Piano Leren Spelen? Lees hier alles wat je moet weten.
Piano Leren Spelen? Alle mogelijkheden en technieken op een rij!
Piano Leren Spelen
René
Piano Leren Spelen
10/17/2015
13 min
5

Piano Leren Spelen? Alle mogelijkheden en technieken op een rij!

10/17/2015
13 min
5

piano leren spelenPiano leren spelen is iets waar ik het grootste gedeelte van mijn leven mee bezig ben, ook als pianoleraar heb ik duizenden mensen piano leren spelen.  Wil jij ook graag (beter)piano leren spelen?  Bekijk dan zeker hieronder mijn tips en voorkom onnodig tijdverlies en frustratie met oefenen.

Piano spelen is heerlijk! Ik zou het voor geen dag willen missen, en ook het lesgeven niet. Waarom veel mensen denken dat piano leren spelen lastig is begrijp ik me goed voorstellen. Maar in feite is het niets anders dan bijvoorbeeld een vreemde taal aanleren, leren fietsen, leren tennissen, golfen, auto rijden, etc..

Als ik vandaag de dag piano wilde leren spelen, dan zou ik kiezen voor online leren.   De ontwikkelingen zijn ook op het gebied van piano onderwijs niet stil blijven staan.   Maar “hoe” kun je nou eigenlijk online piano leren spelen op het internet? En welke mogelijkheden zijn er allemaal?  In dit artikel ga ik in op de grote trend van “online leren“.

In dit artikel zal ik alle manieren en technieken om piano te leren spelen op internet bespreken zodat je vandaag al aan de slag kunt!

Waarom Piano Leren Spelen Via Het Internet?

Sinds de uitvinding van online video en videokanalen zoals youtube, vimeo, facebook etc..  is het leren via internet niet meer weg te denken anno 2016. Youtube is niet voor niets de nummer 2 zoekmachine van de wereld…   Mensen zijn vaak visueel ingesteld en vinden het prettig om via beelden te leren.

Ik heb een aantal voordelen van online piano leren spelen voor je op een rijtje gezet:

 1. Relatief goedkoop t.o.v. een muziekschool  (voor kinderen betaal je al snel tot 750 euro per jaar, volwassenen 900 euro!)
 2. Bepaal zelf waar en wanneer je wilt oefenen (als je maar internet hebt).
 3. Lessen (instructievideo’s) kunnen onbeperkt opnieuw bekeken worden
 4. Snelle en effectieve manier van leren
 5.  Hulp bij specifieke vragen en problemen

4 Belangrijke Onderdelen Om Succesvol Te Starten met Piano Leren Spelen.

Houdt rekening met de volgende vier zaken voor een succesvolle start:

1. Geschikt instrument (piano of  keyboard (haha!)
2. Tijd. Hoeveel tijd kost het me?
3. Doorzettingsvermogen
4. Een goede lesmethode (die bij je past!)

1. Welke Instrument is nu het best om met Piano Spelen te starten?

In mijn lespraktijk wordt me vaak de vraag gesteld: “René, wat nu het beste is om te kopen?” Ik begrijp dat het voor velen van jullie een flink bedrag om direct al een piano aan te schaffen.  Zeker als het bedoelt is voor je kind(eren), dan weet je niet zeker of hij/zij het wel leuk genoeg vindt om te blijven spelen en oefenen. Hieronder geef ik je in het kort wat uitleg over de mogelijkheden:

akoestiscghe pianoAkoestische Piano  Kopen of Huren

Om piano te leren spelen, heb je uiteraard een goede piano nodig, maar ook hier zijn weer diverse verschillen en mogelijkheden in.   Vaak is de aanschafprijs van een piano vaak aan de stevige kant. Voor een nieuwe piano betaal je al gauw 1500 tot 2000 euro.    Twijfel je zelf om een wel of niet een piano aan te schaffen, weet dan dat je ook altijd een piano eenvoudig kan huren, of zelfs een huurkoop overeenkomst kunt afsluiten met je lokale pianohandelaar.

Geen geld voor een piano?

