Ik help volwassenen eenvoudig piano leren spelen met video’s. Dit is hoe!
Ik help volwassenen eenvoudig piano leren spelen met video’s
Piano Leren Spelen
René
Piano Leren Spelen
04/16/2019
5 min
0

Ik help volwassenen eenvoudig piano leren spelen met video’s

04/16/2019
5 min
0

cursus piano ouderenDaar zit je dan achter de piano of keyboard en wat zou je hier toch graag een lekker stukje muziek op willen spelen.  Maar wellicht vraag je je af hoe je dat het beste kunt aanpakken. Misschien denk je wel dat piano leren spelen als volwassenen niet voor jou is weggelegd.  In mijn artikel hieronder deel ik graag mijn bevindingen en ervaringen met video.

In de afgelopen 10 jaar ben ik al bezig om mezelf als pianodocent te specialiseren in het verzorgen van online pianolessen. En ja, ook met video’s uiteraard.  Waarom?  In de eerste plaats vind ik het ontzettend leuk om zo mijn kennis en ervaringen te dien, maar vooral omdat ik er inmiddels van overtuigd ben dat piano spelen met video’s en ondersteuning, mits goed uitgevoerd de allerbeste methode is voor volwassenen om piano te starten.  Lees hieronder hoe het werkt.

Waarom piano spelen als volwassenen een uitstekend idee is

Piano spelen voor volwassen is zeker een goed idee, het kan niet alleen een leuke hobby zijn, maar is ook nog eens leuk om te doen, gezond voor je brein en geeft je een boost aan je zelfvertrouwen.   Het is een instrument geschikt om alleen op te spelen, maar ook om samen met anderen zoals: liedjes spelen en zingen tijdens een borrelavondje, de feestdagen, of gewoon samenspelen met je partner op gitaar of saxofoon.   Je bent nooit te oud om te starten met piano of keyboard te leren spelen als volwassenen.

Laat je niet tegenhouden of afremmen door deze typische volwassen problemen

De meest voorkomende problemen die ik zie bij volwassen zijn:

  • tijdgebrek
  • (faal)angst
  • Gebrek aan motivatie

Een drukke agenda zorgt voor meer stress, achteruitgang en demotivatie

Hoewel veel volwassenen van muziek houden, is het voor de meesten lastig te combineren met hun drukke agenda van zowel huis en werk.   Als je onregelmatig werkt is het bijna onmogelijk om wekelijks een muziekschool te bezoeken, en zul je vaak lessen moeten afzeggen.
Doordat je af en toe lessen moet afzeggen, en helaas niet regelmatig kunt oefenen blijven resultaten uit en dat heeft dan ook een nadelig effect op de motivatie.

Afrekenen met angst en onzekerheid geeft een boost aan je ontwikkeling

Veel volwassenen willen graag piano of keyboard spelen, maar zijn nog voordat ze op de les geweest zijn vaak zo onzeker.  Vaak denken ze dat ze het niet kunnen.   Of ze denken dat ze te oud zijn.   De belangrijkste taak voor de pianodocent is dan ook….zorgen voor plezier in muziek!   Ik zorg ervoor dat ze aan het einde van de les altijd happy de lesruimte verlaten en altijd het vertrouwen hebben dat ze het liedje gaan leren en precies weten hoe.  Ik noem dit voor mijn online lesprogramma de ‘Helderheidsfase’.   Gewoon eerst kennismaken met toetsenbord, houding, en zo snel mogelijk al wat leuke eenvoudige liedjes leren, etc.. positief aanmoedigen!

Oefen zoveel mogelijk liedjes die je heel graag wilt kunnen spelen dat motiveert.

Veel lesboeken voor volwassen staan vol met lastige oefeningen, teveel noten en bovendien vaak saaie onbekende liedjes.   Als je start met muzieknoten ontkom je er bijna niet aan om ook eerst de simpele vaak kinderachtige liedjes te leren spelen.  Als beginner heb je nu eenmaal de eerste maanden weinig keuze in repertoire.   Dit is direct ook de reden waarom ik steeds vaker start en werk met akkoorden.  Dit geeft je als muzikant de vrijheid om zelf liedjes te kiezen die je heel graag wil leren spelen.  Maar ook ruimte om zelf je eigen muziek te maken als bijvoorbeeld Ludovico Einaudi.  Deze methodes zijn ook prima te combineren met de klassieke leerschool.  Dit is mijn tip: speel en kies liedjes die je leuk vind!

Mijn favoriete  manier waarmee je als volwassenen met video’s eenvoudig piano leert spelen

Ok, je hebt inmiddels wel door dat piano spelen niet te leren is in 1 week of maand, nee, dit is (uiteraard afhankelijk van je oefenplan).  Het kost maanden studie om een paar liedjes met noten te leren spelen en jaren voordat je moeiteloos alles van blad kunt lezen en spelen.
Toch doe ik het anders.   Ik gebruik nu al bijna 10 jaar video als hulpmiddel tijdens mijn pianolessen.  Dit werkt ontzettend goed, eigenlijk steeds beter!

piano volwassenenHierboven zie je een voorbeeldplaat uit een van mijn instructievideo’s met dubbel oplichtende toetsen uit mijn ‘pianogeheimen’ proeflessen.  Wil je ook graag eens proberen zo piano te leren spelen?  Probeer dan eens mijn gratis proeflessen.

Hoe kunnen volwassenen piano spelen met video’s?

Ik heb een manier gevonden waarmee ik mensen stap-voor-stap leer piano spelen,  uitleg hoe het toetsenbord werkt, hoe je je vingers neerzet op het klavier, welke toetsen je aanslaat, wanneer en hoe vaak. Etc...    Dit allemaal met video!   Je kijkt als het ware over mijn schouders heen en ziet en hoort precies wat ik (voor)doe op het klavier.

In het begin waren het gewoon video’s die ik met mijn smartphone opnam voor de leerlingen en meegaf naar huis. Tegenwoordig heb ik speciaal systeem waarmee ik video nog duidelijker kan maken.   Dit systeem zie je ook veel op YouTube.    Helaas zijn hier zoveel video’s te vinden dat je eigenlijk als beginnende volwassen pianostudent niet weet waar te beginnen.

gratis introductiecursus

Hoe video’s en internet volwassenen je pianoskills een enorme boost kunnen geven

Zoals ik eerder aangaf is tijdgebrek een grote boosdoener bij veel volwassenen.  Als je een online pianocursus volgt, kun je onbeperkt een nieuwe les volgen waar en wanneer je maar wilt.  Dat kan gewoon vanaf huis!  Je hebt hiervoor wel een goede internetverbinding nodig.

Toch zal video op langere termijn nooit goed werken ZONDER professionele begeleiding

Nog een reden waarom veel volwassenen nooit starten of vroegtijdig afhaken zoals ik hierboven genoemd heb, is de angst dat het ze nooit gaat lukken, dat piano spelen te moeilijk is, etc..

Na 10 jaar ervaring in het werken met video’s en online lessen ben ik gezien de technische mogelijkheden echt overtuigd van de kracht van online leren, maar……

NIET zonder een stuk  persoonlijke begeleiding van een professioneel docent.  Dit is helaas wat vaak ontbreekt bij bijna alle huidige aanbieders van online lessen. En dan bedoel ik niet een slechts e-mailsupport, maar écht feedback krijgen in de vorm van een videoreactie of reactie met plaatjes.  Tijdens het oefenen kun je namelijk vastlopen, vragen hebben, dan is het belangrijk dat je altijd terecht kunt bij je pianoleraar voor vragen.  En indien mogelijk wat positieve aanmoediging.

Zo leer je als beginnende volwassene razendsnel je 1e favoriete liedjes spelen

Sinds 2012 heb ik mijn complete lesmethode ook online op video beschikbaar gemaakt voor iedereen die graag op een leuke en laagdrempelige manier sneller piano of keyboard wil spelen. Meer dan 10,000 cursisten zijn al succesvol aan de slag gegaan met mijn online lessen.

Deze lessen zijn gewoon via het internet te volgen op onze exclusieve leden leeromgeving.  Voor extra support en begeleiding hebben we een mooi interactief forum  waar we dagelijks aanwezig zijn. Hier is ook ruimte om contact te hebben tussen cursisten onderling.

Ben je na het lezen van bovenstaand artikel geïnteresseerd om het zelf eens te proberen en hier meer over te leren?   Klik dan hier en volg eens wat gratis proeflessen.

Reacties
Categorieën