Intuïtief piano spelen: wat is het en waarom zou je het moeten proberen?
Improviseren en vrij piano spelen
pianoles online
René
pianoles online
03/06/2023
9 min
0

Intuïtief piano spelen: wat is het en waarom zou je het moeten proberen?

03/06/2023
9 min
0

Ben je op zoek naar een manier om je creativiteit te uiten en tegelijkertijd te genieten van het spelen van piano? Dan is intuïtief piano spelen misschien wel iets voor jou! Het is een benadering van pianospelen waarbij je op gevoel en intuïtie te werk gaat en waarbij er geen vaste methode of regel is die je moet volgen.

Of je nu net begint met pianospelen of je oude hobby weer wilt oppakken, intuïtief piano spelen kan een leuke en bevredigende manier zijn om je muzikale vaardigheden te ontwikkelen en je eigen stijl te ontdekken. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:


"Muziek is de taal van de ziel" - Ludwig van BeethovenWat is nu precies intuïtief piano spelen?

Intuïtief piano spelen is een manier om muziek te maken zonder dat je daarbij afhankelijk bent van notenschrift of bladmuziek. Het draait hierbij om het gebruik van je gehoor, gevoel en creativiteit om muziek te maken die bij jou past.

Bij intuïtief piano spelen gaat het erom dat je jezelf de vrijheid geeft om te experimenteren met verschillende akkoorden, melodieën en ritmes. Je hebt de mogelijkheid om te improviseren en je eigen muziek te creëren, zonder dat je vastzit aan de regels van de muziektheorie.

Intuïtief piano spelen is een benadering van pianospelen waarbij je op je gevoel en intuïtie afgaat in plaats van strikt te spelen volgens bladmuziek. Het is een creatieve manier van spelen waarbij je je eigen stijl en interpretatie kunt ontwikkelen.

Bij intuïtief piano spelen is er geen vaste methode of regel die je moet volgen. In plaats daarvan kun je vrij experimenteren met akkoorden, toonladders en melodieën om je eigen muziek te creëren. Het vereist enige vaardigheid en vertrouwen in je eigen spel, maar het kan een leuke en bevredigende manier zijn om te spelen als je op zoek bent naar meer vrijheid en creativiteit.

Intuïtief piano spelen kan worden toegepast op verschillende muziekstijlen, van jazz en blues tot pop en rock. Het is een manier om je muzikaliteit te ontwikkelen en je eigen unieke geluid te vinden. En het mooie is dat je geen perfecte techniek of jarenlange ervaring nodig hebt om intuïtief piano te spelen. Zolang je je intuïtie volgt en plezier hebt in het spelen, ben je op de goede weg!

Intuitief piano spelen

Waarom is intuïtief piano spelen belangrijk?

Intuïtief piano spelen is belangrijk omdat het je in staat stelt om je eigen stijl en expressie te ontwikkelen. Het stelt je in staat om je muzikale creativiteit te uiten en om vrijer te spelen zonder je te hoeven beperken tot het strikt volgen van bladmuziek.

Bovendien kan intuïtief piano spelen je gehoor en improvisatievaardigheden verbeteren, wat kan helpen bij het spelen van andere instrumenten en het schrijven van je eigen muziek. Het kan je ook helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen in je spel en om meer plezier en voldoening te halen uit het pianospelen.

Intuïtief piano spelen is ook een geweldige manier om jezelf uit te drukken en om emoties over te brengen door middel van muziek. Het kan je helpen om jezelf te uiten op een manier die misschien moeilijk is met woorden, en kan een krachtig middel zijn om te communiceren en verbinding te maken met anderen.

Minder stress intuïtief piano spelen

In de haastige wereld waarin we leven is haast onmogelijk om soms geen stress te ervaren.   Deze manier van piano spelen kan je helpen om van je stress af te komen.

Een goede oefening om stress te verminderen op de piano is om te beginnen met het spelen van langzame, ontspannende akkoorden. Kies bijvoorbeeld een eenvoudig akkoord zoals C-majeur en speel het langzaam en gelijkmatig, terwijl je je concentreert op het rustige en kalmerende gevoel dat het spelen van de akkoorden met zich meebrengt.

Een andere manier om stress te verminderen is om te improviseren op de piano. Dit kan betekenen dat je vrij experimenteert met akkoorden en melodieën en gewoon speelt wat goed voelt. Dit kan een geweldige manier zijn om je geest te bevrijden van stress en om je te concentreren op het moment.


In de onderstaande video speel ik een stukje improvisatie met behulp van septiem akkoorden:


Het luisteren naar je innerlijke stem

en het laten stromen van je emoties tijdens het pianospelen, dat is waar intuïtief piano spelen om draait. In plaats van je te concentreren op noten en bladmuziek, ga je op gevoel spelen en creëer je jouw eigen melodieën. Het is een manier van spelen die veel vrijheid en creativiteit biedt en waarbij er geen goed of fout bestaat. Intuïtief piano spelen is dan ook een geweldige manier om jezelf uit te drukken en je eigen stijl te ontwikkelen.

Het mooie van intuïtief piano spelen is dat je geen jarenlange ervaring nodig hebt om ermee te beginnen. Het enige wat je nodig hebt is een piano of keyboard en een open geest. Het is een speelse manier van spelen waarbij je jouw eigen grenzen kunt verleggen en steeds nieuwe dingen kunt ontdekken. Het kan je helpen om stress te verminderen en jezelf te ontspannen, omdat je jezelf helemaal kunt verliezen in het spelen. Kortom, intuïtief piano spelen is een geweldige manier om jezelf te ontwikkelen, te ontspannen en je passie voor muziek te ontdekken.


"Als je het gevoel hebt dat de muziek je ziel raakt, dan weet je dat je verbonden bent met iets groters dan jezelf" - Oprah Winfrey


Het loslaten van perfectionisme

en het omarmen van creativiteit is de sleutel tot intuïtief piano spelen. In plaats van strikt vast te houden aan de bladmuziek en de noten precies te spelen zoals ze zijn geschreven, is het de bedoeling om je eigen interpretatie en gevoel in het spel te leggen. Dit betekent niet dat je alle technische vaardigheden moet vergeten, maar eerder dat je ze gebruikt om je eigen stijl en uitdrukking te ontwikkelen.

gratis introductiecursus

Waarom zou je intuïtief piano spelen? 

Er zijn verschillende redenen waarom je intuïtief piano spelen zou moeten proberen:

  1. Creativiteit: Intuïtief spelen geeft je de vrijheid om te experimenteren en creatief te zijn. Je hoeft geen noten te volgen of je aan een bepaald muziekstuk te houden, dus je kunt vrijelijk je eigen muziek creëren en unieke geluiden ontdekken.

  2. Emotionele uitlaatklep: Muziek maken kan een geweldige manier zijn om emoties te uiten. Door intuïtief piano te spelen, kun je je gevoelens en emoties uiten door middel van muziek. Het kan therapeutisch werken en je helpen bij het verwerken van emoties en stress.

  3. Ontwikkeling van vaardigheden: Intuïtief spelen kan je helpen bij het ontwikkelen van je muzikale vaardigheden en gehoor. Door te experimenteren met verschillende akkoorden en melodieën, zul je je gehoor trainen en meer vertrouwd raken met de piano.

  4. Samen spelen: Intuïtief spelen hoeft niet alleen te zijn. Je kunt samen spelen met andere muzikanten en zo nieuwe ideeën opdoen en inspiratie opwekken. Het kan een geweldige manier zijn om je muzikale vaardigheden te verbeteren en nieuwe muzikale connecties te maken.

  5.  Meer plezier: Het kan je helpen om meer plezier te beleven aan het spelen van de piano, omdat je jezelf creatiever kunt uitdrukken en meer persoonlijke voldoening kunt halen uit het proces.

  6. Extra uitdaging: Het kan ook een manier zijn om jezelf uit te dagen en jezelf te dwingen uit je comfortzone te komen door nieuwe muziek te verkennen en improvisatie te proberen.

  7. Meer zelfvertrouwen: Bovendien kan het je zelfvertrouwen verbeteren door je te laten zien dat je in staat bent om nieuwe dingen te leren en je eigen muzikale stem te vinden.

Tips om intuïtief piano spelen te leren

De eerste stap in het leren van intuïtief piano spelen is om vertrouwd te raken met de verschillende akkoorden en toonladders. Dit betekent dat je regelmatig moet oefenen met het herkennen van de verschillende akkoorden en toonladders en het toepassen ervan op de piano. Zodra je vertrouwd bent met deze elementen, kun je beginnen met het maken van je eigen akkoordenprogressies en melodieën. Het is belangrijk om te onthouden dat intuïtief spelen niet

Begin met eenvoudige akkoorden

Als je begint met intuïtief piano spelen, is het belangrijk om te beginnen met eenvoudige akkoorden. Dit zijn akkoorden zoals C, D, G en A die uit drie noten bestaan. Door deze akkoorden te oefenen, ontwikkel je een gevoel voor de klanken en de bewegingen die nodig zijn om ze te spelen. Het is belangrijk om niet te veel te focussen op de theorie achter de akkoorden, maar meer op het gevoel van de muziek.

Na verloop van tijd kun je verschillende akkoorden combineren om je eigen melodieën te maken. Als je begint met het creëren van melodieën, begin dan met iets simpels en bouw het langzaam op. Je hoeft niet meteen een volledig nummer te schrijven, begin gewoon met een paar noten en breid het uit naarmate je meer vertrouwen krijgt. Het belangrijkste is dat je plezier hebt en geniet van het proces van het creëren van muziek.

Luister naar muziek die je raakt

Als je intuïtief piano wilt leren spelen, is het belangrijk om te beginnen met het luisteren naar muziek. Luister naar muziek die je raakt en probeer te ontdekken wat je zo aantrekt in de melodie en de harmonieën. Analyseer de structuur van de nummers en probeer te begrijpen waarom de akkoorden op een bepaalde manier worden gespeeld. Door deze oefeningen kun je je begrip van muziek vergroten en beter begrijpen hoe je intuïtief kunt spelen.

Speel zonder bladmuziek

en vertrouw op je eigen gevoel - dat is waar intuïtief piano spelen om draait. Het is een manier van spelen waarbij je niet afhankelijk bent van geschreven noten en akkoorden, maar je eigen creativiteit en emoties de vrije loop kunt laten gaan. Het is geen techniek die je van de ene op de andere dag onder de knie hebt, maar met oefening en doorzettingsvermogen kan het je helpen om meer expressie in je pianospel te leggen.

Een magisch gevoel!

Het gevoel van intuïtief piano spelen kan echt magisch zijn! Het is een ervaring die je niet kunt vergelijken met het spelen van noten op papier. Het gaat allemaal om het ontdekken van je eigen unieke geluid en het uitdrukken van je creativiteit door middel van muziek.

Wanneer je begint met het spelen van intuïtief piano, zul je merken dat er geen grenzen zijn aan wat je kunt doen. Je kunt experimenteren met verschillende akkoorden en toonladders, verschillende stijlen en technieken uitproberen en je eigen muzikale creativiteit de vrije loop laten gaan.

En als je eenmaal in die flow zit, is er echt niets beter dan het gevoel van voldoening en vervulling dat je krijgt als je je eigen unieke muziek hebt gemaakt. Het is als magie, het gevoel van totale vrijheid en expressie.

Dus als je nog nooit intuïtief piano hebt gespeeld, dan is het zeker de moeite waard om het eens te proberen. Het kan een prachtige manier zijn om jezelf uit te drukken en om je eigen unieke geluid te vinden. En wie weet, misschien ontdek je wel een nieuwe passie in je leven!

video: Liesbeth speelt improvisatie met een reeks akkoorden

In de onderstaande video speelt een cursist van mijn online cursus een eigen improvisatie op basis van enkele geleerde akkoorden:Mijn ervaring als pianodocent met Intuitieve pianolessen

Als pianodocent ben ik al jaren geleden begonnen met het introduceren van intuïtief piano spelen in mijn lessen. Ik merkte dat veel van mijn studenten zich beperkt voelden door het strikt volgen van bladmuziek en dat ze behoefte hadden aan meer creatieve vrijheid in hun spel.

Door mijn studenten aan te moedigen om op hun gevoel en intuïtie te spelen, hebben ze niet alleen hun muzikale vaardigheden ontwikkeld, maar ook hun zelfvertrouwen en expressiviteit. Ik heb gezien hoe mijn studenten hun eigen unieke geluid hebben ontdekt en hoe ze meer plezier en voldoening hebben gekregen van het pianospelen.

Hoe je kunt beginnen met intuïtief piano spelen

Ben je nieuwsgierig geraakt door deze mooie vorm van pianospelen en wil je graag begeleiding van een ervaren pianodocent in dit veld?  Kan dan eens naar mijn online cursus De Piano-Succespad-Methode.   Dit is een online videocursus voor beginners waarin ik in duidelijke korte video's alles uitleg vanaf het begin.
We starten helemaal vooraan en je leert al snel leuke liedjes en de vaardigeheden die hierboven genoemd worden die nodig zijn om zelfstandig en vrij je eigen pianomuziek te spelen en te maken.

Start je muzikale reis en laat mij je helpen!  Ik beloof je, er zal een wereld voor je opengaan....
 Klik hier voor meer informatie >>>


Reacties
Categorieën