Als kind online keyboard leren spelen? Waarom lesboeken niet werken!
Waarom je als kind juist beter online keyboard kan leren spelen. 5 belangrijke tips.
Keyboard spelen
René
Keyboard spelen
02/26/2019
4 min
0

Waarom je als kind juist beter online keyboard kan leren spelen. 5 belangrijke tips.

02/26/2019
4 min
0

Bent u op zoek naar een muziekschool of keyboarddocent voor uw kind?  Hebt u wel eens gedacht aan online keyboardlessen?  In dit artikel laat ik zien waarom het voor kinderen juist beter is om te starten met online keyboard lessen in plaats van keyboardlessen op een muziekschool.  Deze informatie is gebaseerd op o.a. eigen ervaringen als keyboarddocent de afgelopen 25 jaar met leerlingen zowel offline en sinds enkele jaren ook online.

Hoe leren kinderen vandaag de dag?

Tegenwoordig leven we in de tijd dat we bijna alles online doen zoals boodschappen bestellen, netflixen, talen leren, gitaar spelen, appen, en dus ook piano of keyboard spelen.

Online muzieklessen volgen is een groeiende trend.  Vaak denkt men hier nog niet aan als je denkt aan keyboardles. Dus brengen we ons kind bijna automatisch naar de Muziekschool zonder naar de alternatieven te kijken die vaak leuker en stukken goedkoper zijn.  Maar kijk eens wat hier gebeurt…

Als uw kind naar de muziekschool gaat, zal hij of zij direct muzieknoten moeten leren lezen en daarbij wordt de ouders vaak aanbevolen om een lesmethode te kopen.   Kinderen starten de 1e weken enthousiast op het oefenen van de 1e liedjes.  Ze zijn blij als ze met moeite een liedje kunnen spelen.  Maar wat gebeurt er een paar weken, misschien maanden later?

Waarom uw kind na enkele weken of maanden keyboardles al gedemotiveerd raakt en vroegtijdig stop! 

Ja helaas. Wat in het begin eruit zag als een leuk lesboek begint meer een meer een opgave te worden. Vooral omdat het kind veel tegelijk moet kunnen.  Knopjes bedienen van het keyboard, leren tellen, noten op de balk herkennen, de juiste vingers gebruiken, spelen met beiden handen, ritmegevoel ontwikkelen….en dan ook nog eens verouderde en dus voor het kind onbekende liedjes moeten leren!

Tja, begrijpelijk dat uw kind steeds minder gemotiveerd raakt toch?  Vooral in de tijd dat alles snel moet gebeuren en de attentiespan van het kind klein is.    Er zijn ontzettend veel keyboard methode maar helaas voldoet geen enkele lesmethode (die vandaag de dag verkrijgbaar is) aan de wensen van uw kind.

Wat is er mis met de huidige keyboard methodes?

keyboardles voor kinderen

Het huidige aanbod van keyboard lesboeken bevatten veel te veel gedateerde en onbekende liedjes.  De kans is groot dat als uw kind een van de bovenstaande boeken heeft als oefenmateriaal, dat hij of zij snel gedemotiveerd raakt en helaas mogelijk vroegtijdig afhaakt.  Dat is uiteraard erg jammer, jammer van alle tijd, moeite en geld die u en uw kind hier al in geïnvesteerd hebben.

Welk Keyboard lesboeken voor kinderen?

Hoewel het aanbod op het eerste oog best groot is, kan ik je uit ervaring vertellen dat ik de meeste keyboard lesmethodes die vandaag de dag verkrijgbaar zijn in de bladmuziekwinkels niet geschikt zijn voor kinderen.   Waarom?   De keuze van de liedjes.   Kinderen willen graag bekende liedjes leren spelen, en de meeste liedjes zijn of vaak Amerikaans georiënteerde volksliedjes.  Ook zijn de meeste keyboardmethodes gedateerd.   Geen enkel kind wil een liedje leren spelen van Boney M toch?

Mijn voorkeur gaat uit om zelf partituren te maken in het begin, en geen gebruik te maken van de huidige beschikbare keyboardboeken.  Daarna eventueel gaan werken met zgn. Fakebooks.

Voorkom vroegtijdig afhaken en herken de signalen bij uw kind

Merkt u dat uw kind sinds het begin van de eerste lesweken steeds minder vaak gaat oefenen?  Moet u steeds uw kind opnieuw aansporen om te gaan oefenen?   Gaat hij of zij niet zelfstandig achter het keyboard of piano zitten?   Dan is de kans groot dat hij of zij de motivatie aan het verliezen is.   Misschien is het verstandig om dan even dit te bespreken met uw kind en/of de keyboarddocent(e).  Andere alternatieve vind u hieronder.

Wat werkt dan wel?

Als ik naar mijn kinderen kijk, zie ik dat ze dagelijks op hun telefoon zitten, muziek beluisteren op Spotify, filmpjes kijken op youtube, chatten op whatsapp, posten op instagram etc..  Dat is nu in onze tijd gaande.  Hoe kunnen we kinderen dan motiveren en enthousiasmeren om muziek te gaan maken?  Om keyboard te spelen?   Mijn antwoord is een online keyboardlessen volgen.

Hoe werkt Online keyboard leren spelen voor kinderen?

Online keyboard leren spelen werkt als volgt.    Men leert aan de hand van korte instructievideo’s een liedje spelen, een bepaalde speeltechniek, akkoorden spelen dit in combinatie met lesmateriaal wat men kan uitprinten als naslagwerk.
Het voordeel van deze manier is dat ze ten allen tijden kunnen oefenen en spelen wanneer ze willen.

Voordelen zijn o.a.:

  • Geen reistijd voor ouders om kids te brengen naar wekelijks lessen
  • Altijd toegang tot lesstof (24 uur per dag, 7 dagen per week)
  • Mogelijkheid om eventueel samen met uw kind de lessen te volgen
  • Veel goedkoper dan privélessen
  • Mogelijkheid om dagelijks vragen te stellen in het forum (in plaats van slechts 1x per week op de muziekschool)
  • Sneller resultaat!  Kinderen kunnen na enkele lessen zelf hun eigen liedjes gaan kiezen en zijn dus gemotiveerd om te oefenen

Hoe oud moet mijn kind zijn om al te kunnen starten met online keyboardles?

Omdat kinderen online lessen volgen, wordt er wel extra beroep gedaan op hun zelfdiscipline (ook bij tradtioneel keyboardonderwijs). Dus het is aan te raden om als ouders het kind te helpen om de oefentijden in dagelijks in te plannen.  Nog beter is om samen met uw kind de online lessen te volgen.  Ik raad aan om niet eerder dan 12 jaar te starten met online keyboardlessen (tenzij u als ouder/verzorger zelf actief meedoet/aanmoedigd/oefentijd inpland etc.).

Zelf aan de slag met online keyboardlessen?

Bent u na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden of wilt u zelf aan de slag samen met uw kind?
Klik hier en bekijk mijn keyboard leren spelen gids waar je tevens jezelf kunt aanmelden voor aan aantal gratis proeflessen om het zelf te ervaren.

volwassen piano leren spelen online

 

Reacties
Categorieën