Piano Spelen En Zingen Tegelijk | Akkoordenles 3 Eenvoudige Manieren
3 Eenvoudige Ritmische Patronen Voor Pianobegeleiding (spelen en zingen)
21 januari 2014 
4 min. leestijd

3 Eenvoudige Ritmische Patronen Voor Pianobegeleiding (spelen en zingen)

Speel jij al piano of keyboard, speel je ook wel eens met akkoordenschema’s?  Of begeleidt je jezelf als je zingt op de piano?  Als je een manier zoekt hoe je met je akkoorden op verschillende manieren kunt spelen, bekijk dan deze video waarin ik je 3 eenvoudige basistechnieken… leer hoe je met akkoorden kunt spelen. Dus met beiden handen tegelijk!

In de onderstaande video geef ik 3 eenvoudige voorbeelden van hoe je met akkoorden kunt spelen terwijl je erbij zingt.  De rechterhand speelt het akkoord, de linkerhand speelt de grondtoon van het akkoord een octaaf (8 tonen) lager op de piano.  De grondtoon van het akkoord is naam van het akkoord.  Als je de juiste vingerzetting gebruikt, is het de noot die je met je duim (1) speelt in je rechterhand.

 

Piano Spelen En Zingen Tegelijk – Hoe Kan Ik Dat Ook Leren?

Vereenvoudigen Van De Coördinatie

Wanneer we deze voor de eerste keer gaan spelen, verdeel ik deze patronen graag in eenvoudige instructies en zeg er steeds bij, tel hierbij hardop: “Links -Rechts, Links-Rechts” of “Links Rechts-Rechts”,  “Samen-links-links-links“.

Je kan deze patronen ook eerst oefening door simpelweg op je schoot te tikken zodat je nog niet op de te spelen tonen hoeft te letten.


gratis introductiecursus 

3 Begeleidingspatronen Voor Zang en Piano Spelen:

 

1.  “Links-Rechts-Rechts”  of “Links-Rechts-Links-Rechts”

links-rechts-links-rechts  gebruiken we voor 4/4 liedjes of Links Rechts Rechts voor liedjes in 3/4 maatsoort waar je steeds dus 123, 123 telt.

Dit is een goede methode om je muziek wat meer inhoud te geven om er eventueel op te kunnen dansen.

3 kwart maat

3/4 maatsoort, 3 tellen in elke maat

4 kwart maat

 

2.  “Samen Links Links”

“Samen links links” is bruikbaar voor rocksongs of energieke songs.

Rock Begeleiding

 

3.   Houdt elk akkoord 4 tellen vast

Goed voor jazz en ballads. Ook als je bijvoorbeeld speelt met een mooie hammond  orgelsound, of met strings.
Ook goed als je net een nieuwe song wil gaan leren en je wil dit graag spelen en zingen.

Vasthouden ballads

 

VIDEO: Om alles wat beter uit te leggen vind je hieronder de video: (Excuus voor mijn zangkwaliteiten!):

Vond je de video interessant, heb je vragen of opmerkingen?

Laat dan hieronder je berichtje achter. Ik ben reuze benieuwd!

Over de schrijver
Rene Knops is geboren en getogen in Brabant. 51 jaar en al vanaf zijn tiende actief als pianist. Ook speelt hij graag op keyboards en synthesizers. Hij is al ruim 25 jaar verbonden aan de Muziekschool als piano- en keyboarddocent en later directeur. Ook als uitvoerend pianist en toetsenist heeft René jarenlange ervaring in binnen-, en buitenland. René is half autodidactisch en speelt graag op gehoor. Tijdens zijn studie klassieke muziek (piano) aan de Royal Schools of Music leer hij pas goed noten lezen. Al deze speelstijlen geeft René door aan zijn cursisten zodat ze zo breed en compleet mogelijk wordt opgeleid als een pianist of toetsenist. Volgens René kan écht iedereen piano leren spelen. Zijn doel is Plezier in muziek voor iedereen!
Reactie plaatsen