De meest gestelde vragen over pianoles en piano leren spelen
Wat je altijd al wilde weten over piano spelen
Pianolessen Voor Beginners
René
Pianolessen Voor Beginners
04/14/2016
8 min
2

Wat je altijd al wilde weten over piano'spelen

04/14/2016
8 min
2

De meest gestelde vragen over pianoles en piano leren spelen. Ik krijg regelmatig vragen van  pianoleerlingen,  deze gaan over lesmethode,  piano leren spelen, leeftijd, talent, instrumentkeuze, motivatie en veel meer. Hieronder vind je een aantal vragen én antwoorden die telkens weer opnieuw worden gevraagd.  Piano spelen is voor duizenden mensen wereldwijd en in Nederland een geweldige hobby.   Als je piano wilt leren spelen, wil je uiteraard zo snel mogelijk resultaat bereiken.   Het doel van deze pagina, is om jou een soort overzicht te geven van de meest gestelde vragen over piano leren spelen.

Deze pagina zal ik regelmatig blijven updaten met nieuwe vragen en antwoorden.

Vragen over aanschaf piano of keyboard:

Vraag: Wat is het verschil tussen een piano of keyboard?

Antwoord:  veel mensen vragen ons wat de verschillen zijn, en of ze ook op een keyboard pianolessen kunnen volgen.
Daarnaast willen veel mensen wat de gemiddelde kosten zijn.    En waar ze bijvoorbeeld op moeten letten bij de aanschaf van een goed instrument.

Om deze pagina niet te specifiek te maken, wil ik u graag verwijzen naar mijn gids over piano en keyboard, met aankooptips, en de voor-en nadelen van keyboards, synths,  digitale piano’s, en akoestische piano’s.
>>>>> Klik hier voor mijn gids: Piano of Keyboard Wat zijn de verschillen? De voor-en nadelen en beste  kooptips van dit moment!.

Vraag: Wat kost een (digitale) piano?

Antwoord: Afhankelijk van het merk piano en zijn staat, ergens tussen de 100 euro tot 100,000 euro en meer.

Als je een beperkt budget hebt, kijk dan eens op Marktplaats, bordprikkers bij Supermarkten, of stap binnen bij een pianohandel en vraag naar 2e hands piano’s.   Een digitale piano is relatief goedkoper en kan een mogelijk een goed alternatief zijn.
>>>>> Klik hier om gids te bezoeken: Piano of Keyboard Wat zijn de verschillen? De voor-en nadelen en beste kooptips.

Vraag: Hoeveel toetsen zitten er op een normale piano of vleugel?

Er zitten 88 toetsen op een piano. Er bestaan ook keyboards met minder toetsen zoals 76, 61 of minder.  Sommige midi-keyboards bevatten zelfs minder toetsen.

Vraag: Met wat voor soort keyboard kan ik het best piano leren spelen?

Antwoord: In principe kun je het best piano leren spelen op een piano . Een digitale piano zal voor deze cursus ook een prima alternatief zijn. Zorg ervoor dat je keyboard van goede kwaliteit is met bij voorkeur 88 toetsen of op zijn minst 61 aanslaggevoelige en gewogen of half gewogen toetsen.

Om op een oude piano of oud keyboard te starten is een fabeltje, en raad ik je niet aan. Het moet een niet te lichte aanslag hebben, omdat dit het trainingseffect reduceert. In het begin zal je hier even aan moeten wennen, daarna zul je hier enorm veel plezier van hebben.

Om deze reden, raad ik je in volgorde (van mijn voorkeur) aan: akoestische piano of digitale piano of 88 toetsen keyboard of 61 toetsen tellend keyboard.   Wil je meer weten over keyboards?  >>>Klik dan hier voor mijn keyboardgids


Pianoles Oriëntatie vragen

pianoles kinderen kids Vraag: Vanaf welke leeftijd kun je het beste starten met pianoles?

Antwoord: Jong geleerd oud gedaan! Dat is een gezegde die zeker opgaat met betrekking tot piano leren spelen.

Doorgaans zien we op de muziekscholen in Nederland vaak kinderen starten rond hun achtste of negende levensjaar.  Kinderen leren spelenderwijs, minder doordacht en daardoor ook minder geremd.

Online pianolessen voor kinderen onder de 12 jaar is vaak een hele opgave. Dit ook vooral omdat ze de lesstof zelf moet volgen. Piano spelen vereist vooral ook doorzettingsvermogen en zelfdiscipline, voor online lessen geldt dit extra. Indien een ouder samen met het kind de online lessen volgt, is het echter wel mogelijk.

 

pianoles voor seniorenVraag: Ben ik te oud?

Antwoord: Je bent nooit te oud, je kunt altijd starten zelfs als je 100 jaar bent. Veel volwassenen ontdekken nu pas dat ze muziek of pianolessen gemist hebben in hun jeugd en grijpen alsnog hun kans. Leeftijd maakt echt niet uit!

>>Klik hier om meer te lezen over pianolessen voor senioren

 

 

Vraag: Wat is het verschil tussen het mezelf leren begeleiden en solo spelen op piano (of keyboard)?

Het belangrijkste verschil tussen begeleidend piano spelen of solo piano, is dat bij begeleidend spelen de focus ligt op het aanleren van akkoorden, voicings, etc.

(Net zoiets als bij gitaar spelen en zingen ) spelen met de rechterhand, en bij solopiano of solo keyboard leer je ook direct vanaf het begin muzieknoten lezen (in g-sleutel en/of f-sleutel) van blad, zodat je al snel ook melodieën (solo) kunt spelen. Bij begeleidend leren spelen hoef je niet direct muzieknotatie te leren.

Bekijk en luister hieronder een voorbeeld van begeleidend spelen op piano (Julie – Papaoutai | The Voice Kids 2016 )


Wilt u ook graag meer weten over het begeleidend piano leren spelen?  >>> Klik dan hier waarin ik uitleg hoe het werkt en hoe u gratis kunt kennismaken met deze leuke en snelle manier van piano leren spelen.

 

met twee handen piano leren spelen

Vraag: Ik heb geen “pianovingers” of kleine handen, is er nog hoop?

Dat hoeft geen probleem te zijn, er zijn velen pianisten onder ons met kleine handen/vingers, die prachtig piano kunnen spelen. Hier is een goede test, rek je hand uit, en probeer om de C met je duim te spelen, en de C daarboven (octaaf hoger) met je pink. Als je zonder problemen beiden C’s tegelijk of bijna tegelijk kan spelen, zijn je handen groot genoeg om vele pianostukken te spelen. Zelfs als het niet lukt, zijn er nog genoeg pianosongs om te spelen voor kleinere handen. Laat nooit je droom om piano te spelen hierdoor afpakken!!


Pianostudie Vragen

Vraag: Wat is het nut van toonladders oefenen?

Antwoord: Als je toonladders en akkoorden oefent, werk je aan twee belangrijke vaardigheden. Aan de ene kant, ontwikkel je kracht zodat je sneller en met meer precisie kunt spelen.

Om dit te bereiken kun je het best toonladders oefenen in verschillende variaties. Start altijd met 1 octaaf opwaarts en neerwaarts.De vingerzetting is hier van groot belang!

Zodra je dit beheerst, kun je dit uitbreiden naar twee, drie, of zelf meer octaven, maar stap voor stap. Wat je ook leert, is het wegwijs raken op het klavier, speciaal in bepaalde toonsoorten.

Je zult ontdekken dat elk muziekstuk is opgebouwd uit een vaste reeks bijpassende en klinkende tonen.

Vraag: Wat is het nut van akkoorden oefenen?

Antwoord:  Het oefenen van akkoorden zal je helpen je nog beter te kunnen oriënteren op het toetsenbord (klavier). Oefen eerst alle drieklanken welke in een bepaalde toonsoort voorkomen, indien mogelijk daarna ook de de bijbehorende omkeringen. Doe dit in alle toonsoorten. Daarna ga je leren welke akkoorden de belangrijkste zijn in een song (Erg belangrijk).
Zo leer je ook welke akkoorden bij elkaar horen, dit noemen we een progressie.

Zo, nu heb je aardig wat om te oefenen. Het zal waarschijnlijk nogal wiskundig klinken, maar als je alle akkoorden eenvoudig kunt vinden, zul je in staat zijn om liedje veel sneller te leren spelen en ook meer plezier ervaren. Dat beloof ik je.

Wil je meer weten over akkoorden?  >>>Klik hier voor mijn gratis piano akkoordengids te lezen

Vraag: Ik vind het moeilijk om met twee handen tegelijk te spelen, wat kan ik doen?

Maak je geen zorgen! Je bent niet de enige… Dit is een veel voorkomend probleem bij beginners. Deze eenvoudige tips zullen je op weg helpen dit probleem aan te pakken.  Om te beginnen, oefen met elke hand apart.

Zodra je met beiden handen tegelijk gaat spelen, let dan op het volgende:

1) Wat je ook gaat spelen, speel het langzaam – echt in slow-motion. Je moet je brein laten wennen aan het feit dat je met je handen verschillende dingen doet.

2) Maak met jezelf de afspraak dat je elke stukje of gedeelte of met je handen tegelijk oefent of elke stukje apart.

3) Zodra het je lukt om redelijk eenvoudig met beiden handen te spelen, concentreer dan de 1e keer op je rechterhand, en de 2e keer op je linkerhand. Dit is een goede oefening voor het trainen van onafhankelijkheid van je handen, en laat je tevens zien met welke stukjes of passages je nog wat moeite hebt.

>> Lees ook hier mijn extra oefentips

online pianoles

Vraag: Hoe leer je goed piano spelen?

Dat is een goede vraag! Er zijn vandaag de dag enorm veel mogelijkheden. De beste tips die ik je uit eigen ervaring als student en leraar kan geven is, blok dagelijks een half uur vrij om te studeren, en zoek een goede pianoleraar of eventueel een bewezen online pianocursus. Zorg voor ervoor dat je ook voorspeelt bij een deskundige zodat je geen technieken verkeerd gaat aanleren (en dus moet afleren), dat is zo frustrerend!

 

Vraag: Wat is nu de beste start om zelf piano te leren spelen?

Hierboven heb ik je een aantal vragen en antwoorden gegeven over piano spelen. Ik heb vroeg nog veel aangerommeld en ik kan me voorstellen dat het heel uitnodigend is om gewoon op YouTube wat filmpjes te gaan opzoeken over piano spelen.

Dat is ook zo, maar het kan aan de andere kant je ook juist afremmen in je ontwikkeling en groei.  Ik hoor en zie dat veel mensen soms wel liedjes kunnen spelen of stukjes, maar dat doen op de piano waarbij het lijkt alsof ze vingeracrobatiek doen.

Nog steeds ben ik van mening dat het volgen van 1-op-1 pianolessen de allerbeste manier is om piano te leren spelen.  Dit omdat je continue begeleiding krijgt en gecorrigeerd wordt op je fouten.  En fouten maken (en van je fouten leren) is nu eenmaal een normale ontwikkeling van een pianostudent.

Nu kan ik me voorstellen dat het voor veel mensen in verband met geld, tijdgebrek of drukke baan niet mogelijk is om naar een muziekschool te gaan.   Daarom is het volgen van een goede online cursus misschien een goed alternatief.

Een groot voordeel hiervan is, dat je alles in je eigen tijd en tempo kunt volgen.

Zelf heb ik sinds 2013 een eigen online lesmethode ontwikkeld  die aan alle eisen voldoet die ik als pianodocent zou stellen (zoals persoonlijke begeleiding, duidelijke lesprogramma, 24/7 beschikbaar) Wil je graag eens kennismaken met deze leuke en snelle manier van piano leren spelen?
>>> Klik hier om meer te leren over mijn online cursus voor beginners en gevorderden.

Meest gestelde vragen over de Online Pianolessen van René

Wil jij eindelijk eens die stap zetten om goed piano te leren spelen onder begeleiding van een ervaren pianodocent? Maar heb je na het lezen nog wat hulp nodig? Stel je vraag! Neem dan gerust contact op met René Knops via het contactformulier van pianolesvanrene.nl onderaan de website. 

Of begin lekker al met de gratis introductiecursus door te klikken op onderstaande button (je zit nergens aan vast).
gratis introductiecursus

 


 


Reacties
Categorieën