Keyboard leren spelen met akkoorden
Keyboard leren spelen met akkoorden
Online keyboardles
René
Online keyboardles
09/23/2019
3 min
0

Keyboard leren spelen met akkoorden

09/23/2019
3 min
0

Wil je keyboard leren spelen, dan kan dat op meerdere manieren. Veruit de makkelijkste manier, met het snelste resultaat, is keyboard leren spelen met akkoorden. Dit is een leuke lesmethode waarmee je een goede toetsenist kunt worden, zonder eerst noten te leren lezen.

Als je een aantal akkoorden kunt spelen kun je al snel leuke liedjes meespelen op je keyboard. Een keyboard is, net als een piano, niet het makkelijkste instrument om op te leren spelen. Maar met een gezonde dosis wilskracht en een beetje geduld zul je al snel een leuk deuntje kunnen spelen.

De traditionele manier van piano en keyboard leren spelen is gebaseerd op notenleer. Voor veel pianisten is dit nog steeds de basis. Maar dat wil niet zeggen dat het de enige manier is om te leren spelen. Met de komst van het internet zien we een groot aanbod online piano cursussen. Vele daarvan maken geen gebruik meer van bladmuziek, maar bijvoorbeeld van akkoorden.

Waarom is leren keyboard spelen met akkoorden zo’n goede lesmethode?

Spelen met akkoorden, hetzelfde op piano en keyboard?

Als je online op zoek gaat naar lessen met akkoorden kom je vooral pianolessen tegen. Kun je deze lessen gebruiken als je keyboard wilt spelen met akkoorden? Er zit natuurlijk een wezenlijk verschil tussen een piano en een keyboard. De aanslag van een piano is zwaarder en voelt anders. De meeste keyboards hebben minder toetsen dan een piano.

Een keyboard heeft veel verschillende instelmogelijkheden, die een gewone piano niet heeft. Alleen een digitale piano kan er een eind in de buurt komen. Stel je het keyboard helemaal neutraal in dan klinkt deze bijna als een echte piano. Je kunt er nu akkoorden op spelen, zoals je ook zou doen op een piano.

Je kunt je keyboard ook zo instellen dat de lage tonen, aan de linkerkant, geschikt zijn om akkoorden te spelen. De rechterkant gebruik je dan om de melodie te spelen.
Als je jouw keyboard goed instelt, kun je dus gewoon akkoorden leren spelen met online pianolessen.

akkoorden spelen op keyboard

Waarom akkoorden leren in plaats van bladmuziek?

Je kunt je afvragen waarom je zou kiezen voor een lesmethode die gebaseerd is op akkoorden. Bladmuziek en notenleer is toch al honderden jaren dé manier om piano te leren spelen?
Natuurlijk geeft het je meer mogelijkheden als je leert om noten en bladmuziek te lezen. Maar het is niet noodzakelijk om te leren spelen op je keyboard.

Als je noten kunt lezen, kun je ook ingewikkelde stukken leren spelen. Zonder bladmuziek zul je dit niet snel leren. Maar voor een beginner, of zelfs licht gevorderde, is dit nog niet aan de orde. Zulke ingewikkelde stukken zul je waarschijnlijk pas gaan spelen als je ver gevorderd bent.

Waarschijnlijk wil je nu leren hoe je zo snel mogelijk leuke liedjes kunt spelen op je keyboard. En daarvoor is het leren van akkoorden bij uitstek geschikt. Noten leren lezen duurt veel langer, voordat je dat onder de knie hebt. Je zult veel meer moeten oefenen en er zijn veel variaties.

Keyboard spelen met bladmuziek is veel lastiger, je zult met twee handen twee verschillende melodieën spelen. Ieder stuk heeft een andere melodie, waardoor je elk stuk weer opnieuw moet leren spelen.
Ken je een aantal akkoorden dan kun je die in verschillende liedjes toepassen, zo kun je in korte tijd meerdere complete liedjes spelen.

Akkoorden spelen op je keyboard

Ieder liedje dat je hoort zit vol met akkoorden en een melodie. Op je keyboard speel je de melodie met je rechterhand, de akkoorden speel je met links. Als je de akkoorden onder de knie hebt, heb je de basis van het liedje. Met de melodie maak je het nog leuker.

Akkoorden bestaan meestal uit 3 toetsen, die je tegelijk aanslaat. Door regelmatig te oefenen leer je hoe de toetsen aangeslagen moeten worden, met welke kracht en beweging je de mooiste tonen krijgt. Door veel te oefenen leer je steeds meer je linker- en rechterhand apart van elkaar te bewegen.

Elke dag een korte tijd oefenen zorgt ervoor dat je de akkoorden snel onder de knie hebt.

gratis introductiecursus

Snel akkoorden leren op je keyboard

Met regelmatig oefenen zul je grote vorderingen maken en de techniek snel in de vingers krijgen. Daarnaast zijn goede lessen onmisbaar. Natuurlijk kun je zelf uitvogelen hoe het moet, of filmpjes kijken op YouTube. Maar daarvan leer je nooit zoveel als van een echte pianodocent. Hij weet precies wat er nodig is om van jou een goede pianist te maken.

Met goede lessen leer je niet alleen snel leuke liedjes spelen op je keyboard, maar krijg je ook een goede basis waar je de komende jaren plezier van hebt.
Een ideale manier om snel keyboard te leren spelen met akkoorden is met een online keyboard cursus. Deze lessen zijn ook nog eens veel goedkoper dan de gebruikelijke lessen bij een privé pianoleraar of muziekschool.

Keyboard akkoorden leren

Ben je benieuwd of keyboard leren spelen met akkoorden iets voor je is? Probeer het gerust eens uit. Je zult al vlug merken dat je sneller resultaat behaalt vergeleken met traditionele lessen. Zodra je enkele akkoorden kent, zul je zelf kunnen improviseren en de leukste liedjes meespelen op je keyboard.
Het uitbreiden van je repertoire kost veel minder tijd en moeite dan wanneer je eerst muzieknoten moet leren.

Alles weten over akkoorden? Lees dan de blog ‘Piano spelen met akkoorden’, waarin je ook alles leest over keyboard akkoorden.

Reacties
Categorieën