15 Tips om snel en makkelijk piano te leren spelen als beginner
Piano leren spelen
pianoles online
René
pianoles online
12/29/2022
8 min
0

15 Effectieve Tips om snel en makkelijk piano te leren spelen als beginner

12/29/2022
8 min
0

Leren piano spelen kan een uitdaging zijn, vooral als je nog nooit eerder muziek hebt gemaakt. Gelukkig zijn er talloze manieren waarop je op een leuke en makkelijke manier kunt leren spelen, zelfs als je een beginner bent. In deze blogpost geven we enkele tips voor makkelijk piano leren spelen als beginner.

Kies een goed pianoboek voor beginners.

Er zijn talloze pianoboeken op de markt, en het kan moeilijk zijn om te beslissen welk boek het beste bij je past. Kies een boek dat specifiek gericht is op beginners en dat stap voor stap uitlegt hoe je de piano kunt spelen. Zoek ook naar boeken met audio- of video-ondersteuning, zodat je kunt horen hoe de muziek hoort te klinken en je de techniek kunt zien. Het nadeel vind ik persoonlijk dat het vaak te snel gaat in opbouw en dat er teveel onbekende of saaie liedjes geoefend moeten worden.

Neem pianolessen en ontvang feedback op je pianospel (voorkom onnodige fouten)

Als je serieus wilt leren piano spelen, is het wellicht een goed idee om pianolessen te nemen. Zoek naar een goede pianoleraar in je omgeving of overweeg online pianolessen. Een professionele leraar kan je persoonlijke feedback geven en je helpen om je techniek te verbeteren.

makkelijk piano leren spelen

Oefen regelmatig is de sleutel tot succes

Zoals met alles, is oefenen de sleutel tot succes als het gaat om het leren van de piano. Zorg ervoor dat je elke dag een paar minuten oefent, zodat je vaardigheden kunt blijven verbeteren. Het is ook een goed idee om een schema op te stellen, zodat je weet wat je moet oefenen en wanneer.

Maak gebruik van de nieuwste oefentechnieken en gebruik muzieksoftware


Er zijn talloze muzieksoftware programma's beschikbaar die je kunnen helpen bij het leren van de piano. Zoek naar programma's die specifiek gericht zijn op pianolessen voor beginners, zoals Piano Marvel of Synthesia. Deze programma's bieden vaak interactieve oefeningen en audio- of video-ondersteuning om je te helpen bij het leerproces.

Zoek naar online tutorials en video's om extra hulp te krijgen. Als je moeite hebt met het begrijpen van bepaalde aspecten van het pianospelen, zoek dan naar online tutorials en video's die specifiek gericht zijn op beginners. Deze tutorials kunnen vaak gratis worden bekeken en geven stap voor stap uitleg over hoe je bepaalde pianostukken kunt spelen. Sommige docenten bieden ook betaalde tutorials aan voor toegang tot extra materiaal of ondersteuning. Door regelmatig naar deze tutorials te kijken, kun je snel nieuwe vaardigheden opdoen en je techniek verbeteren.

Zorg dat je een comfortabele houding hebt als je aan de piano zit.

 Zorg ervoor dat je rug recht is en dat je benen op de juiste hoogte zijn zodat je gemakkelijk op de pedalen kunt drukken.  Dit voorkomt dat je op korte-of langere termijn pijnlijke klachten krijgt aan je rug, armen, handen of vingers.  Als je hier vanafje 1e pianoles op let, zul je hier later veel profijt van hebben.  Een goede pianoleraar zou je een pianostudent hier ook op moeten wijzen!

Bepaal voordat je start met pianolessen wat je persoonlijke voorkeur is.

Als je van plan bent om populaire nummers te spelen, dan is het leren van akkoorden een goede plaats om te beginnen. Akkoorden zijn de basis van veel populaire nummers en deze begrijpen is de sleutel tot het leren om popliedjes te spelen. Maar als je meer geïnteresseerd bent in het leren van meer klassieke stukken, dan is het leren van noten een must. Als je de noten onder de knie krijgt, zul je de basis leggen voor meer geavanceerde pianostukken. Dus, als je wilt weten wat je moet leren om jouw muzikale droom te verwezenlijken, is het belangrijk om te weten wat je wilt bereiken!


Gebruik je vingers op de juiste manier

Een van de meest voorkomende vragen die leerlingen tijdens onze lessen stellen, is hoe ze hun vingers op de juiste manier moeten gebruiken. Omdat elke leerling anders is, hebben we een verscheidenheid aan technieken en oefeningen ontwikkeld om ervoor te zorgen dat iedereen zijn of haar vingers op de juiste manier kan gebruiken. We geven leerlingen de mogelijkheid om te oefenen met verschillende technieken en leren ze hoe ze de juiste druk kunnen gebruiken voor optimaal resultaat.

Wees niet bang als je net begint met piano. Onze lessen zijn erop gericht om je te helpen bij het ontdekken en verfijnen van je muzikale talent. Dus, als je erover nadenkt om piano te leren, wees gerust: je hebt geen talent nodig om te beginnen!

gratis introductiecursus

Oefen het spelen van melodieën.

Het spelen van melodieën is een leuke en ontspannende manier om je piano vaardigheden te verbeteren. Of het nu gaat om pop, klassiek, jazz of een andere stijl, het is allemaal mogelijk. 

Het is tijd om het spelen van melodieën wat serieuzer te nemen! Het is belangrijk om leuke en interessante melodieën te vinden. Niet alleen om je muzikale vaardigheden te verbeteren, maar ook om je motivatie hoog te houden. 

Het goede nieuws is dat je de meeste melodieën online kunt vinden. Er zijn veel websites waar je gratis partituren, piano arrangementen en oefenstukken kunt downloaden. Kijk eens wat er op Youtube staat. Er zijn veel opties, dus de keuze is aan jou!

Een andere manier om je muzikale vaardigheden te oefenen met melodieën is door te werken aan je gehoor. Bedenk een melodie waarbij je zelf de noten bij elkaar zoekt. Oefen met het luisteren en het spelen van de melodie totdat je deze helemaal onder de knie hebt. Wees niet bang om creatief te zijn! 

Gebruik muziekboeken en bladmuziek.

Via mijn online lesmethode krijg je toegang tot de Snelstart Notenlezen cursus.  Hiermee leer je snel de geheimen van het snel notenlezen kennen.   Als je niet persé de snelste methode zoekt, kun je ook zelf uitzoeken via het internet.  
Zodra je al wat noten kunt lezen kun je al starten met muziekboeken...

Muziekboeken kunnen een geweldige bron van inspiratie zijn. Ze kunnen je helpen je de basis van het spelen van de piano te leren, of je kunt de boeken gebruiken om muzikale concepten te leren, zoals akkoorden, ritmes, melodieën, harmonieën en meer.

Bladmuziek is een ander belangrijk gereedschap dat je nodig hebt als je piano wilt leren spelen. Bladmuziek kan worden gebruikt om de noten van bekende liedjes te leren, alsook om je eigen muziek te maken. Dit geeft je de mogelijkheid om je eigen stijl te ontdekken en jezelf te verbeteren als pianist.

Er zijn talloze muziekboeken beschikbaar die speciaal zijn gemaakt voor beginnende pianospelers. Zoek naar bladmuziek van muziekstukken die je leuk vindt en probeer ze te spelen.

Leer hoe je akkoorden moet spelen

Akkoorden zijn een belangrijk onderdeel van het pianospelen en het is goed om te weten hoe je ze moet spelen.

Het leren van akkoorden is een geweldige manier om je pianospel te verbeteren. De akkoorden maken het mogelijk om liedjes in verschillende tonen te spelen, wat betekent dat je een repertoire aan muziek kunt creëren waar je blij van wordt. Het is ook een leuke manier om meer muzikale uitdrukking toe te voegen aan je pianospel. Je kunt bijvoorbeeld proberen om verschillende akkoorden te combineren om je liederen interessanter te maken en meer expressie toe te voegen. Als je al enige ervaring hebt met piano, kan het leren van akkoorden een snelle manier zijn om liedjes te leren die je al kent.

Gebruik een metronoom

Veel mensen vinden het leuk om piano te spelen, maar hebben geen flauw idee hoe je een goed ritme moet aanhouden. Hiervoor is een metronoom precies wat je nodig hebt! Een metronoom is een hulpmiddel dat je helpt om je muziektempo aan te houden.

Met een metronoom kun je tempo's instellen met verschillende BPM (beats per minuut) en koppelen aan verschillende muziekstijlen. Dit is ideaal om de basiskennis van muziek en ritme te vergroten. Je kunt bijvoorbeeld een 3/4-ritme instellen en het tempo aanpassen totdat je het onder de knie hebt.

Een andere geweldige manier om je muzikale vaardigheden te verbeteren door middel van een metronoom is door te werken aan je afwisseling. Zet de metronoom op verschillende frequenties en experimenteer met snelheid en timing. Je zult zien dat je snel resultaat boekt en dat je nog makkelijker liedjes kunt spelen.


Oefen met één hand tegelijk.

Als je moeite hebt met het spelen van beide handen tegelijk, probeer dan eerst met één hand te oefenen voordat je de andere hand erbij gebruikt.

Het oefenen met één hand tegelijk is een geweldige manier om je pianospel te verbeteren. Je zult je muzikale vaardigheden verbeteren door alleen met je linker- of rechterhand te oefenen. Deze techniek leert je om je handen precies op de juiste manier te bewegen, waardoor je muziek meer muzikaliteit krijgt. Het is ook een goede manier om je afwisseling te verbeteren, doordat je kunt oefenen met verschillende tempowisselingen en complexere akkoorden. Naarmate je vordert, kun je meer moeilijke stukken leren en je techniek verbeteren.

Luister naar professionele pianisten.

Als je net begint met piano spelen, is het een geweldige manier om inspiratie op te doen – luister naar de kunstenaars die jouw favoriete nummers spelen. Maar waar begin je?

Gelukkig zijn er veel opties. Als je niet helemaal weet waar je moet beginnen, is luisteren naar professionele pianisten een goede plek om te beginnen. Dankzij de technologische tijd waarin we leven, heb je toegang tot duizenden pianomuziek. Of je nu op zoek bent naar klassieke muziek, jazz of pop, er is altijd wel iets te vinden!

Je kunt professionele pianisten luisteren op streamingdiensten zoals YouTube en Spotify. Ook kun je naar pianoconcerten uit je eigen stad gaan of naar festivals waar pianisten hun muziek delen. 

Wees niet bang om fouten te maken.

Het is onvermijdelijk dat je fouten zult maken als je aan het leren bent. Maar probeer niet te perfectionistisch te zijn en wees niet bang om fouten te maken. Dit is een onderdeel van het leerproces. Blijf oefenen en vroeg of laat zul je zien dat je vooruitgang boekt.

Mijn beste tip die ik je kan geven als je er steeds tegenaanloopt dat je een liedjes niet foutloos kunt spelen


Om deze tips samen te vatten: er talloze manieren waarop je makkelijk en op een leuke manier kunt leren piano spelen, zelfs als je een beginner bent. Door pianolessen te nemen, muzieksoftware te gebruiken, online tutorials en video's te bekijken, regelmatig te oefenen en extra hulpmiddelen te zoeken, zul je snel vooruitgang zien in je pianospel en zul je in staat zijn om steeds moeilijkere stukken te spelen. We hopen dat deze tips je zullen helpen om succesvol te zijn in het leren van de piano.

Wil je graag eens gratis kennismaken met mijn online lessen en op een leuke manier ontdekken hoe je binnen enkele dagen zonder voorkennis je mooie klanken op de piano of keyboard speelt?   

Via mijn online lessen leer je stap-voor-stap in eigen tijd en tempo maar kun je altijd om feedback vragen in onze Community. Probeer nu onze gratis online pianolessen en ontdek hoe makkelijk het kan zijn om piano te leren spelen als beginner!

Klik hier om direct toegang te krijgen mijn gratis introductiecursus. 

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën