Piano akkoorden leren en direct spelen? Hier vind je alles wat je nodig hebt
Piano akkoorden leren?  Zo speel je in no-time je eerste akkoorden liedjes!
07 juni 2014 
24 min. leestijd

Piano akkoorden leren? Zo speel je in no-time je eerste akkoorden liedjes!

piano akkoordenPiano akkoorden wat zijn dat?  Waarom wil iedereen spelen met akkoorden?  Hoe kun jij dit ook leren?  Ik geef je niet alleen tips maar laat je stap-voor-stap zien hoe eenvoudig je zelfs al echte beginner aan de slag kunt.    Dit is dus niet alleen een leesgids maar ook een doe-het-zelf gids.     Ik wens je veel speelplezier! 

De piano is een veelzijdig instrument. Je kunt er allerlei stijlen op spelen zoals klassiek, jazz, pop, funk en reggae. Je kunt liedjes met één hand of met twee handen spelen, maar je kunt ook jezelf of iemand anders begeleiden.  Dat begeleiden doe je vaak met akkoorden, vooral bij popliedjes.

In deze complete mini-gids met instructievideo’s ontdek je alles wat je al beginner moet weten om binnen de kortste keren je liedjes voller,  mooier en professioneler te laten klinken.


Wat zijn Piano akkoorden?

Een piano akkoord is een samenklank van drie of meer verschillende tonen, die zodanig samenklinken dat zij voor het muzikale oor samensmelten tot een gestalte.  Vaak noemen we akkoorden ook drieklanken. Niet alle tonen die tegelijk klinken worden akkoorden genoemd. Er zijn afspraken gemaakt over bepaalde samenstellingen van tonen die goed met elkaar klinken.

wat is een akkoord

Akkoorden worden doorgaans vaak in de lichte muziek gebruikt. Lichte muziek is een verzamelnaam van uiteenlopende stijlen zoals: popmuziek, top-40, funk, jazz, new age, rock, hard-rock, metal, heavy-metal, latin, regae, unplugged.

Het piano spelen met akkoorden lijkt in het begin misschien een beetje lastig omdat je meerdere tonen tegelijk gaat spelen, maar zodra je eenmaal de basistechnieken weet, kan je al snel akkoorden kan toepassen in je piano- of keyboardliedjes.

In de onderstaande video’s laat ik zien hoe je de twee soorten basisakkoorden kunt vinden, dit zijn de zgn. majeur akkoorden en mineur akkoorden.

Er zijn natuurlijk veel meer varianten, maar zodra je al kan werken en spelen met deze twee vormen, kan is je al vele bekende liedjes spelen op je piano of keyboard.

Wil je daarna nog meer leren of gaat het allemaal niet snel genoeg?  Scrol dan door naar beneden voor meer praktijktips, stappenplannen en meer stap-voor-stap video’s.

gratis piano introductiecursus voor beginners van pianolesvanRene

Waarom zou je piano akkoorden willen leren?

Als je hieronder de redenen en voordelen leest zul je wellicht begrijpen waarom het zo enorm populair is in de wereld om piano te spelen met behulp van akkoorden.

  • Je kunt jezelf of anderen begeleiden en dus samen muziekplezier delen.  
  • Kennis van het notenschrift (bladmuziek) is niet altijd nodig omdat akkoorden worden weergegeven in  ‘akkoordsymbolen’.
  • Je krijgt meer inzicht in de structuur van een muziekstuk.  Zo zul je ontdekken dat veel popliedjes of rockliedjes zijn opgebouwd uit dezelfde akkoorden.  Zo kunnen we al met slechts 4 akkoorden honderden liedjes spelen. 
  • Spelen met akkoorden opent de deur naar vrijer spelen en zelfs improvisatie.  Een melodie bestaat immers uit noten afkomstig uit de gebruikte akkoorden van het betreffende stuk.
  • Geef ruimte en tijd om je aandacht te focussen op verbeteren van ritme (timing)
  • Snel repertoire opbouwen (het kost vaak voor beginners meer tijd om liedjes in te studeren met muzieknoten

Wat moet je eerst moet weten voordat je met akkoorden aan de slag gaat?

Om akkoorden te leren spelen, moet je eerst begrijpen hoe het toetsenbord of klavier van een piano of keyboard werkt.

Het Toetsenbord of Klavier van de Piano leren kennen

Het toetsenbord is een combinatie van witten en zwarte toetsen. Deze vind je terug op toetsinstrumenten zoals een; piano, keyboard, orgel, accordeon en synthesizer.

namen pianotoetsen

Leer waar de Centrale of midden C zit

Om snel met akkoorden te kunnen spelen, is het uiteraard belangrijk dat je je goed kunt oriënteren op het klavier.   Zorg dat je eerst weet waar de midden C zich bevind.

het klavier of toetsenbord van een piano

Deze akkoorden hebben allemaal eigen namen en zijn afgeleid van het muziekalfabet: A  B  C  D  E  F G

De naam van een akkoord is afgeleid van de bastoon van het akkoord. Bijvoorbeeld bij een C – akkoord is de bastoon een C.

Wat zijn Majeur en Mineur Akkoorden?

Majeur akkoord

Er zijn veel soorten akkoorden, maar de twee belangrijkste akkoorden zijn de zogenaamde majeur- en mineurakkoorden. Deze naam heeft te maken met de afstand die tussen de tonen zit.

c majeur akkoord spelen

Het C majeur akkoord bestaat uit de noten c, e en g. Tussen de c en de e zit een grote terts (afstand van drie tonen).

 

Mineur akkoord

 

c mineur akkoord spelen

Het C mineur akkoord bestaat uit de noten c, es en g. Tussen de c en de es zit een kleine terts. Majeur akkoorden worden dan ook wel grote terts drieklanken genoemd en mineur akkoorden kleine terts drieklanken.

Over het algemeen kun je zeggen dat een majeur akkoord wat vrolijker klinkt en een mineur akkoord wat droeviger.

Bekijk de korte instructievideo: wil je graag wat meer videouitleg?  

(VIDEO) Zo leer je snel je eerste akkoorden spelen op je piano of keyboard!

Bekijk hieronder een van mijn meest populaire instructievideo's over piano akkoorden waarin ik je laat zien hoe je met een handige formule waarmee je elk majeur en mineur akkoord kunt maken op je piano of keyboard : 

 In mijn beginnerscursus van het uitgebreid lesprogramma leer je alles stap voor stap met behulp van korte duidelijke video's en handige pdf's al snel liedjes spelen met akkoorden.  Klik hier voor meer informatie.

 

Tijdbesparende oefentips voor als je zelf gaat oefenen met akkoorden.


Speel de akkoorden zonder op je toetsenbord te kijken

Probeer de akkoorden uit je hoofd te spelen, zonder op je toetsenbord te kijken. In het begin is dit heel lastig. Je zult vaak misgrijpen, maar je zult zien dat het steeds beter gaat.

Maar waarom is dat nu zo belangrijk? Als je zonder kijken de akkoorden speelt, dan prent je de afstanden in je hoofd. Je zult steeds minder misgrijpen. En je kunt daardoor veel beter verschillende akkoorden achter elkaar spelen.

Gebruik consequent de juiste vingerzetting

De juiste vingerzetting van een akkoord hangt af van de afstand tussen de toetsen.

Meestal gebruik je de duim – middelvinger – pink of duim – wijsvinger – pink.

Een juiste vingerzetting is belangrijk om sneller te kunnen spelen.  Het hangt vaak ook af van welk akkoord erna volgt, welke vingerzetting je gebruikt.  Heb je zelf grote handen of juist kleine handen, gebruik dan je eigen vingerzetting maar het is belangrijk dat je steeds consequent dezelfde vingers blijft gebruiken anders maken je hersenen 'kortsluiting' en zal het langer duren voordat het goed lukt.

Onthoud de klank van een akkoord

Probeer de klank van een akkoord te onthouden. Je zult al snel het verschil horen tussen een majeur en een mineur akkoord. Ook is het makkelijker om zelf een liedje te bedenken als je de klank van een akkoord in je hoofd hebt zitten.

Pas in module 3 van mijn basiscursus gaan we langzaam een stapje verder en gaan we leren wat omkeringen zijn.

Wat zijn nu akkoord omkeringen?

 Als je eenmaal weet wat piano akkoorden zijn, klinken deze akkoorden nog niet altijd mooi in je liedjes.  Hiervoor is het handig om de akkoorden in de juiste volgorde te spelen.  Dit noemen we omkeringen of voicings.   In de onderstaande video (uit mijn online cursus) leg ik dat in 4 stappen voor je uit:

Hopelijk begrijp je een beetje nu wat ik omkeringen zijn en hoe ik hier mee speel. Als je de akkoorden allemaal kunt spelen in de basisvorm, probeer de akkoorden dan ook eens om te keren.  Als je drie tonen hebt, kan je ze dus ook op drie verschillende manieren spelen.

TIPS: Hoe kun je nu deze akkoorden het handigst oefenen en gaan onthouden?

In mijn online lesprogramma vind je akkoordenoverzichten maar ook de akkoordenrolodex waar je elke akkoord snel kunt opzoeken.
Maar hoe ga je dit nu als beginner in de praktijk brengen met het spelen van liedjes?    Dat doe je door simpel te houden.    Hier zijn wat tips:

  1. Start met het oefenen van bijv. de 12 meest gespeelde akkoorden (C - D - E - F- G - A in majeur en mineur).    
    In mijn online lesprogramma heb ik hier een aparte les over gemaakt met een stappenplan 

2.  Start met het oefenen met eenvoudige akkoordenschema's.    Als je start met ballads of liedjes met slechts 3 of 4 akkoorden houd je het aantal akkoorden die je moet kennen beperkt en ligt het tempo wat lager waardoor je meer tijd hebt om tussendoor te wisselen.  

Ok nu weet je wat akkoorden zijn maar hoe ga je hier nu mee spelen?  

Dit doen we met behulp zgn. akkoordenschema's (chord charts) en leadsheet

Verschil tussen een akkoordenschema en een lead sheet: wat is het?

Je vraagt je misschien af wat het verschil is tussen een akkoordenschema en een lead sheet. Hoewel beide muzikale notaties zijn, hebben ze verschillende doelen en niveaus van detail.

Een akkoordenschema is een eenvoudige notatie die de akkoorden van een nummer weergeeft in de volgorde waarin ze worden gespeeld. Het geeft geen informatie over de melodie, ritme of specifieke akkoordvoortgangen. Het wordt vaak gebruikt als een snelle referentie voor muzikanten die al bekend zijn met het nummer en alleen de akkoorden nodig hebben om mee te spelen. Aan de andere kant is een lead sheet een meer gedetailleerde notatie die de melodie, teksten, akkoorden en ritme van een nummer combineert. Het wordt vaak gebruikt door muzikanten die minder bekend zijn met het nummer en die een vollediger beeld willen hebben van hoe het nummer klinkt.

Wat is een akkoordenschema?

Een akkoordenschema is een notatie van akkoorden die worden gebruikt in een muziekstuk. Het is een visuele weergave van de akkoorden die in een nummer worden gespeeld. Een akkoordenschema wordt vaak gebruikt door gitaristen en pianisten om de akkoorden te leren en te spelen.

Notatie

Een akkoordenschema bestaat uit een reeks verticale lijnen die de maat aangeven en horizontale lijnen die de frets op de gitaar of de toetsen op de piano aangeven. De akkoordsymbolen worden boven de notenbalk geplaatst om aan te geven welke akkoorden er worden gespeeld.

Chord symbolen

De akkoordsymbolen in een akkoordenschema worden geschreven met behulp van chord symbolen. Chord symbolen bestaan uit een letter die de toonhoogte van het akkoord aangeeft, gevolgd door een reeks cijfers die de structuur van het akkoord aangeven. Bijvoorbeeld, het akkoordsymbool C7 geeft aan dat het akkoord begint met de toon C en dat het een dominant 7e akkoord is.

Een akkoordenschema is een handige manier om snel de akkoorden van een nummer te leren en te spelen. Het is een veelgebruikte notatie in de muziekwereld en wordt vaak gebruikt door gitaristen en pianisten.

Wat is een lead sheet?

Een lead sheet is een muzieknotatie die de basisinformatie bevat die nodig is om een lied te spelen. Het bevat de melodie, de akkoorden en de tekst van een lied, en het wordt vaak gebruikt door muzikanten om snel een nummer te kunnen uitvoeren zonder dat ze de volledige bladmuziek nodig hebben.

verschillen tussen chord charts en leadsheets

Notatie

Een lead sheet is meestal geschreven in een eenvoudige notatie. Het bevat de akkoordsymbolen boven de melodie en de tekst van het nummer eronder. De akkoorden worden genoteerd als letters of symbolen die overeenkomen met de akkoorden op een gitaar of piano.

Melodielijn

De melodielijn is de belangrijkste notatie op een lead sheet. Het geeft de melodie van het nummer weer en wordt meestal genoteerd op een notenbalk. De melodie wordt vaak aangevuld met akkoorden die erboven staan, zodat de muzikant kan zien welke akkoorden bij welke noten horen.

leadsheet

Tekst

De tekst van het nummer (zie voorbeeld hierboven van een stuk uit een arrangement van mij die ik maakt voor mijn cursisten voor het  nummer 'Voor Haar' ) wordt onder de melodielijn genoteerd. Het geeft de woorden van het nummer weer en helpt de muzikant om de timing van het nummer te begrijpen. De tekst kan ook worden gebruikt om te bepalen welke akkoorden er moeten worden gespeeld.

Een lead sheet is een handige manier om snel een nummer te leren spelen. Het bevat alle informatie die nodig is om het nummer te kunnen spelen, maar het is niet zo gedetailleerd als volledige bladmuziek. Het is een geweldige optie voor muzikanten die snel een nummer willen leren spelen zonder veel tijd te hoeven besteden aan het bestuderen van de volledige bladmuziek.

Hoe verschillen ze van elkaar?

Een akkoorddiagram en een lead sheet zijn beide muzikale notaties die worden gebruikt om een lied te spelen. Hoewel ze op elkaar lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Voorbeeld

Een akkoorddiagram (zie voorbeeld hieronder) is een grafische weergave van akkoorden die worden gebruikt in een lied, terwijl een lead sheet de melodie, de akkoorden en de teksten bevat. Een akkoorddiagram kan worden gebruikt als een referentie voor de akkoorden die worden gebruikt in een lied, terwijl een lead sheet een completere weergave van het lied geeft.

akkoordenschema

Stijl

Een akkoorddiagram is meestal bedoeld voor gitaristen en andere muzikanten die akkoorden spelen, terwijl een lead sheet bedoeld is voor muzikanten die de melodie spelen. Een lead sheet kan ook informatie bevatten over de stijl van het lied, zoals de maatsoort en het tempo.

Ritme

Een akkoorddiagram geeft geen informatie over het ritme van het lied, terwijl een lead sheet het ritme kan bevatten in de vorm van notenwaarden en rusten. Dit kan het voor muzikanten gemakkelijker maken om het lied te spelen.

Harmonie

Een akkoorddiagram geeft alleen informatie over de akkoorden die worden gebruikt in een lied, terwijl een lead sheet ook informatie kan bevatten over de harmonie van het lied, zoals modulaties en akkoordprogressies. Dit kan het voor muzikanten gemakkelijker maken om het lied te begrijpen en te spelen.

Flexibiliteit

Een akkoorddiagram is meestal minder flexibel dan een lead sheet, omdat het alleen de akkoorden weergeeft die worden gebruikt in een lied. Een lead sheet kan daarentegen meer informatie bevatten over het lied, zoals de maatsoort, het tempo en de harmonie, waardoor muzikanten meer flexibiliteit hebben bij het spelen van het lied.

In het kort, een akkoorddiagram is een handige referentie voor de akkoorden die worden gebruikt in een lied, terwijl een lead sheet een completere weergave van het lied geeft. Beide notaties hebben hun eigen voordelen en het is aan jou om te beslissen welke notatie het beste werkt voor jouw situatie.

Hoe gebruik je ze?

Als muzikant kan het gebruik van een akkoorddiagram of lead sheet je helpen om snel een nummer te leren en te spelen. Hieronder vind je enkele manieren waarop je ze kunt gebruiken.

Voor instrumentisten

Als instrumentalist kun je een akkoorddiagram gebruiken om de akkoorden van een nummer te leren. Je kunt de diagrammen gebruiken om de akkoorden van een nummer te leren en vervolgens de akkoorden te spelen terwijl je naar de opname van het nummer luistert. Dit kan je helpen om de structuur van het nummer te begrijpen en om te leren hoe de akkoorden samenwerken.

Voor componisten

Als componist kun je een lead sheet gebruiken om snel een nummer te schrijven. Een lead sheet bevat de melodie, akkoorden en songtekst van een nummer. Je kunt de lead sheet gebruiken om snel de structuur van het nummer te begrijpen en vervolgens je eigen melodie en akkoorden toevoegen.

Voor pianisten

Als pianist kun je een akkoorddiagram gebruiken om de akkoorden van een nummer te leren en te spelen. Je kunt de diagrammen gebruiken om de akkoorden van een nummer te leren en vervolgens de akkoorden te spelen terwijl je de melodie speelt. Dit kan je helpen om te leren hoe de akkoorden en melodie samenwerken.

Voor ensembles

Als deel van een ensemble kun je zowel akkoorddiagrammen als lead sheets gebruiken om snel nummers te leren. Een akkoorddiagram kan je helpen om de structuur van het nummer te begrijpen en om te leren hoe de akkoorden samenkomen. Een lead sheet kan je helpen om snel de melodie en akkoorden van een nummer te begrijpen, zodat je snel kunt beginnen met oefenen.

diagram-verschillen-tussen-chord-chart-en-leadsheet


Piano Leren Spelen Met Tabs en Lead Sheets

In een bepaalde manier zijn akkoorden de “woorden” van de taal die we muziek noemen. (Dit geldt voor zowel Beethoven als ook voor de Beatles).  Hoewel het leren lezen van standaard muzieknotatie tijd kost, is er ook een manier om akkoorden te lezen en te schrijven: dit noemen we leadsheets. We gaan leren om te spelen en lezen zoals gitaristen het al jaren doen..

Voorbeelden van akkoordenschema's, leadsheets, fakebooks en chord charts

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe zo’n tab eruit kan zien met het nummer van Make You Feel My Love van Adele.  Dit is een weergave van tekst met akkoorden :


Leadsheet: Zo is het ook mogelijk om nog meer informatie op een zogenaamde leadsheet te zetten zoals: tekst, maatsoorten, ritme, akkoorden en zelfs welke de omkeringen zoals hieronder in het voorbeeld van Michel Row the Boat Ashore



Maar ook in de klassieke muziek kun je liedjes spelen met akkoorden.   In het volgende voorbeeld zie een een weergave van akkoorden dit keer aangevuld met melodie (notenschrift) en tekst. 

klassieke fakebook



Soms is het handig om snel even wat akkoorden op te schrijven.   Zo kun je heel handig en snel met akkoorden al snel wat bekende liedjes spelen.

Als je echt alleen akkoorden nodig hebt en daarvanuit wilt spelen, dan gebruik je een chord chart. Je hebt dan in je akkoordenschema niets anders dan akkoordensymbolen staan. Dat betekent weinig informatie, maar het is wel erg overzichtelijk. Zeker als je op het podium speelt met een hele setlist aan tientallen popsongs. En als je een beetje ‘vrij’ hebt leren spelen, met een paar mooie pianotechnieken in je rugzak, dan heb je niet meer info nodig.

Hier geef ik je 2 voorbeelden van zeer eenvoudige Chord Charts:

Let it be chord chart


akkoordenschema eenvoudig


Instructievideo Eenvoudige speelmanieren voor beginners

ok, je weet inmiddels wat akkoorden zijn, hoe je ze kunt vinden en spelen op je piano of keyboard.  Je weet wat akkoordenschema's, leadsheets en chord charts zijn, maar hoe moet je dit in de praktijk toepassen?

In deze video laat ik je een paar handige speelmanieren of begeleidingsvormen kunt leren die je direct kunt toepassen op honderden liedjes.   Deze zijn extra handig om te gebruiken als je vaker met vocalisten speelt of je eigen zang begeleidt.


 Vergeet dit niet 

Het is belangrijk om te onthouden dat beide notatievormen nuttig zijn en dat het afhangt van de situatie welke notatievorm je kiest. Als je een nummer al kent en alleen de structuur wilt begrijpen, is een akkoordenschema voldoende. Als je het nummer niet kent en het volledig wilt begrijpen, is een lead sheet de beste keuze.

Door het begrijpen van de verschillen tussen een akkoordenschema en een lead sheet, kun je als muzikant beter voorbereid zijn op elke situatie en de juiste notatievorm kiezen die het beste past bij jouw behoeften.

Als je extra hulp wilt bij het op de juiste manier aanleren en spelen van akkoorden, akkoordenschema's en leadsheets?  

Ga dan naar deze pagina waar je alle details kunt vinden 


gratis introductiecursus

 

Over de schrijver
Rene Knops is geboren en getogen in Brabant. 51 jaar en al vanaf zijn tiende actief als pianist. Ook speelt hij graag op keyboards en synthesizers. Hij is al ruim 25 jaar verbonden aan de Muziekschool als piano- en keyboarddocent en later directeur. Ook als uitvoerend pianist en toetsenist heeft René jarenlange ervaring in binnen-, en buitenland. René is half autodidactisch en speelt graag op gehoor. Tijdens zijn studie klassieke muziek (piano) aan de Royal Schools of Music leer hij pas goed noten lezen. Al deze speelstijlen geeft René door aan zijn cursisten zodat ze zo breed en compleet mogelijk wordt opgeleid als een pianist of toetsenist. Volgens René kan écht iedereen piano leren spelen. Zijn doel is Plezier in muziek voor iedereen!
J.Terlou
Door

J.Terlou

op 14 Jan 2018

ben ruim van de vorige eeuw en probeer nu wat op het keyboard te spelen.Was blij met de heldere - en gelukkig langzame - uitleg over de opbouw van akkoorden.

Rene
Door

Rene

op 16 Jan 2018

Fijn om te horen, J. In mijn blog vind je nog meer gratis tips voor het leren spelen met akkoorden. Uiteraard zul je met een gedegen professionele cursus het meeste en snelste resultaat behalen. Veel succes, muzikale groet, Rene

Cathelijne Jansen
Door

Cathelijne Jansen

op 17 Jun 2018

Bij dat akkoordenboek staat alleen maar zelfpromotie. Zo kan alle akkoorden erg moeilijk lezen. Zou u dit kunnen veranderen?

Rene
Door

Rene

op 17 Jun 2018

Dag Cathelijne, is niet geheel juist, je vind in het akkoordenboek foto’s van alle 12 belangrijkste akkoorden, en ja er staat ook in wat voor resultaten je mag verwachten als je mijn online cursus gaat volgen, oh en dit akkoordenboek is geheel gratis te downloaden, graag gedaan. :-)

Nadine
Door

Nadine

op 27 Nov 2018

Fantastisch René, jij kan het heel goed uitleggen, bedankt!

Rene
Door

Rene

op 27 Nov 2018

Dank je Nadine, graag gedaan hoor. :-) Fijn dat het duidelijk voor je is. Veel succes met de akkoorden! Groetjes, René

Chrit
Door

Chrit

op 09 Feb 2019

Nu heb ik al verschillende proef lessen gedaan een stuk of 4 Maar ik moet eerlijk bekennen dat u wel erg goed bent in het geen wat men mag verwachten. Erg duidelijk en goed hoe men bv de akkoorden uitlegt. Helaas tot mijn oprechte spijt heb ik u tot vervelends terecht gewezen op uw side .Omdat als totaal leek hier geen lijn inzag .Nu snap ik het pas Ik kon niet vatten dat er maar een les perweek vrij kwam want ik zat er vol in en dacht hup naar de volgende .Maar desondanks heb ik nu behoorlijk tijd verknuddeld .Maar wel de tijd besteed aan een goede piano enz. Dus bij deze miin oprechte excuus .hiervoor.keur geen collegas af .Maar u hebt net dat ietjes meer. Maar les geven daar bent u wel een van de betere En daar draait het om.

Rene
Door

Rene

op 10 Feb 2019

Beste Chrit, helemaal geen probleem, ik werk meer dan 100% voor mijn cursisten en niet andersom, ik stop niet voordat mijn cursisten tevreden zijn, en ik daarom moet ik ze (LEES de beginners, starters) in het begin even 'afremmen' in hun 'enthousiasme' door niet alles tegelijk aan te bieden. Dat gebeurt in een normale 'traditionele' pianoles ook niet. Ik ben erg blij om te lezen wat je vind over mijn leskwaliteiten. Dank u wel! Ik zie je in ons forum! ;-)

Carla
Door

Carla

op 07 Nov 2019

Hi René, bedankt voor je inzet en inspiratie! Groetjes, Carla

Rene
Door

Rene

op 08 Nov 2019

Geen dank! Graag gedaan Carla ;-)

Reactie plaatsen