Hoe jonger je bent, hoe sneller het gaat. Leer je kind piano spelen!
Hoe jonger je bent, hoe sneller het gaat. Leer je kind piano spelen!
Pianoles Voor Kinderen
René
Pianoles Voor Kinderen
06/20/2019
3 min
0

Hoe jonger je bent, hoe sneller het gaat. Leer je kind piano spelen!

06/20/2019
3 min
0

Jonge kinderen leren snel. Het zijn net sponzen. In principe is er geen ideale leeftijd om piano te leren spelen. Maar hoe jonger je begint, hoe makkelijker het gaat. Daarnaast is het bezig zijn met muziek en het bespelen van een instrument heel goed voor de ontwikkeling van je kind.

Heb je een piano in huis dan is de kans groot dat je kind zo nu en dan op schoot kruipt. Samen muziek maken en zingen is ontzettend leuk. Vanaf een jaar of 7 kan je kind al beginnen met pianolessen.

Een instrument leren bespelen is goed voor de motorische ontwikkeling en helpt op verschillende vlakken bij de ontwikkeling van je kind.

Jong piano leren spelen

 

Leer je kind piano spelen

Je kind piano leren spelen kan al op jonge leeftijd. Maar het is wel belangrijk dat je kind het zelf leuk vindt. Hij of zij moet niet gedwongen worden om op les te gaan, omdat jij dat nodig vindt.
Als we iets leuk vinden om te doen zullen we het sneller leren, zo werkt dat ook bij kinderen.

Bijna alle kinderen houden van muziek. Sommige kinderen hebben al op jonge leeftijd een sterke voorkeur voor een bepaald instrument. Een piano heeft op veel mensen, en kinderen, een grote aantrekkingskracht. Even die toetsen aanraken en de mooie klanken horen.

Als ouders kun je goed inschatten of je kind het leuk vindt om op pianoles te gaan. Vraag het ook gewoon aan je kind. Als het zijn eigen beslissing is, zal de inzet groter zijn. Probeer eens een gratis proefles en kijk of je kind er inderdaad plezier aan beleeft.

Piano spelen doet meer voor kinderen

Piano spelen is niet alleen een leuke bezigheid. Bij kinderen heeft zelf muziek maken een positieve invloed op de intelligentie en sociale vaardigheden.
Terwijl je kind piano speelt draaien de hersenen op volle toeren. Alle vingers moeten aangestuurd worden, de twee handen onafhankelijk van elkaar de juiste richting op bewogen worden. Ook de voeten doen mee en bedienen de pedalen. Het gehoor controleert of de klanken kloppen. En dat allemaal tegelijk.

Wanneer we nieuwe dingen leren maken onze hersenen nieuwe verbindingen aan. Onze hersenen bestaan uit twee delen. Links gaat over de spraak en het intellect, rechts gaat over het gevoel. Beide hersenhelften hebben hun eigen functies, maar op sommige gebieden werken ze samen.
Wanneer je snel verbindingen kunt leggen tussen beide hersenhelften dan ben je in het voordeel.

Een onderzoek onder kinderen heeft uitgewezen dat de hersenhelften van kinderen die piano spelen sterker met elkaar verbonden zijn dan bij kinderen die geen instrument bespelen.

Nog meer voordelen van piano spelen voor kinderen:
• Goed leren luisteren
• Beter geheugen
• Leren emoties inschatten door middel van muziek
• Betere motoriek
• Het concentratievermogen neemt toe
• Betere spraakontwikkeling
• Groter doorzettingsvermogen
• Beter in abstract en analytisch denken
• Goed voor de sociale ontwikkeling

Kind piano leren spelen

 

Je kind gemotiveerd houden om piano te spelen

Beginnen met pianoles is leuk en uitdagend, maar al snel kan het omslaan in verveling als de lessen niet aansluiten bij je kind. En ook het oefenen moet leuk blijven. Zodra het ‘moeten’ wordt, is je kind er al snel klaar mee.

Probeer het dus vooral leuk te houden. Speel liedjes die het kind leuk vindt. Laat het oefenen geen moeten worden, maar sla gerust eens een keertje over. Met tegenzin oefenen levert niet veel op. Wissel veel af en speel ook eens samen. Dat maakt het extra leuk.

De beste pianolessen voor een kind

Een kind piano leren spelen kan op verschillende manieren. De traditionele manieren ken je wel, les op de muziekschool of thuis bij een pianoleraar bijvoorbeeld. Sommige kinderen vinden dit heel leuk. Zeker als het klikt met de pianoleraar of als er leuke kinderen in hun groep zitten op de muziekschool.

Maar ze zullen wel trouw moeten oefenen om hun huiswerk voor de volgende les goed onder de knie te hebben. En daar hebben ze niet altijd zin in. Of tijd voor, want ook kinderen hebben tegenwoordig al een druk schema.

Een andere optie is online pianolessen volgen. Deze lessen worden begeleid door leuke en duidelijke filmpjes, die ook voor kinderen goed te begrijpen zijn. Groot voordeel van online pianolessen is de vrijheid die je hierin hebt. Heeft je kind geen zin om te oefenen dan sla je gemakkelijk een keertje over, er is geen tijdsdruk. En tijdens een regenachtige vakantie kunnen er meerdere lessen achter elkaar worden gedaan, zodat er grote vooruitgang geboekt wordt.

gratis introductiecursus

Weet je nog niet zeker of je kind pianolessen echt leuk vindt? Dan zijn online pianolessen een uitkomst. Je ontvangt hoge kwaliteit lessen voor een fractie van de prijs van een muziekschool of pianoleraar.

Ben je benieuwd naar onze online pianolessen? Bekijk dan de blog: “Pianoles Voor Beginners – Van 0 tot Pianist(e) in 15 Minuten!” 

Reacties
Categorieën