Piano leren spelen en keuzes maken
Piano leren spelen en keuzes maken
Piano Leren Spelen
René
Piano Leren Spelen
06/24/2019
4 min
0

Piano leren spelen en keuzes maken

06/24/2019
4 min
0

Al je dit leest ga ik er van uit dat je piano wilt leren spelen. Piano kunnen spelen is een rijkdom. Toch zijn er helemaal niet zo veel mensen die het ook kunnen. In dit artikel wil ik het eens hebben over hoe je nu succesvol kunt zijn in het leren beheersen van de koning van de instrumenten.

De piano is een moeilijk instrument

Laten we maar gelijk maar met de deur in huis vallen. Het lijkt zo eenvoudig, je drukt een toets in en je hoort een toon. Maar spelen is echt andere koek. Goed piano leren spelen vraagt veel oefenen en je zal eigenlijk elke dag tijd moeten maken. Dat hoeft geen uren te zijn. Twintig minuten is al genoeg. Het leren zelf gaat met vallen en opstaan. Er zullen momenten zijn dat je denkt dat je het nooit zult leren. Dan is het zaak door te zetten. Zoals bij zoveel zaken is het bij leren piano spelen zeker het geval: De aanhouder wint!!

Pianolessen en het kiezen van een lesmethode

Ook nu eerst maar even een duidelijke stelling; Het leren naspelen van een liedje door het volgen van een YouTube filmpje is zeker geen pianoles. Je leert dan een liedje spelen maar dat is wat anders dan pianospelen. Het is hetzelfde als een trucje leren. Je kent dan de truc (het liedje) maar daar houdt het ook op of je moet weer een nieuw liedje leren spelen. Als je daar tevreden mee bent is dat prima. Ik heb het echter over echt piano leren spelen zodat je uiteindelijk alles kan spelen wat je maar zou willen. Daarvoor is een goede methode onmisbaar. Welke methode dat dan precies is? Daar wil ik nu wat over vertellen. Het antwoord zou je wel eens kunnen verrassen!

Wat zou je met piano spelen willen bereiken?

Nou, goed piano spelen natuurlijk! Ja dat snap ik wel, maar je zal toch even na moeten denken wat je daar precies mee bedoeld. Welke muziek spreekt je aan? Een popliedje spelen is wat anders dan een etude van Chopin. Speel je graag liedjes van je favoriete band dan is een methode die zich richt op akkoorden en spelen op gehoor de beste keus. Je leert dan akkoorden in de linker en rechter hand en allerlei ritmische patronen. Noten lezen is dan veel minder interessant dan het kunnen maken en lezen van akkoordenschema’s. Zit je meer op de klassieke toer dan is een methode die zich richt op het leren spelen vanaf bladmuziek de beste keus. Dan gaat het om goed noten leren lezen en spelen met een onafhankelijke linker en rechterhand.

Gelukkig zitten de methoden elkaar niet in de weg. Het is meer de weg er naar toe. Begin je met akkoorden dan kan je later altijd nog aanvullen met noten lezen. Andersom is klassiek spelen een prima basis voor het spelen met akkoorden.

Belangrijkste is dat het wel leuk moet zijn.

Daar zit de keuze in. De klassieke methode vraagt namelijk behoorlijk wat doorzettingsvermogen. Zeker in het begin speel je geen liedjes. Het zijn alleen maar oefeningen en misschien een melodietje als Kortjakje, Vader Jakob of zo iets. Bij de akkoorden methode speel je al heel snel een leuke begeleiding. De melodie is wat lastiger en die wordt in het begin vaak gezongen. Kortom bij akkoorden klinkt het al snel goed en voor klassiek duurt dat wat langer. Waar je voor kiest is persoonlijk. Je moet het wel leuk vinden anders stop je al snel en dat zou jammer zijn.

Lessen kiezen. Welke methode gaat het worden?

Vroeger ging je gewoon naar een muziekschool of pianoleraar. Die gaf je een boek en daar moest je het dan mee doen. Nu is de keus veel breder. Op internet zijn legio cursussen te vinden en ook de pianoboeken zijn er in ruime mate.

Veel van de cursussen op internet stellen dat je binnen hele korte tijd je vrienden versteld kunt laten staan. Neem dat maar met een korreltje zout. Dat zijn allemaal methoden die je akkoorden leren. Als je ziet dat een cursus helemaal is gericht op het naspelen van liedjes dan heb je een trucjes methode te pakken.

Pianoles van René is een van de betere sites. René is duidelijk in zijn verhaal dat je snel leert spelen met akkoorden en later ook noten kan gaan leren lezen in zijn masterclass. Wil je de klassieke weg op dan zou je eens op internet kunnen zoeken op Alison M. Sparrow. Zij verkoopt lesboeken in de vorm van downloads.

Zoals de Engelsen zeggen “Stick With It”

Dit is misschien wel het belangrijkste van leren spelen. Kies een methode die je aanspreekt en blijf daarbij! Ook ik heb die fout regelmatig gemaakt. Het lukt even niet dus het zal wel aan de methode liggen. Dus kocht ik weer een ander boek of ging ik weer naar een andere site. Dan ben je niet aan het leren maar aan het uit proberen. Zoek zorgvuldig naar een methode die je aanspreekt. Begin er mee, oefen regelmatig en blijf bij je keuze. Je zult zien dat je dan al snel vorderingen maakt.

Veel succes op de enerverende reis van het leren piano spelen!

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën