Een akoestische piano of een digitale piano, wat kies jij?
Keyboard spelen
René
Keyboard spelen
12/02/2019
4 min
0

Een akoestische piano of een digitale piano, wat kies jij?

12/02/2019
4 min
0

Twijfel je tussen een akoestische piano en een digitale piano? Op beide kun je goed leren piano spelen, maar wat zijn de verschillen en welke past het beste bij jou? Vroeger was het verschil tussen beide instrumenten veel groter dan nu. Met de nieuwe technieken kunnen de volle, warme klanken van een akoestische piano steeds beter digitaal nagebootst worden. Toch blijven er belangrijke verschillen tussen beide instrumenten.

Wanneer je pianolessen volgt, is het fijn een piano in huis te hebben om op te oefenen. Of dit nu een digitale of een akoestische versie is maakt in het begin niet zoveel uit. Als beginner kun je met beide goed uit de voeten. Veel gevorderde pianisten spelen nog steeds regelmatig op een digitale piano.

Wat is het verschil tussen een akoestische- en een digitale piano?

Hoewel de verschillen steeds kleiner worden is er nog steeds een verschil tussen beide instrumenten. Sommige pianisten hebben een duidelijke voorkeur voor het akoestische instrument en zullen altijd het liefst op een piano of vleugel spelen. Om een goede keus te kunnen maken is het belangrijk dat je weet wat de belangrijkste verschillen zijn.

Een akoestische piano herkennen we al snel aan de mooie, houten klankkast. Wanneer je een toets aanslaat, zal er een hamer tegen de snaren slaan waardoor de klanken gevormd worden. Voor meer effect gebruik je de pedalen. Hiermee kun je een saai muziekstuk opeens indrukwekkend laten klinken. De uiteindelijke klank kan ook beïnvloed worden door de kracht waarmee je de toetsen aanslaat. Door de juiste aanslag en pedaalgebruik kun je emotie in je muziek leggen.

Een digitale piano bootst de klanken van een akoestische piano na. Alle akoestische klanken zijn digitaal opgeslagen en worden via een versterker en speakers weergegeven na het aanslaan van de toetsen. Deze techniek is al zo ver dat veel digitale piano’s qua klank nauwelijks te onderscheiden zijn van een akoestische piano.

Digitale piano of akoestisch

Wat maakt een digitale piano anders?

Hoe goed de techniek ook is, er blijven altijd elementen in de muziek die niet digitaal na te bootsen zijn. Zo voelt de aanslag van een digitale piano anders dan die van de akoestische.
Je kunt ervoor kiezen pedalen aan te sluiten op je digitale piano, maar ook deze geven een net wat ander effect.

Een digitale piano is gemaakt om een akoestische piano zo goed mogelijk na te doen. En daar slagen de moderne apparaten steeds beter in. Vuistregel is wel: hoe duurder het apparaat, hoe beter hij klinkt. Soms heb je de keus uit verschillende geluiden, zoals enkele piano’s, een orgel en een klavecimbel, maar het gaat natuurlijk om een fantastisch pianogeluid.
Verwacht niet allerlei andere sounds, zoals bij een keyboard. Keyboard leren spelen zal anders klinken dan een digitale piano, omdat deze niet zijn gemaakt om pianogeluid na te bootsen.

De voor- en nadelen van een akoestische piano

Elk instrument heeft zijn voor- en nadelen, zo ook de akoestische piano. Je instrument zal de juiste omgeving vragen qua luchtvochtigheid en temperatuur. Ook regelmatig onderhoud is nodig om hem in topconditie te houden. Maar als je hieraan voldoet dan zal je piano lang zijn waarde behouden en generaties lang mee gaan. Een akoestische piano kan wel een levensduur van 80 tot 120 jaar hebben.

De voordelen van een akoestische piano zijn onder andere:
• Unieke, warme, natuurlijke klanken
• Lange levensduur
• Blijft uitdagend, ook voor gevorderden
• Blijft zijn waarde behouden, bij goed onderhoud

Nadelen van een akoestische piano:
• Hogere aanschafprijs dan een digitale variant
• Zwaar en daardoor moeilijk te verhuizen of verplaatsen
• Regelmatig onderhoud nodig, zoals stemmen
• Kan geluidsoverlast veroorzaken

digitale piano

De voor- en nadelen van een digitale piano

Een digitale piano is goedkoper in aanschaf en zal weinig tot geen onderhoud vragen. Gemiddeld heeft dit instrument een levensduur van ongeveer 10 jaar.
Plaats je hem in een standaard dan lijkt hij erg op een akoestische piano. Hou je van allerlei technische snufjes dan zit je goed. Je kunt je piano aansluiten op je computer en bijvoorbeeld je pianospel opnemen, zodat je het later terug kunt luisteren.

Voordelen van een digitale piano:
• Goedkoper in aanschaf en onderhoud
• Makkelijk te verhuizen of verplaatsen
• Aansluiten op je computer voor digitale opname
• Sluit een koptelefoon aan en voorkom geluidshinder
• Meer geluidsopties

Nadelen van een digitale piano:
• Kortere levensduur
• Verliest zijn waarde
• Biedt gevorderde pianisten weinig uitdaging
• Niet alle klanken zijn digitaal na te bootsen

Kies je een akoestische- of een digitale piano?

Deze keus is uiteraard geheel aan jou. Op beide instrumenten kun je prima piano leren spelen. Waarschijnlijk speelt ook je budget en de ruimte een rol in je keus. Een digitale piano is goedkoper in aanschaf en onderhoud. Woon je bijvoorbeeld in een flat of appartement dan zal je met een digitale piano geen geluidsoverlast veroorzaken en altijd kunnen oefenen, wanneer het jou uitkomt.

Een akoestische piano heeft een niet te evenaren geluid en zal ook na een aantal jaren pianoles voldoende uitdaging blijven geven. Je zult steeds meer uit je toetsaanslag en klank gaan halen. Daarin biedt de akoestische piano je alle mogelijkheden.

Daarnaast moet je een instrument kiezen dat bij je past. Ga daarom zeker eens op beide instrumenten spelen, om te kijken welke je mooier vindt klinken. Ben je gek op de digitale extra’s en ga je deze ook gebruiken, of wil je liever het klassieke instrument met al zijn charmes?

Op welke piano je ook wilt gaan spelen, met de pianolessen van René wordt het altijd een succes!

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën