Waarom piano spelen goed is voor kinderen
Waarom piano spelen goed is voor kinderen
Pianoles Voor Kinderen
René
Pianoles Voor Kinderen
12/16/2019
4 min
0

Waarom piano spelen goed is voor kinderen

12/16/2019
4 min
0

Kinderen en muziek gaan goed samen. Veel kinderen zijn al op jonge leeftijd bezig met muziek maken. Op steeds meer scholen wordt er aandacht besteed aan muziek. Want muziek maken is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van kinderen.

Een piano heeft een gigantische aantrekkingskracht op kinderen. Een muzikaal kind kan zich niet inhouden in de buurt van een piano en moet even de toetsen aanraken. Zeker als je zelf ook piano speelt, is het geweldig om dit samen met je kind te doen. Zelfs kleine kinderen kunnen al goed leren piano spelen, ook al zijn hun armen nog niet lang genoeg om het hele klavier te kunnen bespelen.

Tegenwoordig hoef je niet meer naar een muziekschool of privé pianoleraar voor pianolessen. Een online pianocursus geeft je de vrijheid om te oefenen en lessen te volgen wanneer dat voor jullie uitkomt. Dit is ideaal voor kinderen, je wilt de lessen natuurlijk niet opdringen. Elke week naar les ‘moeten’ kan voor een kind al snel als een verplichting voelen en het plezier bederven.
Maar waarom is piano spelen nu eigenlijk zo goed voor kinderen?

Positieve effecten van piano spelen bij kinderen

De positieve effecten van piano spelen bij kinderen is uitgebreid onderzocht. Om het effect van muziekonderwijs op het gedrag en de hersengroei van kinderen te bepalen werd er in het onderzoek samengewerkt met neuropsychologen en neurowetenschappers.

Tijdens het onderzoek werd er gekeken naar een breed aantal effecten die piano spelen en muziek maken in het algemeen kan hebben op kinderen. Onder andere hun vermogen tot plannen, werkgeheugen en aandacht werden gemeten. Dus niet alleen cognitieve functies die horen bij muziek maken, maar ook bij rekenen, taal en andere schooltaken.

Enkele positieve effecten uit het onderzoek:
• Meer inzicht op wiskundig- en natuurkundig gebied
• Beide hersenhelften werken beter samen
• Betere motoriek
• Hoger concentratievermogen
• Makkelijker analytisch denken
• Abstractievermogen wordt beter
• Goed voor de sociale ontwikkeling

De in het onderzoek gemeten cognitieve functies zijn ook belangrijk voor rekenen en taal. Het blijkt dat je voor het maken van muziek, of het spelen op de piano, dezelfde hersengebieden gebruikt als voor het oplossen van moeilijke sommen.

Piano spelen goed voor kinderen

Een piano of keyboard voor je kind?

Misschien vraag je je af of het nu beter is om kinderen te laten spelen op een akoestische piano of op een keyboard? Als je al een piano hebt staan, bijvoorbeeld omdat je er zelf op speelt, kan je kind hier natuurlijk prima op spelen. Moet je er een instrument voor aanschaffen, dan is de keus aan jou. In feite is keyboard leren spelen net zo goed voor kinderen als een piano. Het gaat er vooral om, dat ze bezig zijn met muziek.

Piano’s zijn gelukkig al lang niet meer zo duur als vroeger, toen deze hobby vooral was voorbehouden aan mensen met veel geld. Voor een redelijke prijs kun je al een mooi instrument aanschaffen. Een keyboard is nog goedkoper en vraagt niet zoveel onderhoud als een piano. Daarnaast zitten er allerlei leuke functies op die kinderen zeker aan zullen spreken.

Je kind wordt een doorzetter

Er is nog nooit iemand geweest die, zonder oefenen, meteen geweldig mooie stukken kon spelen op de piano. Oefenen hoort er nu eenmaal bij. Hoe snel je kind zal leren spelen hangt uiteraard af van de leergierigheid en het leervermogen. Maar zodra de inspanningen worden beloond is dat een enorme motivatie om door te zetten.

Het bespelen van een instrument werkt ontspannend en laat je kind even alles om zich heen vergeten. En hoe leuk is het om als ouder mee te spelen. Samen muziek maken versterkt de onderlinge band.

Piano spelen goed voor kind

Je kind wordt slimmer van piano spelen

Het is misschien erg zwart-wit gezegd, maar je kind wordt in bepaalde opzichten echt slimmer van piano spelen. De hersenen bestaan uit twee delen. De linkerkant gaat over de spraak en intellect. Aan de rechterkant wordt alles wat te maken heeft met gevoel geregeld. Deze twee helften werken grotendeels apart.

Als je piano leert spelen moet je luisteren, bewegen en lezen tegelijk. Je handen en voeten moeten op precies het juiste moment de toetsen en pedalen bedienen. Je oren beoordelen of je het goed hebt gedaan. Om dit allemaal te regelen maken je hersenen overuren. Er worden nieuwe verbindingen aangemaakt in de hersenen. En die gebruik je niet alleen tijdens het piano spelen, ook tijdens andere bezigheden heb je hier profijt van.

Bij muzikale kinderen zijn de linker- en rechterhersenhelft meer met elkaar verbonden. Deze neuronale verbindingen zorgen voor een hoger intelligentieniveau.

Tips als je kind piano wil spelen

Kinderen leren het beste spelenderwijs. Het is dan ook belangrijk dat je kind er plezier in heeft. Misschien ben je zelf als kind wel afgehaakt toen je voor de zoveelste keer met tegenzin naar je privé pianoleraar toe moest. Zorg er daarom voor dat je kind de vrijheid heeft om piano te spelen wanneer hij of zij dat wil.

Zet bijvoorbeeld de piano in het zicht, dat nodigt vanzelf uit om erop te spelen. Koop een pianokruk die in hoogte verstelbaar is, zo kan je kind goed bij de toetsen. Heb je een akoestische piano? Laat deze dan regelmatig stemmen. Je kind leert zuivere klanken herkennen. En een goed gestemde en onderhouden piano speelt veel fijner.

Speel je zelf ook, geef dan het goede voorbeeld en speel regelmatig op de piano. Zorg ervoor dat je nooit forceert en je kind zelf laat bepalen wanneer en hoe vaak ze op de piano willen spelen.

Goede pianolessen voor kinderen

Zoals al eerder genoemd zijn online pianolessen ideaal voor kinderen. Na aanschaf van de pianocursus heb je vrij toegang, waar en wanneer je maar wilt. Je kind kan dus oefenen en lessen volgen op het moment dat hij of zij daar zin in heeft.

Twijfel je nog of je kind piano spelen echt leuk vindt? Probeer eerst eens wat lessen uit. 


gratis introductiecursus


Reacties
Categorieën