Waarom je met alleen een boek geen piano gaat leren spelen
Waarom je met alleen een boek geen piano gaat leren spelen
Piano Leren Spelen
René
Piano Leren Spelen
06/12/2019
4 min
0

Waarom je met alleen een boek geen piano gaat leren spelen

06/12/2019
4 min
0

Ben je ooit begonnen met pianolessen en heb je ergens nog zo’n boek liggen? Het lijkt je leuk om het spelen weer op te pakken, dus je pakt het boek erbij. Hoe zat het ook alweer. De noten dansen over het papier, samen met de aantekeningen die je toen maakte.

Waarom ben je toen gestopt? Weet je dat nog? Duurde het te lang voor je resultaat behaalde, of lukte het gewoon helemaal niet. Die kans is vrij groot. Want piano leren spelen met alleen een boek is erg lastig. Je hebt naast de juiste lesmethode ook goede begeleiding nodig.

Hieronder lees je hoe het je wel gaat lukken.

Piano leren spelen uit een boek?

Er zijn heel veel boeken waarmee je jezelf kunt leren piano spelen. Veel van deze boeken gaan ervan uit dat je noten kunt lezen. Ze laten je uren oefenen op toonladders en daarna mag je een muziekstuk gaan instuderen dat je eigenlijk niet leuk vindt.

Best logisch eigenlijk dat je er al snel weer mee gestopt bent. Er zijn namelijk veel leukere manieren om dit prachtige instrument te leren bespelen. En je leert het ook nog veel sneller, terwijl je oefent met liedjes die je leuk vindt.

Betere manieren om te leren spelen op je piano

Er zijn maar weinig mensen die goed leren spelen met een boek. Vaak wordt er voor deze manier van leren gekozen, omdat ze pianolessen te duur vinden. Omdat ze geen zin of tijd hebben om elke week naar de muziekschool en pianoleraar te gaan.

Iedereen heeft het druk dus eigenlijk best een logische keus. Maar als je iets echt heel graag wilt leren zul je toch les moeten nemen. Een goede pianoleraar weet precies welke technieken je moet leren om goed te kunnen spelen, zonder afhankelijk te zijn van een boek.

Heb je een boek gekocht omdat je niet zeker weet of je pianolessen wel leuk vindt? Met een boek kom je daar niet achter. Het duurt veel langer dan nodig is voor je iets kunt spelen. Dan is de lol er al af. Met goede lessen kun je al binnen enkele weken leuke liedjes spelen op je piano.

Piano spelen met boeken

 

Piano spelen uit een boek vraagt een ijzeren discipline

Piano leren spelen uit een boek vraagt een groot doorzettingsvermogen. Het is moeilijk om jezelf de juiste technieken aan te leren. Je moet alles zelf uitvinden. Er is niemand waar je op terug kunt vallen. De juiste houding en vingerzetting aanleren is moeilijk vanuit een boek. De kans dat je dingen verkeerd aanleert is groot. Probeer dat later nog maar eens af te leren…

Met alleen het boek lezen kom je er niet. Je zult uren moeten oefenen. Hoe oud is je boek ondertussen? Er komen steeds nieuwe methodes en updates. En natuurlijk nieuwe liedjes waarmee je kunt oefenen.

Wil je echt goed leren spelen dan zijn er alternatieven die veel beter werken en nog goedkoper zijn ook.

Hoe leert een boek je piano spelen?

De meeste mensen denken bij leren piano spelen aan eindeloze notenbalken. Je moet eerst noten leren lezen, anders kun je niet leren spelen. Gelukkig kan het ook anders.
Al is dit nog steeds waar de meeste pianoboeken vanuit gaan. Er wordt kort aandacht besteed aan de houding achter je piano en daarna zul je noten moeten leren lezen. Ken je de noten dan ga je leren deze toe te passen.

Dit is de traditionele manier van leren spelen. Op zich niets mis mee, maar er makkelijkere en leukere manieren!

Manieren waarbij je niet meer:
• Steeds de goede toets op hoeft te zoeken
• Na hoeft te denken over welke noot bij welke toets hoort
• Je aandacht hoeft te verdelen over je bladmuziek en de toetsen
• Uren moet oefenen voordat je een nieuw liedje kunt spelen

Met boek leren piano spelen

 

De leukste methode om piano te leren spelen

Er zijn genoeg pianoleraren die volledig achter de traditionele methode staan. Ze vinden dat noten lezen er nu eenmaal bij hoort. Jammer genoeg is dit voor veel mensen een grote drempel. Ze denken dat ze het niet kunnen en geven bij voorbaat al op.

De mensen die het wel proberen moeten blijven volhouden, ook al vinden ze het allang niet meer leuk. Urenlang oefenen tegen je zin in en kleine beetjes vooruit komen werkt niet motiverend.

Gelukkig kan het anders. Er zijn veel moderne methodes waarbij je in korte tijd liedjes kunt spelen die je zelf leuk vindt. Piano leren spelen met akkoorden is zo’n methode. Daar heb je geen boek bij nodig.

Zodra je een aantal akkoorden hebt geleerd kun je al liedjes van de radio meespelen, hoe leuk is dat?
Met duidelijke video’s leer ik je akkoorden spelen en toepassen in de praktijk.
Bijna alle liedjes die je op de piano kunt spelen zijn opgebouwd uit akkoorden. Heb je 14 akkoorden geleerd dan kun je de meeste liedjes spelen.

gratis introductiecursus

 

Piano spelen met akkoorden

De akkoorden heb je vrij snel onder de knie. Deze speel je met je linkerhand. Met je rechterhand kun je er nog de melodie bij spelen. Dan heb je echt een compleet liedje. Nu je de akkoorden kent hoef je niet bij elk nieuw liedje helemaal opnieuw te beginnen met instuderen. De basis van het lied heb je al in de vingers.

Er zijn boeken waarin je piano leert spelen met akkoorden. Maar dan mis je nog steeds de persoonlijke begeleiding die belangrijk is als je goed wilt leren spelen. Je kunt altijd ergens tegenaan lopen, vragen hebben of zelfs vastlopen op een bepaald punt.

Heb je dan alleen een boek om op terug te vallen dan kom je niet meer verder. En dat is zonde van al je tijd en inspanningen.

Leer online piano spelen met akkoorden

De leukste manier om met akkoorden te leren spelen zijn online pianolessen. Dit is een goedkope en makkelijke manier om snel liedjes te leren spelen. Want je bent nooit te oud om te leren!

Bij deze online cursus krijg je volop persoonlijke begeleiding die het nog leuker maakt om door te gaan. En je hoeft niet bang te zijn om vast te lopen, want je kunt altijd vragen stellen aan je pianoleraar en medecursisten.

Je ziet het, als volwassenen piano leren spelen is echt geen enkel probleem.

Reacties
Categorieën