Piano akkoorden leren en direct spelen? Hier vind je alles wat je nodig hebt
Piano akkoorden leren?  Zo speel je in no-time je eerste akkoorden liedjes!
07 juni 2014 
26 min. leestijd

Piano akkoorden leren? Zo speel je in no-time je eerste akkoorden liedjes!

piano akkoordenPiano akkoorden wat zijn dat?  Waarom wil iedereen spelen met akkoorden?  Hoe kun jij dit ook leren?  Ik geef je niet alleen tips maar laat je stap-voor-stap zien hoe eenvoudig je zelfs al echte beginner aan de slag kunt.    Dit is dus niet alleen een leesgids maar ook een doe-het-zelf gids.     Ik wens je veel speelplezier! 

De piano is een veelzijdig instrument. Je kunt er allerlei stijlen op spelen zoals klassiek, jazz, pop, funk en reggae. Je kunt liedjes met één hand of met twee handen spelen, maar je kunt ook jezelf of iemand anders begeleiden.  Dat begeleiden doe je vaak met akkoorden, vooral bij popliedjes.

In deze complete mini-gids met instructievideo’s ontdek je alles wat je al beginner moet weten om binnen de kortste keren je liedjes voller,  mooier en professioneler te laten klinken.


Een piano akkoord is een samenklank van drie of meer verschillende tonen, die zodanig samenklinken dat zij voor het muzikale oor samensmelten tot een gestalte.  Vaak noemen we akkoorden ook drieklanken. Niet alle tonen die tegelijk klinken worden akkoorden genoemd. Er zijn afspraken gemaakt over bepaalde samenstellingen van tonen die goed met elkaar klinken.

wat is een akkoord

Akkoorden worden doorgaans vaak in de lichte muziek gebruikt. Lichte muziek is een verzamelnaam van uiteenlopende stijlen zoals: popmuziek, top-40, funk, jazz, new age, rock, hard-rock, metal, heavy-metal, latin, regae, unplugged.

Het piano spelen met akkoorden lijkt in het begin misschien een beetje lastig omdat je meerdere tonen tegelijk gaat spelen, maar zodra je eenmaal de basistechnieken weet, kan je al snel akkoorden kan toepassen in je piano- of keyboardliedjes.

In de onderstaande video’s laat ik zien hoe je de twee soorten basisakkoorden kunt vinden, dit zijn de zgn. majeur akkoorden en mineur akkoorden.

Er zijn natuurlijk veel meer varianten, maar zodra je al kan werken en spelen met deze twee vormen, kan is je al vele bekende liedjes spelen op je piano of keyboard.

Wil je daarna nog meer leren of gaat het allemaal niet snel genoeg?  Scrol dan door naar beneden voor meer praktijktips, stappenplannen en meer stap-voor-stap video’s.

gratis piano introductiecursus voor beginners van pianolesvanRene

Als je hieronder de redenen en voordelen leest zul je wellicht begrijpen waarom het zo enorm populair is in de wereld om piano te spelen met behulp van akkoorden.

  • Je kunt jezelf of anderen begeleiden en dus samen muziekplezier delen.  
  • Kennis van het notenschrift (bladmuziek) is niet altijd nodig omdat akkoorden worden weergegeven in  ‘akkoordsymbolen’.
  • Je krijgt meer inzicht in de structuur van een muziekstuk.  Zo zul je ontdekken dat veel popliedjes of rockliedjes zijn opgebouwd uit dezelfde akkoorden.  Zo kunnen we al met slechts 4 akkoorden honderden liedjes spelen. 
  • Spelen met akkoorden opent de deur naar vrijer spelen en zelfs improvisatie.  Een melodie bestaat immers uit noten afkomstig uit de gebruikte akkoorden van het betreffende stuk.
  • Geef ruimte en tijd om je aandacht te focussen op verbeteren van ritme (timing)
  • Snel repertoire opbouwen (het kost vaak voor beginners meer tijd om liedjes in te studeren met muzieknoten

Om akkoorden te leren spelen, moet je eerst begrijpen hoe het toetsenbord of klavier van een piano of keyboard werkt.

Het Toetsenbord of Klavier van de Piano leren kennen

Het toetsenbord is een combinatie van witten en zwarte toetsen. Deze vind je terug op toetsinstrumenten zoals een; piano, keyboard, orgel, accordeon en synthesizer.

namen pianotoetsen

Leer waar de Centrale of midden C zit

Om snel met akkoorden te kunnen spelen, is het uiteraard belangrijk dat je je goed kunt oriënteren op het klavier.   Zorg dat je eerst weet waar de midden C zich bevind.

het klavier of toetsenbord van een piano

Deze akkoorden hebben allemaal eigen namen en zijn afgeleid van het muziekalfabet: A  B  C  D  E  F G

De naam van een akkoord is afgeleid van de bastoon van het akkoord. Bijvoorbeeld bij een C – akkoord is de bastoon een C.

Wat zijn Majeur en Mineur Akkoorden?

Er zijn veel soorten akkoorden, maar de twee belangrijkste akkoorden zijn de zogenaamde majeur- en mineurakkoorden. Deze naam heeft te maken met de afstand die tussen de tonen zit.

c majeur akkoord spelen

Het C majeur akkoord bestaat uit de noten c, e en g. Tussen de c en de e zit een grote terts (afstand van drie tonen).

 

 

c mineur akkoord spelen

Het C mineur akkoord bestaat uit de noten c, es en g. Tussen de c en de es zit een kleine terts. Majeur akkoorden worden dan ook wel grote terts drieklanken genoemd en mineur akkoorden kleine terts drieklanken.

Over het algemeen kun je zeggen dat een majeur akkoord wat vrolijker klinkt en een mineur akkoord wat droeviger.

Bekijk de korte instructievideo: wil je graag wat meer videouitleg?  

Bekijk hieronder een van mijn meest populaire instructievideo's over piano akkoorden waarin ik je laat zien hoe je met een handige formule waarmee je elk majeur en mineur akkoord kunt maken op je piano of keyboard : 

 In mijn beginnerscursus van het uitgebreid lesprogramma leer je alles stap voor stap met behulp van korte duidelijke video's en handige pdf's al snel liedjes spelen met akkoorden.  Klik hier voor meer informatie.

 


Speel de akkoorden zonder op je toetsenbord te kijken

Probeer de akkoorden uit je hoofd te spelen, zonder op je toetsenbord te kijken. In het begin is dit heel lastig. Je zult vaak misgrijpen, maar je zult zien dat het steeds beter gaat.

Maar waarom is dat nu zo belangrijk? Als je zonder kijken de akkoorden speelt, dan prent je de afstanden in je hoofd. Je zult steeds minder misgrijpen. En je kunt daardoor veel beter verschillende akkoorden achter elkaar spelen.

Gebruik consequent de juiste vingerzetting

De juiste vingerzetting van een akkoord hangt af van de afstand tussen de toetsen.

Meestal gebruik je de duim – middelvinger – pink of duim – wijsvinger – pink.

Een juiste vingerzetting is belangrijk om sneller te kunnen spelen.  Het hangt vaak ook af van welk akkoord erna volgt, welke vingerzetting je gebruikt.  Heb je zelf grote handen of juist kleine handen, gebruik dan je eigen vingerzetting maar het is belangrijk dat je steeds consequent dezelfde vingers blijft gebruiken anders maken je hersenen 'kortsluiting' en zal het langer duren voordat het goed lukt.

Onthoud de klank van een akkoord

Probeer de klank van een akkoord te onthouden. Je zult al snel het verschil horen tussen een majeur en een mineur akkoord. Ook is het makkelijker om zelf een liedje te bedenken als je de klank van een akkoord in je hoofd hebt zitten.

Pas in module 3 van mijn basiscursus gaan we langzaam een stapje verder en gaan we leren wat omkeringen zijn.

 Als je eenmaal weet wat piano akkoorden zijn, klinken deze akkoorden nog niet altijd mooi in je liedjes.  Hiervoor is het handig om de akkoorden in de juiste volgorde te spelen.  Dit noemen we omkeringen of voicings.   In de onderstaande video (uit mijn online cursus) leg ik dat in 4 stappen voor je uit:

Hopelijk begrijp je een beetje nu wat ik omkeringen zijn en hoe ik hier mee speel. Als je de akkoorden allemaal kunt spelen in de basisvorm, probeer de akkoorden dan ook eens om te keren.  Als je drie tonen hebt, kan je ze dus ook op drie verschillende manieren spelen.

In mijn online lesprogramma vind je akkoordenoverzichten maar ook de akkoordenrolodex waar je elke akkoord snel kunt opzoeken.
Maar hoe ga je dit nu als beginner in de praktijk brengen met het spelen van liedjes?    Dat doe je door simpel te houden.    Hier zijn wat tips:

  1. Start met het oefenen van bijv. de 12 meest gespeelde akkoorden (C - D - E - F- G - A in majeur en mineur).    
    In mijn online lesprogramma heb ik hier een aparte les over gemaakt met een stappenplan 

2.  Start met het oefenen met eenvoudige akkoordenschema's.    Als je start met ballads of liedjes met slechts 3 of 4 akkoorden houd je het aantal akkoorden die je moet kennen beperkt en ligt het tempo wat lager waardoor je meer tijd hebt om tussendoor te wisselen.   Hieronder vind je wat voorbeelden.  
In mijn lesprogramma laat ik mensen precies zien hoe ik een liedje kies, een akkoordenschema opzoek, instudeer en speel binnen 1 tot 2 weken.
Wil jij dit ook leren?  Kijk dan vooral eens naar mijn 30 Dagen Piano challenge waar ik deze methode haarfijn uitleg en jij dit ook gaat doen.

In een bepaalde manier zijn akkoorden de “woorden” van de taal die we muziek noemen. (Dit geldt voor zowel Beethoven als ook voor de Beatles).  Hoewel het leren lezen van standaard muzieknotatie tijd kost, is er ook een manier om akkoorden te lezen en te schrijven: dit noemen we leadsheets. We gaan leren om te spelen en lezen zoals gitaristen het al jaren doen..

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe zo’n tab eruit kan zien met het nummer van Make You Feel My Love van Adele.  Dit is een weergave van tekst met akkoorden :


Leadsheet: Zo is het ook mogelijk om nog meer informatie op een zogenaamde leadsheet te zetten zoals: tekst, maatsoorten, ritme, akkoorden en zelfs welke de omkeringen zoals hieronder in het voorbeeld van Michel Row the Boat AshoreMaar ook in de klassieke muziek kun je liedjes spelen met akkoorden.   In het volgende voorbeeld zie een een weergave van akkoorden dit keer aangevuld met melodie (notenschrift) en tekst. 

klassieke fakebookSoms is het handig om snel even wat akkoorden op te schrijven.   Zo kun je heel handig en snel met akkoorden al snel wat bekende liedjes spelen.

Als je echt alleen akkoorden nodig hebt en daarvanuit wilt spelen, dan gebruik je een chord chart. Je hebt dan in je akkoordenschema niets anders dan akkoordensymbolen staan. Dat betekent weinig informatie, maar het is wel erg overzichtelijk. Zeker als je op het podium speelt met een hele setlist aan tientallen popsongs. En als je een beetje ‘vrij’ hebt leren spelen, met een paar mooie pianotechnieken in je rugzak, dan heb je niet meer info nodig.

Hier geef ik je 2 voorbeelden van zeer eenvoudige Chord Charts:

Let it be chord chart


akkoordenschema eenvoudig


ok, je weet inmiddels wat akkoorden zijn, hoe je ze kunt vinden en spelen op je piano of keyboard.  Je weet wat akkoordenschema's, leadsheets en chord charts zijn, maar hoe moet je dit in de praktijk toepassen?

In deze video laat ik je een paar handige speelmanieren of begeleidingsvormen kunt leren die je direct kunt toepassen op honderden liedjes.  


Never Tear Us Apart: Am F Dm F

Hotel California: Bm F# A E G D Em F#

G D F# Bm G D Em F#

Hey Jude C G G7 C F C G C

American Pie G C G D x3

Em A7 Em D7

Piano Man (V/C) C Em/B Am C/G F C/E D7 G7

C Em/B Am C/G F F/G C

(B) Am Am/G D7/F# F

Wonderwall :

(V) Em7 G Dsus4 A7sus4 x3

C+9 Dsus4 A7sus4

(B) C D Em C D Em

C D G G/F# G/E

(C) C+9 Em7 G Em7

Let it Be (V) C G Am F C G F C

(C) Am G F C C G F C

Jump G C F G C F F C/F Gsus/G

Throw Ur Arms (V) E A E B x3

E A E A Bsus B

(C) E A E B

E A Bsus B

Hallelujah (V) C Am C Am F G C G

C F G Am F G Em Am

(C) F E Am Am F F C G C

Easy C Em Dm G

Flashback Dm Em F G Am7 G/B G/C C

Foreigner (V) Em D G C Em x2

Am D/A Am Am D/A Am Am D/A Am C G/B Am G C/D C/D

(C) G Em D Am Em D x2

Dead & Gone Intro C/A C G Dm E

(V) Am C G F E

Wil je het goed leren?  Laat mij je helpen! en gebruik mijn bewezen stappenplan

Krijg je na het lezen van deze Akkoordengids interesse om ook jezelf eens goed in akkoorden te gaan verdiepen maar wil je graag hulp van een professional en ervaren pianoleraar?  Wil je graag zelf aan slag maar zie je door de bomen het bos nog niet?  Laat mij je dan helpen.

In de afgelopen 30 jaar heb ik duizenden mensen van allerlei niveaus en leeftijden dit ook kunnen leren.  Ik heb hier een eigen systeem en methode voor ontwikkeld welke je gewoon online in je eigen tijd en tempo kunt volgen.Wil je dit goed leren?  Start dan met mijn basiscursus uit mijn Piano-Succespad-Methode, dit is een uitgekiend lesprogramma welke ik heb ontwikkeld op basis van mijn jarenlange ervaring als pianoleraar. Dit is dé complete A tot Z cursus  die je helpt om op een leuke en snelle manier  piano te leren spelen. Leer aan de hand van duidelijke stap-voor-stap online instructievideo's aangevuld met digitaal lesmateriaal.  Investeer in jezelf en anderen zullen je over een paar weken versteld staan over jouw eigen pianospel!   Ook geschikt voor keyboardbezitters.  Duizenden tevreden cursisten zijn je voorgegaan!  

Veel speelplezier!

 

Over de schrijver
Rene Knops is geboren en getogen in Brabant. 51 jaar en al vanaf zijn tiende actief als pianist. Ook speelt hij graag op keyboards en synthesizers. Hij is al ruim 25 jaar verbonden aan de Muziekschool als piano- en keyboarddocent en later directeur. Ook als uitvoerend pianist en toetsenist heeft René jarenlange ervaring in binnen-, en buitenland. René is half autodidactisch en speelt graag op gehoor. Tijdens zijn studie klassieke muziek (piano) aan de Royal Schools of Music leer hij pas goed noten lezen. Al deze speelstijlen geeft René door aan zijn cursisten zodat ze zo breed en compleet mogelijk wordt opgeleid als een pianist of toetsenist. Volgens René kan écht iedereen piano leren spelen. Zijn doel is Plezier in muziek voor iedereen!
J.Terlou
Door

J.Terlou

op 14 Jan 2018

ben ruim van de vorige eeuw en probeer nu wat op het keyboard te spelen.Was blij met de heldere - en gelukkig langzame - uitleg over de opbouw van akkoorden.

Rene
Door

Rene

op 16 Jan 2018

Fijn om te horen, J. In mijn blog vind je nog meer gratis tips voor het leren spelen met akkoorden. Uiteraard zul je met een gedegen professionele cursus het meeste en snelste resultaat behalen. Veel succes, muzikale groet, Rene

Cathelijne Jansen
Door

Cathelijne Jansen

op 17 Jun 2018

Bij dat akkoordenboek staat alleen maar zelfpromotie. Zo kan alle akkoorden erg moeilijk lezen. Zou u dit kunnen veranderen?

Rene
Door

Rene

op 17 Jun 2018

Dag Cathelijne, is niet geheel juist, je vind in het akkoordenboek foto’s van alle 12 belangrijkste akkoorden, en ja er staat ook in wat voor resultaten je mag verwachten als je mijn online cursus gaat volgen, oh en dit akkoordenboek is geheel gratis te downloaden, graag gedaan. :-)

Nadine
Door

Nadine

op 27 Nov 2018

Fantastisch René, jij kan het heel goed uitleggen, bedankt!

Rene
Door

Rene

op 27 Nov 2018

Dank je Nadine, graag gedaan hoor. :-) Fijn dat het duidelijk voor je is. Veel succes met de akkoorden! Groetjes, René

Chrit
Door

Chrit

op 09 Feb 2019

Nu heb ik al verschillende proef lessen gedaan een stuk of 4 Maar ik moet eerlijk bekennen dat u wel erg goed bent in het geen wat men mag verwachten. Erg duidelijk en goed hoe men bv de akkoorden uitlegt. Helaas tot mijn oprechte spijt heb ik u tot vervelends terecht gewezen op uw side .Omdat als totaal leek hier geen lijn inzag .Nu snap ik het pas Ik kon niet vatten dat er maar een les perweek vrij kwam want ik zat er vol in en dacht hup naar de volgende .Maar desondanks heb ik nu behoorlijk tijd verknuddeld .Maar wel de tijd besteed aan een goede piano enz. Dus bij deze miin oprechte excuus .hiervoor.keur geen collegas af .Maar u hebt net dat ietjes meer. Maar les geven daar bent u wel een van de betere En daar draait het om.

Rene
Door

Rene

op 10 Feb 2019

Beste Chrit, helemaal geen probleem, ik werk meer dan 100% voor mijn cursisten en niet andersom, ik stop niet voordat mijn cursisten tevreden zijn, en ik daarom moet ik ze (LEES de beginners, starters) in het begin even 'afremmen' in hun 'enthousiasme' door niet alles tegelijk aan te bieden. Dat gebeurt in een normale 'traditionele' pianoles ook niet. Ik ben erg blij om te lezen wat je vind over mijn leskwaliteiten. Dank u wel! Ik zie je in ons forum! ;-)

Carla
Door

Carla

op 07 Nov 2019

Hi René, bedankt voor je inzet en inspiratie! Groetjes, Carla

Rene
Door

Rene

op 08 Nov 2019

Geen dank! Graag gedaan Carla ;-)

Reactie plaatsen