Heb je nog geen of weinig budget voor een akoestische piano? Start dan bijvoorbeeld met een keyboard of digitale piano, maar onthoud het volgende: hoe beter het instrument, hoe beter je resultaten zullen zijn en vaak ook de snelheid van de progressie die je zult doormaken.

Piano leren spelen op een keyboard?

piano leren spelen op keyboardOmdat ik weet dat veel mensen nog geen instrument hebben of simpelweg het budget er niet voor om direct een piano aan te schaffen,  heb ik hieronder wat tips voor je verzameld die je kunnen helpen om de juiste keuze te maken….

Heb je nog geen piano maar wel een keyboard of zoek je de goedkoopste oplossing om te starten?  Start dan gewoon met een keyboard.  Is je keyboard aanslaggevoelig?  Geweldig!
Kun je er een sustainpedaal op aansluiten?  Nog beter!

De belangrijkste eigenschappen (functies) die een keyboard moet bezitten zijn:

 1. Aanslaggevoelig zijn (hierdoor kun je met hard en zacht spelen zoals op een echte piano)
 2.  Aansluitmogelijkheid hebben voor een sustainpedaal (of meerdere) (Hiermee kun je tonen mooi later doorklinken en verbinden.
 3. Minimaal 61 toetsen hebben (of meer).     Een piano heeft 88 toetsen, maar voor een beginner is niet direct noodzakelijk om 61 toetsen te hebben.  Soms komen keyboards ook met 73, 76 of zoals op een akoestische piano 88 toetsen.

2. Hoeveel Tijd kost het me en Waar Haal ik De Tijd vandaan?

Tijd is het verschijnsel dat van een gebeurtenis gezegd kan worden dat deze na een andere gebeurtenis plaatsvindt” – Wikipedia

Iedereen heeft leren klokkijken, maar ‍‍‍‍‍wat is “tijd” nu eigenlijk? ‍‍‍‍‍‍Wanneer is het “nu”? Tijd hebben we nodig om iets te leren, helaas geldt dit ook voor piano leren spelen.  Maar als we het hebben over tijd, kan ik je vertellen dat je heel veel TIJD kunt besparen als je het GOED aanpakt…  Hieronder vind je wat tips om zo snel mogelijk jezelf meester te maken op het klavier.

Hoe bespaar Ik TIJD met Piano Leren Spelen?

Hier zijn 5 tips uit de praktijk die je misschien kunnen helpen hierbij.

 1. Zorg dat je ten alle “tijden” ongestoord kunt oefenen, als je wordt afgeleid kost het alleen meer tijd om vooruitgang te boeken.
 2. Zorg dat je het JUISTE leert!
  Bijv. wil je graag alleen bekende popliedjes spelen en gezellig meezingen voor jezelf of met je vrienden of vriendinnen op een feestje of gezellig avondje?

Start dan niet als beginner met het aanleren van muzieknoten, die heb je in het begin nog niet nodig, maar focus op het aanleren van akkoorden, vingertechniek, en timing.

 1. Heb geduld! Een nieuwe gewoonte of hobby aanleren kost gemiddeld zo’n 6 maanden. Piano leren spelen, kun je niet in slechts 1 week. Alles moet wennen, je armen, vingers, pezen, spieren, en natuurlijk je brein. Je gaat met beiden handen spelen (en soms ook lezen).
  Zorg er dus voor dat je tijd vrijmaakt.    Weet dat de gemiddelde pianoleerling op een muziekschool na  1-2 jaar wekelijks pianolessen, met bladmuziek wat leuke pianostukken kan spelen.
 2. OEFEN REGELMATIG
  Oefen in meerdere blokken per dag geeft veel snellere resultaten dan slechts 1x 60 minuten per week oefenen.  Dagelijks bijvoorbeeld 2 x 10-15 minuten werkt ontzettend goed.
 3.  Oefen slim enkies de juiste lesmethode!
  Ben je ambitieus en wil je concertpianist worden?  Stop dan met het bekijken van YouTube video’s en probeer je aan te melden bij een goede pianodocent.  Liefst een docent die is afgestudeerd als klassiek pianodocent of pianist.   Houdt je meer van Jazz?  Zoek dan een pianodocent die is afgestudeerd in de lichte muziek.   Als je wekelijks één op één pianoles krijgt zul je op de meest verantwoorde manier piano leren spelen.   Het grote voordeel is ook dat je direct bijgestuurd kan worden als je iets verkeerd hebt ingestudeerd, of als je vastloopt.
  Wil je gewoon graag popliedjes leren spelen op je piano of keyboard?  Dan vind ik persoonlijk dat je met een goede online pianocursus als snel een behoorlijk eind kunt komen, en mogelijk zelfs geen muziekschool nodig hebt.     Tenzij je graag weer professioneel pop pianist wil worden of toetsenist in een band. Piano Leren Spelen – Zo maak je de beste start!

piano leren spelenPiano Leren Spelen Moeilijk?

Piano leren spelen is iets wat we vaak oneindig kunnen blijven studeren en oefenen vanwege de zeer uitgebreide mogelijkheden.   Zo speel ik nu zelf al ruim 34 jaar piano  en blijf elke dag bijleren (gelukkig)  Ik kan me geen leven zonder muziek voorstellen.   Muziek is iets wat altijd in beweging is en kan ons als mens raken ongeacht onze geloofsovertuiging, huidskleur, nationaliteit, dat vind ik zo mooi. Piano leren spelen moet leuk zijn vind ik, zonder plezier is het lastig om te leren.

Ik heb al duizenden mensen inmiddels piano leren spelen, en ja, ook diegene die eerst dachten “het niet in de vingers” te hebben of “geen talent” te hebben.   Ik geloof dat IEDEREEN piano kan leren spelen.

gratis introductiecursus

Piano leren spelen met slimme instructie video’s

Ben je nog een absolute beginner?  Of wil je graag eens een les proberen??  Bekijk en volg dan mijn onderstaande video,  en ontdek hoe kinderlijk eenvoudig en leuk deze nieuwe manier van piano leren spelen is.    Ik leg aan de hand van deze video in ‘Jip en Janneke taal’ uit wat ik mensen zou vertellen als ze voor de allereerste les bij mij in mijn lespraktijk zouden komen.

Het grote voordeel van piano leren spelen met instructievideo’s is dat je ze kan blijven herhalen zo vaak je maar wilt.

Bekijk hieronder een van mijn 1e beginners instructievideo’s “Van 0 tot pianist in 15 minuten“.  Dit was overigens mijn 1e video die ik online heb gezet, dat was spannend, vol zenuwen…  Haha!   Deze video is inmiddels al ruim 127,000 keer bekeken op YouTube.

3. Doorzettingsvermogen – Geef niet op!

Doorzettingsvermogen is iets wat je zeker nodig hebt met piano leren spelen, en als je muziek leuk vind, zal je zeker meer doorzettingsvermogen krijgen.. Gewoon omdat je steeds dat ene leuke liedje of leuke techniek wilt kunnen spelen of beheersen.

 “Oefening Baart Kunst” dit gezegde gaat ook op als je start met piano spelen. Je leert het met vallen en opstaan.     Toen als 12-jarige jochie op de muziekschool zat voor orgelles, was ik super enthousiast en wist toen nog niet van het bestaan van spelen met akkoorden of YouTube video’s. Ik moest alles doen en leren met de beperkte middelen die we toen hadden… Slechts ÉÉN lesmethode! Tegenwoordig wordt je letterlijk bedolven onder de diverse lesmethodes en mogelijkheden.

Wat Inspireert Jou?

piano leren spelen

Jazzpianist Keith Jarret Live at Montreaux,

Hoewel ik dit nog 2-3 jaar had volgehouden, ben uiteindelijk gestopt omdat ik het niet meer leuk vond. Teveel onbekende liedje en saaie oefeningen.   Toch was ik nog niet van het “muziekVIRUS” af….   Ik wilde graag meer leren, maar zocht andere manieren, methoden om verder te komen. YouTube bestond toen nog niet   Dus wat deed ik? Ik ging elke week naar de bibliotheek en zocht elke week naar pianoboeken, lesmethodes, liedjes..etc.etc.. Steeds leerde ik weer een beetje uit het ene, en dan weer uit het andere boek.   Dat was alweer zo’n 20-30 jaar terug. J

Op een dag kreeg ik van een van mijn toenmalige huisgenoot een opname van Jazzpianist Keith Jarrett, The Koln Concert Een live registratie uit 1971, een legendarisch concert waar Keth meer dan 1 uur lang piano improvisaties speelde.   Dit geluid, die klanken, dat kwam binnen, en tot op de dag van vandaag was ik helemaal verkocht aan piano spelen.

Pas veel later rond mijn 25e kwam ik in aanraking met klassieke muziek, en ook toen ging er weer een hele nieuwe wereld voor me open.

Een piano is zo’n fantastisch instrument, je kunt er bijna alles op spelen:   pop, rock, jazz, new age, trance, en klassiek.   Er ligt letterlijk een zee van mogelijkheden aan je voeten als je eenmaal de basistechnieken te pakken hebt van het piano spelen.
Wat ik wil zeggen, GEEF NOOIT OP!

Blijf oefenen, zorg desnoods voor hulp en adviezen van buitenaf. Zeker met de alle moderne hulpmiddel van vandaag de dag, kun je niet falen!   Ook al denk je dat je het niet kan…. Dat geloof ik niet….Ben je na zoveel pianolessen nog niet tevreden over je pianospel?  Vraag je jezelf dan af…Oefen ik wel genoeg?  Leer ik wel wat ik wil leren?  Ben ik tevreden over mijn pianoleraar?  Etc.

Stel een doel, neem pianoles, bepaal samen met je pianodocent welk pianostuk of song je over 1 maand, 3 maanden, 6 maanden, 1 jaar wil kunnen spelen.

Ik hoop dat dit stuk je wat inspiratie kan geven om door te gaan met piano of keyboard spelen!

4. Een goede lesmethode (die bij je past!)

piano online lesmethode

Lekker improviseren op oude valse piano buiten

Bedenk eens even het volgende….Je bent toevallig ergens in een hotel, op een feest, bij vrienden en ziet een piano of vleugel staan.   Je gaat erachter zitten. Je legt je vingers op de toetsen van de piano en begint gewoon eenvoudig te spelen. Mensen om je heen stoppen en kijken verbaasd naar jou.  Je laat de mooiste klanken horen, speelt vloeiende bekende liedjes en je ziet de mensen om je heen genieten.

Is dit een fantasie of een droom? Nee, dit is een reëel voorbeeld van wat mijn pianoleerlingen en online cursisten kunnen na het volgen van mijn cursus.  Je speelt namelijk vrij zonder noten. Je hebt ze niet nodig, want je begrijpt de muziek, je weet wat te doen.

Voorbeelden van Piano leren spelen zonder noten

Ik ben van mening dat je dankzij de moderne hulpmiddelen prima ZONDER muzieknoten kunt starten met piano leren spelen.  Deze methode wordt ook wel “Rote learning”  of ” Play by ear”  (Spelen op gehoor) genoemd.

In de onderstaande video speelt Kris, 12 jaar op basis van ‘Rote learning‘ en akkoorden het bekende stuk ‘River Flows in You’ van Yiruma

Dat is niet voor niets!   Kijk maar eens naar de verschillende plaatjes. Het linkerplaatje is een liedje gespeeld met akkoorden, en het rechter plaatje is een partituur van Beethoven’s Für Elise.

Waarom is Rote learning dan zo populair geworden?

voorbeeld onli

Voorbeeld van Pdf werkblad uit de gratis Pianolesvanrene Starterscursus

bladmuziek_

Voorbeeld partituur van Beethoven’s Für Elise voor Piano

Piano leren spelen met behulp van ‘toets voor toets’ naspeelvideo’s

Een andere optie is het simpelweg naspelen via naspeeltutorials. Je vindt er duizenden en duizenden op YouTube.
Hieronder een video van mij waarin ik echte beginners ‘Happy birthday’ leer spelen:

Piano spelen zonder noten, wordt in het Engels ook wel ” Play by Ear” genoemd.  In de afgelopen 42 jaar dat ik piano speel en 20 jaar dat ik lesgeef, de volgende voordelen ontdekt:

De Voordelen van het starten met de zgn. “Piano by Ear”  methode  t.o.v.  Traditioneel Piano onderwijs

 • Veel sneller resultaat (Binnen enkele weken kun je al liedjes spelen)!  (Deze methode van piano spelen kost met traditioneel piano onderwijs zeker 2-3 jaar aan wekelijkse lessen)
 • Je bepaalt zelf welke liedjes je gaat spelen (zit niet vast aan saaie liedjes van lesboeken)
 • Sneller inzicht in de opbouw van muziek
 • Uitermate geschikt voor senioren ( Niet afhankelijk van kleine bolletjes, stokjes, puntjes en lijntjes, en men kan door middel van video’s in eigen tempo alles rustig bekijken en indien nodig herhalen zo vaak hij of zij het maar wil)
 • Veel ruimte voor muzikale groei en improvisatie (je maakt je eigen arrangementen)
 • Omdat je niet op de muzieknoten hoeft te focussen, heb je meer tijd voor hetverbeteren van de klankvorming en ritmiek van het stuk.

(video) Klaar om zelf aan de slag te gaan ?

Bekijk hieronder nog een video uit mijn online lesprogramma

bespaar tijd met online cursus piano leren spelen

Ben je na het lezen van mijn artikel geïnteresseerd geraakt over deze leuke manier van piano leren spelen?
Ben je op zoek naar de allersnelste methode om piano te leren spelen, start dan met akkoorden leren spelen?

Eindelijk is er nu de mogelijkheid om een “sluiproute”  te nemen, en veel tijd en frustratie te besparen.  Ik zou willen dat deze methode 30 jaar geleden voor mij beschikbaar was!!

Maak kennis met Pianoles van Rene

Zoals je misschien wel weet, geef ik (Rene Knops) al ruim 25 pianoles.  Ik heb in de loop der jaren mijn lesmethode verfijnd en door en door gestest.  Ik weet wat wel en niet werkt.

Sinds 2012 ben ik gestart met het ontwikkelen van een online lesmethode eerst onder de naam ‘Yesonlinepianoles’ en later ‘PianolesvanRene.nl.  Op basis hiervan heb ik een compleet online lesprogramma ontwikkeld wat inmiddels succesvol is beproefd en getest door inmiddels duizenden cursisten in de leeftijd van 9 jaar tot 88 jaar.

Ik probeer met mijn eigen pianolessen en online lessen mensen te laten zien dat het niet moeilijk hoeft te zijn om binnen enkele weken al enkele leuke liedjes te spelen.

Al na enkele weken, kan een absolute beginner de vaardigheid ontwikkelen om begeleidingen te spelen van de zgn. 3 akkoordenliedjes zoals:  Happy Birthday, Oh when the saints, Imagine, Hey Jude.  In het contrast, het goed leren spelen van dezelfde liedjes in de vorm van een piano solo met muzieknotatie zou veel, en veel meer tijd kosten. Niet te vergeten dat deze liedjes bedoeld zijn om gezongen te worden!

Met ruim 190 naspeelvideo’s, audiobestanden en PDF documenten van uitstekende kwaliteit, ondersteuning per e-mail, toegang tot een community forum vol gelijkgestemden (nu al meer dan 5,700 actieve cursisten!) en live webinars is Pianoles van René denk ik dé meest uitgebreide pianocursus van Nederland.

Wil jij eindelijk eens die stap zetten om goed piano te leren spelen onder begeleiding van een ervaren pianodocent? Maar heb je na het lezen nog wat hulp nodig? Neem dan gerust contact op met René Knops via het contactformulier van pianolesvanrene.nl onderaan de website. Of begin lekker al met de gratis introductiecursus door te klikken op onderstaande button (je zit nergens aan vast).

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën