Gebroken akkoorden, wat zijn het en hoe speel je ze goed?
pianoles online
René
pianoles online
04/28/2020
4 min
0

Gebroken akkoorden, wat zijn het en hoe speel je ze goed?

04/28/2020
4 min
0

Gebroken akkoorden spelen op je piano. Hoe doe je dat precies? Een gebroken akkoorden wordt ook wel arpeggio genoemd. Dit is de Italiaanse muziekterm voor akkoorden die niet tegelijk worden aangeslagen. Heb je piano leren spelen met akkoorden? Dan weet je dat een akkoord uit drie of meer toetsen bestaat.

Normaal gesproken sla je al deze toetsen tegelijk aan, als akkoord. Sla je de toetsen om de beurt aan, dan wordt dit een gebroken akkoord of arpeggio genoemd. In deze blog gaan we je uitleggen wat een gebroken akkoord precies is en hoe je hem zelf kunt spelen.

Wat is een gebroken akkoord?

Bij een gebroken akkoord klinken de noten van een akkoord na elkaar, in plaats van tegelijkertijd. Het Italiaanse woord arpeggio komt van arpeggiare, wat harp spelen betekent. Op een harp kun je goed verschillende noten uit een akkoord na elkaar laten klinken, door je vingers een voor een van de snaren af te halen. Een gebroken akkoord kun je niet alleen op een harp spelen, maar ook op diverse andere instrumenten, zoals een piano.

Gebroken akkoorden kom je in verschillende muziekstijlen tegen. En het is een leuke techniek om zelf mee te improviseren. Het is geen makkelijke techniek om te leren. De meeste pianisten hebben jaren nodig om het perfecte gebroken akkoord te spelen. Raak dus niet gefrustreerd, als het je niet meteen lukt.

Elk gebroken akkoord is gebaseerd op een piano akkoord. Ze zijn er in veel verschillende stijlen, maar bij de meeste arpeggio’s gebruik je drie of vier noten. Begin je net met het toepassen van gebroken akkoorden? Kies dan een arpeggio met drie noten om mee te oefenen.

Gebroken akkoord arpeggio

Wanneer gebruik je een gebroken akkoorden?

Een gebroken akkoord geeft een hele mooie sfeer aan de muziek. Het klinkt heel romantisch en zwierig. Je kunt met een gebroken akkoord een nummer een hele andere sfeer geven. Leuk om eens uit te proberen in verschillende nummers. Zodra je een liedje kunt spelen met akkoorden, kun je gaan improviseren met gebroken akkoorden. Zo geef je een hele eigen stijl aan een nummer.

Een gebroken akkoord gebruik je als begeleiding van een melodie. De noten in het akkoord volgen elkaar op van laag naar hoog of andersom. Wordt een arpeggio in notenschrift gebruikt, dan wordt dit aangegeven met een golvende, verticale lijn voor het akkoord. Normaal gesproken begin je met de laagste noot. Is het de bedoeling dat je de arpeggio van hoog naar laag speelt, dan wordt dit aangegeven met een pijltje onderaan het golflijntje.

Een gebroken akkoord kan ook worden toegepast wanneer een akkoord zo wijd is dat deze niet gelijktijdig met één hand gespeeld kan worden.
Op blaasinstrumenten is het niet mogelijk om twee tonen tegelijk te spelen. Akkoorden worden dan altijd als arpeggio gespeeld. Ook op de gitaar is dit een veel gebruikte techniek, vooral in jazz, metal en blues.

Verschillende manieren om gebroken akkoorden te spelen

Gebroken akkoorden kunnen op verschillende manieren gespeeld worden. In feite is een arpeggio een akkoord, maar een akkoord is geen arpeggio. Als je alle noten tegelijk speelt vormen ze samen een akkoord. Speel je de noten na elkaar, dan wordt het een gebroken akkoord, ofwel een arpeggio. Dat is het grote verschil tussen akkoorden en arpeggio’s.

Op de piano kun je een gebroken akkoord op verschillende manieren spelen. Je kunt een arpeggio snel of traag spelen en op- of aflopend. Het is een geweldige manier om bijzondere geluidseffecten aan je pianospel toe te voegen. Vooral in de hoge tonen klinkt het fabelachtig, terwijl een gebroken akkoord in de lage tonen juist een onheilspellend geluid voortbrengt. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Ook voor ervaren pianisten blijft het een uitdaging.

Gebroken akkoorden spelen

Zelf gebroken akkoorden spelen

Voor je begint met zelf gebroken akkoorden spelen, is het belangrijk dat je de basistechniek goed onder de knie hebt. Kun je normale akkoorden goed spelen, dan kun je gaan oefenen met gebroken akkoorden.

Een normaal akkoord sla je aan en hou je vervolgens even vast. Hoe lang is afhankelijk van het muziekstuk dat je speelt. Meestal hou je een akkoord 2, 4 of 8 tellen vast. Bij een gebroken akkoord sla je de toetsen om beurten aan. Je slaat dan elke tel een toets aan. Heb je een akkoord met vier toetsen, die je normaal 4 tellen zou vasthouden? Dan speel je nu elke tel één toets.

Wanneer je een gebroken akkoord speelt, is het belangrijk dat je dit in een constant tempo doet. Ga nu niet versnellen of vertragen. Gebruik eventueel een metronoom om hetzelfde tempo aan te blijven houden. Je kunt gebroken akkoorden afwisselen. Dit doe je zo soepel mogelijk, waarbij je steeds in hetzelfde tempo blijft.

In deze blog leer je zelf je eerste piano liedje spelen met gebroken akkoorden.

Gebroken akkoorden leren spelen

Gebroken akkoorden spelen is niet iets wat je als beginnend pianist meteen oppakt. Het vraagt flink wat oefening om deze techniek tot in de puntjes te beheersen. Begin met een goede basis en ga van daaruit verder je piano vaardigheden verbeteren.

Piano leren spelen met behulp van akkoorden geeft je een goede basis om met gebroken akkoorden aan de slag te gaan. Je bent dan al bekend met de verschillende akkoorden, wat het makkelijker maakt om deze techniek in je pianospel toe te voegen. In de online pianolessen van René leer je pianospelen met akkoorden. Je kunt al deze lessen online volgen, in je eigen tempo, waar en wanneer het jou uitkomt.

Grote voordeel van online pianolessen van René is de persoonlijke begeleiding. Je hoeft het niet allemaal zelf uit te vinden. Er staat altijd een ervaren pianoleraar klaar, waar je al je vragen aan kunt stellen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je vastloopt. Dat maakt de kans op succes vele malen groter.
Ben je benieuwd naar de online pianolessen van René?  De eerste proefles is helemaal gratis, start vandaag nog!

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën