Pianocursus thuisstudie? Je kunt veel slimmer piano leren spelen!
Pianocursus thuisstudie? Je kunt veel slimmer piano leren spelen!
Piano Leren Spelen
René
Piano Leren Spelen
04/04/2019
8 min
0

Pianocursus thuisstudie? Je kunt veel slimmer piano leren spelen!

04/04/2019
8 min
0

pianocursus thuisstudie

Wij Nederlands zijn gek op studeren, vooral als we het thuis kunnen doen.  Laat het nu ook zo zijn dat de grootste aanbieders van thuisstudie zoals de LOI en NHA ook pianocursussen voor thuisstudie in hun pakket hebben.   In dit artikel wil ik graag eens bespreken wat deze cursussen te bieden hebben.   In het kort bespreek een aantal mogelijkheden en verder onderaan vind je een handig overzicht met vergelijkingen tussen de aanbieders van thuisstudie piano cursussen en geef ik je goede alternatieven. Lees hieronder welke cursus het beste is om mee te starten en waarom.

Pianocursus thuisstudie? Hoe leer je piano leren spelen?

Als je vanuit huis piano of keyboard wilt leren spelen moet je jezelf eerst afvragen: “Wil ik alles zelf doen of wil ik graag ook persoonlijke begeleiding hebben?“.  Als je kiest voor de 1e optie, alles zelf doen, dan kun je kiezen uit online pianoles (lessen volgen met instructievideo’s en digitaal lesmateriaal) of lessen volgen met een schriftelijke thuisstudiecursus.

Wat leer je met de pianocursus van de LOI?

De LOI is een landeijke aanbieder van thuisstudie opleidingen. Bij de LOI leer je piano spelen aan de hand van schriftelijk lesmateriaal.  De cursist schrijft zich in voor een beginnerscursus, gevorderde cursus of combinatie van beiden, en ontvangt een schriftelijke cursus thuisgestuurd.

Inhoud cursus LOI cursus

De nadruk ligt hier vooral op het leren spelen met muzieknoten, waardoor je afhankelijk bent van de liedjes.  Enkele voorbeelden van liedjes? Altijd is kortjakje ziek, Au clair de la lune, Rock around the clock en What shall we do with a drunken sailor.

Begeleiding/feedback LOI cursus?

Tijdens de studie is het de bedoeling dat je jezelf opneemt en de opnames deelt met een pianodocent die je huiswerk nakijkt en vervolgens voorziet van feedback.

Ervaringen/reviews LOI cursus

Voordat ik iets koop ben ik uiteraard benieuwd naar de resultaten en ervaringen van gebruikers en cursisten van een product.  Ik ging ook op zoek naar gebruikerservaringen van bestaande cursisten, maar kon helaas nergens een reactie/review vinden.

Kosten LOI cursus

De LOI Pianocursus thuisstudie is er voor beginners en gevorderden.  De kosten betaal je per maand en voor de beginnerscursus en gevorderde cursus ben je incl. administratiekosten ruim 659,– euro kwijt.

Wat leer je met de pianocursus van de NHA?

De NHA is net zoals de LOI een grote landelijke organisatie voor thuisopleidingen.

Inhoud cursus NHA cursus

Met hun pianocursus  ontvang je elke maand nieuwe (gedrukt en digitaal) lessen en audio bestanden.  Het viel me op dat er instructievideo’s ontbreken.    Verder viel me op dat als je vragen hebt, je deze alleen kunt stellen wanneer je huiswerk instuurt.

Begeleiding/feedback LOI cursus?

De ruimte voor je vraag is zo klein dat je heel kortaf moet doen en het probleem niet goed kunt uitleggen.  Tijdens de studie is het de bedoeling dat je jezelf opneemt en de opnames deelt met een pianodocent die je huiswerk nakijkt en vervolgens voorziet van feedback.

Ervaringen/reviews NHA cursus

Ik heb op de site weer gezocht naar gebruikerservaringen, en je zou toch verwachten met een landelijke aanbieder van dit kaliber veel reviews te vinden. Helaas heb ik maar 3 reacties gevonden die over het algemeen positief waren maar ook aangaven dat de support en het lesmateriaal te wensen overlaat.  Ik vraag me ook hier af wat het succespercentage is van tevreden afgestudeerde cursisten.  Hier mis ik duidelijk begeleiding.

Kosten NHA cursus

Voor de volgen van de cursus betaal je bij NHA een aanzienlijk bedrag minder in vergelijking met de LOI, namelijk €372,-  of 16 maandelijkse termijnen van €24,63.    Hiervoor krijg je dus een schriftelijke cursus met wat geluidsfragmenten.

 

Een pianocursus thuisstudie?  Voor wie is het geschikt?

Als je ervoor kiest om te starten met een thuisstudie piano leren spelen, houdt er rekening mee dat je bijna alles zelf moet doen.
Dat houdt in: het aanleren van een nieuwe routine (dagelijkse oefenen),  je eigen fouten proberen te corrigeren, etc..  dat vraagt best een aardige dosis zelfdisicpline en doorzettingsvermogen.

Hoe kun je veel slimmer piano leren spelen vanuit huis?

Voordat je een keuze maakt tussen deze twee aanbieders zoals de NHA of LOI cursus, wil ik je wijzen op nog een andere mogelijkheid, een in mijn ogen een beter en slimmer alternatief.  Heb je wel eens gedacht aan het volgen van online pianolessen?  Een leuk alternatief maar ook hier zit weer veel verschil in aanbod en mogelijkheden.  Lees het hieronder.

Wat is dan online pianoles?

pianoles voor beginners

Online pianoles is het volgen van pianolessen door middel van instructievideo’s en naspeelvideo’s  in combinatie met digitaal lesmateriaal.   Dankzij moderne technologie zoals midi, hd video en synthesia is dit een zeer goed alternatief voor beginners.  Dit alles wordt aangeboden als een lesprogramma door verschillende aanbieders.  Ik moet je vertellen dat er zeer veel verschillen zitten in de kwaliteit van het aanbod.  Denk bijv. aan het aantal lessen, de kwaliteit van de video’s, er is mogelijkheid tot contact met medecursisten?  Contact met de pianoleraar?  Hoe worden de lessen aangeboden?
Wel of geen online ledensite of leeromgeving?

Hieronder zal ik wat meer uitleggen over het belangrijkste eisen waaraan een goed online pianoles programma moet voldoen.  Dit brengt ons op de allernieuwste ontwikkeling op het gebied van piano onderwijs in Nederland, het zgn.  Community based online leren.

gratis introductiecursus

Voor nog betere resultaten kun je nog een stapje verder gaan dan een online pianocursussen

Als je een pianocursus besteld, of het nu via een thuisstudie cursus is van de LOI of NHA of een online cursus, er zullen zeer zeker momenten komen dat je of je motivatie verliest of vastloopt en extra steun of begeleiding nodig hebt. Als deze extra’s ontbreken kan het zomaar gebeuren dat mensen helaas vroegtijdig en pianostudie afbreken.  Ik vind dit verschrikkelijk jammer!  Daarom ga ik zelf graag nog een stapje verder, dat leg ik je hieronder uit..

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de thuisstudie cursus aanbieder en online pianoles

Hieronder heb ik de belangrijkste verschillen in een handig overzicht gezet zodat je snel wat duidelijkheid krijgt en zo hopelijk een goede keuze kunt maken van pianocursus die bij je past.   Ik heb gelet op o.a. prijzen, lesmateriaal, leermiddelen, begeleiding en liedjes aanbod.

Update: mijn online cursus is inmiddels flink uitgebreidt met een basis lesprogramma (De Piano-Succespad-Methode) met diverse aanvullende online cursussen in de prijsrange van 149,- tot 297,- euro.  

vergelijking_loi_nha_pianolesvanRene cursussen

Hoe onderscheidt het online piano lesprogramma  zich t.o.v. de andere aanbieders?

