Piano spelen weer oppakken, zo kom je snel weer terug op je oude niveau
Piano Leren Spelen
René
Piano Leren Spelen
10/03/2023
5 min
0

Piano spelen weer oppakken, zo kom je snel weer terug op je oude niveau

10/03/2023
5 min
0

Als kind vond je het heerlijk om piano te spelen, maar op een gegeven moment vragen andere dingen je aandacht. Je krijgt een baan en een gezin, het piano spelen schiet erbij in.

Toch blijft het kriebelen, je zou het piano spelen graag weer oppakken. Grote kans dat je het nog niet verleerd bent, maar je vingers zijn vast niet meer zo soepel als vroeger. Piano spelen verleer je niet zomaar. Met wat oefening en de volgende tips ben je zo weer terug op je oude niveau.

Piano spelen oppakken als volwassene

Heb je als kind pianolessen gevolgd en wil je het als volwassene weer oppakken? Zeker doen! Pianospelen is een heerlijke vorm van ontspanning en het houdt meteen je hersenen actief. Iets nieuws leren helpt je brein wakker te houden. En al is piano spelen niet helemaal nieuw voor je, je gaat er zeker je vaardigheden mee bijspijkeren.

Vroeger heb je waarschijnlijk les gehad bij een muziekschool of van een privé pianoleraar die bij je aan huis kwam. Pianolessen zijn de beste manier om het spelen weer op te pakken. Maar daar hoef je tegenwoordig de deur niet meer voor uit. Online vind je allerlei cursussen en pianolessen die je in no-time helpen je vroegere niveau weer te bereiken.

Het handige aan online pianolessen is de vrijheid die het je geeft. Zijn er bepaalde dingen waar je moeite mee hebt, dan oefenen je deze net zo vaak tot je het in de vingers hebt. Je kunt de video’s net zo vaak terugkijken als je zelf wilt.


5 Tips voor Een drukke agenda (video)


Snel en makkelijk piano spelen weer oppakken

Pianolessen volgen online is snel, makkelijk en een stuk goedkoper dan de reguliere lessen die je gewend was. Daarnaast kun je de lessen volgen in je eigen tempo. Zo is het prima in te passen in je drukke agenda.

Heb je vroeger uren zitten studeren om noten te leren? Tegenwoordig hoeft noten lezen geen drempel meer te vormen om pianolessen te nemen. Je kunt in korte tijd je favoriete liedjes leren spelen zonder dat je daarvoor een noot hoeft te lezen.

Is noten lezen iets waar je niet naar uitkijkt? Kies dan een online pianocursus die gebaseerd is op akkoorden. Je leert op een snelle en makkelijke manier piano spelen. Zo wordt als volwassene piano leren spelen echt een feestje!


gratis introductiecursus


Leer je online net zoveel als bij de muziekschool?

Heb je twijfels over de kwaliteit van online pianolessen? Dat is niet zo gek. Als je lessen volgt bij een pianoleraar, dan staat er steeds iemand over je schouder mee te kijken of je het wel goed doet. Bij een online cursus heb je dit niet. De verantwoordelijkheid ligt bij jou. Je zult zelf regelmatig lessen moeten volgen en voldoende moeten oefenen om vooruitgang te boeken.

Als je kiest voor een hoge kwaliteit pianocursus dan mag je ervan uit gaan dat je alles leert wat je bij de muziekschool ook zou leren. Heldere instructievideo’s laten je alle basis technieken zien. Er wordt gekeken naar je houding en vingerzetting, net als bij de muziekschool.

Een goede online pianocursus biedt je ook altijd de mogelijkheid om persoonlijk contact op te nemen met je pianodocent. Zodat je niet vastloopt als je tegen vragen of problemen aanloopt.

Heb je les nodig om het piano spelen weer op te pakken?

Als je vroeger les hebt gehad en goed piano kon spelen zul je het vrij snel weer oppakken. Toch is het fijn om pianoles te hebben, zodat je alles weer even goed opfrist. Als je bedenkt dat ook vergevorderde en professionele pianisten nog steeds lessen volgen, dan kan het voor jou ook geen kwaad.

Vooral het extra zetje dat online pianolessen je geven is mooi meegenomen. Je kunt de stukken die je nog weet eenvoudig doorlopen, kom je stukken tegen waar je meer moeite mee hebt dan besteed je hier meer aandacht aan.

Vaak is je houding niet meer wat het geweest is, als je een tijdje geen piano meer hebt gespeeld. Ook je vingers moeten weer wennen aan het aanslaan van de toetsen. Het is zonde als je jezelf verkeerde gewoonten aanleert, waar je later last van krijgt.

Met deze 3 tips ben je zo weer terug op je oude niveau en speel je nog beter dan vroeger:


Tip 1: Regelmatig oefenen, maar niet te lang

Regelmatig oefenen is de sleutel tot succes. In het begin vind je het vast heel leuk om weer te spelen, maar na een tijdje in de nieuwigheid eraf en zal je ongemerkt minder gaan oefenen. Juist door regelmatig te oefenen worden je vingers weer soepel en gaat het spelen steeds makkelijker.

Zeker als je iets nieuws probeert aan te leren kun je zomaar uren achter je piano doorbrengen. Probeer dat te voorkomen. Na een uur is je concentratie dusdanig afgezwakt, dat de kans klein is dat het nog gaat lukken.
Om te voorkomen dat je gefrustreerd raakt, kun je beter elke dag korter oefenen. Deel het moeilijke stuk bijvoorbeeld op en oefen elke dag een ander deel. Oefen niet langer dan 45 minuten achter elkaar, dan bereik je veel meer.

Tip 2: Let op je houding en vingerzetting

Als volwassene zitten we veel. Achter ons bureau op kantoor, in de auto en op de bank. Daardoor zijn we al snel geneigd om onderuit te zakken.
Als je achter je piano gaat zitten is een goede houding heel belangrijk. Niet alleen om pijnklachten in rug, nek en schouders te voorkomen, maar ook om soepel piano te kunnen spelen. Met de juiste houding heb je voldoende bewegingsruimte om goed te spelen.

Ook het plaatsen van je vingers op het toetsenbord is belangrijk. Doe je dit niet goed dan loop je steeds vast bij wat moeilijkere stukken en klinkt je pianospel houterig. Dat wil je natuurlijk niet.
Daarom wordt er in online pianolessen ook aandacht besteed aan de juiste vingerzetting.

Piano spelen oppakken akkoorden spelen piano

Tip 3: Voorkom frustratie

Vroeger kon je goed spelen en leerde je snel. Je verwacht eigenlijk dat je meteen op hetzelfde niveau verder kunt zodra je achter een piano gaat zitten. Maar niets is minder waar. Je hebt de lat nu waarschijnlijk ook hoger gelegd dan vroeger.

Nam je vroeger genoegen met leuke kinderliedjes, nu wil je jouw favoriete nummer mee kunnen spelen. Voorkom dat je compleet gefrustreerd raakt en afhaakt. Dat zou zonde zijn.
Lukt het niet om een bepaald lied te leren? Begin dan vooral niet steeds helemaal overnieuw. Kijk waar je vastloopt en oefen alleen dat gedeelte. Verdeel het desnoods over meerdere dagen. Let maar op, opeens heb je het in de vingers.

Piano spelen weer oppakken?

Heb je helemaal zin om het piano spelen weer op te pakken, maar ben je benieuwd of online pianolessen je aanspreken? Dat is begrijpelijk. En daarom kun je de pianolessen van René uitproberen, de eerste 10 lessen zijn gratis! Begin vandaag nog met de gratis introductiecursus. 

Reacties
Categorieën