popmuziek is tegenwoordig erg populair en is een stijl die piano liefhebbers vaak willen leren. Het is doorgaans eenvoudiger en toegankelijker voor beginners om te leren. Popnummers hebben over het algemeen een duidelijke melodie en ritme. Deze stijl is ideaal voor diegenen die willen entertainen met bekende deuntjes.

Klassiek: Klassieke muziek is voor veel pianisten de basis van hun muzikale opleiding. Het omvat een breed scala aan composities van grote componisten zoals Bach, Mozart en Beethoven, en kent verschillende subgenres en tijdperken. Klassieke muziek biedt een solide basis voor techniek en muzikaal inzicht, en kan zowel ingewikkeld als eenvoudig zijn, afhankelijk van het stuk.

Klassieke muziek: Bij het leren van klassieke muziek moeten studenten zich concentreren op notenlezen, vingerzetting, pedaaltechniek en interpretatie. Klassieke stukken kunnen variëren van eenvoudige beginnerstukken tot complexe composities die jarenlange oefening vergen. Het verkennen van deze stijl helpt pianisten hun vaardigheden te ontwikkelen en een goed begrip van muziektheorie op te bouwen.

Elke muziekstijl biedt zijn eigen unieke uitdagingen en beloningen. Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende stijlen om te ontdekken welke het beste bij je past en je muzikale ontwikkeling het meest ten goede komt. Door met verschillende muziekstijlen te werken, kunnen pianisten hun repertoire uitbreiden en hun persoonlijke expressie en techniek verbeteren.

Zelf piano leren spelen kan een avontuur zijn, vol plezier en voldoening. Het is een vaardigheid die geduld, toewijding en liefde voor muziek vereist. Met de juiste hulpmiddelen en methodes, zoals online cursussen, videolessen, en apps, zijn er genoeg mogelijkheden om het leerproces te vergemakkelijken.

Het kiezen van een geschikte lesmethode, zoals zelfstudies of begeleide lessen, kan het verschil maken in hoe effectief en snel iemand piano leert spelen. Het belangrijkste is om consistent te oefenen en open te staan voor feedback van anderen, zoals vrienden, familie of muziekleraren.

Daarnaast helpt het stellen van realistische verwachtingen en doelen bij het vasthouden aan een oefenroutine en het behouden van motivatie. Goede pianisten worden niet in één dag gemaakt; het kost tijd en vastberadenheid om een hoog niveau te bereiken.  Het vieren van kleine succesmomentjes tijdens het leertraject kan erg bemoedigend zijn.

Tot slot, het plezier in het leren van de piano moet altijd centraal staan bij het ontwikkelen van deze vaardigheid. Zelfs als het leren van een nieuw stuk of techniek frustrerend kan zijn, moet men niet vergeten te genieten van de schoonheid en de emoties die muziek kan overbrengen. Immers, het is deze passie die mensen inspireert om op zoek te gaan naar zelf piano leren spelen.

Noten lezen en akkoorden?

PianolesvanRene.nl benadrukt het belang van zowel het kunnen lezen van noten als het leren van akkoorden bij het zelf piano leren spelen. Soms kunnen beginners zich overweldigd voelen bij het leren van muziektheorie, maar Rene zorgt ervoor dat het gemakkelijk en plezierig is.

Bij het leren van noten lezen, is het essentieel om vertrouwd te raken met het muzikaal alfabet. Het bestaat uit de letters A tot en met G en wordt gebruikt om de tonen op de piano weer te geven. Het notenschrift met de notenbalk geeft ook aan welke noten gespeeld moeten worden en hoe lang ze moeten worden aangehouden.

Akkoorden zijn een combinatie van noten die tegelijkertijd gespeeld moeten worden. Ze zijn de bouwstenen van muziek en zorgen voor harmonie in liedjes. Door het leren van de basisakkoorden en hun positie op de piano, zullen beginners al snel in staat zijn om hun favoriete liedjes te spelen.

PianolesvanRene leert beginners om zowel noten te lezen als akkoorden te spelen door middel van oefeningen en gemakkelijk te volgen lessen. Het is belangrijk om geduldig te zijn, regelmatig te oefenen en het tempo langzaam op te voeren. Deze benadering, in combinatie met de vriendelijke en ondersteunende toon van Rene, zorgt voor een succesvolle leerervaring.

Veelgestelde vragen

Welke nummers zijn geschikt om te leren als je zelf piano wilt leren spelen?

Als beginner is het belangrijk om te beginnen met eenvoudige nummers en akkoorden. Een aantal populaire nummers om mee te beginnen zijn "Für Elise" van Beethoven, "River Flows in You" van Yiruma, en "Let It Be" van The Beatles. Er zijn ook veel websites en apps beschikbaar die liedjes aanbieden op verschillende niveaus, waaronder deze leuke collectie naspeelliedjes.

Hoe kan ik piano leren spelen via YouTube?

YouTube is een geweldige bron om te leren piano spelen. Er zijn veel tutorials beschikbaar voor beginners, maar het kan soms moeilijk zijn om de juiste video's te vinden. Een paar kanalen die aanbevolen worden zijn PianolesvanReneTV en PianovideoLessons.com. Het is belangrijk om een kanaal te vinden dat past bij jouw leerstijl en niveau.

Wat is het beste boek om zelf piano te leren spelen?

Er zijn veel boeken beschikbaar om piano te leren spelen, maar het beste boek hangt af van jouw niveau en leerstijl. Een paar populaire boeken zijn "Alfred's Basic Piano Library" en "Piano for Dummies". Het is aan te raden om recensies te lezen en verschillende boeken te vergelijken voordat je er een koopt.

Hoe kan ik mijn kinderen piano leren spelen?

Het leren van piano kan een geweldige activiteit zijn voor kinderen, maar het is belangrijk om het leuk te houden. Begin met eenvoudige nummers en maak gebruik van spelletjes en beloningen om het leren leuk te maken. Het kan ook helpen om een leraar te vinden die gespecialiseerd is in het lesgeven aan kinderen.  Persoonlijk vind ik de minimumleeftijd van ongeveer zes jaar, zodat ze al een bekend zijn met de letters van het alfabet.

Wat zijn de voordelen van het nemen van pianolessen?

Het nemen van pianolessen kan veel voordelen hebben, waaronder het verbeteren van de motorische vaardigheden, het vergroten van het concentratievermogen en het verminderen van stress. Een leraar kan ook helpen bij het opbouwen van een goede techniek en het leren van muziektheorie.

Hoe lang duurt het om een beetje piano te kunnen spelen?

Het leren van piano hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid tijd die je besteedt aan oefenen en je leerstijl. Het kan enkele maanden tot een jaar duren voordat je een beetje piano kunt spelen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en regelmatig te oefenen om vooruitgang te boeken.

Hoe begin je met piano leren spelen?

Om te beginnen met piano leren spelen, kies je eerst een geschikte piano of keyboard. Zoek naar digitale piano's met gewogen toetsen om een authentieke ervaring te krijgen. Daarna, neem wat basislessen of volg online tutorials om vertrouwd te raken met de pianotoetsen en noten. Bepaal je doelen en oefen regelmatig om je vaardigheden te verbeteren.

Wat zijn de beste apps om piano te leren?

Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen met piano leren, zoals:

 1. Flowkey
 2. Simply Piano
 3. Yousician
 4. Piano Maestro
 5. Skoove

Elke app heeft zijn eigen unieke kenmerken en lesmethoden, dus kies de app die het beste bij je past.

Hoe snel kan een volwassene piano leren spelen?

De tijd die het kost om piano te leren spelen, kan variëren afhankelijk van factoren zoals toewijding, talent en oefentijd. Over het algemeen kan een volwassene binnen enkele maanden basisvaardigheden aanleren als hij of zij consistent oefent. Het beheersen van de piano kan wel enkele jaren duren.

Welke liedjes zijn geschikt voor beginners?

Beginners kunnen beginnen met eenvoudige liedjes, zoals:

 1. Twinkle Twinkle Little Star
 2. Happy Birthday
 3. Ode aan de vreugde (Beethoven)
 4. O Sole Mio
 5. Valse in A Moll (Chopin)

Deze liedjes hebben eenvoudige melodieën en akkoorden, waardoor ze perfect zijn voor beginners om mee te oefenen.

Is het mogelijk om piano te leren zonder noten te lezen?

Hoewel het lezen van bladmuziek nuttig is voor het leren van piano, is het niet essentieel. Sommige pianisten leren door naar muziek te luisteren en deze na te spelen. Je kunt ook leren door online video's te bekijken of met behulp van apps. Echter, het leren lezen van bladmuziek kan je vermogen om complexere stukken te spelen vergroten.

Wat zijn enkele aanbevolen boeken voor piano leren voor kinderen?

Enkele aanbevolen boeken voor het leren van piano voor kinderen zijn:

 1. Piano Adventures - Faber
 2. Hal Leonard's Piano Method
 3. Alfred's Basic Piano Library
 4. John Thompson's Easiest Piano Course
 5. Bastien Piano Basics

Deze boeken bevatten speelse lesmethoden, kleurrijke illustraties en eenvoudige liedjes die kinderen motiveren om te leren en plezier te hebben tijdens het oefenen van piano.

Conclusie

Of je nu kiest voor zelfstudie of het volgen van lessen, het leren bespelen van de piano zal je leven verrijken. Het is een ontzettend leuk avontuur waarbij je jezelf kunt uitdagen en je muzikale vaardigheden kunt ontwikkelen. Er zijn veel manieren om gemotiveerd te blijven tijdens het leerproces, zoals het spelen van je favoriete nummers en het opstellen van een persoonlijke oefenplanning. Het belangrijkste is dat je ontdekt wat voor jou werkt en waar jij het meeste van geniet. Er bestaan geen goede of slechte manieren om piano te leren spelen, dus wees niet bang om te experimenteren en je eigen weg te vinden. Met doorzettingsvermogen en plezier zul je al snel mooie resultaten behalen.

gratis introductiecursus


Over de schrijver
Rene Knops is geboren en getogen in Brabant. 51 jaar en al vanaf zijn tiende actief als pianist. Ook speelt hij graag op keyboards en synthesizers. Hij is al ruim 25 jaar verbonden aan de Muziekschool als piano- en keyboarddocent en later directeur. Ook als uitvoerend pianist en toetsenist heeft René jarenlange ervaring in binnen-, en buitenland.René is half autodidactisch en speelt graag op gehoor. Tijdens zijn studie klassieke muziek (piano) aan de Royal Schools of Music leert hij pas goed noten lezen. Al deze speelstijlen geeft René door aan zijn cursisten zodat ze zo breed en compleet mogelijk wordt opgeleid als een pianist of toetsenist. Volgens René kan écht iedereen piano leren spelen. Dat heeft hij al ruimschoots bewezen met de inmiddels meer dan 10.000 online cursisten en honderden 1-op-1 cursisten. Zijn doel is Plezier in muziek voor iedereen!
Carla
Door

Carla

op 13 Sep 2023

Nooit en te nimmer online piano leren spelen. Altijd fysieke lessen nemen. Een leraar kan jou dan veel beter begeleiden hierin . Vooral de boeken van Folk Dean gebruiken. Dit zijn de beste boeken voor beginnelingen die er bestaan.

Rene Knops
Door

Rene Knops

op 05 Jan 2024

Beste Carla,Hartelijk dank voor uw reactie en het delen van uw standpunt over het leren spelen van piano. Ik begrijp uw voorkeur voor fysieke lessen en de waardering voor de boeken van Folk Dean, die inderdaad een uitstekende bron kan zijn voor sommige beginners. Ik wil hier aan toevoegen niet geschikt voor mensen die een aversie hebben tegen noten lezen of onbekende liedjes of piano oefeningen en etudes.Echter, ik zou graag wat nuance willen aanbrengen in de discussie over online versus fysieke pianolessen. Bij PianolesvanRene.nl zijn we trots op het ontwikkelen van een online leerplatform dat niet alleen flexibel en toegankelijk is, maar ook een diepgaande en persoonlijke begeleiding biedt die kan wedijveren met traditionele lessen.Onze online pianolessen zijn ontworpen met de intentie om een rijke leerervaring te bieden. Dit doen we door gebruik te maken van de nieuwste technologieën en lesmethoden die speciaal zijn aangepast voor online leren. Wij bieden persoonlijke feedback, live Q&A-sessies en zelfs één-op-één coaching, wat zorgt voor een dynamische en interactieve leeromgeving.Bovendien biedt online leren een mate van flexibiliteit die bijzonder waardevol is voor veel van onze studenten. Zij kunnen lessen volgen op hun eigen tempo en op tijdstippen die passen binnen hun drukke schema's, zonder in te boeten aan kwaliteit of persoonlijk contact met de docent.Ik zou u graag willen uitnodigen om zelf de kwaliteit en de effectiviteit van onze online pianolessen te ervaren. Wellicht zult u verrast zijn door hoe compleet en verrijkend onze aanpak is.Uiteindelijk geloof ik dat de keuze tussen online en fysieke pianolessen afhangt van de persoonlijke voorkeur en situatie van de leerling. Bij PianolesvanRene.nl streven we ernaar om iedereen de kans te geven om piano te leren spelen, ongeacht hun omstandigheden.Nogmaals bedankt voor uw input

Reactie plaatsen