Ok, je hebt nu wellicht gezien dat een schriftelijke thuisstudiecursus een stuk duurder is t.o.v. van een online pianolescursus.  Niet alleen bent u duurder uit, maar ook zult u moeten inleveren aan persoonlijke begeleiding en bijv. gebrek aan contact met medecursisten.

Maar hoe weet je nu welke je moet kiezen?    Ik heb mezelf als pianodocent die vraag al 10 jaar geleden gesteld en wil je graag wat tijd besparen door hieronder te vertellen over mijn bevindingen.    Hoe onderscheid een willekeurig online lesprogramma zich van de lesmethode van pianoles van Rene?

Extra Support en persoonlijke begeleiding

Bijna alle aanbieders van online pianolessen maken gebruik van instructievideo’s en ebooks, soms ook e-mail support.

Toch ben ik met mijn online cursus nog een stapje verder gegaan, namelijk door persoonlijke support VOOROP te zetten.  Ik weet als geen ander (als ervaren pianodocent) dat elke pianostudent begeleiding nodig heeft tijdens het leerproces.   In mijn ogen is het onmogelijk om zonder persoonlijke begeleiding vanuit huis iets te leren.

Speciaal voor mijn cursisten geef ik dan ook naast mijn persoonlijke e-mail support, forum support, telefonisch support ook nog regelmatig LIVE webinars waarbij men me direct vragen kan stellen ik ik met behulp van webcams gericht op mijn piano alles kan uitleggen.

persoonlijke begeleiding tijdens online leren

Ben je iemand die graag vanuit huis piano of keyboard wil leren in eigen tijd en tempo maar ook graag persoonlijke begeleiding nodig heeft van een professionele pianodocent?  Zorg dat je kiest voor een cursus, programma waarbij support hoog in het vaandel staat.

Community based online leren via een online leeromgeving met interactief forum

Ik vind het belangrijk dat je als cursist precies weet waar je bent gebleven als je even tijdelijk stopt met oefenen.  Ook Moet de lesstof duidelijk gestructureerd worden aangeboden.   Mensen moeten ook direct hun vorderingen kunnen delen en direct vragen kunnen stellen. Hiervoor heb ik sinds 2016 een mooi platform gecreëerd waar cursisten dit alles kunnen doen.

Hierdoor zie je dat ze meer plezier beleven in hun pianospel en sneller vooruitgang boeken!

keyboard uitleg
Om goed piano te leren spelen moet je op vele zaken letten vooral het feedback gedeelte vind ik erg belangrijk.   Een pianoleerling maakt nu eenmaal fouten, en dat is maar goed ook.

Wel is het zaak om deze fouten zo snel mogelijk te verbeteren, anders bestaat er een kans dat men zaken zoals ritme, vingerzettingen verkeerd gaat aanleren, waardoor het leren van een liedje een echte veldslag wordt in plaats van leuke ervaring.    Je zult hierdoor onnodig veel tijd en frustraties besparen.     Zo is het mogelijk om audio’s en video’s te delen waarop andere cursisten of de pianoleraar op kan reageren.  Dit werkt fantastisch!

Onze cursisten bij PianolesvanRene.nl  krijgen op diverse manieren ondersteuning en begeleiding.  Ze hebben dag en nacht toegang tot onze speciale interactieve Communityforum waar men in contact kan komen met medecursisten voor extra steun en motivatie.

Zo ontvang je toch feedback op je pianospel terwijl je vanuit huis lessen volgt

Hieronder zie je een voorbeeld van een andere inzending waar een cursist een audio fragment deelt en er vervolgens reacties op ontvangt.

feedback krijgen op je pianospel

 

En vervolgens krijgt een cursist weer feedback.  In dit geval een positief compliment.

Conclusie?

De prijzen lopen sterk uiteen, LOI is de duurste aanbieder met €659,50  en NHA is 287 euro goedkoper.

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in mijn aanbod van online pianolessen en onze Community based manier van leren piano spelen?   Het mooie is dat je er een 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie op hebt. Je loopt dus geen enkel risico om het uit te proberen.


gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën