Pianoles voor kinderen, zijn online pianolessen geschikt?
Pianoles voor kinderen
Pianoles Voor Kinderen
René
Pianoles Voor Kinderen
05/22/2014
3 min
0

Pianoles voor kinderen

05/22/2014
3 min
0

Kinderen vinden het leuk om muziek te maken. Ze hebben er heel veel plezier in en van muzieklessen leren ze veel. Onderzoek heeft al vaker aangetoond dat muziek goed is voor de ontwikkeling van de hersenen.

Als een kind nog niet precies weet welk instrument het graag wil spelen, dan is piano een heel geschikt instrument…

Voordelen van piano

Pianoles voor kinderen is ideaal om mee te beginnen. Een piano staat altijd klaar, bijvoorbeeld in de woonkamer. Kinderen gaan daardoor makkelijk even spelen, zomaar tussendoor.

Als je een instrument eerst nog helemaal uit moet pakken, dan stel je het oefenen makkelijker uit. Met piano leg je ook een hele goede muzikale basis. Je leert namelijk twee muzieksleutels lezen en je leert met twee handen spelen.

Ook kun je op een piano veel verschillende stijlen spelen zoals jazz, klassiek en pop. Andere instrumenten als een hobo, blokfluit of fagot zijn toch meer gericht op klassieke muziek.

Privéles of online pianoles

Als je kind graag een instrument wil spelen, maar je weet nog niet of het al wel genoeg discipline heeft, dan kun je je kind laten beginnen met online pianoles. De kosten hiervan zijn veel lager dan van privélessen.

Bovendien hoeven kinderen geen noten te kunnen lezen. Ze kunnen de lessen gewoon thuis volgen en ze leren al snel leuke liedjes spelen.Doordat ze in korte tijd leuke pianoliedjes leren spelen, krijgen ze lol in het muziek maken.

Het geeft ze ook zelfvertrouwen dat ze echt al iets kunnen. Natuurlijk heeft privéles op een muziekschool of een leraar aan huis ook voordelen. Je hebt wekelijks lessen, waardoor er meer een stok achter de deur is voor het oefenen. En een pianodocent kan de lessen specifiek op een kind afstemmen.

Bovendien zijn er op muziekscholen vaak voorspeelavonden waarbij kinderen kunnen laten horen aan familie en vriendjes wat ze al kunnen.

Pianoles voor kinderen helpt bij verveling

pianoles voor tieners

Of je nu besluit te beginnen met online pianoles of privéles, pianoles is leuk en
motiverend voor kinderen. Wanneer je een instrument leert spelen dan zul je daar moeite voor moeten doen. Wanneer je dan een liedje kunt spelen, geeft dat heel veel voldoening.

Als een kind zich verveelt of een slechte bui heeft laat het dan even muziek maken, bijvoorbeeld liedjes spelen die ze al kennen.

Ze zullen dan zelf merken dat ze van muziek maken blij kunnen worden. Hun humeur is erna meestal een stuk verbeterd.

Het doel van pianolessen voor kinderen zou er dan ook vooral op gericht moeten zijn dat ze gemotiveerd en aangemoedigd worden en dat ze op hun eigen niveau leuke liedjes leren spelen, zodat ze ontdekken hoe leuk muziek is.

Is online pianoles geschikt voor mijn kind?

Of online pianolessen bij je kind passen, hangt af van het karakter van je kind. Is je kind ondernemend en probeert het graag zelf dingen uit en gaat het meestal zelf aan het huiswerk? Dan is online pianoles zeker geschikt. In eigen tempo kan je kind de lessen volgen en zelf dingen gaan proberen.

Je kind zal waarschijnlijk zelf ook op internet op zoek gaan om naar meer leuke liedjes. Zo zijn er heel veel piano tutorials van (pop)liedjes te vinden.

Je kind zal het dan waarschijnlijk ook juist leuk vinden om zelf zijn lessen te bepalen. Moet je je kind juist vaak aansporen of wil je je kind meerdere jaren lessen laten volgen, dan is pianoles bij een privé-leraar waarschijnlijk meer geschikt. Bespreek ook met je kind wat het zelf wil.

Misschien wil het zelf eerst proberen met de online lessen aan de slag te gaan en wil het daarna toch meer leren op een muziekschool. Online pianolessen zijn in ieder geval erg laagdrempelig en je kunt er direct mee aan de slag.

Heb je als ouder zelf muziekervaring of muzikale achtergrond?

Dan kun je uiteraard ook overwegen samen lessen te volgen en zo je kind in de beginfase te begeleiden.

pianoles kinderen kids

Wat doet muziek met kinderhersenen?

Al jaren zijn er diverse onderzoeken gedaan naar de effecten van muziek op kinderhersenen.  De resultaten zijn soms echt spectaculair te noemen.  Wetenschappers zijn het er over eens: zingen en musiceren ondersteunt de ontwikkeling van sleutelvaardigheden als luisteren en lezen en stimuleert de emotionele intelligentie.

Wil je hier graag meer over weten?  Het Jeugdcultuurfonds Nederland vroeg wetenschapsjournalist Mark Mieras om het
onderzoek op een rijtje te zetten.  Je kunt het hier downloaden.

Wil je proberen of online pianoles iets voor jouw kind is?  

Dan is het wellicht leuk om eens te kijken naar mijn Starterscursus voor Piano en Keyboard.   Deze cursus is gewoon via het internet te volgen.   Deze is gericht op de absolute beginner.  Hier vind je al aardig wat leuke pianolessen die je eventueel samen kunt proberen.

Ik hoop dat dit bericht je wat meer inzicht heeft gegeven.  Ik wens je veel succes en speelplezier met je kind!

Heb je zelf nog tips over piano leren spelen met kinderen?  Laat dan gerust hieronder je reactie achter.

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën