Piano spelen op de computer, is dat mogelijk?
Piano spelen op de computer, is dat mogelijk?
pianoles online
René
pianoles online
03/24/2020
4 min
0

Piano spelen op de computer, is dat mogelijk?

03/24/2020
4 min
0

Piano spelen op de computer? Het klinkt misschien raar, maar ook dat is mogelijk tegenwoordig. Je kunt piano spelen op het toetsenbord van je computer. Er zijn online diverse programma’s te vinden waarmee je op elke computer piano kunt spelen. Hoe handig zijn deze programma’s en kun je er echt piano mee leren spelen?

Voor een doorgewinterde pianist is het bijna niet te begrijpen. Wat voor geluid moet daaruit komen? Het toetsenbord van een computer is natuurlijk niet te vergelijken met een piano. Hoe werkt dat eigenlijk, piano spelen op de computer?

Waarom piano spelen op de computer?

Waarom zou je piano willen spelen op je computer? Dat is een goede vraag. De meeste charme van piano spelen zit hem in het instrument zelf. De prachtige klanken die je leert voort te brengen. Dat kan een computer natuurlijk nooit evenaren.

Toch zijn er omstandigheden waarin je geen piano voorhanden hebt, bijvoorbeeld als je op reis bent en toch wilt oefenen. Woon je in een extreem gehorig huis dan kan dit een belemmering vormen om een echt instrument te bespelen. Piano spelen op je computer kan dan een uitkomst zijn.
Vooral akkoorden zijn vaste patronen, die kun je ook oefenen op het toetsenbord van je computer.

piano spelen op computer

Programma’s om op je computer piano te spelen

Er zijn verschillende programma’s te vinden online, waarmee je piano kunt spelen op je computer. Deze programma’s zijn meestal gratis te downloaden of online te gebruiken. Het ene programma is uitgebreider dan het andere, ze hebben elk hun eigen functies en gebruiksvriendelijkheid.

Een paar voorbeelden van programma’s waarmee je piano kunt spelen op je computer:
• Pianu.com
• Everyone Piano
• Synthesia

Piano spelen met Pianu.com

Op Pianu.com kun je online piano spelen op je computer. Je hoeft dit programma niet eerst te downloaden op je computer. Dit programma is te bedienen met je toetsenbord, muis of touchpad. Het is een leuke tool om zelf liedjes mee te bedenken, maar je zult er niet echt piano mee leren spelen. Er staan wel een aantal akkoorden in, zodat je deze kunt oefenen.

Everyone Piano leert je piano spelen op de computer

Everyone Piano is een programma dat meer gericht is op het leren piano spelen. Je kunt het gratis downloaden op je Windows computer. Je zou zelfs je digitale piano of keyboard kunnen koppelen aan dit programma. Je kunt dan je pianospel opnemen om het eventueel later te bewerken. Op Everyone Piano vind je ook bladmuziek en diverse gratis nummers.

Piano spelen op de computer met Synthesia

Synthesia is te gebruiken op je computer en op de iPad. Het is vooral een leuk programma om liedjes te leren spelen. Je zult er niet meteen piano mee leren spelen. In dit programma wordt duidelijk aangegeven welke noten je aan moet slaan, door middel van oplichtende toetsen. Op de iPad lijkt het al meer op piano spelen, omdat je dan niet het toetsenbord van je computer gebruikt.

Piano spelen online pianolessen

Kun je echt piano leren spelen op de computer?

Het antwoord daarop is simpel. Nee. Als je echt wilt leren piano spelen, gebruik dan een echt instrument. Deze online programma’s zijn vooral grappig en misschien een leuke tool als je een keer akkoorden wilt oefenen zonder een piano.
Wil je echt goed piano leren spelen, dan is het belangrijk dat je vanaf het begin de basistechnieken goed aangeleerd krijgt. Dat lukt je niet met één van deze programma’s.

Je hoeft echt niet meteen een akoestische piano aan te schaffen. Woon je in een gehorig appartement of heb je beperkte ruimte? Dan kun je ook prima op een keyboard leren spelen. Je sluit eenvoudig een koptelefoon aan en niemand heeft last van je. Dit geldt ook voor een digitale piano. Die is veel makkelijker te verplaatsen dan de akoestische variant en is ook te gebruiken met een koptelefoon. Daarnaast nemen deze instrumenten lang niet zoveel plek in en zijn dus ook in kleinere ruimten prima te gebruiken.

Echt piano spelen doe je op een instrument met een klavier. De toetsen van een akoestische piano geven je de mogelijkheid om gevoel in je muziek te leggen. Deze mogelijkheid heb je ook bij een digitale piano of keyboard met aanslaggevoelige toetsen. De manier waarop je de toetsen aanslaat, is van grote invloed op de toon.

Piano spelen met behulp van je computer

Ook als je niet voor een van bovenstaande programma’s gaat, kun je piano leren spelen met je computer. Er zijn tegenwoordig diverse online pianolessen beschikbaar, die je stap voor stap leren piano spelen. Je legt hiermee een goede basis, want je leert meer dan alleen wat akkoorden. Van de juiste zithouding en vingerzetting tot complete liedjes spelen. Je leert het allemaal online.

Het handige aan pianolessen op je computer is dat je altijd toegang hebt. Je kunt oefenen waar en wanneer je wilt en de lessen volgen in je eigen tempo. De heldere instructievideo’s van pianoles van René zijn gemaakt door een ervaren pianodocent. Deze ervaring wordt op een duidelijke manier overgebracht, alsof je over de schouder van je docent meekijkt.

Online pianolessen met persoonlijke begeleiding

Kies je voor pianolessen van René, dan kun je altijd je vragen kwijt. Loop je een keer vast? Geen probleem. René helpt je zo weer op weg. Je hoeft je nooit meer te haasten naar de muziekschool of privé pianoleraar, maar kunt wel rekenen op persoonlijke begeleiding.

Met de online pianolessen van René leer je alles wat je nodig hebt om pianist te worden. Noten leren lezen is niet nodig. Je leert piano spelen met akkoorden. Een leuke en makkelijke manier, waarop je al snel je eerste liedjes kunt spelen. Dat werkt motiverend!

Wil je zelf ervaren hoe leuk de online pianolessen van René zijn? Start vandaag nog je 1e gratis proefles en ontdek hoe leuk het is!

gratis introductiecursus


Reacties
Categorieën