Starten met pianolessen? Voorkom deze 5 beginnersfouten!
Starten met pianolessen?  Voorkom deze 5 beginnersfouten!
Piano Leren Spelen
René
Piano Leren Spelen
10/25/2018
5 min
0

Starten met pianolessen? Voorkom deze 5 beginnersfouten!

10/25/2018
5 min
0

starten met pianolessenJe wilt graag starten met pianolessen? Of herstarten? Je droomt er al jaren van? Of je hebt een piano of keyboard op de kop kunnen tikken, en besloten om toch weer eens aan de slag te gaan. Je droom ervan om de mooiste liedjes te spelen en alle berichten op internet klinken veelbelovend. Maar waar moet je nu als beginner op letten. In dit artikel besteed ik speciaal aandacht aan de starter of her-starter die zo snel mogelijk weer aan de slag wil met piano spelen maar vaak dezelfde fouten maakt. Lees dit artikel en wees gerust dat je de juiste start zult maken.

Voorkom dat je overspoelt raakt in het massale aanbod van cursussen.

Als je wilt starten met piano spelen of herstarten waar moet je dan rekening mee houden?  De een zegt dit, de ander dat, op internet lees en hoor je weer iets anders. Je meldt je aan voor een proefles hier en daar. Besteld een schriftelijke pianocursus van een van de landelijke aanbieders… Je vraagt je misschien af, waar moet ik starten? Hoe doe ik het goed?

Het gevaar? Je voelt je overweldigd, en komt nooit toe aan het daadwerkelijk piano spelen. Je ziet ‘door de bomen het bos niet meer’. De pret wordt zo ineens beduidend minder en de resultaten blijven uit. Dit is natuurlijk erg jammer.

Mijn advies: kies en ga voor één pianoleraar die bij je past qua lesmethode, communicatie, uitstraling etc. Zoek een vakkundig en ervaren docent die jouw in afzienbare tijd precies de liedjes kan leren spelen die je graag wilt. Dit kan een leraar zijn op de muziekschool of zelfs een online pianodocent.  Volg eerst eens wat gratis proeflessen.

Begin direct op een akoestisch of digitale piano (of zo goed mogelijk)

Zo vaak zie ik (vooral bij mensen die online pianolessen volgen) dat ze zich vooraf niet voldoende (laten) inlichten over de juiste keuze van het instrument. Verwacht niet dat je net zo makkelijk en fijn piano leert spelen op een keyboard in plaats van een échte piano. Ja, ook voor beginners raad ik aan om zo snel mogelijk

naar een echte piano te gaan. Een keyboard is totaal iets anders qua pianospel en beleving. Omdat de toetsen op een keyboard veel lichter aanvoelen, is haast onmogelijk om een goede pianotechiek en touché (mooie aanslag) te ontwikkelen.

>>>Klik hier voor mijn instrumenten koopgids 

Een akoestische piano hoeft niet direct duizenden euro ‘s te kosten De prijzen van akoestische piano’s kunnen soms oplopen van enkele duizenden euro’s tot vele tienduizenden euro’s. Maar….

Vaak zie ik op plaatsen als Marktplaats al een 2e hands piano te koop vanaf 150-300 euro. Ook vind je 2e hands digitale piano’s voor soortgelijke bedragen.  Ik heb bijv. mijn 1e piano gekocht op een schoolveiling voor 100 euro.   Vaak kun je ook een piano eerst huren voor een vast laag bedrag per maand.  Soms is er ook een optie om de piano later aan te schaffen nadat de huurperiode verstreken is.

Mindset is key! Verwacht niet dat je in 7 dagen pianist kunt worden

De juiste Mindset is key! Verwacht niet dat je in 7 dagen pianist kunt worden!
Ik zal maar met de deur in huis vallen:”piano spelen kost tijd”.  Houdt rekening met de bekende zgn. ‘ups and down’.
Daarnaast vraagt piano leren spelen veel zelfdiscipline en doorzettingsvermogen.

De piano het makkelijkste instrument om te starten maar het moeilijkste om helemaal jezelf meester te maken. Piano spelen is fantastisch, maakt gelukkig en is ontzettend gezond voor je brein. Dat brein moet wel eerst wennen.

Piano spelen kost tijd, vergelijk het met een aanleren van een nieuwe gewoonte of taal. Men zegt dat dit gemiddeld 6-12 maanden duurt.Dit geldt zeker ook voor piano spelen. Gelukkig zijn er wel tegenwoordig lesmethodes die leiden tot snellere resultaten.

Advies:  Geef jezelf voldoende tijd en ben niet te streng.  Bereid je goed voor en houdt rekening met tijd, maar nog belangrijker GENIET van ‘de weg er naar toe’, geniet van kleine succesmomentje zoals bijv. het foutloos kunnen spelen van je 1e pianostuk, de akkoorden uit je hoofd spelen, een toonladder mooi kunnen spelen op vlot tempo, je 1e bluesje, eerste keer met beiden handen te gelijk  iets kunnen spelen, een stukje kunnen improviseren, etc.etc.

Ja, het kost tijd en moeite, maar je krijgt er een enorme rijkdom aan ervaring en voldoening voor terug.

herstarten met pianolesKies de lesmethode die bij je past

De juiste lesmethode is uiteraard cruciaal voor je succes.  Er zijn velen tientallen piano en keyboard lesmethodes, de een vaak nog saaier dan de andere, moet ik helaas toegeven. Welke lesmethode is nu de juiste?

Ik zeg altijd, dat is die lesmethode waarmee je het meest PLEZIER beleeft. Door plezier raak je extra gemotiveerd en dat zie je terug in je resultaten!  Welke songs wil je graag spelen? Welk genre? Is het pop, jazz of liedjes van het klassieke genre?

Ga niet voor klassieke pianolessen, als je graag ‘cocktailpiano’ speelt. Ik noem het ook wel ‘social music’ de muziek die je speelt tijdens een dinertje, borrelavondje met vrienden.

Wil je graag mooie stukken van de klassieke meesters spelen?  Ga dan NIET voor online pianolessen, maar voor een privédocent.  Klassieke muziek vraagt om wekelijkse uitgebreide begeleiding en correctie.

Ik hoor mensen wel eens zeggen: “ ik moest altijd saaie stukken spelen”. Als dit ook jouw ervaring is, weet dan dat je ook de keuze hebt om zelfgekozen leuke en interessant pianosongs te spelen.

Het is de taak en verplichting van een pianodocent om je hierin zo goed mogelijk te begeleiden. Je te motiveren en inspireren om door te gaan, te genieten van muziek.

Advies:  Ga vergelijken!  Wil je graag 1-op-1 pianolessen of keyboardlessen volgen?  Neem dan verschillende proeflessen bij een muziekschool of docent.  Wil je graag de vrijheid hebben om in eigen tijd en tempo te oefenen zonder dat je wekelijks naar de muziekschool moet rijden? Probeer wat gratis proeflessen bij een aantal online aanbieders van pianolessen. Bijvoorbeeld bij pianolesvanrene.nl =>

gratis introductiecursus

Pianolessen via het internet volgen?  Werkt dat wel?

Mijn antwoord:  Niet voor iedereen.  Ben je zelfstandig, beschik je over de nodige zelfdiscipline en doorzettingsvermogen? Ben je een beetje bekend met internetten?  Dan kunnen online pianolessen mogelijk voor jou goed werken.
Veel mensen willen tegenwoordig graag vanwege andere sociale en zakelijke verplichtingen, activiteiten,  in eigen tijd en tempo leren. Dat is het grote voordeel van online pianolessen.


Bij pianolesvanrene.nl geniet je naast de goed in elkaar zittende pianolessen ook persoonlijke support en begeleiding.   Hij zorgt ervoor dat cursisten nooit het gevoel krijgen ‘er alleen voor te staan‘. Tevens hebben de cursisten toegang tot een levendige online interactieve community, waar je altijd in contact kunt komen met medecursisten en zo elkaar verder kunt steunen en motiveren.   Dit is helaas niet overal zo.

In mijn ogen is pianolessen volgen via het internet alleen mogelijk mits deze samengaat met goede persoonlijke begeleiding.  Het gaat niet werken als men een reeks video’s bekijkt en afwerkt zonder fouten te maken en vragen te stellen, en gecorrigeerd te worden!

Vind je het interessant maar heb je na het lezen nog wat hulp nodig neem dan gerust contact op met René via het contactformulier van pianolesvanrene.nl onderaan de website. Of begin lekker al met de gratis introductiecursus door te klikken op onderstaande button (je zit nergens aan vast).

gratis introductiecursus 

Reacties
Categorieën