Iemand begeleiden op je piano, hoe doe je dat?
afbeelding van vrouw die zingt en een pianist die haar begeleidt op de vleugel
piano akkoorden
René
piano akkoorden
07/04/2020
5 min
0

Iemand begeleiden op je piano, hoe doe je dat?

07/04/2020
5 min
0

Hoe kun je iemand begeleiden op je piano? Sommige pianisten dromen ervan sprankelende solo concerten te geven op een indrukwekkende vleugel, maar niet allemaal. Ben jij een pianist die heel graag wil leren hoe je iemand kunt begeleiden? Lees dan deze blog.

Als je iemand wilt begeleiden op je piano zul je op een aantal dingen moeten letten. Je kunt een zanger of zangeres begeleiden of meespelen in een band, waar je een prachtig ritmisch patroon vormt. Als je goed let op de punten uit deze blog, dan zul jij een geweldige begeleiding vormen op je piano.

Belangrijke punten bij het begeleiden op je piano

Als je een solo doet op je piano, heb jij het voor het zeggen. Jij bepaalt het tempo en je kunt helemaal los gaan in het muziekstuk dat je speelt. Een beetje improviseren hier en daar? Geen probleem. Je kunt het zo mooi maken als je zelf wilt.

Dit gaat niet op als je een zanger of zangeres wilt begeleiden. Hier zul je de ondersteunende factor moeten vormen. De zanger of zangeres vervult de hoofdrol. Dit geldt net zo goed voor een band. Ook hier zul jij je aan moeten passen aan de rest van de groep, om een mooi geheel te kunnen vormen.

Belangrijke punten bij het begeleiden op je piano:
• Speel de melodie mee met de zanger of zangeres. Wijkt deze van de melodie af, improviseer dan lekker mee. Jij bent de begeleiding en zult de zanger moeten volgen.
• Misschien heb je jezelf aangeleerd heel strak het juiste tempo aan te houden wanneer je piano speelt. Dit is natuurlijk prima, maar als je gaat begeleiden zul je de zanger moeten volgen. Gaat de zanger trager of juist sneller zingen, dan ga je hierin mee.
• Bespreek vooraf goed met de zanger of zangeres wat van jou als pianist verwacht wordt. Sommige verwachten een duidelijke begeleiding, terwijl anderen graag zelf de touwtjes in handen nemen, waarbij ze zelf het tempo en de melodie bepalen.

Zanger begeleiden op piano of keyboard

Je piano als begeleiding

Als je met je piano iemand gaat begeleiden vorm jij een onderdeel van het lied. Het is dus belangrijk dat jij je kun inhouden, zodat je niet de boventoon gaat voeren. Als je te hard speelt, is de zanger of zangeres niet meer goed hoorbaar. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Speel je piano als begeleiding van een zanger, zangeres of band, zorg dan dat je mooi in het geheel past. Pas daarom altijd je volume aan, aan de rest van de muziek.

Begeleiden op je piano met akkoorden

Een piano geeft een prachtig vol geluid. Dit kan al snel te heftig zijn en log gaan klinken als begeleiding. De oplossing is het spelen van gebroken akkoorden, of arpeggio’s. Dit maakt je pianospel een stuk luchtiger en laat het geheel veel aantrekkelijker klinken.

Gebruik beide handen als je de begeleiding speelt. De linkerhand speelt het ritme en rechts vormt een mooie basis met de piano akkoorden.  Zorg dat de akkoorden mooi in elkaar overlopen. Bij voorkeur gebruik je een octaaf hoger of lager dan de centrale C. Die klinken vaak het beste.

Om soepel een zanger of zangeres te kunnen begeleiden is het belangrijk dat je netjes en vloeiend kunt spelen. Oefen daarom de toonladders die je nodig hebt in dit muziekstuk en de bijbehorende akkoorden. Zo ben je goed voorbereid, mocht er binnen het nummer improvisatie nodig zijn.

Piano begeleiding

Bereid je goed voor op de begeleiding

Ga je een zanger of zangeres begeleiden bij een optreden? Dan is het slim om vooraf een aantal keer samen te oefenen. Iedereen heeft zijn of haar eigen stijl. Het is fijn als jullie al een beetje aan elkaar gewend zijn. Het is bijvoorbeeld handig om te weten of jouw begeleiding op een net wat lager of hoger tempo moet worden gespeeld.

Tijdens het oefenen kom je er misschien wel achter dat de zanger of zangeres een hele andere draai aan het nummer geeft dan jij. Daar wil je niet tijdens het optreden achter komen. Door tijdens het oefenen samen te spelen en zingen kun je goed afstemmen wat er qua begeleiding nodig is.

Wie weet ontdekken jullie samen een hele andere dimensie in het nummer dat jullie gaan brengen. Wees vooral creatief. Muziek is er om van te genieten en hoeft zeker niet saai te zijn. Een zanger of zangeres begeleiden op je piano kun je zien als een vraag en antwoord spel. Improviseer daarom naar hartenlust met je akkoordenschema’s.

Samen muziek maken is één van de mooiste dingen die er is, geniet er dus van!

Zang begeleiden op je piano, in 3 stappen

Als je zang wilt begeleiden op je piano zul je op een andere manier moeten spelen. Meestal gebruik je alleen akkoorden, want de zanger zorgt voor de melodie. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat het tempo en het volume precies past bij de zang. Met deze drie stappen vorm jij een mooie basis als je zang wilt gaan begeleiden.

Welke akkoorden heb je nodig voor de begeleiding?

Soms gebeurt het weleens dat een bepaald nummer te hoog of laag is voor de zanger. Samen ga je op zoek naar de juiste toonhoogte, die past bij de stem van de zanger. Zodra je daarachter bent ga je op zoek naar de juiste akkoorden.

Leer de akkoorden spelen op je piano

Nu je weet welke akkoorden je nodig hebt, ga je ze leren spelen op je piano. Normaal zul je akkoorden spelen met links en speelt je rechterhand de melodie. Als je een zanger gaat begeleiden speel je de akkoorden met rechts. Met je linkerhand kun je er nog een grondtoon aan toevoegen.

In deze video zie je drie manieren waarop je de begeleiding kunt verzorgen:


Variatie en improvisatie in je begeleiding

Afhankelijk van de wensen van de zanger die je gaat begeleiden kun je ook als begeleider variatie aanbrengen in je pianospel. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de zanger hiervan op de hoogte is en niet tijdens de performance in de war raakt.

Akkoorden vormen de basis, die speel je mee op het ritme van de beat. Daardoor kan het gebeuren dat je sommige akkoorden misschien wel vier keer achter elkaar zult aanslaan. Ben je al wat verder gevorderd, dan kun je de akkoorden ook gebroken spelen. Dat klinkt net wat vloeiender.

Een mooi samenspel tussen pianist en zanger is prachtig om te zien. Zeker als jullie er overduidelijk beide plezier in hebben. Een zanger begeleiden is makkelijker en nog leuker als de basis er goed in zit. Hoe is het met je zelfvertrouwen, als het gaat over je pianospel? Kun je wel een opfrisbeurt gebruiken? Volg de online pianolessen van René, een leuke en leerzame manier om je pianovaardigheden naar een hoger level te tillen.

gratis introductiecursus


Reacties
Categorieën