Piano en gitaar samen? Hoe speel je samen met een gitarist?
Handige Piano Tips
René
Handige Piano Tips
07/28/2020
3 min
0

Piano en gitaar samen? Hoe speel je samen met een gitarist?

07/28/2020
3 min
0

Als pianist samen spelen met een gitarist kan een mooie combinatie zijn, maar het is ook een muzikale uitdaging. Stel dat je als pianist samen met een gitarist in een band wilt spelen, dan zul je op bepaalde dingen moeten letten om het tot een succes te maken.

De grootste uitdaging zit in het feit dat, zowel de pianist als de gitarist de melodie en de akkoorden op zijn of haar instrument kan spelen. Beide instrumenten zijn breed inzetbaar, omdat ze een groot klankbereik hebben, zeker de piano.

Zowel een piano als een gitaar zijn een aanwinst in elke band. Het geluid van de band wordt voller, als deze instrumenten worden toegevoegd. Toch kunnen deze instrumenten elkaar ook tegenwerken. Vooral omdat ze dezelfde gedeeltes in de muziek voor hun rekening kunnen nemen. Spelen zowel de pianist als de gitarist hetzelfde stuk, dan zal het minder interessant zijn om naar te luisteren. Er is wat creativiteit nodig, om een piano en gitaar samen goed te laten klinken.

Piano en gitaar samen in een band

Een piano en gitaar geven een band veel mogelijkheden qua klank en afwisseling. Daarnaast kan de pianist de gitarist begeleiden tijdens een solo, en andersom. Het is belangrijk dat de piano en de gitaar elk een eigen rol krijgen binnen de band of tijdens bepaalde nummers.
Zodra ze beide dezelfde partij proberen te spelen, wordt het al snel een rommeltje en klinkt de band niet meer zo strak als je graag had gewild.

Probeer te voorkomen dat de pianist en de gitarist dezelfde akkoorden gaan spelen. Een ander probleem kan voorkomen tijdens het improviseren. Zowel de pianist en de gitarist kunnen mooi momenten opvullen in de zang. Maar als ze dat beide willen doen, wordt het een rommeltje. Bespreek daarom vooraf met elkaar welke rol ieder op zich neemt. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat de pianist de akkoorden oppakt binnen de coupletten en de gitarist dit doet in de refreinen.

Het is daarbij helemaal niet erg als een van beide even niet meespeelt in het nummer. Des te mooier klinkt het als de klanken van het instrument opeens weer hoorbaar zijn.

gitaar en piano samen in band

De harmonie tussen pianist en gitarist

Wil je in een band de pianist en gitarist mooi samen laten werken, dan zul je hier goed over na moeten denken. Heb je als pianist altijd alleen gespeeld, dan zul je jouw pianospel moeten aanpassen aan de rest van de muzikanten. Dat kan even wennen zijn. Normaal speelde je zelf complete muziekstukken, nu zul je moeten zorgen voor een harmonieus geheel.

Was de band al voorzien van een gitarist en komt er later een pianist bij? Prachtig, maar het vergt wel enig aanpassingsvermogen van de gitarist. De gitarist en pianist zullen elkaar de ruimte moeten geven binnen de band om in harmonie samen te kunnen spelen.

Dezelfde akkoorden spelen op de piano en gitaar moet zoveel mogelijk vermeden worden binnen de band. Wat wel kan, is bijvoorbeeld de gitarist dezelfde akkoorden te laten pakken, maar dan hoger op de hals. Andersom kan het ook. Als pianist kun je hetzelfde akkoord op de piano spelen, maar dan een octaaf hoger.

De harmonie tussen piano en gitaar ontdek je vooral door veel samen te spelen. Jullie kunnen apart van elkaar geweldige dingen doen, maar in de band klinkt dat opeens heel anders. Het kost wat tijd en inspanning, maar dat is juist het leuke. Samen muziek maken is het mooiste dat er is.

Gitarist en pianist zorgen voor ritme binnen de band

Zowel de piano als de gitaar zijn perfecte instrumenten om het ritme binnen de band aan te geven. Ook hier kun je leuk in variëren. Laat de gitarist een snel slagje maken, waarbij de pianist juist de tonen langer aanhoudt. Dit zorgt voor een interessant geheel.

Uiteraard is het samenspel tussen gitarist en pianist helemaal afhankelijk van de muziekstijl die jullie spelen. Zorg er altijd voor dat jullie samenspel klopt, voor je met de rest van de band gaat oefenen.

gitarist en pianist samen in band

Oefen je piano vaardigheden

Als pianist spelen in een band vraagt hele andere vaardigheden dan je als solo pianist gewend bent. Normaal vervul je in je eentje de rol van een ‘band’, omdat je zowel de melodie, de akkoorden als de baspartij zelf speelt. In een band krijg je een hele andere rol. De baspartij laat je over aan de bassist.

Om goed in een band te kunnen spelen is het handig om je linkerhand meer te ontwikkelen, zodat je met beide handen de akkoorden en melodielijn kunt spelen. Daarmee vorm je een mooie aanvulling in de band en zul je met plezier je bijdrage leveren.

Het leren spelen van akkoorden op je piano is een stevige basis als je in een band wilt spelen. Als je goed de akkoorden onder de knie hebt, kun je al snel de meeste liedjes meespelen. Daarnaast wordt het makkelijker om te improviseren, altijd handig als je in een band speelt en de zanger, zangeres of andere muzikanten maken een muzikaal uitstapje.

Met de pianolessen van René leer je eenvoudig en snel de juiste pianotechnieken. Of je nu beginner bent of al verder gevorderd. Met deze online cursussen zul je jouw piano vaardigheden zeker naar een hoger niveau brengen.

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën