Wil jij keyboard leren spelen zonder noten? Dat kan op deze manier!
Wil jij keyboard leren spelen zonder noten? Dat kan op deze manier!
Keyboard spelen
René
Keyboard spelen
02/18/2019
2 min
0

Wil jij keyboard leren spelen zonder noten? Dat kan op deze manier!

02/18/2019
2 min
0

Heb jij een hekel aan noten lezen maar wil je toch keyboard leren spelen omdat je gek bent op muziek en graag zelf leuke liedjes wilt spelen? Dan heb ik goed nieuws voor je, het is inderdaad mogelijk om zonder noten keyboard te leren spelen, maar niet zoals je misschien denkt. Ik zal het je hieronder uitleggen hoe het werkt.

Hoe werkt keyboard spelen?

Laat ik je eerst in het kort vertellen hoe keyboard spelen werkt.   Een keyboard is een instrument dat werkt met zgn. voices, dit zijn geluiden. Deze voices kunnen samen werken met zgn. Styles, dit zijn ritmes.   Je kunt een bepaald liedjes spelen waarbij het keyboard automatisch de complete begeleiding verzorgd van het liedje.   Je moet hiervoor de automatische begeleidingsautomaat aanzetten.  Op veel keyboards heet dit de ‘ACMP’ knop, ofwel de accompaniment (begeleiding) knop.

keyboard leren spelen

Een complete band onder je vingers

Door gebruik te maken van de automatische ingebouwde begeleiding zul je al vrij eenvoudig het effect van een band kunnen genereren.
En ja, ook om dit te doen heb je geen muzieknoten nodig.  Wat dan wel?   Akkoordenkennis.  Meer hierover zal ik verderop uitleggen.

Keyboard leren spelen zonder bladmuziek kun je op verschillende manieren doen, hieronder zal ik je 2 verschillende manieren geven met hun voor-en nadelen.

Traditioneel keyboardonderwijs in vergelijking tot nieuwe lesmethode

Als je naar de keyboardmethodiek kijkt die vandaag de dag beschikbaar is, valt op dat er direct vanaf het begin wordt gestart met notenleer (g-sleutel) en daarnaast de akkoordenleer en ritmiek.  Dit is een zeer arbeidsintensief proces.

Doordat je zoveel tegelijk moet doen (knopjes bediening keyboard, notenleer, tellen, spelen met je linkerhand, je rechterhand, vingers afzonderlijk de toetsen laten aanslaan, alles op de juiste toonsterkte, een juiste houding aanleren  etc.) lopen veel mensen al vrij snel vast.   Dit is op lange termijn nog steeds een goede methode, maar vraagt een flinke dosis zelfdiscipline en doorzettingsvermogen van de keyboardleering.   Belangrijk verschil om te onthouden is:  linkerhand akkoorden + begeleiding, rechterhand melodie

Hoe kun je keyboard leren spelen zonder noten?

Een andere optie (nieuwe lesmethode) is het leren spelen zonder muzieknoten.   Is dat mogelijk?  Ja, dit is zeker mogelijk.
Een steeds populairder wordende methode is spelen met akkoorden.  Deze methode maakt gebruik van de zgn. ‘play by ear’  methode, waarbij men meer een soort ‘piano popstijl’ speeltechniek aanleert.
Belangrijk verschil om te onthouden is:  linkerhand basnoten (event. begeleiding) + Rechterhand akkoorden (event. melodie)

Hoe werkt dat dan?

Traditioneel piano onderwijs (zoals velen het zich kunnen herinneren van vroeger) start direct met noten lezen (aanleren van muziekstukken van anderen door notenleer). Helaas is dit een enorm arbeidsintensief proces waarbij zelfs de al ervaren notenlezen vaak geen idee hebben hoe ze iets op gehoor kunnen spelen (zonder noten) of vaak zelfs weten hoe muziek is opgebouwd.

 Leer beter keyboard spelen dankzij deze online video’s

Ja, inderdaad u leest het goed.  Dankzij het internet is het nu mogelijk om sneller te leren spelen dan ooit.    Het is niet voor niets dat YouTube vol staat met naspeel tutorials.  Het nadeel is echter dat je niet meer weet waar je als beginner moet starten en of het wel geschikt is voor jou.  Toch kun je dankzij online keyboard tutorials erg goed leren spelen.   Maar……dan is het wel erg handig uiteraard als je kunt beschikken over een stap-voor-stap lesplan en lesprogramma.


gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën