Piano leren spelen via het internet? Pas op! Lees eerst deze tips.
video Piano leren spelen via het internet? Pas op! Lees deze tips.
Piano Leren Spelen
René
Piano Leren Spelen
09/20/2019
5 min
0

video Piano leren spelen via het internet? Pas op! Lees deze tips.

09/20/2019
5 min
0

internet pianolessen met reneVandaag wil ik graag aandacht besteden aan het ‘piano leren spelen via internet‘ en wat mythes en bezwaren zijn die veel aankomende pianisten hebben. In deze tijd is piano spelen via het internet (denk aan YouTube, online cursussen etc...) een feit! Maar, werkt dat wel zo goed? Helaas wordt vaak ‘het online piano leren spelen‘  in mijn ogen té rooskleurig gepresteerd.  Pas op!  Want er zijn belangrijke onderdelen die in het huidige aanbod vaak ontbreken en deze zijn bepalend voor jou speelplezier, progressie en succes.  Het is tijd voor de waarheid!

In komende 5-10 minuten zul je in onderstaand artikel en korte video ontdekken waar op te letten bij je keuze van een docent en/of lesprogramma als je online piano wilt leren spelen.

Stel je voor, je hoort op een gegeven moment ergens iemand piano of keyboard spelen en denk:`Oh prachtig! Ik zou willen dat ik dat ook zou kunnen` Maar vaak is dan de volgende gedachte: “nee, dat is niet voor mij weggelegd, ik heb geen ritmegevoel en ben al veel te oud”.

Aan de andere kant heb ik je ook die mensen die snel even bij de ALDI of Lidl een keyboard scoren, en denken: “Piano spelen? Oh dat doe ik wel even!  Een muzikale droom die uitkomt of vroegtijdig eindigt in teleurstelling?  Het kan beiden kanten opgaan,  met deze tips voorkom je onnodige tijdverlies, geld en frustraties.

Piano leren spelen via het internet? Kan dat?

Gewoon online piano leren? Zoja, wat is dan de beste manier?

Ik, als pianist en (online) pianodocent zeg: JA en Nee! Als je graag ook piano wilt leren spelen via het internet, pas dan ook dat je niet in de val trapt. Online piano leren spelen kan op diversen manieren, de beste manier zal ik hieronder met je delen en vertellen waarom dit de beste manier is.

Mijn naam is Rene Knops, ik ben al ruim 25 jaar fulltime pianoleraar. Ik ben helemaal GEK van muziek en in het bijzonder piano en keyboard. Ik geloof dat echt iedereen piano kan leren spelen. Echt iedereen ongeacht je leeftijd, voorkennis of talent.

Hier komt mijn ‘MAAR’…

Volg je pianostudie online maar niet alleen

Als je nu eenmaal een instrument of een taal leert maak je uiteraard fouten, en dat is helemaal prima.
Piano spelen is een eenvoudig instrument om op te starten maar zeer complex om compleet te beheersen.    Het is bijna niet te doen om alles zelfstandige te doen. Je hebt hulp nodig van een professional, in dit geval een pianoleraar.

Denk bijvoorbeeld aan het leren fietsen, motor rijden, auto rijden.  Maar ook aan sport, voetbal, hockey, tennis, etc...
Vraag jezelf eens af, wat is hier belangrijk?  Wie corrigeert de beginnersfoutjes van de student?

De grote valkuil bij zelfstudie en pianocursussen

Het zit in de mens, om veel dingen zelf op te knappen, je fouten zelf te corrigeren.  Maar is dat wel de juiste aanpak?
Het is zo eenvoudig om op internet te gaan zoeken naar ‘piano video’s ‘ en deze proberen te kopiëren. Over elk onderwerp zijn er how-to video’s te vinden.  Ik gebruik ze zelf ook.  Maar nergens wat je vaak mist, is structuur en begeleiding.

Zoals met het aanleren van een taal, auto rijden, leren golfen, tennissen, zul je veel fouten gaan maken, maar dan is er de auto-instructeur, de tennisleraar, de  golfinstructeur, de hockeytrainer om je te helpen. Juist, om je fouten te corrigeren.

persoonlijke begeleiding en pianoles

Zonder dit onderdeel zul je nooit piano leren spelen

Je zult waarschijnlijk nu begrijpen, wat nu dat belangrijke onderdeel is…   😉

Het is precies hetzelfde met piano leren spelen! Je hebt absoluut hulp nodig van een professional, een pianoleraar.
Iemand die je aanmoedigt om verder te gaan als het niet meer lukt, iemand die je fouten corrigeert,  iemand die je verteld wat je van Stap 1 is, stap 2.  Etc.. Begrijp je?  Waarom denken dan toch zoveel mensen ‘even snel’ en zelf piano te leren spelen?  

Er zijn ook veel mogelijkheden om piano te leren spelen, ik noem de 4 populairste mogelijkheden.

 1. Pianolessen volgen bij een muziekschool of privé docent
 2. Pianolessen volgen via een landelijke aanbieder van cursussen
 3. Pianolessen volgen via een YouTube
 4. Pianolessen volgen via een online pianoles aanbieder

Afhankelijk van je tijd, ervaring, bestedingsruimte kiest men vaak een van deze 4 opties.
Bedenk daarom even voor jezelf: “Biedt een van deze onderdelen eigenlijk wel goede begeleiding die ik zo hard nodig heb?”

goede methodes om piano te leren spelen

Dit zijn de juiste stappen voor het volgen van pianoles via het internet

Sinds 2012 ben ik mezelf gaan specialiseren in het verzorgen van online pianolessen en ik het viel me op dat mensen vaak
aan hun lot worden overgelaten en dat vind ik onacceptabel.   Daarom ben ik toen gestart met het plannen van een uitgekiend lesplan en systeem waarmee het wel mogelijk moet worden om online piano te leren en de ontbrekende onderdelen (goede begeleiding) in te passen.

Volgens mij zijn dit de juiste stappen die je moet volgen als je een online pianoles gaat volgen (ervan uitgaand dat je start met een goede aanbieder van online pianolessen)  Let vooral op het vaak ontbrekende onderdeel (stap 6!)

 1. Je logt dagelijks in op je online leeromgeving
 2. Gaat naar de cursus die je nodig hebt (beginnerscursus, gevorderde cursus, notencursus etc.)
 3. Opent de lesmodule (bijvoorbeeld over kennismaking met het klavier en juiste houding)  en ziet aan de vinkjes bij welke les je gebleven bent
 4.  Je volgt dagelijks 1 les door de bijbehorende video te bekijken, het bijbehorend pdf te downloaden en te printen
 5.  Je probeert direct te aangegeven opdrachten en tips uit te voeren
 6. Je gaat terug naar de leeromgeving en forum en bespreekt je ervaringen, stelt vragen aan de pianodocent of medecursisten, post een video of audio opname en vraagt, ik herhaal je vraagt gewoon om feedback.
 7. Je krijgt de volgende morgen (of dezelfde dag nog) een positieve reactie op je pianospel (opname) of vragen en je kunt verder.
 8.  (Optioneel/aanrader) Bekijk en lees op het forum de laatste nieuwtjes over updates, nieuwe lessen, live webinars, vragen en antwoorden van medecursisten.

gratis introductiecursus

Video Pianoles volgen bij PianolesvanRene met de 8 stappen

Piano leren spelen via het internet is dus absoluut mogelijk mits het op de juiste manier aangeboden wordt.  Hopelijk weet je nu wat er nodig is om op de juiste manier online pianolessen te gaan volgen.

Wil je graag zelf eens ontdekken of online pianoles iets voor jou is?  Of wil je graag je oude vaardigheden ophalen?
Maak dan eens kennis met mijn gratis introductiecursus via de link hierboven


Ik wens je heel veel succes en muziekplezier en wie weet tot ziens in onze leukste en grootste online Piano en Keyboard Community!

 

 

 

Reacties
Categorieën